Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
knod
|
Wysłany: Sob Cze 14, 2003 4:53 pm Temat postu: Problemy z zasilaniem osprzetu rakiety |
|
|
Witam
Pracujac nad ukladem transmisji obrazu z rakiety (projekt realizowany wraz z Pirotechmanem) natknalem sie na problem z ktorym nie za bardzo wiem jak sobie poradzic:
W rakiecie zamontowana jest miniaturowa kamera cz-b. Obraz nadawany jest przez nadajnik pracujacy na czestotliwosci 1.1GHz (700mW). Znamionowe napiecie zasilania obu urzadzen 12V, pobor pradu 310-360mA. Poczatkowo zastosowalem 2 baterie 9V polaczone szeregowo i stabilizator 12V. Niestety spadek napiecia zrodla byl tak duzy ze uklad nawet nie raczyl zaskoczyc. Zastosowanie 9 baterii R6 polaczonych szeregowo umozliwia transmisje jedynie przez ok 1-2min.
Obecnie zastanawiam sie nad zastosowaniem 9 akumulatorkow, jednak nie wiem czy zda to egzamin. Podobno dobrym rozwiazaniem jest zastosowanie stabilizatora impulsowego. Slyszalem ze potrafi on utrzymac napiecie az do calkowitego 'wyssania' baterii. Niestety nie posiadam zadnego schematu takiego urzadzenia.
Bede wdzieczny za wszelkie pomocne sugestie
Pozdrawiam
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
spiryt
|
Wysłany: Sob Cze 14, 2003 5:50 pm Temat postu: |
|
|
a czemu nei zastosujesz baterii od komórek taka litowo ionowa np. 1000mAh powinna chwilke wytrzymac a jak nie to je połacz i bedzie lepiej _________________ Tak naprawdę to mnie tu nigdy nie było !!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KML

|
Wysłany: Sob Cze 14, 2003 6:39 pm Temat postu: |
|
|
Witam, ja mam akumulatorki 1,2V typu AA (r6) 2000mAh... kupujesz takich kilka i powinno pociagnoc ze 4min; w modelarskich są też moduły akumulatorów ( 9, 12, 24 V). napewno cosik dobierzesz  _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
|
Wysłany: Sob Cze 14, 2003 6:45 pm Temat postu: |
|
|
spiryt napisał: | a czemu nei zastosujesz baterii od komórek taka litowo ionowa np. 1000mAh powinna chwilke wytrzymac a jak nie to je połacz i bedzie lepiej |
1. koszt batrii do kom. jest spory
2. ograniczony mialbym wybor spowodowany typem posiadanego telefonu (ericsson) - ladowanie
3. potrzybowalbym min. 3 sztuki
Czy ktos orientuje sie jaki rodzaj akumulatorkow jest najbardziej 'wydajny' pradowo? Doszly mnie sluchy ze NiCd (mimo swj niewielkiej pojemnosci).
Pozdrawiam
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Cze 14, 2003 8:25 pm Temat postu: Re: Problemy z zasilaniem osprzetu rakiety |
|
|
knod napisał: | ...W rakiecie zamontowana jest miniaturowa kamera cz-b. Obraz nadawany jest przez nadajnik pracujacy na czestotliwosci 1.1GHz (700mW). Znamionowe napiecie zasilania obu urzadzen 12V, pobor pradu 310-360mA. Poczatkowo zastosowalem 2 baterie 9V polaczone szeregowo i stabilizator 12V. Niestety spadek napiecia zrodla byl tak duzy ze uklad nawet nie raczyl zaskoczyc... |
Stosowanie stabilizatora napięcia (18/12V) w takich warunkach jest moim zdaniem tylko marnotrastwem energii i zbędnym balastem dla rakiety.
Raczej chyba trzeba dopasować żródło zasilania do odbiorników pokładowych bez jakichkolwiek cudownie nawet sprawnych przetworników.
Najtańsze chyba byłoby zastosowanie alkalicznych ogniw (6*1.5V).
Mają one dużą wydajność prądową (mały opór wewn.).
Pozdrawiam
ps.Bateryjka 9V (6F22) to mizerotka: tylko 225 mAh. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
spiryt
|
Wysłany: Sob Cze 14, 2003 9:27 pm Temat postu: |
|
|
nie chce zeby to zabrzmiało jak reklama ale mam spry wybór akumulatorkó popatrze jakie mam do ericsona to dam ci znac a pozatym ceny mam bardzo niskia a akumulatorki nowiutkie:-) _________________ Tak naprawdę to mnie tu nigdy nie było !!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
|
Wysłany: Sob Cze 14, 2003 11:59 pm Temat postu: |
|
|
spiryt napisał: | nie chce zeby to zabrzmiało jak reklama ale mam spry wybór akumulatorkó popatrze jakie mam do ericsona to dam ci znac a pozatym ceny mam bardzo niskia a akumulatorki nowiutkie:-) |
Wielkie dzieki spiryt ale baterie do komorki to wg mnie nie najlepszy pomysl. Starty tej rakiety przewidziane sa w pionkach. Wymagaloby to kazdorazowo mojej obecnosci bo z tego co widzialem na jakies fotce Pirotechman dysponuje nokia. Ale moze masz w ofercie wydajne akumulatorki 1.2V o ktorych wspominal kml ??
Pozdrawiam
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KML

|
Wysłany: Nie Cze 15, 2003 12:13 am Temat postu: |
|
|
Takie akumulatorki mozna dostac w kazdym wiekszym sklepie RTV np MediaMarkt
A tak przyokazji... Spiryt handlujesz akumulatorkami??, bo potrzebuje 3x AAA 250mAh  _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
spiryt
|
Wysłany: Nie Cze 15, 2003 8:21 am Temat postu: |
|
|
KML napisał: | A tak przyokazji... Spiryt handlujesz akumulatorkami??, bo potrzebuje 3x AAA 250mAh  |
nie handluje akumulatorkami tylko mam na zbyciu kilkadziesiat róznych baterii do róznych modeli i tak sobie pomyślałem ze to dość dobre źródło napięcia wiec sie wypowiedziałem _________________ Tak naprawdę to mnie tu nigdy nie było !!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
regis

|
Wysłany: Sro Cze 18, 2003 6:19 pm Temat postu: |
|
|
Widzialem kiedys bateryjke 12V (srednica jak AAA, ale krotsza), ale mialo toto bardzo mala pojemnosc... Uzywalem kiedys takiej bateryjki (do podsluchu, hehe:), ale mi sie wyladowala i nie wiem gdzie to moge dokupic. Ale na pewno cos takiego JEST. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ŚciArwA

|
Wysłany: Sro Cze 18, 2003 9:03 pm Temat postu: |
|
|
w sklepie gdzie sprzedaja aparaty foto _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KML

|
Wysłany: Czw Cze 19, 2003 10:38 am Temat postu: |
|
|
Witam... Skocz do sklepu z elektroniką (części) tam są takie koszt jednej 4-5zł.... Zresztą są różne do wyboru do koloru!
Pozdrawiam KML _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mały

|
Wysłany: Pią Cze 20, 2003 5:48 pm Temat postu: Re: Problemy z zasilaniem osprzetu rakiety |
|
|
knod napisał: | Witam
Pracujac nad ukladem transmisji obrazu z rakiety (projekt realizowany wraz z Pirotechmanem) natknalem sie na problem z ktorym nie za bardzo wiem jak sobie poradzic:
W rakiecie zamontowana jest miniaturowa kamera cz-b. Obraz nadawany jest przez nadajnik pracujacy na czestotliwosci 1.1GHz (700mW). Znamionowe napiecie zasilania obu urzadzen 12V, pobor pradu 310-360mA. Poczatkowo zastosowalem 2 baterie 9V polaczone szeregowo i stabilizator 12V. Niestety spadek napiecia zrodla byl tak duzy ze uklad nawet nie raczyl zaskoczyc. Zastosowanie 9 baterii R6 polaczonych szeregowo umozliwia transmisje jedynie przez ok 1-2min.
Obecnie zastanawiam sie nad zastosowaniem 9 akumulatorkow, jednak nie wiem czy zda to egzamin. Podobno dobrym rozwiazaniem jest zastosowanie stabilizatora impulsowego. Slyszalem ze potrafi on utrzymac napiecie az do calkowitego 'wyssania' baterii. Niestety nie posiadam zadnego schematu takiego urzadzenia.
Bede wdzieczny za wszelkie pomocne sugestie
Pozdrawiam
knod |
Myślę że "lakrymator " ma rację -baterie alkaliczne porządnej firmy powinny załatwić sprawę.Osobiście radziłbym wyprowadzic równoległe zasilanie na zewnątrz i do ostatniej chwili zasilać dodatkowo np.z akumlatora samochodowego ,mając czas na ewentualne poprawki ,dostrojenie itp.toru transmisji.
Mały _________________ Mały
..."Jak mam czas to siedzę i myślę jak nie mam czasu to tylko siedzę" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
RobertG

|
Wysłany: Pon Cze 23, 2003 10:15 am Temat postu: |
|
|
Nie wiem jaki jest max. mozliy udzwig tej rakiety. W kazdym badz razie 12V akumulatory o pojemnosci ok 0,7Ah to dodatkowa waga ok 0,35 kg (wymiary ok. 25x60x100mm) i ekstra koszty 25-35 zl.
Taki na 1,2 Ah to jakies dodatkowe 0,2kg i wymiary (50x50x100). |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Pon Cze 23, 2003 10:27 am Temat postu: Re: Problemy z zasilaniem osprzetu rakiety |
|
|
Mały napisał: | ....baterie alkaliczne porządnej firmy powinny załatwić sprawę.Osobiście radziłbym wyprowadzic równoległe zasilanie na zewnątrz i do ostatniej chwili zasilać dodatkowo np.z akumlatora samochodowego ,mając czas na ewentualne poprawki ,dostrojenie itp.toru transmisji.
Mały |
Wg mnie to najlepsze rozwiązanie. A na poligonie wyrosło zboże i start odlożono na jesień . Wiec czasu na testy jest sporo.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
spiryt
|
Wysłany: Pon Cze 23, 2003 12:31 pm Temat postu: |
|
|
na allegro jest kamerka bezprzewodowa kolorowa za 260 zł zasieg 300m _________________ Tak naprawdę to mnie tu nigdy nie było !!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon Cze 23, 2003 1:12 pm Temat postu: Re: Problemy z zasilaniem osprzetu rakiety |
|
|
pirotechmaan napisał: | A na poligonie wyrosło zboże i start odlożono na jesień . Wiec czasu na testy jest sporo.
Pozdr. A |
To chyba nie poligon tylko pole jakiegos rolnika hehehe
A co do zasilania. Moze to glupi pomysl ale mozna wykorzystac zjawisko termoelektryczne przy dyszy umiescic dwa drucik z dwoch roznych metali (nie pamietam jakie ) i pod wplywem ciepla macie doladowanie swoich bateryjek.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
|
Wysłany: Pon Cze 23, 2003 1:32 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Dziekuje wszystkim za wszelkie uwagi na temat zasilania. Postanowilem postawic jednak na akumulatorki AA. Z tego co sie dowiedzialem ich wydajnosc pradowa jest wystarczajaca do zasilania ukladu, zas 'wysoki' koszt zrekompensuje sie w czasie.
Pozdrawiam
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Pon Cze 23, 2003 8:05 pm Temat postu: Re: Problemy z zasilaniem osprzetu rakiety |
|
|
Pred napisał: | A co do zasilania. Moze to glupi pomysl ale mozna wykorzystac zjawisko termoelektryczne przy dyszy umiescic dwa drucik | Jedna płytka musi być chłodna (ta z jednego metalu) a druga ciepła, nie pamiętam, jakie to metale, ani który jest który, ale ten, kitóry musi być cieplejszy lepiej umieścić komorze spalania, tuż przy dyszu, dziurka, żeby gazy przelatywały i powinno być ciut więcej prądu, a jeszcze zrobić kilka osobnych blaszek, to już wogóle. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tungsten
|
Wysłany: Pon Cze 23, 2003 8:52 pm Temat postu: Re: Problemy z zasilaniem osprzetu rakiety |
|
|
yetihehe napisał: | Jedna płytka musi być chłodna (ta z jednego metalu) a druga ciepła, nie pamiętam, jakie to metale, |
Nie słyszałem nigdy aby jeden z nich musiał być chłodny . Ogrzewany jest punkt zwarcia metali i tyle.
Biały |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|