Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
B&G

|
|
Powrót do góry |
|
 |
DJ MHz

Dołączył: 06 Sie 2004 Posty: 380 Skąd: z domu do lasu z Minelabem Sovereign GT i fiskarsem :)
|
Wysłany: Pon Mar 27, 2006 9:47 am Temat postu: |
|
|
filmiku nie ma tam gdzies ?? Jesli zastowujemy dobry otwarty u gory korpus to nawet H3 albo jakis FB zachowa sie tak jak ten efekt na fotce. gorące gazy wylecą przez gore bardzo szybko i nam takie cos powstanie
.
Ok znalazlem filmik. jednak jakas mieszanka to nie jest . Moze racja ze NC _________________ www.polkowice.xbr.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon Mar 27, 2006 12:40 pm Temat postu: |
|
|
Ja mysle ze to poprostu silnik rakietowy z malym KN.
Na stronie pinota sa podane paliwa ktore zabarwiaja wylotowy plomien na rozne kolory.
Niestety adresu nie pamiętam.
Pozdrawiam! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DJ MHz

Dołączył: 06 Sie 2004 Posty: 380 Skąd: z domu do lasu z Minelabem Sovereign GT i fiskarsem :)
|
Wysłany: Pon Mar 27, 2006 12:43 pm Temat postu: |
|
|
ale zobacz ze silniki rakietowe wyrzucają ogromną ilosc gazow i ognia z dyszy. a tu masz tylko ogien _________________ www.polkowice.xbr.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dodo

|
Wysłany: Pon Mar 27, 2006 1:14 pm Temat postu: |
|
|
celuloid
(NC+camfora ) tylko ognia nie zdmyuchnac bo zaiast flema bedzie zadyyyyma  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DNF
|
Wysłany: Pon Mar 27, 2006 3:32 pm Temat postu: |
|
|
A mnie sie wydaje ze to jest pokazna flara.
W programie o pirotechnice na Discovery widzialem jak koles odpalil flare czerwona ktora dawal ogien na ok 150cm przez 4-5sek. Jak to mozna zrobic (nie koniecznie czerwona).
Pozdrawiam
DNF _________________ "Kochajcie wróbelka, dziewczęta,
kochajcie, do jasnej cholery."
K. I. Gałczyński |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpaner

|
Wysłany: Pon Mar 27, 2006 4:00 pm Temat postu: |
|
|
Sr(NO3)2 / KClO3 / C12H22O11
1:1:1
pakujesz w tutkę ~2.5-3cm, o długości ~10cm, ubijając wokół kredki.
odpalasz od dołu, tj. od strony zatyczki. Powinno wyjść coś podobnego... prędkość palenia odwrotnie proporcjoinalna do siły ubicia, więc nie przesadź z tą siłą. u mnie mieszanina paliła się dość powoli, mimo, że nie mam prasy, więc nie mogłem tego ścisnąć zbyt mocno. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Pon Mar 27, 2006 4:22 pm Temat postu: |
|
|
dokladnie to co napisal Szpaner z tym ze grubusc tulejki zwiekszyl bym gdzies do 8-10cm .. i grubosc moze 1cm warstwa MP ale moze tez byc jakas nisko nitrowa NC na jedno wyjdzie z czego NC lepsza bo mniej smrodu a to sie liczy na przedstawieniach...tyle pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
Wysłany: Pon Mar 27, 2006 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Dzięki za odpowiedzi, ale ja jednak upierałbym się przy nitrocelulozie.
Zauważcie, że dymu tam prawie niet.
Na sąsiednich obrazkach można znaleśc podobne efekty w różnych kolorach.
Osobną sprawą są efekty, które można było oglądnąc na zakończeniu olimpiady. To była dopiero jazda. Fugasiki i słupy ognia na wysokośc 4-5 m. Ale to już chyba zasługa propanu - nie było tam też zbyt wiele dymu- tylko śladowe ilości czarnego. Bardzo ciężko coś takiego stworzyc. Zwłaszcza te słupy ognia. Płynny propan czy jaki inny butan (a może eter) pod wysokim ciśnieniem? Jak takie dziadostwo zapalic?
Trza bedzie poeksperymentowac.
Pozdrawka G.M. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Pon Mar 27, 2006 7:02 pm Temat postu: |
|
|
B&G napisał: | .... ja jednak upierałbym się przy nitrocelulozie.
Zauważcie, że dymu tam prawie niet.........Osobną sprawą są efekty, które można było oglądnąc na zakończeniu olimpiady. To była dopiero jazda. Fugasiki i słupy ognia na wysokośc 4-5 m. Ale to już chyba zasługa propanu - . |
Też tak uważam ( że mieszanka na NC ) . Krótki ten czas 2 -3 sek , jak SR choć silnikiem to nie jest. Może jest jakaś dysza jak w wulkanach .
Ten propan wg mnie musi być przedmuchiwany w rurze sprężonym powietrzem i to pod sporym ciśnienieim. Takie wybuchowe przedmuszki. W odległości np. 5 m od rury może być jakiś mikrożarnik , którego okiem nie widać .
Można też potestować z czymś takim ( mój pomysł ).
Kilka ujść gazu , bocznych i jedno główne u góry. Ciekawe czy płomień by się zlał w jeden o dlugość takiej jak rura. W nocy rury i tak by nie było widać . Uważąm jednak że te wybuchowe przedmuszki były by chyba lepsze i bliższe oryginałowi.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
Wysłany: Pon Mar 27, 2006 9:46 pm Temat postu: |
|
|
Żarnik to jest myśl, ale raczej u podstawy płomienia i to dośc solidny. Praktycznie żarnik taki można by wykorzystac do barwienia płomienia jak w chińskich zapalniczkach.
Spotkałem w necie komercyjną machinę do robienia takowych kolorowych płomieni. Na pewno jako paliwa używają gazu. Poszukam siakiegoś odnośnika i wstawie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Pon Mar 27, 2006 11:23 pm Temat postu: |
|
|
zatkało mnie jak zobaczyłem te foteczki...
NC to raczej pewne, jasnożólty płomień też przynajmniej nie wyklucza NC, a raczej podobny:) Tylko dłużczy czas spalania. Choć sucha NC nawet nie wysoko % (taka jaką User sprzedaje) w postaci pyłku zaprasować do rurki:)
a H3 ani FB to nie jest, celuloid tez - bylby czarny dym (odpisuej tam na inne posty wyżej)
Ale zabawy z propanem i bardzo ciekawe kolory płomienia mnie zaskakują...
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dodo

|
Wysłany: Wto Mar 28, 2006 8:58 am Temat postu: |
|
|
piroman 2 napisał: | H3 ani FB to nie jest, celuloid tez - bylby czarny dym |
jak sobie przypominam to celuloid nie daje wlasnie czarnego dyma
atak mozez inejbeczki cos jak celuilojd tylko lzejszy balast np zamiast kamfory ocrtan amonowy albo aldehyd octowy czyli w siumie NC + latwopalny i lartwoparrujacy skladnik
samospalanie musi bycbardzo lagodne zeby nie robic tyurbulencij czyli to nie jak silnik rakietowy musi dzialac bo lomienbylby znaczniekrotszy i rozmyty to musi byc spalanie gazuew wypluwajacych prawie laminarnie wtedy mozna sadze uzyskac bardzo dlugi plomien prawie koliumne ognia |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Wto Mar 28, 2006 1:22 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Celuloid [...]Próbka wprowadzona do płomienia palnika spala się gwałtownie jasnym płomieniem wydzielając dużo sadzy i brunatne dymy tlenków azotu. Przy spalaniu można wyczuć zapach tlenków azotu i kamfory. |
_________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dodo

|
Wysłany: Wto Mar 28, 2006 1:38 pm Temat postu: askad to (cytat teroretyczny)? |
|
|
to moze ja za male probki palilem
codopolistyrrenu to nakjjmniejszych wartpliwosci nie mam ze sie sadza wydziela i to w duzych ilosciach ale z celuilojdu tam sie nie ma z czeg sadza wydzielac NC ma dodatni bilans tlenowy a kamfory jako plastyfikatora tez nei ma tyle aby sie spalala z wydzielaeniem sadzy
kiedys duzo tego spalalem robiac swiece dymne ale niezauwazylem zby przed zagaczseniem plomien dymil na czarno chiba zemnie pamiec zawodzi co jak nakjbardzei j byc moze wiec sie nie bede spieral
dzisiaj raczej trudno byloby to zweryfikowac bo celuloid jako twoerzywo sztuczne wyszedljuz z uzycia ( no moze poza pileczkami pingpongowynmi ) ale ktio by sie na tak horrendalkne koszta narazal dla sprwawdzenia  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Sob Kwi 01, 2006 2:58 pm Temat postu: |
|
|
trzeba to wdorzyc do pirotechnika wewnetrzna/koncertowa _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pessos

|
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 5:52 pm Temat postu: |
|
|
EUREKA
Wiem jak zrobic zielony płomień prawie* taki sam jak w tym płynie do lampek z linku Rozwiązanie już nie raz miałem pod nosem ale właśnie sobie uświadomiłem że takie coś jest tak proste
Potrzebujemy kwas ortoborowy (borowy) H3BO3 i metanol CH3OH. Poprostu rozpuścić odmierzoną ilość kwasu w metanolu i powstanie ester + woda która zbytnio nie przeszkadza bo toto jest bardzo łatwopalne
3 CH3OH + H3BO3 = (CH3)3BO3 + 3 H2O
Spala się to prześlicznym zielonym płomieniem nie kopci i jest co tu dużo mówić ŚLICZNE
Pozdrawiam
Szymon
*Prawie ponieważ nie widziałem jak taki komercyjny płyn się pali na żywo i nie mogę jednoznacznie stwierdzić i porównać  _________________
plany na dziś są takie, że ich nie ma |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 9:07 pm Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem, pomysł niezły, ale niezbyt "zdrowy".
W komercji nie do wykorzystania, ponieważ rozporządzenie wyklucza używanie związków Boru. I chyba słusznie.
W małych ilościach, do ogródka np. na grila może się nadac
pozdro G.M. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pessos

|
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 4:11 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
A gdzie w ustawie jest napisane, że nie może zawierać związków boru
Rozp. Ministra Gospodarki i pracy z dnia 29 lipca 2005r. (Dz. U. z dnia 23 Sierpnia 2005r.) mówi tylko, że nie można używać boru, o jego solach nie wspomina ani słowem (co ma miejsce w przypadku np ołowiu czy rtęci ) Z rozmowy z Tchemikiem, nt. interpretacji ustawy, jasno wynika, że związki boru są dozwolone a jedynie bor w czystej postaci zabroniony
Pozdrawiam
Szymon _________________
plany na dziś są takie, że ich nie ma |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|