Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Pią Sie 08, 2003 3:50 pm Temat postu: Rakieta JADWIGA - 1 |
|
|
Witam
Rozpoczęło się odliczanie
O to dolny człon Rakiety Jadwiga -1 , która wyniesie w przestworza moją kamerę video . Bez picu. Kamera się nie co psuje, ma lekko zarysowany obiektyw i .........."kicham" już na nią . Nie mniej flimuje jeszcze dobrze , oooo , jak teraz
Silnik IGA - 6max. Masa paliwa 450 gram. Paliwo żywiczno - magnezowe "pirotechmana" . Od góry przewężenie w które włożę rurkę pcv fi 50 mm . dł. ok. 1m. Na jej szczycie będzie spadochron a tuż pod nim kamera
Mam też drugi SR IGA -6max dla knoda, do jego rakiety z minikamerą i spadochronem. Ale intuicja mi podpowiada, że jakość ujęć z minikamery będzie licha i przerywana pasami ( zaklócenia ). Nie , to nie PESYMIZM ale REALIZM . Hehe chyba trza obstawić zaklady bukmacherskie na to komu co wyjdzie .
Jak myślicie , odzyskam kamerę sprawną, nieuszkodzoną . Acha : na rurze fi 50 mm będzie nasunięta rura poliuretanowa do amortyzacji lądowania rakiety
Będzie to pierwsza polska próba sfilmowania "oddalającej" się ziemi
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
julex

|
Wysłany: Pią Sie 08, 2003 7:10 pm Temat postu: hehe |
|
|
pirotechmaan napisał: | Hehe chyba trza obstawić zaklady bukmacherskie na to komu co wyjdzie .
Jak myślicie , odzyskam kamerę sprawną, nieuszkodzoną |
Nie mam na celu podważania Twojego autorytetu, Pirotechmanie , ale...
Tak prawdę mówiąc myślę, że zdarzy się jakiś nieprzewidywany, negatywny splot okoliczności. Może np. zapomnisz włączyć kamerę, albo naładować baterie . Lub rakieta przekoziołkuje od wiatru
Tak tylko zgaduję, ale skoro życie jest niesprawiedliwe... to coś się musi wydarzyć .
Dużo szczęścia (będzie Wam b. potrzebne ),
juleks
PS. A tam na lewo od centrum zdjęcia to coś chyba zamalowałeś
PPS. Kiedy start? _________________ Zapraszam:
http://temptonik.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Pią Sie 08, 2003 7:15 pm Temat postu: Re: hehe |
|
|
juleks napisał: | ......Nie mam na celu podważania Twojego autorytetu, Pirotechmanie ,............... A tam na lewo od centrum zdjęcia to coś chyba zamalowałeś
PPS. Kiedy start? |
1. Kurna nie lubię jak mi się wyjeżdża od autorytetów . Świadczy to o jakimś kompleksie piszącego
2. Tam na lewo , ten obszar lekko rozmazany to właśnie skutek zarysownia objektywu . Dlatego kamery mi nie szkoda. Tzn. nie co szkoda ale tak bardzo chciał bym mieć ten film jak ziemia ucieka . A bez ryzyka ....................
Pozdr. A  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
julex

|
Wysłany: Pią Sie 08, 2003 7:55 pm Temat postu: autorytet :P |
|
|
pirotechmaan napisał: | 1. Kurna nie lubię jak mi się wyjeżdża od autorytetów . Świadczy to o jakimś kompleksie piszącego |
Stąd ten wink .
Ale napis PROFI pod Twoim nickiem ma chyba informować, że ma się do czynienia z autorytetem, nie .
I to nie kompleks piszącego, lecz wrodzona skłonność do niewdawania się w konflikty . Choć bywało różnie .
Pozdro
juleks
PS. Jak w końcu skierowałeś kamerę: jakimś peryskopem? _________________ Zapraszam:
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Pią Sie 08, 2003 9:13 pm Temat postu: Re: autorytet :P |
|
|
juleks napisał: | ............
PS. Jak w końcu skierowałeś kamerę: jakimś peryskopem? |
A teraz to już jestem tuman i niciewo nie panimaju . Jaki peryskop . Kamerę miałem w ręku.
No i jeszcze coś przy okazji:
Do części dolnej SR dolączam rure fi 5 cm.
Na niej jest pianka poliuretanowa.
Dalej tuleja mogąca się posuwać po rurze pcv fi 50 mm.
tuleja ( na niej będzie zamocowana kamera ) tyko opiera sie o rurę poliuretanową. Rakieta ląduje tak jak startuje. Wtedy w piankę uderza tuleja z kamerą ( przy lądowaniu ). Proste nie
Pozdr. A  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
cyberian

|
Wysłany: Sob Sie 09, 2003 1:25 pm Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich.
Chylę czoła wielkiemu pirotechmaan’owi ale przed startem rakiety z kamera radził bym zrobić start rakiety bez kamery a z zastępczą masą bo z tego co widać górna rura nie jest w osi dolnej a co przy dużej masie na głowicy i niezłym kopie silnika rakieta może się po łożyć zaraz po starcie . A i przy okazji okaże się czy silnik ma wystarczający ciąg aby unieść cały ciężar. I tak jeszcze jedno dlaczego PCV przecież ono jest okropnie ciężkie można to wykonać dużo lżejsze z kartonu lub bardziej wytrzymałe z włókna szklanego (nie będę tu pisał o włóknie węglowym i kevlarze bo to za drogie zabawki ), fakt że wymaga to trochę pracy ale efekt końcowy jest o wiele lepszy i przyjemniejszy . |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Sob Sie 09, 2003 2:41 pm Temat postu: |
|
|
cyberian napisał: | ....... radził bym zrobić start rakiety bez kamery a z zastępczą masą bo z tego co widać górna rura nie jest w osi dolnej a co przy dużej masie na głowicy i niezłym kopie silnika rakieta może się po łożyć zaraz po starcie . A i przy okazji okaże się czy silnik ma wystarczający ciąg aby unieść cały ciężar...... . |
Spadochron , uklad odpalania mam przetestowany i SR w zasadzie też ( pownienem z 10 zbadać statycznie ale juz nie mam na to kasy ). Musze zaryzykować. Twoja uwaga jest cenna, uwzględnię ją wzmacniając polączenie rur i dając kregosłup - czyli długa sztywna rurka przez całą dł. rakiety ( rurka ta bedzie nasadzona na prowadnicę w postaci sztywnego pręta o dl. 1,7 m ). Rura fi 50 jest przekoszona wzgledem osi symetrii co przesuwam mi śr. ciężkości ale kamera ( jej ciężar ) działa odwrotnie .
A tak bedzie "widzieć" kamera
Pozdr. A
PS A gratulacje przyjmę jak wszystko pojdzie ok 
Ostatnio zmieniony przez pirotechmaan dnia Sob Sie 09, 2003 9:06 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
julex

|
Wysłany: Sob Sie 09, 2003 6:23 pm Temat postu: Re: autorytet :P |
|
|
pirotechmaan napisał: | A teraz to już jestem tuman i niciewo nie panimaju . Jaki peryskop . Kamerę miałem w ręku.
|
Hehehe...
chodziło mi o zamocowanie na rakiecie . Ale po zdjęciach już wszystko rozumiem .
Pozdrawiam
juleks _________________ Zapraszam:
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Sob Sie 09, 2003 9:11 pm Temat postu: |
|
|
Cześć wam wszystkim
pirotechmaan napisał: | Rura fi 50 jest przekoszona wzgledem osi symetrii co przesuwam mi śr. ciężkości ale kamera ( jej ciężar ) działa odwrotnie .
Pozdr. A  |
Możliwe iż konieczne będzie zdecentrowanie lub pochylenie silnika,tak aby oś ciągu przechodziła przez środek ciężkości. W innym wypadku pojawi się moment obrotowy podczas pracy silnika i może niechcący wyjść "Bączek", czego z całego serca nie życzę nikomu.
Powodzenia
Pozdrówka dla wszystkich  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
cyberian

|
Wysłany: Sob Sie 09, 2003 9:59 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Możliwe iż konieczne będzie zdecentrowanie lub pochylenie silnika,tak aby oś ciągu przechodziła przez środek ciężkości. W innym wypadku pojawi się moment obrotowy podczas pracy silnika i może niechcący wyjść "Bączek", czego z całego serca nie życzę nikomu |
Właśnie to miałem na myśli, w makietach które buduje trzeba na to uważać bo wystarczy nieodpowiednio zamocowana elektronika lub zasilanie albo coś innego i po zejściu z wyrzutni model robi piękne salto i zaczyna „gonić krety”, a wracając do wyrzutni to z czego te rakietki będą startować bo startować powinny z rurki o co najmniej 2 krotnej długości jak model aby miały stabilny start. I jeszcze jedno z czego robicie stateczniki bo raczej aby były one sztywne bo mogą trzepotać podczas lotu i rakieta może lecieć nie stabilnie. No i ciekawe czy kamera wytrzyma przeciążenia.
[/quote] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ludz
|
Wysłany: Nie Sie 10, 2003 12:50 am Temat postu: |
|
|
Ja bym się badziej przejmował żeby jakiegoś samolotu nie zachaczyć  _________________ Pzdr. ludz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Nie Sie 10, 2003 9:32 am Temat postu: |
|
|
cyberian napisał: | ....a wracając do wyrzutni to z czego te rakietki będą startować bo startować powinny z rurki o co najmniej 2 krotnej długości jak model aby miały stabilny start. I jeszcze jedno z czego robicie stateczniki ..... |
Witam
1. Wyrzutnia - prowadnica to wiertło do betonu o dl. 1,7 m. Średnica ok. 24 mm. Masa kika kg. Przekrój wiertla sześciokątny więc potwornie sztywne. Rakietę skrócę do 1,5 m. Niestety dłuzszej prowadnicy nie mam ale kto wie . Może coś jeszcze wymyślę
2. Stateczniki moje są z płyty typu FORNIR o gr. ok. 3-4 mm. Są bardzo sztywne. Dokrecone do korpusu rakiety kątowniczkami. Stetczniki knoda do jego rakiety ANULKA-1 ( z moim silnikiem IGA-6 max ) są wykonane z blachy aluminiowej. Też bardzo sztywne.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Nie Sie 10, 2003 11:09 am Temat postu: Po skróceniu ... |
|
|
Tak wygląda po skróceniu :
Rakieta bez silnika ( zamocowanie trwa 1 minutę ) , spadochronu w głowicy ( butelka PET ) i zamocowanej kamery ( w końcu musiałem czymś ją filmować ).
A krótki film :
http://www.pirotechnika.one.pl/Jadwiga/Jadwigaa1.mpg
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Sro Sie 13, 2003 7:04 pm Temat postu: Cenny |
|
|
Witam
Widzę , że eltopsi dla zespołu ELTKNOPIR to "cenny" nabytek . Wyczaiłem "blusa" . Warto bylo.
To co zrobił eltopsi to przetwornica 12/220 V plus układ odpalania ze stacyjka i kluczykiem .
Wiesz co eltopsi . Razem na pewno zrobimy "rakietowe cuda"
Przy okazji informuję, że eltopsi ma sklep z częściami elektronicznymi. Polecam
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Sro Sie 13, 2003 8:42 pm Temat postu: |
|
|
hmmm a poco ta porzetwornica??
na polu strcza 12 volt zreszta wiekszosc układów ele ma własne zródła zasilania które nie potrzebuja 220 a tylko zasiulanie z akumulatora _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Sie 13, 2003 8:56 pm Temat postu: |
|
|
Hmmm ja tam sie nie znam na rakietach.. ale jak dla mnie ta rakieta bedzie lewo spin (obracac sie w lewo.. wirowac...)
Juz ktos przede mna pisal, ze wazny jest srodek ciezkosci... ale te przejscie srednic nie jest symetryczne.. i przez to aerodynamika zrobi swoje... Wiec bedzie filmik wirowania ziemi i nieba hehe a nie oddalajacej sie ziemi!
serio... cos mi sie wydaje ,ze bedzie karozela rakietowa. I w rezultacie po kamerce... bo spadochron sie nie otworzy a nawet jesli to nie zadziala jak spadochron.. chyba ze bedzie inny sprzet do amortyzacji spadajacej kamery w rakiecie..
To tak moja mala uwaga...
Ale jestem laik z rakiet wiec... sami rozumiecie moze sie myle
Pozdr. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KML

|
Wysłany: Sro Sie 13, 2003 9:26 pm Temat postu: |
|
|
Witam... Wpadłem dzisiaj na pomysł taki : aby kamere i spadochron umocowac w butelce pet ( pseudo kapsuła ) i to do czubka rakiety... spadochron zrobic na sznurek. Na koncu wystarczy odstrzelić człon i po sprawie...... a kapsułe można też zabezpieczyć od środka gąbką ....
Pozdrowienia, KML _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
shortt

|
Wysłany: Sob Sie 23, 2003 3:05 pm Temat postu: |
|
|
Hmm... sam projekt moze i okazaly, ale... no wlasnie ALE ! Nie wierzę w stabilny lot tej rakiety. Chociaz jestem tu nowy to sam startowalem rakiety o masie startowej przekraczajacej 5 kg i silnikach o impulsi 300 Ns. Mialem rowniez doswiadczenie z rakieta asymetryczna. Mimo dwoch startow i prob "rozbalastowania" rakieta po efektownym spinie platala sie w spadochron i nie bylo mowy o odzyskaniu jej w calosci. Poza tym uważam ze PCV to chyba najgorszy wybor na material korpusu (no chyba tylko poza aluminium) ze wzgledy na swoj ciezar. Kolejna sprawa to ciag silnika i jego impuls o ktorych nic nie wiadomo a z samej masy uzytego paliwa nie mozna wiele wywnioskowac i co za tym idzie nie mozna powiedziec czy silnik pozwoli na stabilny lot rakiety po zejsciu z tak krotkiego pretu startowego.
Proponuje konstrukcje symetryczna z lekkiego materialu i uzycia firmowego silnika o okreslonych parametrach, ktore pozwola na przewidzenie zachowania sie rakiety (mozna przeciez uzyc oprogramowania (!) np wRasp).
Mimo wszystko podziwiam za zapał i wytrwalosc i pozdrawiam serdecznie. _________________ i tak wolę żeglarstwo  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Sob Sie 23, 2003 4:19 pm Temat postu: |
|
|
shortt napisał: | Hmm... sam projekt moze i okazaly, ale... no wlasnie ALE ! Nie wierzę w stabilny lot tej rakiety................Proponuje konstrukcje symetryczna z lekkiego materialu i uzycia firmowego silnika o okreslonych parametrach |
Witam
Żadne Ale. Rakieta wystartowała prawidłowo i "prosto". Jednak nie mal natychmiast odstrzeliło dyszę i osiągnięta wysokość .......... 10 m
A po drugie co za radocha robić rakiety z fabrycznego SR . Właśnie rozwiązywanie problemów przy konstrukcji SR i rakiet jest tym co sprawia największą przyjemność. A gdzie sprzedają SR o masie paliwa kilkaset gram
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
shortt

|
Wysłany: Sob Sie 23, 2003 5:00 pm Temat postu: |
|
|
Napewno przy konstrukcji wlasnego SR zabawa jest przednia lecz w niektorych projektach gdzie cel jest inny bezpieczniej jest zastosowac silniki fabryczne. Mowie tu o projektach rakiet meteo ktore na wysokosci 500, 600m wypuszczaja tysiace skrawkow foli aluminiowej i ta cala zabawa sluzy np badaniom burzy przy pomocy radaru dopplerowskiego. A silniki takie mozna nabyc w niemieckich sklepach wysylkowych (modelarskich). Podobno IMGW jakies 3 lata temu wystrzelil rakiete z silnikiem o masie paliwa ponad 4 kg i z tego co mi wiadomo z przyczyn technicznych zwiazanych z aparatura pomiarowa byla ona rowniez asymetryczna Osiagnela pulap 8000m i wpadla do baltyku - wiec jednak sie da! Zycze powodzenia i zaciekawieniem bede obserwowal dalsze postepy. Pozdrawiam. _________________ i tak wolę żeglarstwo  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|