| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
robalek
Do陰czy�: 07 Pa� 2005 Posty: 3 Sk康: Warszawa
|
Wys豉ny: Sro Gru 28, 2005 11:16 pm Temat postu: granat odpalany wyciagnieciem zawleczki |
|
|
Jak myslicie jak to najlepiej. najprosciej i najtaniej zrobic.
Ja mam jeden pomysl. Do zawleczki przykleic draske i nia podpalic cos... ma ktos lepszy pomysl? Jak to dziala w normalnych granatach? _________________ jaaa |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maxlam Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Gru 28, 2005 11:20 pm Temat postu: |
|
|
| spr篹yna - iglica - sp這nka - lont |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Gru 28, 2005 11:27 pm Temat postu: Re: granat odpalany wyciagnieciem zawleczki |
|
|
| robalek napisa�: | | ....Jak to dziala w normalnych granatach? |
Kliknij granat na dole ---> Pull The Safety Pin
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
p8p8

Do陰czy�: 16 Pa� 2005 Posty: 180 Sk康: granica UE.. taki kraj Polska mo瞠 kto s造sza� :D
|
Wys豉ny: Czw Gru 29, 2005 10:24 am Temat postu: |
|
|
ja petardy kt鏎e uruchamiaj� podobne mechanizmy robi貫m
wyci庵a si� zawleczk� kt鏎a blokuje iglice ona ude瘸 w lot visco szybkopalno嗆 1cm\s na kt鏎ym jest na這穎na miniaturowa ilo嗆 piorunianu rt璚i (豉dunek wielko軼i czubka od szpilki albo i mniejszy) dla bezpiecze雟twa PR wk豉damy przed samym wystrza貫m (opracowa貫m ca造 mechanizm pozwalaj帷y w 豉twy spos鏏 w這篡� PR bezpiecznie) lony o d逝go軼i ok 5cm idzie do 豉dunku i ........ ca豉 filozofia mo瞠 kto� zna jaki� bezpieczniejszy materia� od PR kt鏎y mo積a tu zastosowa� u篡wa貫m tego mechanizmu 2 razy i za ka盥ym razem by這 ok mechanizm jest do嗆 skomplikowany (najpierw bezpiecze雟two a potem zabawa) ja przedstawi貫m tylko zasade jego dzia豉nia
wi璚 czekam na wasze rady
PR - piorunian rt璚i _________________ ju� si� w to nie bawie, jedynie doradzi� co� moge.... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Rafa�

Do陰czy�: 27 Sty 2005 Posty: 81 Sk康: to umiesz??
|
Wys豉ny: Czw Gru 29, 2005 12:13 pm Temat postu: |
|
|
bezpieczniejsza i mysle ze lepsza bedzie miseczka wypelniona np.
kclo3 + s +pyl szklany
b康z mechanizm tarciowy ktory dziala od razu po wyciagnieciu zawleczki
i zapala opuzniacz ktory nastepnie odpala splonke
granaty tego typu robilem dosc dawno w ramach testow
i takze granaty ktore odpalaj� bezposrednio splonke w kontakcie z przeszkod� (uderzeniowe)
i zewzgled闚 bepieczenstwa lepszy jest sposob 2 bo w tych pozostalych raczej niedasie obejsc bez metalu _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
robalek
|
Wys豉ny: Czw Gru 29, 2005 12:31 pm Temat postu: |
|
|
mi zalezy na tym zeby to bylo tanie, nie skomplikowane, szybkie do zrobiena i BEZPIECZNE. Takie granaty beda np w kamizelce po 3-4 dni... i oczywiscie korpus metalowy odpada;) bo to ma miotac groch ktory bedzie uderzac w moich kolegow informujac ich ze przegrali:) (taka rola granatu w tej grze) _________________ jaaa |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
p8p8

Do陰czy�: 16 Pa� 2005 Posty: 180 Sk康: granica UE.. taki kraj Polska mo瞠 kto s造sza� :D
|
Wys豉ny: Czw Gru 29, 2005 12:40 pm Temat postu: |
|
|
瞠by wystrzeli� groch z takim impetem aby kole� oddalony o kilkana軼ie metr闚 poczu� 瞠 dosta� to potrzeba nielada mocny korpus 瞠by zgromadzi� tak� si貫 nie wiem czy by rurka PCV da豉 rade zgromadzi� tak� moc ale to ciekawy pomys� pomy郵e dzisiaj wieczorem i gdy mi co� do g這wy wpadnie to dam zna� a oto schemat mojej zapalarki rt璚iowej (tak j� nazwa貫m) _________________ ju� si� w to nie bawie, jedynie doradzi� co� moge....
Ostatnio zmieniony przez p8p8 dnia Czw Gru 29, 2005 12:43 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
robalek
|
Wys豉ny: Czw Gru 29, 2005 12:42 pm Temat postu: |
|
|
oooo super!!
a myslal ktos kiedys jak zrobic cos prostego ale zeby mialo lyzke? zebym po wyjeciu zawleczki mogl sobie jeszcze trzymac granacik:) ㄊzki mozna miec bardzo tanio. Kiedys myslalem tak: kupic normalne zapalniki od F1 na pchlim targu mozna:) tylko ze bez opozniacza;/ i jakos dorobic opozniacz... tylko w tym momencie musial bym podstawe granatu zrobic z czegos bardzo mocnego zeby go petarda nie rozerwala i granat byl by wielorazowego uzytku:)
Pytanie... jak zrobic bezpieczny opozniacz odpalany uderzeniem iglicy? _________________ jaaa |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
p8p8

|
Wys豉ny: Pi� Gru 30, 2005 5:38 pm Temat postu: |
|
|
w豉郾ie testowa貫m ten granat "ala rusak" i ca趾iem fajny efekt
oto m鎩 przepis
potrzebne przybory
petarda
gumka recepturka
rurka od srajta鄉y
kawa貫k tekturki
ta鄉a klej帷a
ta鄉a dwustronna
zapa趾i
draska
kulki paintbalowe z farb� , groch lub m彗a (ten punkt niekonieczny)
do petardy za pomoc� gumki recepturki przymocowujemy ok 4 zapa趾i pod nie podk豉damy pasek z tekturki z przyklejon� drask� (teraz ostro積ie aby prypatkowo nie uruchomi� granatu ) - mechanizm gotowy
bierzemy rur� wycinamy zatyczki jedn� stron� zaklejamy i przy pomocy ta鄉y dwustronnej przyklejamy nasz 豉dunek do wewn皻rznej strony rury do 鈔odka sypiemy m彗i kulek prochu czego tam chcemy wycinamy drug� zatychk� robimy w niej szczelin� na pasek uruchamiaj帷y i zaklejamy i gotowe teraz tylko szarpn望 i ucieka� (tylko nie w domu )
mog� komu� przes豉� zdj璚ie tego dzie豉 瞠by wklei� tu bo mi nie wychodzi niech tylko sw鎩 email poda to mu wy郵� _________________ ju� si� w to nie bawie, jedynie doradzi� co� moge.... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Adrian_92

Do陰czy�: 27 Gru 2005 Posty: 3 Sk康: Gorz闚 Wlkp
|
Wys豉ny: Pi� Gru 30, 2005 11:55 pm Temat postu: |
|
|
hm spodobva� mi sie ten patent du穎 nad nim my郵a貫m i wymy郵i貫m udoskonale鎑 ze tak powiem
Pomy郵a貫m ze by sie przeda這 odpespiecznie granata w sytuacjach przewozu itp... mo積a by bylo zastosowac napszyk豉d takie wyciecie boczne kprzez kt鏎e mozna by by這 uchyil� i bezpiecznie wyj望 draske (zapalnik)
i go schowac.. a potem spowrotem w這篡c \//co za tym idze by mozna by這 produkowac te ganaty bez problemu ko這wania 2 drqski do 2 granacie ani ku貫czka s逝盧ego do poci庵aia ... mozna by bylo wyko篡stywa� 1 i to samo a ...hcia豚ym zeby kto� nat tym rozwi您aniem pomu郵a �  _________________ Adrian |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
szpaner

Do陰czy�: 11 Pa� 2004 Posty: 561
|
Wys豉ny: Sob Gru 31, 2005 1:05 am Temat postu: |
|
|
jak wyci庵asz to ku貫czko, kt鏎e nazywa si� zawleczka, to rzucasz granat, a zawleczka i draska zostaj� Ci w r璚e.
Co do bezpiecznego rozbrajania i uzbrajania, to wystarczy, 瞠 zapa趾i b璠� dociskane do draski gumk�, a dodatkowo b璠zie d onich doczepiony sznurek, kt鏎ego poci庵ni璚ie spowoduje, 瞠 zapa趾i przestan� dotyka� do draski. _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
p8p8

|
Wys豉ny: Sob Gru 31, 2005 11:42 am Temat postu: |
|
|
szpaner dobrze m闚i tak w豉郾ie jest tylko 瞠by rozbroi� granat trzeba obudow� 軼i庵a� a ten sznurek mo積a przeca za obudowe da� i jest ok dzisiaj zrobi貫m 10 takich granat闚 b康� na dzisiejsz� noc jest to praktyczne bo mo積a to odpali� niepostrze瞠nie bo jak podpalasz ogniem petard� to wszyscy widz� a tak tylko wyci庵asz , 簑casz i spierd..... i nie trzeba zapa貫k przy sobie nosi�  _________________ ju� si� w to nie bawie, jedynie doradzi� co� moge.... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
elessar

Do陰czy�: 17 Cze 2004 Posty: 74 Sk康: Mazowsze
|
Wys豉ny: Pon Sty 02, 2006 2:50 pm Temat postu: |
|
|
No tu jest ju� wiele zmiennych. Du穎 zale篡 od ilo軼i 豉dunku w granacie, ci篹aru/kszta速u "od豉mk闚" oraz konstrukcji samego granatu w陰czaj帷 w to wytrzyma這嗆 obudowy. Sam wezm� si� za takie cu� bo temat jest zdecydowanie ciekawy. Granaty odpalane zawleczk� si� ju� robi這, ale by造 to jedynie granaty dymne, gdzie konstrukcja si� nie liczy豉. Teraz b璠zie to ju� pewne wyzwanie. ζdunek najlepiej zapakowa� samemu. Petarda jest powtarzalna i efekt b璠zie w 99% zawsze taki sam, ale je郵i robi si� wk豉d radocha jest wi瘯sza a i mo積a dobra� wszystko do potrzeb. W razie zatem braku zadowolenia z efektu wi瘯szo嗆 parametr闚 mozna 豉two skorygowa�. My郵�, 瞠 zwyk造 P. Cz. marnej nawet jako軼i si� tu nada. W 鈔odek granatu parena軼ie gram prochu chocia瘺y nawet pod貫j jako軼i w korpusie z tulejki po foli Al. Zatyczki standardowe. Sam� tulej� mo積a oklei� ta鄉�, a pod ni� groch, fasola i te sprawy. Jednak bardziej estetycznie bedzie je郵i zastosuje si� jaki� ciekawy korpus. Tu w zasadzie tak瞠 panuje dowolno嗆. _________________ Per Aspera Ad Astra
Ostatnio zmieniony przez elessar dnia Pon Kwi 03, 2006 5:25 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maxlam Go嗆
|
Wys豉ny: Pi� Sty 06, 2006 7:34 pm Temat postu: |
|
|
Komercyjna petarda naklejamy 鈍ie膨 drask� na tward� tektur� kt鏎� dociskamy gum� do petardy ci庵niesz za tektur� i jest odpalone teraz 豉dnie to obudujmy i jest OK
Arkadiusz --->, Mia這 by� na zawleczk� jak F1 bo "na drask�" tak瞠 w wariancie przez wyci庵anie zwini皻ego drucika to proste jak ten瞠 drut ( po wyprostowaniu :- ) ). Du穎 piszesz maxlam i .... hm ............ przemy郵 to :- )
maxlam-> no tak rozumiem ci� w ca貫j rozci庵這軼i patrz m鎩 pierwszy post w tym temacie o ile jeszcze tam jest lecz praktycznie nikt z forowicz闚 tego nie wykona taki prosty zapalnik przypominaj帷y zasad� z komercyjnych (wojskowych) mo積a wykona� do嗆 prosto ale by by� on bezpieczny i niezawodny nale篡 u篡� komercyjnej sp這nki np. na bazie 郵epaka lub sp這nek z naboi my郵iwskich reszt� mo積a samemu wykona� spr篹yn� iglic� zawleczk� 造磬� op騧niacz, lecz dzielenie w這sa na cztery nic nie pomo瞠 tu raczej trzeba pomy郵e� nad czym� takim jak pisz� w tym po軼ie a nie mno篡� rozwi您ania kt鏎e ju� kto� opracowa� i s� proste jak budowa cepa. Moim zdaniem to nie ma o czym dyskutowa�, czysta teoria.
Je郵i chodzi o to ile pisz� to pisz� tyle na ile mam ochot� i czas a 瞠 pisz� 10 palcami bo tyle jeszcze mam wi璚 ca趾iem sprawnie mi to idzie nie s康z� bym by� za aktywny i robi� siano rzadko kiedy post kt鏎y pisz� nie ma warto軼i merytorycznej a je郵i tak jest to przypadki marginalne.
Pozdrawiam Sylwek
Arkadiusz wjecha� mi na ambicj� ale to dobrze czasem trzeba kopn望 w cztery litery by kto� zatrybi� mam jutro wolne w pracy i mam pewien pomys� na ten zapalnik 0 metalu przynajmniej si� postaram no i jak co� wyjdzie albo nie to dam fotki.
Ostatnio zmieniony przez maxlam dnia Pi� Sty 13, 2006 4:30 pm, w ca這軼i zmieniany 2 razy |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
PIRO_TECH
Do陰czy�: 16 Pa� 2005 Posty: 74
|
Wys豉ny: Czw Sty 12, 2006 5:36 pm Temat postu: |
|
|
Wiatm!
Przegl康a貫m se tematy na forum i znalaz貫m ten No c騜 ja juz ze 2 lata temu skonstru這wa貫m zapalnik elektryczny na zawleczke .盍ud這 zasilania 2 baterie paluszki .Umocowane na zakr皻ce od napoj闚 tak 瞠 da si� go wkr璚i� w gwint butelki nape軟ionej np KNO3 + Cukier .
Na obrazku schemat .Dzia豉 to w ten spos鏏 :wkr璚amy zapalnik w gwint butelki ,wyciagamy zawleczke i 簑camy .Spr篹yna uwalnia si� i zamyka obw鏚 .Nastepuje zap這n druta wolframowego kt鏎y odpala PCz a ten lont .Lont pali sie wewn徠rz tulejki papierowej .Gdy dopali si� zapa 豉dunek g堯wny .Ca豉 teoria .Wystaczy d逝gopis spr瞛ynka i kilka innych pierd馧 i mamy zapalnik  _________________ Usuwam si� z forum ... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Czw Sty 12, 2006 10:49 pm Temat postu: |
|
|
| maxlam napisa�: | spr篹yna - iglica - sp這nka - lont
...........maxlam-> no tak rozumiem ci� w ca貫j rozci庵這軼i patrz m鎩 pierwszy post w tym temacie...............nikt z forowicz闚 tego nie wykona taki prosty zapalnik przypominaj帷y zasad� z komercyjnych (wojskowych) mo積a wykona� do嗆 prosto ale by by� on bezpieczny i niezawodny nale篡 u篡� komercyjnej sp這nki ..........rzadko kiedy post kt鏎y pisz� nie ma warto軼i merytorycznej |
Odszuka貫m Tw鏙 pierwszy post i po陰czy貫m z ostatnim. Widzia貫m takie co� opisane przez Ciebie bez "造zki" czyli od razu odci庵 zwalnia spr篹yne i mamy od razu zadzia豉nie zap這nnika , wk豉danego w kostki dymne imituj帷e kostki TNT. Szkola sie na tym saperzy. Nie ma to nicw sp鏊nego z granatem na zawleczk�.
Ustalmy jeszcze co�. Zaliczam Ciebie do user闚, ktorych lubi�, nie mam wi璚 nic do Ciebie ale potrafi� napisa� , 瞠 .............. zbyt cz瘰to wstawiasz siano.
Moi zdaniem da rad� zrobi� pewny i prosty granat na zapalnik dzia豉j帷y jak UZRGM i do tego ca這嗆 tego "qasi - UZRGM" bez metalu. S這wa [...]dzielenie w這sa na czworo, budowa cepa[...] zostaw sobie na inne okazje :- ).
To by豚y hit ( dla mnie ) czyli ten qasi - UZRGM bez metalu. Bo inni czasami wspomn� o jakiej� kopi UZRGM.
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
fire

Do陰czy�: 11 Gru 2004 Posty: 24 Sk康: ryman闚
|
Wys豉ny: Pon Sty 16, 2006 7:56 am Temat postu: |
|
|
Witam
Petarda z zawleczk� .Fbk KClO3 + Al , opu幡ienie 6s.
A tu film
S豉bo by這 s造cha� bo strasznie wia這.
http://rapidshare.de/files/11142480/P1000606.MOV.html
Wszystko znalezione w sieci.
Sory za ja pier**** na ko鎍u filmu to by� m鎩 brat  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Error

Do陰czy�: 27 Pa� 2005 Posty: 52 Sk康: si� wzieli鄉y ?
|
Wys豉ny: Wto Sty 17, 2006 4:24 pm Temat postu: |
|
|
Ja robilem w sylwka (( nudzac sie )) ahtungi na zawleczke a robilem to tak.
Do tasmy przylepialem Zapalki Ca貫 Potem Kladlem Draskie z pudelka Sklejona 2x oby 2 draski z pudeleczka od zapalek sklejalem aby Odpalily zapalki a jak niepujda zapalki to masa opuzniajaca ahtunga ;]
Teraz kladlem i przywionzywalem Zwaleczke i doklejalem mocno zapalki
A tu macie rys
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
DVader

Do陰czy�: 31 Gru 2003 Posty: 21
|
Wys豉ny: Sro Kwi 12, 2006 1:17 pm Temat postu: |
|
|
witam,
i ja przedstawie moje rozwi您anie
po co drugi switch ?? bo co by by這 gdyby tak zachaczy� o zawleczk� przypadkowo... . Dzieki drugiemu switchowi niema obawy.
Tak wi璚 w trakcie wyci庵anie zawleczki alby nast徙� zap這n wymagane jest przytrzymanie switcha.
My郵� 瞠 reszta jest jasna dodam tylko 瞠 najwi瘯sz� uwag� nale篡 zwr鏂i� na op騜nia� bno od niego zale篡 czy nasza r瘯a bedzie przy nas czy b璠zie le瞠� kilka metr闚 dalej. _________________ Pirotechnika uzale積ia! Wniosek: nie warto wi璚ej oszukiwa� siebie 瞠 ju� z tym koniec  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
GUN_1917 Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Kwi 12, 2006 2:35 pm Temat postu: |
|
|
| do vadera chcialbym zobaczyc jak rzucasz takim czyms |