Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lech
|
Wysłany: Czw Lip 29, 2004 1:08 am Temat postu: SKŁAD MIESZANIN DYMNYCH W GRANATACH RDG-2 |
|
|
SKŁAD PROCENTOWY MIESZANIN DYMNYCH W GRANATACH RDG-2 JEST NASTĘPUJĄCY:
DYM BIAŁY KClO3-44, ANTRACEN-14 NH4Cl-42
DYM CZARNY KClO3-50, ANTRACEN 50 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zagubiony

|
Wysłany: Wto Paź 24, 2006 7:36 pm Temat postu: |
|
|
Samą produkcje znajdzesz na 100% gdzies na forum ale z 60-70m2 bedzie trzeba albo bardzo dobrej swiecy albo duza jej ilość ,nie bawie się w świece bo to lekkie marnowanie odczynnkiow kupa dymu i co?ale zeby zadymic taka powieszchnie trzeba chyba więcej niz 100-300g B&T (opis na forum)
na pocztek polecam swiece B&T przepis znajdziesz dzięki opcji "szukaj"
ta swieca ma bardzo dobre parametry polaczone z prostota i ekonomia wykonania
Pozdrawiam
ludzie dajcie dostep do innych komnat w przedszkolu nic sie nie dzieje :/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
methyl

|
Wysłany: Wto Paź 24, 2006 9:43 pm Temat postu: |
|
|
oprocz swiecy opartej na mieszance parafiny,cukru i kno3 zawartej tu na forum i naprawde swietnej o ile jest dobrze zrobiona jest wiele prostych składów mieszanek ktore moglby by się sprawdzić w Twoim przypadku.
Napewno zalezy Ci zeby dym nie był bardzo szkodliwy, i zeby nie skladal się z kilograma sadzy unoszacej sie w pomieszczeniu i aby swieca byla latwa do zrobienia dla amatora z malym dostepem do chemii.
Proponuje sklady w miare ekologiczne i ekonomiczne np:
55g NH4CL (chlorek amonu-salmiak, tani,nie szkodliwy i ogolnie dostępny)
48g KClO3 (chloran potasu, tani i dostępny)
18g Cukier (mielony do nabycia w sklepie)
troche sie zastanawiam nad bezpieczenstwem przechowywania takiej mieszanki z uwagi na mozliwosc reakcji KCLO3 i NH4CL ale jesli bedzie wszystko bardzo suche i nie bedzie wystawiane na wys. temp. powinno być ok. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
methyl

|
Wysłany: Wto Paź 24, 2006 10:26 pm Temat postu: |
|
|
dlaczego agresywne ? zauwaz ze polowa mieszanki to balast (nh4cl) nie bioracy udzial w spalaniu a wrecz tlumiący reakcję. mieszanka spala sie wolno, bez plomienia dając gęsty bialy dym skladajacy sie glownie z sublimujacego nh4cl.
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sro Paź 25, 2006 12:19 pm Temat postu: |
|
|
ale mieszanka którą podal Methyl ma swoje plusy w porównaniu do B&T.
Mieszanka na salmiaku daje charakterystyczny biały fajny dymek.. gęsty, sama masa piro spala się bardzo spokojnie (B&T przy tym wymięka) i tutaj najważniejsze jest to, że masa ta spala się bez płomienia - nie trzeba kombinować z pojemnikami, kanałami i martwić się czy się zapali czy nie - tak jak w przypadku mojej świecy.
Zamówić chloran i jazda  _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hack

|
Wysłany: Sro Paź 25, 2006 2:18 pm Temat postu: |
|
|
Ciekawe zagadnienie.
Czy robil ktos fugasy dymne?Do stawiania momentalnie sciany dymu.
Czas palenia krotki , lub detonacja.
Doczystalem gdzies, ze praca magisterska Arkadiusza dotyczyla dymnych MW.
Mysle ze to dobre miejsce do powyzszego pytania.(nie doczytalem na forum podobnego tematu) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
methyl

|
Wysłany: Sro Paź 25, 2006 3:29 pm Temat postu: |
|
|
podany powyzej sklad jest do pupy, jakis wymysl bez podstaw wiekszych wymyslony przez 12 letniego inżyniera
Co do zadymiania "detonacyjnego" to można zrobić mieszanke ktorej produktami detonacji są lub jest substancja o wlasciwosciach dymotworczych. Lub rozproszyć wybuchowo np. TiCl4 do czego robiłem podejscie juz. Jak ktos ma nadwyzkę fosforu, nawet czerwonego to równiez daje spore pole do popisu ale to dla bardziej zaznajomionych z tematem bo sprawa jest niebezpieczna.
ogolnie najprostsze swiece dymne są mieszankami wytwarzającymi w trakcie spalania związki silnie wiążące i reagujące z wilgocia w powietrzu,
lub wydzielającymi w trakcie spalania przez parowanie lub sublimacje substancje dymotworcze takie jak antracen, naftalen, parafina, sole amonowe itp. zawarte w mieszance.
oczywiscie sposobow jest wiecej  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
Wysłany: Sro Paź 25, 2006 5:20 pm Temat postu: |
|
|
W powyższym przepisie zamiast KNO3 powinna by soda oczyszczona
Wystarczy dodac tlenku wodoru . I puszka też się przyda.
Na zdrowie G.M. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wysłany: Sro Paź 25, 2006 5:25 pm Temat postu: |
|
|
methyl, kiedyś czytałem o salmiaku +kclo3 no ale fotki nie widziałem... rzeczywiście bije to B&T na głowę...
Ale mam parę pytań, skoro ognia nie ma to i dysza nie potrzebna? tutaj sama masa spala się tak samo jak w korpusie? na mój rozum w korpusie i z dyszą powinno być lepeiej, no ale mam wątpliwości, które mam nadzieję rozwiejesz  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Urghai

|
Wysłany: Sro Paź 25, 2006 6:40 pm Temat postu: |
|
|
nie radzę łączyć salmiaku z KClO3 bo powstaje NH4ClO3 - zupełnie coś innego niż NH4ClO4.. zapewniam was _________________ WEJDŹ TU ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
methyl

|
Wysłany: Sro Paź 25, 2006 8:34 pm Temat postu: |
|
|
Urghai napisał: | nie radzę łączyć salmiaku z KClO3 bo powstaje NH4ClO3 - zupełnie coś innego niż NH4ClO4.. zapewniam was |
wiekszosc na tym forum kolego wie co to jest nh4clo3 tym bardziej ja bo otrzymywalem go nawet w czystej postaci. co do mozliwosci powstawania tego zwiazku w suchej mieszance to jest ona nikła. w pewnych warunkach moze byc zwiekszone ryzyko samozaplonu ale ryzyko wybuchu nie istnieje z uwagi na duze rozcienczenie powstajacego nh4clo3 innymi skladnikami i produktami. wiekszosc skladow na bialy dym to pol na pol nh4cl i kclo3 + paliwo . najpopularniejsza masa dymna na bialy dym w wojsku to 40%kclo3/40%antracen/20%kclo3 (poprawione KClO3 - 40%antracen - 40%NH4Cl -20% ) lub podobne sklady. jesli cos jest stosowane w wojsku to raczej jest trwale
w skladzie z antracenem moze pojawic sie plomien wiec dodaje sie substancji tlumiacych plomien w postaci wodoroweglanow, weglanow albo zazwyczaj daje sie "sitko" . swieca powinna miec wewnetrzny kanal z otworami na swojej dlugosci.
Ostatnio zmieniony przez methyl dnia Sro Paź 25, 2006 9:05 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
Wysłany: Sro Paź 25, 2006 8:41 pm Temat postu: |
|
|
methyl napisał: | ...najpopularniejsza masa dymna na bialy dym w wojsku to 40%kclo3/40%antracen/20%kclo3 lub podobne sklady... |
Coś te proporcje mi nie pasują
G.M.
No właśnie o to chodziło 
Ostatnio zmieniony przez B&G dnia Sro Paź 25, 2006 11:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
methyl

|
Wysłany: Sro Paź 25, 2006 8:58 pm Temat postu: |
|
|
przegladalem sklady nie z glowy a z ksiazek dotyczacych pirotechniki zarowno pokazowej jak i militarnej. np. cytując za tak popularnym "Szydlowskim" :
masa dymna Jereszowa:
-20%KClO3
-50%NH4Cl
-20%Naftalen
-10%Węgiel
inna:
20%KClO3
10%KNO3
20%Naftalen
40%NH4Cl
10%Węgiel
zreszta co ja bede wypisywał. przyklad z pierwszej ksiazki pod reką.
"pirotechnika w kino" w.lichaczewa
B&G jeśli cos ci nie pasuje to moze rozwin temat, dlaczego? zaproponuj wlasne sklady forum to zrodlo informacji i miejsce ich wymiany! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
koman

|
Wysłany: Sro Paź 25, 2006 9:00 pm Temat postu: |
|
|
chyba chodzi o to że jest 2x KClO3 w składzie  _________________ obecnie koniec z piro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
methyl

|
Wysłany: Sro Paź 25, 2006 9:03 pm Temat postu: |
|
|
a przepraszam! nie potrzebnie odebralem to jako atak
przepraszam B&G
poprawny sklad to oczywiscie :
KClO3 - 40%
antracen - 40%
NH4Cl -20%
sorki, jestem po 12 godzinach pracy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
Wysłany: Sro Paź 25, 2006 11:13 pm Temat postu: |
|
|
Sssssssssstrasznie nerwowy człowiek jesteś ATAK??? Ja tu zaglądam dla przyjemności
pozdro G.M. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
methyl

|
Wysłany: Czw Paź 26, 2006 8:15 am Temat postu: |
|
|
B&G, "atak"napisałem z usmieszkiem . Miałem na myśli raczej koleżeńską wymiane poglądów lekko ociekającą jadem hehe.
A tak poważnie to jako człowiek o sporej wiedzy i doświadczeniu rzucił byś jakimś konkretem czesciej Troche tajemnic komercyjnych zdradzic hehe. Mnie to juz nie kreci ale wiele osób tutaj az sie pali do podpalania i odpalania  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
Wysłany: Czw Paź 26, 2006 3:45 pm Temat postu: |
|
|
Hmm... Ciężko wypracowanych przepisów komercyjnych raczej nie będę zdradzał . Wydaje mi się, że dla pirotechników amatorów, wystarczy B&T i kilkaset innych mieszanek dymnych, które można znaleśc na tym forum i w necie. Naprawdę ciężko wymyślic coś nowego. Poza tym, do sporej liczby przyzwoitych mieszanek, jest potrzebna dośc egzotyczna lub droga chemia, do której dostęp jest raczej utrudniony.
Komercyjna świeca, to nie tylko mieszanka, ale i konstrukcja. A tworzenie technologii, tak aby wyrób był niezawodny i powtarzalny, dla kilku sztuk jest po prostu nieopłacalne.
pozdr G.M. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zagubiony

|
Wysłany: Czw Paź 26, 2006 6:06 pm Temat postu: |
|
|
kanał dziurka w mieszance przyspieszy jej spalanie poniewaz mieszanka zacznie sie spalac na wiekszej powieszchni (w kanale) dlatego w paliwach rakietowych stosuje sie kanaly. do swiecy mozesz spokojnie zrobic wiecej niz jeden np z 3-6 wkladajac do kazdego lont dodatkowo przyspieszysz spalanie chodzi o to zeby mieszanka zapalila sie w kanale a nie od gory (spalanie czołowe)
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wysłany: Czw Paź 26, 2006 6:36 pm Temat postu: |
|
|
nie rozumiem czemu trzeba wstawić do lodówki... to samo zastyga po paru minutach wiec trzeba się spieszyć a nie czekać jeszcze... a składniki powinny być jak najlepiej rozdrobnione, bo inaczej może gasnąć świeca...no i pamiętaj że mieszanka nie musi mieć dostępu do powietrza, zrób mocną dyszę, żeby płomienia nie było (lub siatka metalowa itp) _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|