|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
piroteechman Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Kwi 25, 2004 7:24 pm Temat postu: |
|
|
| ksard napisa�: | ......Nie wiem jak wam ale mnie si� podoba.
|
A ja si� wstydz� . SR ok ale sama rakieta . 15 minut mi zaje這 jej zrobienie. Polecia豉 na kiju od szczotki i bez spadochronu . Ot, taka szybka pr鏏a dla syna . Nawet si� ruskim tym nie pochwali貫m za to pokaza貫m im nieudan� pr鏏� zamiany tkaniny na korpsus silnika
Mo瞠cie na ruskim forum tak瞠 sobie pogada� z R. Nakk�
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Mar 26, 2006 7:34 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Moja kolejna proba SR Olusia_max. Czyli wk豉dane paliwo pal帷e si� ca陰 powierzchni�. Zap這nnik Kubu� czyli robiony z kapsla po Kubusiu. W kapslu paliwo z 20 % Mg na oko z 15 gram. Masa paliwa 320 gram , maczane w poko軼ie st康 ten czarny dym. Kr璚one Mustkiem a b璠� nim kr璚i� mniej wa積e pr鏏y. Kr璚enie z odleg這軼i 2 m. Huk pracuj帷ego SR powodowa� strach i lekkie dr瞠nie r瘯i
FILM
Nast瘼nym razem dam jednak w paliwie wi璚ej 浩 a bez pokostu. Nie mniej fi krytyczne dyszy sprawdzone , rodzaj paliwa te�. Jak jest ch皻ny to zapraszam ( gratis )
Przy okazji. Testowa貫m paliwo : KNO3 / asfalt : 60 / 40. Zaskoczony jestem tym ,瞠 ledwo si� to pali
Kolejny test ---> nowa 篡wica ( w miejsce 浩 ) do wykonania korpusu . Wg mnie powinna by� lepsza - znosi� wi瘯sze ci郾ienie w SR i by� bardziej technologiczna.
Mi貫go Wieczoru A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
kondix

Do陰czy�: 27 Sty 2004 Posty: 89 Sk康: z ma逍ki po winie...
|
Wys豉ny: Pon Mar 27, 2006 2:43 pm Temat postu: |
|
|
co� tak pod koniec sie oderwa這 i w g鏎� wylecia這, paliwo 320g, a jednak czarny dym by� dosy� kr鏒ko widoczny, hehe, za to 3...2...1, prawie jak polskie centrum rakietowe(aluzja 篡wca) i sk康 ten 郾ieg, u nas na p馧nocy kraju, przyk豉dowo w tej chwili, nie ma s這鎍a jest szaro,buro ale 11*C mamy ;]
czekam na dalsze testy
pozdr. K-x _________________ -Czy ty masz go ?
-Bo ja(a) mamgo ! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
szpaner

Do陰czy�: 11 Pa� 2004 Posty: 561
|
Wys豉ny: Pon Mar 27, 2006 3:52 pm Temat postu: |
|
|
mi si� test podoba�. Jednak zastanawiaj帷e (przynajmniej dla mnie) jest to, 瞠 czarny dym pojawia� si甋mpulsami, na zmian� z bia造m (w pocz徠kowej fazie), a dopiero p騧niej sta� si� ca趾iem czarny...
dlaczego tak si� sta這?
I tak si� sk豉da, KONDIX, 瞠 u nas na p馧nocy Polski jest + ~7*C i... 郾ieg. _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Pon Mar 27, 2006 5:43 pm Temat postu: |
|
|
Pod koniec wylecia造 resztki paliwa bo nie ma rusztu. Z pokostem paliwo ci篹ko si� zapala . Pierwsze 2 sekundy pali si� praktycznie zap這nnik Kubu�. Paliwo jak wida� z trudem "zaskoczy這". Czarny dym to te� zalety ale porzuc� pokost na rzecz zwi瘯szenia ilo軼i 浩. Paliwo bez pokostu pali sie r闚niej i 豉twiej zapala. Pokost te� zalewa paliwo i wtedy przygasa co powoduje pulsacje. Gdyby pokost stwardnia� pewno by nie by這 tych wad ale paliwko by這 鈍ie瞠.
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Czw Kwi 13, 2006 4:35 pm Temat postu: |
|
|
| Arkadiusz napisa�: | | .....Moja kolejna proba SR Olusiamax. Czyli wk豉dane paliwo pal帷e si� ca陰 powierzchni�. Zap這nnik Kubu� czyli robiony z kapsla po Kubusiu. W kapslu paliwo z 20 % Mg na oko z 15 gram. Masa paliwa 320 gram , maczane w poko軼ie st康 ten czarny dym. Kr璚one Mustkiem..........Nast瘼nym razem dam jednak w paliwie wi璚ej 浩 a bez pokostu. |
Witam
Kolejna pr鏏a czyli paliwo bez pokostu, wi璚ej 浩 , nie co mniej Mg ( 10 % )
FILM
Ci篹ar dyszy 45 Gram , fi kryt. 9,5 mm, paliwo ok. 300 Gram. Plus zap這nnik Kubu�.
Pozdr. A
PS. 2 Bostery na filmiku testowe ale nieudane. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
wojtek
Do陰czy�: 26 Sty 2003 Posty: 168
|
Wys豉ny: Czw Kwi 13, 2006 8:10 pm Temat postu: |
|
|
Film z d德i瘯iem to jest to
Mam pytanie o kszta速 paliwa, piszesz 瞠 pali si� ca陰 powierzchni� a nie ma rusztu ...
oraz czy nie ma mo磧iwa軼i przytkania dyszy paliwem
Pozdrawiam
wojtek |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Czw Kwi 13, 2006 9:17 pm Temat postu: |
|
|
Do tej pory mi nie przytka這 bo defragmentacja paliwa nast瘼uje pod koniec palenia. Do testu przygotowa貫m dwa SR wi璚 jeden mam odebrany i na nim poleci rakieta Mikrus_max. Czyli test 1 z 2 wyszed�. Do paliw wk豉danych jestem nie co mniej przekonany wi璚 nie my郵� nad tym rusztem. Przy okazji jeszcze raz 砰cz� wszystkim Radosnych , Weso造ch 安i徠.
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Kwi 01, 2007 6:53 pm Temat postu: |
|
|
| Arkadiusz napisa�: | | .......Przy okazji jeszcze raz 砰cz� wszystkim Radosnych , Weso造ch 安i徠. |
Prawie rok temu zako鎍zy貫m testy z SR "Olusia" a dzi� chcia貫m co� sprawdzi�. Zrobi貫m SR Olusia_1zmod czyli w pe軟i zmodernizowany, znaczy si� znacznie "chudszy" czyli l瞠jszy
SR by� zrobiony za szybko, nieco niestarannie poniewa� nie wierzy貫m w sukces i tu si� mile zdziwi貫m . To ten sam silnik co pogna� rakiet� "kooperacja" wojtka, gorsza praca ( dopalanie si� paliwa ) wynika z paliwa niedok豉dnie zrobionego ( przekoszony mia� kana� ) ale pr鏏 jest pozytywna. Czyli da rad� zrobi� SR Olusia_1zmod.
Silnik na stanowisku
W czasie pracy
Film
Na 篡wo pracy silnika towarzyszy ryk, znacznie silnijszy ni� przy pracy Strusia.
Kto zechce sprawdzi� Olusie_1zmod w locie ma j� gratis ( rakieta do 1 kg ).
Przy okazji mam okazj� :- ) 篡czy� wszystkim tego samego czyli Radosnych , Weso造ch 安i徠 ( indywidualnie 篡cze� nie wysy豉m )
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
QbaS
Do陰czy�: 19 Pa� 2005 Posty: 97 Sk康: Z Internetu
|
Wys豉ny: Nie Kwi 01, 2007 8:20 pm Temat postu: |
|
|
| Arkadiusz napisa�: | ...
Kto zechce sprawdzi� Olusie_1zmod w locie ma j� gratis ( rakieta do 1 kg ).
... |
Witam Arku.
W豉郾ie robi� rakietk� i ch皻nie przetestuj� Olusia
Jakie parametry silnika ?
Masa ca趾owita i zewn皻rzna 鈔ednica (prosz� o info bo skoro jest to wersja zmodyfikowana to chcia豚ym mie� pewno嗆, 瞠 si� zmie軼i).
Pozdrawiam,
QbaS.
Weso造ch i Szcz窷liwych 安i徠
oczywi軼ie 篡cz� wszystkim na forum. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ARKO
Do陰czy�: 17 Mar 2012 Posty: 288 Sk康: Radom
|
Wys豉ny: Nie Lut 10, 2013 12:02 pm Temat postu: Re: pomiar wysokosci |
|
|
| Pirotechman napisa�: | | ....No w豉郾ie. Rakiety "p馧profesjonalne" to praca zespo這wa. Nie mam na to 鈔odk闚 i czasu by si� w to bawi�. Musz� te� mysle� jako� o "篡ciu" a z tym co raz gorzej. |
Czasami czytam to co napisano/-貫m 10 lat temu i wpadam w zadum� albo i dwie zadumy :].
Po pierwsze nadal 篡j� i zamierzam doci庵n望 do 70 -ki, po drugie z czasem jest jak wy瞠j. Nadal jego ma這 a jest coraz mniej :[. No i z my郵eniem o 篡ciu jest nadal tak samo trudno (aby co� wymy郵i�) :]
SR to pi瘯ne, stare hobby gdy by這 w tym 100 % ciekawo軼i i zabawy. Chcia豚ym aby nie zapomnie� kto pierwszy pokaza� paliwa 篡wiczne :].
http://www.youtube.com/watch?v=bLp8HIiJp7I&list=UUv5bi6RmI4tBwvZSxQuhm9g&index=1
Dokonuj� przegl康闚 starych film闚 i wrzuc� co ciekawsze na yt. By� mo瞠 do SR wr鏂� bo mam jeden pomys� na nowe paliwo WORAN na bazie AA prosto z wora i proszku mg. Bardzo ciekawym rozwi您aniem b璠zie tu lepiszcze i proces jego utwardzenia.
Za pokazany test paliwa szelakowego (z modyfikacjami) oddam za free uk豉d ZS-PMR. Je郵i firma arko si� rozwinie b璠zie mo磧iwo嗆 sponsorowania wi瘯szych test闚 a nawet wrzucenia ich w koszta :].
Chc� reanimowa� ten dzia� cho� wiem, 瞠 b璠zie to trudne bo i rakietowcy
siedz� po uszy w "篡ciu" i ten brak czasu pewno i ich dotyczy.
Pozdrawiam Arkadiusz
PS. "Wi瘯szy test" to taki test jaki zako鎍zy si� w ci庵u 6 m-cy. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|
|
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚 Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚 Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚 Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum
|