Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Cichy

|
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 6:20 pm Temat postu: Rakieta Hydra |
|
|
Witam.
Chciałbym przedstawić wam moją najnowszą rakietę a raczej jej prototyp.
Na wstępie chciałbym przypomnieć, że jestem początkujący. Mam za sobą jedną próbę udaną a dwie nie {wina dysz}.
Mam dwa silniki więdz najpierw zrobie jedną rakietę "na brudno" by następna wyszła lepiej . W prototypie nie dbam o estetykę.
Więdz tak.
Długość całkowita: 350mm.
Długość dzioba: 50mm
Fi wew. 20mm
Tuba wykonana z kartek A4 utwardzonych klejem. Lotki tekturowe. Dziób plastikowy dociążony ołowianym śrutem.
Silnik: Jest to silniczek z odzysku. Elaborowany ponownie karmelkiem 65/35.
Fi wew. 15mm
Długość bez dyszy 55mm
Długość z dyszą 71mm
Otwór dyszy 5mm {troche za duża }
Pare fotek.
Silnik
Silnik i rakieta.
Silnika w rakiecie {lotki są proste }.
P.S. Jutro prawdobodobnie odpalam to wkleje filmik. _________________ Pozdro. Cichy
Ostatnio zmieniony przez Cichy dnia Pią Cze 01, 2007 3:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Adrian
|
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 6:46 pm Temat postu: |
|
|
straszne Troche bym nad nia popracowal niedbalstwo totalne Nie ma czegos takiego jak poczatkujacy ... Popatrz na rakiete Sqidiego (zapomnialem jak to sie pisze) Jego pierwsza rakieta jego pierwszy sukces... Stopien zaawansowania nic nie zmienia, tylko od ciebie zalezy czy zrobisz cos z sercem (musisz czuc to sercem) czy zrobisz to na szybko , zeby cyknac fotke i sie pochwalic...
pozdrawiam
ps. prototyp nie prototyp.. pokazuj nieprototypy bo to nie wyglada  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cichy

|
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 7:02 pm Temat postu: |
|
|
Przecież napisałem, że tak jest tylko prototypem. Jak silnik okaże się dobry zrobię taką samą tylko estetyczniej i z lepszych materiałów.
Kiedyś się urobiłem pare dobrych dni i nie poleciała wiedz teraz nie chce popełnić tego samego błędu. _________________ Pozdro. Cichy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
beaker

|
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 7:08 pm Temat postu: |
|
|
Cichy napisał: | Kiedyś się urobiłem pare dobrych dni i nie poleciała wiedz teraz nie chce popełnić tego samego błędu. |
HA i na tym to polega, odpadają mało wytrwali Myślę że wsytd pokazac taki szpej, ale czekam na film . Zycze jak najlepiej
pzdr |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cichy

|
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 7:11 pm Temat postu: |
|
|
Film będzie. Jak próba się uda zrobię rakiete, która będzie dużo ładniejsza.
Tą rakietę stworzyłem do testu. Czy robie dobre paliwo itp. _________________ Pozdro. Cichy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 10:47 pm Temat postu: |
|
|
rakiety.pomorze.pl _________________ nie ma takiej rury na świecie, której nie można wystrzelić w kosmos
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Sob Gru 04, 2010 12:38 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 11:18 am Temat postu: |
|
|
JA CIEEEE !!! DZIEWCZYNA Z RAKIETĄ !!!
Napiszcie coś więcej, bo padło określenie "zlot" co brzmi interesująco...
A wracając do tematu: Niech to będzie nawet wydrążony burak z silnikiem (jeśli komuś coś takiego pasuje) byle tylko odpalone BEZPIECZNIE. Do niepewnych silników szkoda czasem trudu, by odpicować rakietę na ziher..
Wersje testowe typu: śmieci posklejane a'la rakieta, są do przyjęcia na początek. Tak samo nie ma się co specjalnie starać, jesli system odzysku jest oparty na saperce. Wiadomo, ktoś ma juz odzysk, w miarę pewny silnik (100% pewnych nie mają nawet wahadłowce) i zrobi model na ostatni błysk, to chwała mu za to. Cieszy wtedy nie tylko lot, ale i sam wygląd. czasem trzeba niewiele więcej pracy, a wygląda coś już dużo lepiej. Dodatkowo nie można zapominać, że z dobrym wyglądem najczęściej idzie w parze dobra precyzja wykonania, a to już może mieć wpływ na poprawę osiągów, a nawet może się odbić na stabilności lotu. Krzywa, powygniatana głowica + zwichrowane lotki to nie jest już kwestia samego wyglądu, czasem to już kwestia bezpieczeństwa. W sumie do testów silnika to chyba najlepiej zrobić kijankę z ciężkim kijem. Minimum trudu, a maximum efektu. Rakietę warto jednak zrobić ciut lepiej.
Ale...Jak komu pasuje, byle bezpiecznie... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 5:18 pm Temat postu: |
|
|
Buhahaha burak podoba mi sie to :d
Cichy, moje rakietki do testowania silniczkków wyglądały równie obleśnie A miały za zadanie tylko sprawdzić czy silnik to udxwignie
Jesli silniczek zadziała prawidłowo zrob drugi i nastepną rakietkę, już ładniejszą. A i tak najlepsza dla mnie zabawa w budowaniu a nie samym odpalaniu rakiet P
Pozdrawiam Jacek R.[/img] _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cichy

|
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 1:49 pm Temat postu: |
|
|
W końcu ktoś mnie zrozumiał. Rakieta miała na celu przetestować silnik.
Niestety nie poleciała. Moim błędem było nie wykonanie kanału.
Teraz robię rakietę "Hydra". Oczywiście nie jest to żadna rewelka. Napewno lepiej będzie się prezentować niż ta powyższa.
Zapodam opis i fotki. _________________ Pozdro. Cichy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cichy

|
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 3:52 pm Temat postu: |
|
|
Więdz prezentuje wam Hydrę .
Silnik: Jest to silniczek z odzysku. Elaborowany ponownie karmelkiem 65/35.
Fi wew. 15mm
Długość bez dyszy 55mm
Długość z dyszą 71mm
Otwór dyszy 5mm {troche za duża }
Rakieta:
Długość całkowita 240mm
Długość dzioba: 20mm
Wykonanie:
Korpus zwijany z papieru kredowego. Lotki z kartonu. Dziób styropianowy.
Dziś prawdopodobnie rakieta wystartuje. _________________ Pozdro. Cichy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
andżej Gość
|
Wysłany: Wto Maj 29, 2007 4:16 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Cytat: | czasem trzeba niewiele więcej pracy, a wygląda coś już dużo lepiej |
Co prawda to prawda a widać to na załączonym obrazku. Rakietka od razu wygląda lepiej a że roboty trochę więcej to tym wieksza radość na koniec
Pozdr |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cichy

|
Wysłany: Sob Cze 02, 2007 11:23 am Temat postu: |
|
|
Rakiety jeszcze nie odpaliłem. Czekam na ładną pogodą. _________________ Pozdro. Cichy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cichy

|
Wysłany: Nie Cze 10, 2007 9:12 am Temat postu: |
|
|
Odpaliłem rakietę. Gdy nastąpił zapłon paliwa uniosła się na ok. 10m . Błędem było złe wykonanie zatyczki, którą wybiło urywając przy tym dziób rakiety.
Teraz w planie jest silnik z rury PCV i dyszami z cementu. _________________ Pozdro. Cichy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cichy

|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 2:13 pm Temat postu: |
|
|
Kupiłem 1 metr takiej rury na przetestowanie. Chcę z tego zrobić korpus silnika. Robił ktoś z takiej? Na rurce pisze tak: "(95*C-6bar:60*-10bar}.
Więc chyba wytrzyma.
 _________________ Pozdro. Cichy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
beaker

|
Wysłany: Wto Cze 12, 2007 9:34 pm Temat postu: |
|
|
witam
Ja robilem SRiki na bazie rurki Usmetrix. tu jest jeszcze jakis "Pex", nie wiem nie testowalem. Moje rurki sprawowaly sie dobrze. Nawet w srodku nie było żadnych nierówności. Malina.
pozdrawiam i zachecam do robienia silnikow na bazie rurek pcv |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cichy

|
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 12:05 pm Temat postu: |
|
|
Dziś postaram się zrobić dyszę z fugi.
Niestety jest jeden mankament w tej rurce. Mianowicie nie da się jej zgiąć metodą "kieliszka". Jest za twarda. Więdz zrobię zbrojenie z np. gwoździ {BHP }.
Wewnętrzna osłona aluminiowa daje ten plus, iż silnik nam się nie rozpuści pod wpływem temperatury. _________________ Pozdro. Cichy
Ostatnio zmieniony przez Cichy dnia Sro Cze 13, 2007 1:18 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

|
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 12:34 pm Temat postu: |
|
|
metodą kieliszka nie, ale gdybyś był w stanie pożyczyć lub kupić przyrząd do cięcia rurek stalowych(takie cudo co się zakłada na rurkę i kręci do okoła) wyjął byś nóż i zamiast niego użył zwykłej podkładki zrobił być przewęzenie. jest to sposób jakiegoś użytkownika forum(nie pamiętam kogo) aha, jeszcze jedno, czy wy nie rozróżniacie topnienia od rozpuszczania się? _________________ wierzący nie praktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cichy

|
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 1:00 pm Temat postu: |
|
|
Wiem o czym mówisz. W sumie dobry pomysł.
P.S. Z tym rozpuszczaniem to taki żart był . _________________ Pozdro. Cichy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sylwek

|
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 2:24 pm Temat postu: |
|
|
Cichy napisał: | Wewnętrzna osłona aluminiowa daje ten plus, iż silnik nam się nie rozpuści pod wpływem temperatury. |
W prawidłowym silniku na karmelek rura prawie nie powinna się nagrzać, więc wkład aluminiowy jest zupełnie niepotrzebny. Wydaje się, że transmisja ciepłą głównie odbywa się na drodze promieniowania. _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Czw Cze 14, 2007 3:49 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | (nie pamiętam kogo) |
Silnik MaKs- od nicków: Mały i Ksard. _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|