Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Niewybuchy - jak to z nimi
Id� do strony 1, 2, 3  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> TOWARZYSKIE
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
necro

Do陰czy�: 01 Maj 2006

PostWys豉ny: Nie Maj 27, 2007 10:25 pm    Temat postu: Niewybuchy - jak to z nimi Odpowiedz z cytatem

Jestem fanem militari闚 oraz broni i mia貫m zamiar wkr璚i� si� w temat wykopk闚. Czyta貫m na ten temat, rozmawia貫m o tym z rodzicami, zastanawia貫m si�.
Jednak tata zarzuci� argument, 瞠 tylko tkn� niewybuch, i zaraz zostanie ze mnie mokra plama. Jak to z tym pobudzeniem jest?

Dodam, 瞠 mieszkam kilka km od Twierdzy Modlin, i r闚nie niedaleko miejsc r騜nych walk XXw., 陰cznie z wojn� bolszewick� 1920. Tak wi璚 r騜nych fant闚 mo瞠 by� sporo, 陰cznie z pociskami artylerii etc. I tak np., kilka lat temu podczas kopania kanalizacji w ogr鏚ku znalaz豉 si� przypadkiem manierka i 12 pocisk闚 mo寮zierzowych z IIW� (chyba 60mm, nie pami皻am). Jest tego pewnie w okolicy w cholere wi璚ej. Tak wi璚 czy naprawd� jest tak jak straszy ojciec, czy mog� jako� rodzic闚 przekona�?

Nie, nie jestem (dzieci璚ym) samob鎩c� rozbrajaj帷ym pociski w szopie (no, gdyby znalaz豉 si� jaka� dobra 逝ska od jakiego� kb to bym pr鏏owa� co� z tym delikatnie zrobi�, wg r騜nych porad fachowc闚). Chcia豚ym mie� po prostu satysfakcj� z poszukiwania skarb闚 i posiadania niebanalnej kolekcji Cool

PS. jako 瞠 nie mog� pisa� w wykopkach, prosz� moderatora o przesuni璚ie tematu najlepiej tam.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
rafael31

Do陰czy�: 09 Gru 2006
Sk康: jeste�?

PostWys豉ny: Pon Maj 28, 2007 2:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
Hmm, powiem tak, jestem kolekcjonerem od 8 lat (mimo m這dego wieku, 16lat Very Happy ) od 2 lat "szukam" z wykrywk�, s逝cha貫m opini wielu "fachowcw" i wi瘯szo嗆 muwi豉 瞠 one wcale nie wybuchaj� tak 豉two jak to pisz� w gazetach (chyba 瞠 poddaje sie je dzia豉niu gwa速ownych 鈔odkw mechanicznych albo bawi sie z nim szlifierk� Shocked bo i takie przypadki by造 szczerze ODRADZAM) ale strzezonego pan b鏬 strzeze, dyzo informacji znajdziesz na forum www.odkrywca.com (nie zeby reklama ale te tematy by貫 tak poruszane).
Jest kilka warznych zasad:
1 ostrzorzno嗆!!!!
2 kopiemy wbijaj帷 saperk� pod k徠em (niekt鏎zy kopi� te� no瞠m (szwedzkim?))
3 nie zabiera� niewybuch闚 z miejsca przebywania,
4 a wogule to da� sobie spok鎩 Razz (zart)
Jeszcze powturze BEZPIECZE垶TWO na 1 miejscu!!!!
Radze jeszcze wczesniej troche lektury poczyta�.
pozdrawiam Rafa�

necro

PostWys豉ny: Pon Maj 28, 2007 3:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiem, ja zawsz� jak si� do czego� zabieram to czytam i czytam Wink

Sam te� jestem w m這dym wieku.
Czyli m闚isz 瞠 nie jest to tak superbardzo niebezpieczne? Wiadomo 瞠 nie b璠� siekier� romba� ziemi, tylko saperk� delikatnie. Mo瞠 uda si� rodzic闚 przekona� Very Happy Thx
Powr鏒 do g鏎y
Sylwek

Do陰czy�: 17 Sty 2007

PostWys豉ny: Pon Maj 28, 2007 3:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie bierz si� za to... dlaczego tak m闚i�? To proste, je郵i rozmawiasz o takich rzeczach z mamusi� i tatusiem to wybacz, ale nie posiadasz 瘸dnych predyspozycji do tej zabawy. Po drugie takie zabawy dla ludzi twojego pokroju s� skrajnie niebezpieczne zreszt� dla wszystkich. A druga rzecz to wszystko, o czym piszesz jest nielegalne. A dla „dobrych” doradc闚 do wiadomo軼i, 瞠 pod瞠ganie do czyn闚 nielegalnych jest karalne. Zreszt� ka盥y szanuj帷y 篡cie cz這wiek nie bawi si� niewybuchami.

Podsumowuj帷 jeste� dzieciakiem, kt鏎y chcia豚y si� pochwali�, jaki to jest odwa積y, bo grzebie w glebie i wyci庵a nikomu niepotrzebne zardzewia貫 kawa趾i stali. A jest tyle ciekawszych rzeczy do robienia w 篡ciu lepiej znajd� sobie ch皻n� dziewczyn� i potrenuj z ni� to i owo w plenerze zamiast da� si� w chaszczach komarom pogry潭.

necro

PostWys豉ny: Pon Maj 28, 2007 3:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A sk康 za przeproszeniem wiesz jaki ja jestem? Rodzic闚 si� pytam bo niestety jestem do嗆 kr鏒ko trzymany. Nielegalne? Kij mnie to. W tym kraju wszystko jest nielegalne.
Nie mam ju� s堯w Laughing

I czy ja pisa貫m 瞠 chc� niewybuchy wykopywa� i robi� z nich fajerwerki? Confused
Powr鏒 do g鏎y
Sylwek

PostWys豉ny: Pon Maj 28, 2007 4:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na sto procent jestem pewien, 瞠 nie znasz podstawowych w豉sno軼i MW zasad konstruowania i zasad dzia豉nia broni, kt鏎� chcesz kopa�. To nie jest hobby to spos鏏 na 篡cie wymagaj帷y po鈍i璚enia wszystkiego.

Zreszt� podam ci tak� hipotetyczn� sytuacj� odpowiedz jak si� zachowasz zobaczymy czy w og鏊e b璠� z ciebie ludzie jak ju� wreszcie przestaniesz mamusi opowiada� o niewybuchach.

A mianowicie wychodzisz z lasu z wykrywaczem w r瘯u a tu pech jedzie radiow霩 drog� na tw鎩 widok zwalnia i wida�, 瞠 niebiescy koledzy chc� z tob� pogada� jak si� zachowasz?

Front

Do陰czy�: 18 Gru 2006
Sk康: Wrocek

PostWys豉ny: Pon Maj 28, 2007 4:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A zastan闚my si� co to niewybuch Question Ano jest to takie co� co mia這 wybuchn帷 a nie wiadomo czemu nie wybuch這 i do tego le篡 w ziemi kilkadziesi徠 lat. P馧 biedy jak le篡 no ale gdy si� to wygrzebie i zacznie poruszac nawet delikatnie to jak� masz gwarancje 瞠 w豉snie wtedy mina przeciwczo貪owa kt鏎� trzymasz w r璚e nie pierdyknie Question Ano 瘸dnej, kij wie jak czas podzia豉� na skorup� Neutral i co w niej jest.

PostWys豉ny: Pon Maj 28, 2007 4:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak si� zachowam? Pogadam z nimi. Ucieka� nie warto (wtedy s康z� 瞠 ma si� jeszcze wi璚ej na sumieniu)

I znam podstawowe zasady konstrukcji broni. Mo瞠 i bardzo podstawowe, ale lepsze ni� 瘸dne.
Powr鏒 do g鏎y
Sylwek

PostWys豉ny: Pon Maj 28, 2007 4:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

necro napisa�:
Jak si� zachowam? Pogadam z nimi. Ucieka� nie warto (wtedy s康z� 瞠 ma si� jeszcze wi璚ej na sumieniu).

Ok. pogadasz no to tak to, co im powiesz Wink za堯禦y, 瞠 idziesz pewnie radiow霩 staje na twojej drodze wychodzi jeden z nich i takim tekstem do ciebie:

- Pozw鏊 kolego

a ty grzecznie podchodzisz, bo w sumie nie ma wyj軼ia

na to niebieski, po co ci to wskazuje na wykrywacz... Co bomby szukasz, poka�, co znalaz貫�...

I co mu powiesz Wink

necro

PostWys豉ny: Pon Maj 28, 2007 4:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szukam "skarb闚" w ziemi. Broni nie bior�. Niewybuch闚 nie dotykam. Pokazuj� im xxx. Mog� mnie spisywa�, bra� na komend�. To moje zainteresowanie, chc� to mog� ponie嗆 kar�..
Ale i tak nie s康z� 瞠by w mojej ma貫j wsi jakie� patrole si� przechadza造 (od kilku m-cy nie widzia貫m policji na "mie軼ie")

btw; tak a'propos policji to ile mog� dosta� za kopanie? (bez posiadania jakiejstambroni/amunicji/kijwieczego)
Powr鏒 do g鏎y
Sylwek

PostWys豉ny: Pon Maj 28, 2007 4:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ach skarb闚 szukasz to poka� jakie� skarby a ile masz lat czy twoi rodzice wiedz�, 瞠 po lasach skarb闚 szukasz Wink

S逝chaj nic z tego nie b璠zie najlepsz� odpowiedzi� w takim przypadku i masz to w gratis, 瞠 szukasz meteoryt闚 naucz si� cokolwiek o tym by� m鏬� pogada� kilka minut o tym a jak si� spytaj� czy co� znalaz貫� to kup� kamieni, z kt鏎ych 瘸den nie okaza� si� meteorytem.

A tak na marginesie to taki meteoryt to za kilka dobrych z� mo積a sprzeda�. Albo jeste� fanem archeologii i szukasz dymarek albo i to i to.

Jacek R.

Do陰czy�: 03 Wrz 2004
Sk康: Z 陰k Arkadii a tak serio Krak闚

PostWys豉ny: Pon Maj 28, 2007 5:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
To proste, je郵i rozmawiasz o takich rzeczach z mamusi� i tatusiem to wybacz, ale nie posiadasz 瘸dnych predyspozycji do tej zabawy.

Wiesz co Sylwek... Moi rodzice wiedzieli czym si� zajmuj� i tak naszym zdaniem by這 lepiej. Wsplnie doszlismy do wniosku (przypominam 瞠 to juz przesz這嗆!) 瞠 bezpieczniej dla mnie samego jest ustali� pewne warunki kt鏎ych obie strony beda sie trzymac. Jelsi mia� bym sie z tym kry� i robic "pok徠nie" to by這 by to duzo bardziej ryzykowne dla mnie jak i dobytku rodzic闚. Jasne postawienie sytuacji przed rodzin� i wyja郾ienie wszelkich watpliwosci rozwi您uje wiekszo嗆 problem闚. Dow鏚? NIGDY w swojej d逝goletniej w ko鎍u zabawy z piro, poczawszy od saletry z cukrem sko鎍zywszy na MW nie mia貫m najmniejszego wypadku zwiazanego z moim hobby. NIc spalonego, 瘸dnych popaze�, upalonej grzywki. Nie wiem jak by to wygl康a這 gdybym si� z tym ca造m kramem czai� i robi� na szybko i w stresie :/ W sprawie wykopkowych fant闚 sie nie wypowiem b si� tym nie zajmuj� ale WYDAJE mi si� (tylko wydaje i tylko MI) 瞠 wszystko jest dla ludzi. Tak jak n騜 mo瞠 by� na瞠dziem zbrodni tak samo mo瞠 s逝篡� do krojenia sera. Samoch鏚 mo瞠 byc bardzo niebezpiecznym przedmiotem: o ile sie go uzywa nieodpowiedzialnie i bez odpowiednich podstaw teoretycznych i praktycznych. Wreszcie materia造 wybuchowe i og鏊nie pirotechnika s� moim zdaniem bezpieczniejszym hobby od przyk豉dowo jazdy na rowerku (jakies crossy i triale, nie znam sie). Trzeba tylko we wszystkim znac umiar i nie ufac nadto swoim umiej皻nosciom. Zasada jest prosta: jesli na jakiekolwiek pytanie odnosnie tego co masz zamiar zrobi� nie znasz odpowiedzi: nie biez si� za to.

Necro:
Pisze to z perspektywy kogos kto nie bawi si� juz pirotechnik�. Zabrzmi to jakbym by� twoj� matk� Laughing ale TEORIA to absolutna podstawa. Dowiedz si.� wszystkiego czego tylko mo瞠sz o tym w co masz zamiar sie bawi� i nigdy nie wpadaj w rutyn�.

Pozdrawiam Jacek R.

Sylwek

PostWys豉ny: Pon Maj 28, 2007 5:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jacek nie do ko鎍a zrozumia貫� m鎩 cytat chodzi mi o mentalno嗆...

Ach, co tam gada� maluchy zawsze maj� takie problemy. Trzeba p鎩嗆 na swoje, aby zrozumie� to i owo ja do tej pory mieszka貫m kontem tu i tam zawsze wynajmowane kupa kasy w b這to jak wi瘯szo嗆 ludk闚 teraz jestem ju� prawie w豉軼icielem ma貫j posesji z domkiem brakuje mi jedynie kilka zeta, aby sta� si� jej w豉軼icielem zobaczymy Wink

rafael31

Do陰czy�: 09 Gru 2006
Sk康: jeste�?

PostWys豉ny: Pon Maj 28, 2007 6:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
Necro, to co muwi Sylwek jest te� prawd� Embarassed , ja kolekcjonuje militaria od 8 lat znam si� dobrze na zapalnikach (budowie i dzia豉niu wszystko z ksi捫ek) a i tak mam stracha gdy piszcza趾a sie odezwie, tak to juz jest i chodzbym by� zawodowym saperem nie wiedzia豚ym czy akurat nie podrdzewia豉 spr篹yna w zapalniku, nigdy nie dotykam nawet 瞠czy ktura przypomina mi w jakim� stopniu niewybuch, niewypa� czy jego cz窷� Confused na samym pocz徠ku musisz zastanowi� si� czy napewno chcesz nara瘸� rodzin� na cirpienie, wypadki chodz� po ludziach, ja mia貫m 豉twiej, na pocz徠ku chodzi貫m na wyprawy z dziadkiem i on mnie uczy� ale wystarczy 1 b陰d, 1 mocniejsze machni璚ie saperk� a niebiescy b璠� szuka� twojej nogi po lesie, taka jest prawda, je郵i si� na to zdecydujesz to pami皻aj 瞠 liczy si� tylko bezpiecze雟two.
Ja sam ju� nie by貫m na wykopkach od p馧 roku a to za spraw� mojego najwi瘯szego hobby PIRO Laughing teraz mam wi璚ej mo磧iwo軼i i nie mam czasu na nara瘸nie 篡cia Smile
pozdrawiam i 篡cz� ZDROWIA
Rafa�

rynio_di

Do陰czy�: 06 Kwi 2006
Sk康: Lublin

PostWys豉ny: Pon Maj 28, 2007 7:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poczyta貫m ten temat i my郵� 瞠 przyda這 by si� rozszerzy� definicj� niewybuchu jak� poda� kol. Front Niewybuch -elemeny amunicji zawieraj帷y 豉dunek wybuchowy ,krusz帷y(pocisk,granat ,bomba)kt鏎ego wybych nie nast徙i� z niewiadomego powodu mimo zaistnienia niezb璠nych zarunk闚 do jego zainicjonowania .Mog� to by� wady,zapalnika,zmiany chemiczne materia堯w wybuchowych. I kol.Sylwek i kol.Front dali ci dobr� rad� na nurtuj帷y ci� temat. Ja z wykrywk� biegam tyle ile ty masz lat i zawsze ale to zawsze czuj� respekt przed niewybuchami .Obawiam si� 瞠 twoja ,, gor帷a g這wa,, do niczego dobrego ci� nie doprowadzi - obym si� myli�. Pozd.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
Achtung

Do陰czy�: 26 Lut 2003
Sk康: Londyn

PostWys豉ny: Pon Maj 28, 2007 7:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do niewybuchu to ja bym podzieli� na 2 grupy: 1-niewypa�- co� co wybuchn望 mia這, lecz tego nie zrobi這 i 2-豉dunki kt鏎e wcale wybuchn望 nie mia造, tzn kto� zgubi�, ukry� lub co� w tym rodzaju. jak by nie patrze�, ja nie chce niczego z takich rzeczy nawet zobaczy� na oczy, bo to nieprzewidywalne jak baba.
Jacek R.

PostWys豉ny: Pon Maj 28, 2007 7:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Achtung, to s� w豉snie niewypa造 i niewybuchy.
Przyk豉d: skrzynka pe軟a granat闚: niewypa� Very Happy

Zdecydowanie wystrzelony pocisk artyleryjski ale zapalnik wadliwy: niewybuch.

Ostatnio zmieniony przez Jacek R. dnia Wto Maj 29, 2007 4:36 am, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Adres AIM
Kowal

Do陰czy�: 03 Pa� 2004
Sk康: z nienacka

PostWys豉ny: Pon Maj 28, 2007 8:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie nie mylcie zasadniczych poj璚!!

Niewypa� jest to np nab鎩 strzelecki kt鏎y nie odpali� powiedzmy z winy sp這nki (roz這瞠nia materia逝 w miseczce), czy z powodu zas豉bego uderzenia iglic� w sp這nk� i w konsekwencji nie odpalenie prochu.

Niewybuch jest to np pocisk artyleryjski, kt鏎y wylecia� z lufy lecz nie zdetonowa� uderzaj帷 w przeszkod� np z winy zapalnika

Co do samych wykopk闚 do bez przesady...G這wnie nacisk nale篡 po這篡� na teorie, konstrukcje przer騜nych pocisk闚, granat闚, bomb, min itp. Od tak nic nie walnie samo z siebie. Trzeba tylko zachowa� bhp oraz wszelkie 鈔odki ostro積o軼i, a b璠zie dobrze. Trzeba wiedzie� co wolno, a czego nie wolno!. Gdyby tak nie by這 nie pisa� bym tego z oczywistych wzgl璠闚 - bo by mnie ju� pewnie tu nie by這 i by� mo瞠 spada� bym do tej pory razem z deszczem. Polecam bardzo literaratur� o elaboracji i wa趾owanie wszystkich dost瘼nych przekroi r騜norodnej amunicji wyprodukowanej na potrzeby wojskowe. Nie b璠� si� zbytnio rozpisywa�. Kogo na prawd� interesuj� ten temat zapraszam serdecznie na moje i przyjaci馧 forum http://www.niewypaly.poszukiwania.pl/forum/

pozdro!
K.

PostWys豉ny: Wto Maj 29, 2007 4:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

這 kurcze odwrotnie Very Happy Sorry wielkie, pomyli貫m si� Very Happy Juz poprawi貫m
rynio_di

Do陰czy�: 06 Kwi 2006
Sk康: Lublin

PostWys豉ny: Wto Maj 29, 2007 7:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kowal. Czy napewno samo z siebie nie wybuchnie? A prosz� mi powiedzie� dlaczego podnoszenie niewybuchu jest takie niebezpieczne, czy kto� by� w stanie zbada� , stwierdzi� dlaczego taki czy inny niewybuch zdetonowa� ? Mam pewn� wiedz� .瞠 pociski starsze tj. I w�. detonowa造 podczas podrywania z ziemi ,czy w pociskach nie nast瘼owa� a jaka� niezbadana reakcja i po zetkni璚iu si� z powietrzem detonowa逝 ,czy zapalniki wykonane z mosi康zu, aluminium i innych materia堯w kolorowych le膨c w ziemi nie tworzy造 dziwnych zwi您k闚 podatnych na samodetonacj�. Mo瞠 i przesadzam ale... niewybuch jest ju� odbezpieczony iglice po napinane i czasami niewielkie uderzenie mo瞠 spowodowa� detonacj� .Ostro積o軼i nigdy nie zawiele. Pozdrowienia.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> TOWARZYSKIE Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony 1, 2, 3  Nast瘼ny
Strona 1 z 3

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum