|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Pi� Maj 06, 2005 4:07 pm Temat postu: |
|
|
Lepiszczem w Ksardzikach jest
Dodane:
Czy zosta豉 pokonana granica Kn 30 
Ostatnio zmieniony przez Go嗆 dnia Pi� Maj 06, 2005 7:01 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
Do陰czy�: 07 Lis 2003 Posty: 442
|
Wys豉ny: Pi� Maj 06, 2005 5:07 pm Temat postu: |
|
|
| NICKt napisa�: | Lepiszczem w Ksardzikach jest  |
Witam
Lepiszczem stosowanym w tych silnikach jest silikon neutralny.
Dorzuc� jeszcze film ze startu modelu rakiety na tym w豉郾ie silniku.
Test ten udawadnia przydatno嗆 omawianych tutaj miniaturowych silnik闚 HP w zastosowaniach modelarskich.
Film (*.avi=0,4 Mb)
Pozostaje jeszcze wa積a rzecz do dopracowania, a mianowicie - 豉dunek op騧niaj帷y w silniczkach.
Dopisane
Je瞠li wierzy� obliczeniom - to zacisk Kn pocz徠kowy wynosi� 40 a ko鎍owy a� 170 (wg programu SHJ) ale ten program nie uwzgl璠nia erozji dyszy.
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
|
Wys豉ny: Pi� Maj 06, 2005 9:08 pm Temat postu: Sr77 |
|
|
Jak wcze郾iej wspomina貫m, przeprowadzi貫m wiele test闚 z silnikami na paliwo HP.
Opr鏂z mini silnik闚 testowa貫m silniki z PVC o 鈔ednicy 3/4".
Jednym z nich by� silnik SR77.
Sk豉danka zdj耩 z testu
Silnik o masie 80g pracowa� przez 2,6 sek.
Silnik tego typu zastosowa貫m w rakiecie David.
Efektowny start rakiety Dawida na silniku SR73
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Maj 07, 2005 7:20 am Temat postu: |
|
|
A wi璚 jednak poszed� pan w kierunku spalania kana這wego , troch� to utrudni budow� op騧niacza .
Je郵i mia� by kto� powt鏎zy� do鈍iadczenie
Ile procent stanowi silikon w paliwie ?
Czy zosta造 zastosowane „dodatki” , pytam bo na filmie wida� stabilna prac�.
Dopisane przez KSARD'a
Lepiszcze stanowi這 15% paliwa |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
alpha

Do陰czy�: 24 Mar 2004 Posty: 51
|
Wys豉ny: Sob Maj 07, 2005 10:51 am Temat postu: |
|
|
z czego sa zrobione dysze do tych silnikow?
Dopisane przez KSARD'a
W tym konkretnym przypadku dysze wykonane by造 z CX-5
Polecam ten produkt. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Maj 07, 2005 11:22 am Temat postu: |
|
|
Sam materia� dyszy nie jest a� tak istotny
Wa積iejsze jest:
1)spos鏏 wykonania
2)konstrukcja ca這軼iowa (mo瞠 to by� element z這穎ny z wielu materia堯w i cz瘰to tak jest w ciekawszych rozwi您aniach )
3)jak jest zamocowana do korpusu (mo瞠 by� jego cz窷ci�)
4)w ko鎍u sam materia� „podstawowy ” dyszy.
s� to wa積e detale kt鏎e tylko w ca這軼i stanowi� o tym czy dysza eroduje i czy zostanie wyrwana .
Na materia� dyszy lepiej patrze� jako wype軟iacz przytrzymuj帷y elementy stalowe takie np. jak wk豉dki w 鈔ednice krytyczn� .
Najcze軼iej jest to tajemnica konstruktora  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maxlam Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Maj 07, 2005 12:58 pm Temat postu: |
|
|
| alpha napisa�: | | z czego sa zrobione dysze do tych silnikow? |
Ostatnio my郵a貫m nad robieniem kr捫k闚 z gresu albo p造tek ceramicznych nie jest to takie trudne wystarczy kupi� dobry cyrkiel, ale na razie nie robi� tak du篡ch silnik闚, ale wydaje mi si�, 瞠 to w po陰czeniu z zapraw� szamotowo + cement + szk這 wodne mog這by by� ca趾iem wytrzyma貫
Edit maxlam: My郵a貫m, my郵a貫m i w ko鎍u zrobi貫m kilka sztuk, przetestuje je w sobot� jak dostan� wolne to dam zna� jak si� sprawdzi造 ale s康z� 瞠 b璠zie OK
Zrobi貫m z p造tki ceramicznej (軼iana Parady�) o grubo軼i 7,5mm fi krytyczne 9mm fi zewn皻rzne (kielicha)11mm (taki by� cyrkiel niestety) fi zatyczki 32mm, Co zamierzam zrobi� dysz� z dw鏂h p造tek ceramicznych odwr鏂onych do siebie sto磬ami sklei� je razem niewielk� ilo軼i� kleju do p造tek ze szk貫m wodnym i zamontowa� mi璠zy nimi podk豉dk� stalow� (poszerzan�) zastosuj� j� do silniczka o wymiarach
fi wewn皻rzne komory 32mm
l komory 200mm
fi paliwa 31mm
4 segmenty paliwa 50mm ka盥y powierzchnia boczna inhibowana czo這we nie
kana� przez wszystkie segmenty fi 8mm
Paliwo karmelek wiem, 瞠 nie na temat, ale zacz掖em ju� odpowiada� koledze o tej dyszy i jako� tak sk這ni這 mnie to do rozwini璚ia tego
My郵� jednak, i� taka ceramiczna dysza b璠zie wystarczaj帷o dobra dla opisywanych tu paliw mo積a by dodatkowo j� za zbroi� np. mi璠zy p造tami wk豉dk� metalow� lub z w堯kna szklanego - w璕lowego i zamiast kleju do p造tek 篡wic� itd.
Wydaje si�, i� ceramika jest lepsza od dysz z cementu itd. opisywanych na forum ciekawy jestem waszego zdania na ten temat mo瞠 kto� ju� stosowa� taki wynalazek (wiem, 瞠 pewnie prochu nie odkry貫m )
Edit maxlam: Zastanawiam si� czy nie zrezygnowa� z wk豉dki metalowej w przekroju krytyznym dyszy ale Nakka ma w swoich konstrukcjach tak� wk豉dk� do tej pory robi貫m podobnie ale p造tka jest bardzo wytrzyma豉 i mo瞠 jest to zb璠ne. Trzeba to przetestowa� jak wygl康a tu erozja.
Wreszcie uda這 mi si� wykona� pr鏏� dyszy na tej p造tce zrobi貫m j� nast瘼uj帷o:
dysza ceramiczna
wk豉dka metalowa
dysza ceramiczna
wszystko uszczelnione szk這 wodne + cement + szamot
fi krytyczne dyszy 7,5mm
silnik
3 ziarna karmelka z kana貫m przez ca陰 d逝go嗆 fi 6mm l ziarna 50mm powierzchnie czo這we nie inhibowane boczna tak (papierem) fi ziarna 20mm fi komory spalania 21mm l komory 150m
silnik pracowa� prawid這wo
A dysza wzorowo po zako鎍zonej pracy dysza wygl康a豉 jak nowa brak jakichkolwiek 郵ad闚 erozji itd. mo積a wykorzysta� ponownie bez najmniejszego problemu
Dysza ceramiczna jest OK tylko sporo pracy przy niej musz� spr鏏owa� dawa� tylko w fi krytycznym zamiast metalu (powinno si� sprawdzi�) no i lepszy jest stosunek masy do wytrzyma這軼i. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
fox

Do陰czy�: 10 Lis 2003 Posty: 192 Sk康: Wielkopolska
|
Wys豉ny: Czw Cze 23, 2005 9:29 pm Temat postu: |
|
|
Cze嗆
Temat zjawisk rezonansowych spalania paliw ju� dawno nie by� poruszany, mam nawet takie odczucie 瞠 pojawi這 si� zw徠pienie i niech耩.
Nie prowadze bada� w tym kieruku, a pow鏚 jest prosty "HP" to spory wydatek.Mimo to staram si� rozwija� w tym kierunku( mo瞠 kiedy�).
Mam pytanie ( mo瞠 te� s逝篡� za rad� ): zjawisko rezonansu nie zosta這 przez cz這wieka wpe軟i zrozumiane, ale da si� je obej嗆. W technologi stosuj� si� m.in. wiercenia promieniste w ziarnie paliwa, ale przede wszystkim stosuje si� nieowalny poprzeczny kana� w paliwie- MO浩 WI犴 TO JEST TA Wx列IWA DROGA!.
Mam tez pytanie co do paliw: czy przewprowadza� kto� pr鏏y z paliwami zawieraj帷ymi 吐ODKI POWIERZCHNIOWO CZYNNE.
Z tego co wiem s� 鈍ietnymi stabilizatorami (nie tylko)
pozdrawiam _________________ CAST AWAY |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
|
Wys豉ny: Pi� Cze 24, 2005 7:31 am Temat postu: |
|
|
Witaj Fox
| fox napisa�: | | Temat zjawisk rezonansowych spalania paliw ju� dawno nie by� poruszany, mam nawet takie odczucie, 瞠 pojawi這 si� zw徠pienie i niech耩. |
Nie dopatrywa豚ym si� w tym wypadku akurat spalania rezonansowego.
Raczej jestem prawie pewny, ze wyst瘼uje tutaj spalanie erozyjne.
Widzia貫m ziarno z silnika tego typu, kt鏎y uleg� awarii (rozerwaniu).
By� wyra幡ie widoczny sto磬owy kana� - taki sam jak w przypadku silnika na paliwie Big Bird prezentowanym ->tutaj
Co do dalszych krok闚 w tym temacie?
Ot騜 prace b璠� kontynuowane - tym bardziej, 瞠 dysponuj� ju� nowym lepiszczem.
W豉郾ie lepiszcze ( w tym wypadku silikon) wydaje si� by� g堯wnym sprawc� niepowodze�.
No i dodatki (katalizatory, modyfikatory, stabilizatory)- czyli ulepszacze - tu tkwi tajemnica.
Te ma貫 silniczki (Ksardziki) mo積a uzna� za sukces - s� powtarzalne i znajduj� zastosowania.
Powsta造 niejako przy okazji. Jednak moim celem jest opracowanie paliwa HP do wi瘯szych silnik闚.
Czy si� uda? - czas poka瞠.
PS.
Wiercenie w ziarnie paliwa otwor闚 prostopadle do osi silnika jest uzasadnione tylko w przypadku ziaren o bocznej powierzchni spalania. Wyr闚nuje sie tym sposobem r霩nic� ci郾ie� (a co za tym idzie i pr璠ko嗆 przep造wu gaz闚) mi璠zy 軼iank� silnika i ziarnem a kana貫m wewn皻rznym.
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
fox

|
Wys豉ny: Pi� Cze 24, 2005 11:36 am Temat postu: |
|
|
Cze嗆
Kiedy� kto� rzuci� pomys� zastosowania pomocniczego 豉dunku, kt鏎y zapewnie� by stabile spalanie, ale podobno jest to obej軼ie problemu a nie jego rozwi您anie . Ja doszuka貫m si� jednak sk豉du tzw. 豉dunku pomocniczego kt鏎y spalaj帷 si� zapewnia du瞠 ci郾ienie.
Oto przyk豉d:
-KCLO4
-py� aluminiowy
-py� tytanowy
-Vinylit
-plastyfikator
Mo瞠 da這 by si� z jakim� skutkiem zast徙i� VYNU po prosu polichlorkiem winylu.
ps. Chyba nie prewd� jest 瞠 浩 nie nadaje si� do paliw z nadchloranem amonu. Wyczyta貫m 瞠 浩 miesza si� z 烈, poczym miesza si� to z AP w stosunku 1:2. Jak to wi璚 w ko鎍u jest? _________________ CAST AWAY |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
|
Wys豉ny: Nie Mar 26, 2006 2:48 pm Temat postu: Du篡 silnik HP z Paliwem BA |
|
|
Witam
Po zimowej przerwie, wczoraj wznowi貫m testy silnik闚.
Jednym z nich by� silnik SR 118 wype軟iony 100 gramami paliwa Blue Angel.
Fot. nr 1. Silnik SR 118
Silnik wykonany na bazie rury i z陰czek PVC 1".
Sk豉da� si� z 3 segment闚 z kana貫m 10 mm.
Wybra貫m takie rozwi您anie, aby przekona� si�, czy rzeczywi軼ie poprzednie CATO wynika造 ze zbyt ma貫j wytrzyma這軼i korpus闚 silnik闚.
Fot. nr 2. Tak dzia豉� SR 118
Czas pracy 1.3 sek.
Silnik wyda� pot篹ny, wibruj帷y ryk, i cho� sta貫m w du瞠j odleg這軼i, to jeszcze d逝go po pr鏏ie dzwoni這 mi w uszach.
Barwa p這mienia - niebieska, ma豉 ilo嗆 dymu.
D逝go嗆 p這mienia oceniam na ok. 1m.
Fot. nr 3. Fazy pracy SR 118
Silnik uruchomiony dynamicznym zap這nnikiem elektrycznym.
Prosz� zwr鏂i� uwag� na ciekawy efekt zaobserowany na pocz徠ku pracy.
Z dyszy wydosta� si� b喚kitny duszek .
Nie zaobserwowa貫m 瘸dnych pulsacji, kichania ani ciufania.
Acha - by豉 usterka - wydostanie si� gaz闚 w ko鎍owej fazie pracy przestrzeni� pomi璠zy korpusem PVC a warstw� CX-5.
Nie mia這 to wi瘯szego znaczenia dla istoty tego testu, ale w nast瘼nym silniku zmieni� konstrukcj� dyszy.
Film z testu (1,6 Mb)
Tak - uda這 si�
Rado嗆 tym wi瘯sza, 瞠 to ju� du篡 silnik i nadzieja zastosowania go w wi瘯szych rakietach (mo瞠 HIPERSONAL?).
Przy okazji chcia豚ym wyrazi� podzi瘯owania Pinotowi za wsparcie, cenne informacje i rady.
Obaj pracujemy nad paliwami HP na nowych lepiszczach (Poliolach).
On bada paliwa z kompozycjami utleniaczy AN, AP, KP, a ja skoncentrowa貫m si� na paliwach na czystym AP.
Jak widzicie pierwszy sukces ju� jest.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez ksard dnia Nie Mar 26, 2006 3:15 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
fox

|
Wys豉ny: Nie Mar 26, 2006 3:09 pm Temat postu: |
|
|
Gratuluje!
"Ja wiedzia貫m 瞠 tak b璠zie..."
Mam pro軸� do Pana Ksarda, czy m鏬豚y co� wi璚ej napisa� na temat tego nowego lepiszcza.
ps.Przyda� by si� komentarz na temat silnika chodzi mi zacisk typ ziarna. Bardzo licze na te odpowiedzi . Chyba 瞠 to tajemnica  _________________ CAST AWAY |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Bartosz J.

Do陰czy�: 30 Mar 2004 Posty: 73 Sk康: pomorze
|
Wys豉ny: Nie Mar 26, 2006 4:19 pm Temat postu: |
|
|
Witaj Ksard!
No... teraz musisz uwa瘸� czy Cie Aerotech nie oskarzy o zlamane patentu
Dzia豉nie silnika do z逝dzenia przypomina prac� motoru AT I300T (440 N-sec /221,6g paliwa) - 篡cz� Ci 瞠by kolejny silnik z serii "Blue Angel" dorownal silnkowi AT osiagami
fot. AT I300T
pozdrawiam
Bartek _________________ www.hpr.blo.pl |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
|
Wys豉ny: Nie Mar 26, 2006 4:54 pm Temat postu: |
|
|
| fox napisa�: | Przyda� by si� komentarz na temat silnika chodzi mi zacisk typ ziarna. Bardzo licze na te odpowiedzi . Chyba 瞠 to tajemnica  |
Dziekuj� za gratulacj� i ma豉 pro軸a - prosz� zwraca� si� bez tego "Pana". Czy jestem ju� tak stary?
Wracaj帷 do silnika, napisz� co� wi璚ej na jego temat, poniewa� jest to -jak dla mnie - prze這m w silnikach na paliwach typu HP.
Prze這m w skali naszego Forum - rzecz jasna.
Pr鏏a ta pozwala my郵e� optymistycznie i mie� nadziej� na skonstruowanie powtarzalnego silnika amatorskiego o wysokim impulsie w豉軼iwym.
Wyja郾i豉 si� sprawa zasadnicza - a mianowicie niestabilnej pracy poprzednich silnik闚 na paliwach HP.
Przyczyn� by這 zbyt niskie ci郾ienie w komorze spalanie. To wywo造wa這 preturbacje w pracy silnik闚 takie jak ciufanie i pulsacja, jednym s這wem niestabilne spalanie.
SR 118 udowodni�, ze jest mo磧iwe zbudowanie w naszych warunkach du瞠go silnika z wykorzystaniem jako utleniacza nadchloranu amonu.
Jak zbudowa貫m SR 118?
1. Paliwo Blue Angel
AP 75% + Mg 5% + Poliol 19% + CuO 1%
w ilo軼i 100 g w 3 segmentach z kana貫m 10mm.
2. Konstrukcja komory spalania
Paliwo umieszczone zosta這 w rurkach z PVC o d逝go軼i 50 mm i 鈔ednicy 1".
Nast瘼nie te segmenty po陰czy貫m za pomoc� z陰czek PVC (na kleju do PVC).
Zabieg ten pozwoli� na zwi瘯szenie grubo軼i 軼ianki komory spalanie 2 krotnie.
Dysz� wykona貫m w odcinku rurki PVC z CX-5 z wk豉dk� metalow�.
Jak si� okaza這, by� to najs豉bszy punkt ca貫j kostrukcji.
Ci郾ienie i pr璠ko嗆 spalin by造 tak du瞠, 瞠 dysza uleg豉 uszkodzeniu.
Na szcz窷cie nast徙i這 to w ko鎍owej fazie pracy i nie mia這 decyduj帷ego znaczenia dla tej pr鏏y.
Ogl璠ziny gardzieli pokaza造 du瞠 ubytki CX-5.
Przy paliwach o ni窺zych impulsach (karmelka, ZPP, KNOSAL), materia� ten spokojnie wytrzymywa�.
Tu okaza� si� za s豉by. Ogromna erozja
Trzeba pomy郵e� o graficie lub dyszy ca趾owicie metalowej.
Zacisk KN postanowi貫m ustawi� na 200. Jak si� okaza這, by� to strza� w dziesi徠k�.
I jeszcze jedna uwaga.
Do momentu zanim dysza nie zerodowa豉, kszta速 p這mienia by� 豉dniejszy - tworzy� ten charakterystyczny kszta速 dla paliw HP- cieniutki za dysz� i szerszy wachlarz w pewnej odleg這軼i za silnikiem.
Je郵i macie jeszcze jakie� pytania to prosz� bardzo, postaram si� odpowiedzie�.
FOX - na temat lepiszcza - to my郵�, 瞠 najlepiej o tym napisze PINOT.
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
fox

|
Wys豉ny: Nie Mar 26, 2006 6:11 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | prosz� zwraca� si� bez tego "Pana". Czy jestem ju� tak stary? |
Jako� trudno mi to przez "klawiatur� przechodzi", ale wed逝g 篡czenia...
Czy b璠� pr鏏y na kanale gwiazdowym? Dla tego paliwa to pono� najlepsza opcja. _________________ CAST AWAY |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Paul S
Do陰czy�: 24 Lis 2003 Posty: 252
|
Wys豉ny: Nie Mar 26, 2006 6:26 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
i gratuluje udanych prob!!!
| Cytat: | Rado嗆 tym wi瘯sza, 瞠 to ju� du篡 silnik i nadzieja zastosowania go w wi瘯szych rakietach (mo瞠 HIPERSONAL?).
|
No bylby juz powoli czs by ta rakieta zasmakowala troche swiezego powietrza a dla urozmaicenia troche spalin z tego silnika
Paul |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Mar 26, 2006 7:50 pm Temat postu: |
|
|
| ksard napisa�: | ....Ogl璠ziny gardzieli pokaza造 du瞠 ubytki CX-5.
Przy paliwach o ni窺zych impulsach (karmelka, ZPP, KNOSAL), materia� ten spokojnie wytrzymywa�.
Tu okaza� si� za s豉by. Ogromna erozja
Trzeba pomy郵e� o graficie lub dyszy ca趾owicie metalowej.
|
Gratuluj� ( ale gdyby nie te boczne przedmuchy nie wiadomo czy nie by這 by CATO ). Nie musisz my郵ec o graficie ani innych bajerach. U mnie szmot wytrzymuje i paliwa na 20 % Mg.
100 gram szamotu w postaci proszku ( NOMI albo PRAKTIKER ) zalewasz 15 gramami 浩 z wymieszanym utwardzaczem ( Z1 ). Wyrabisz r瘯�. Musi by� lekko ciep貫 ( 20 - 25 C ). Dysza jest gites i na pewno wytrzyma.
Mi貫go wieczoru A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
|
Wys豉ny: Nie Mar 26, 2006 9:18 pm Temat postu: |
|
|
| Arkadiusz napisa�: | | 100 gram szamotu w postaci proszku ( NOMI albo PRAKTIKER ) zalewasz 15 gramami 浩 z wymieszanym utwardzaczem ( Z1 ). Wyrabisz r瘯�. Musi by� lekko ciep貫 ( 20 - 25 C ). Dysza jest gites i na pewno wytrzyma. |
Witaj
Ka盥y pomys� jest cenny - tego nie pr鏏owa貫m.
Co� mi si� jednak wydaje, 瞠 i to b璠zie za s豉be.
Ten przedmuch bardziej by� spowodowany moim b喚dem konstrukcyjnym ni� w豉軼iwo軼iami CX5.
Szkoda, bo ju� nie by這by w徠pliwo軼i, co do wytrzyma這軼i konstrukcji silnika.
Pr鏏y b璠� kontynuowane do skutku.
Jestem ju� blisko celu.
Tak swoj� drog�, to ciekaw jestem, komu pierwszemu uda si� przeprowadzi� ca趾owicie udane odpalenie silnika na paliwie typu HP?
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Mar 26, 2006 9:52 pm Temat postu: |
|
|
| ksard napisa�: | ....Co� mi si� jednak wydaje, 瞠 i to b璠zie za s豉be.
Ten przedmuch bardziej by� spowodowany moim b喚dem konstrukcyjnym ni� w豉軼iwo軼iami CX5.
Szkoda, bo ju� nie by這by w徠pliwo軼i, co do wytrzyma這軼i konstrukcji silnika.
Pr鏏y b璠� kontynuowane do skutku.
Jestem ju� blisko celu.
Tak swoj� drog�, to ciekaw jestem, komu pierwszemu uda si� przeprowadzi� ca趾owicie udane odpalenie silnika na paliwie typu HP?
|
1. Na tej dyszy pracuje "od zawsze" wi璚 wiem , 瞠 i u Ciebie wytrzyma a testowa貫m ju� SR jak SZOKERSPEED ( film na www ). Mo瞠sz da� 10 % ZE jak dysz� sprasujesz pod pras�.
2. Ja te� to mia貫m, raz boczny przedmuch po czym zmieni貫m konstrukcje dyszy.
3. Tobie. Bo Ty nad paliwami HP pracujesz
Urabianie ZE z szamotem musisz robi� pocz徠kowo jakim� kijkiem a potem r瘯� ( w gumowej r瘯awiczce chirurgicznej ) w temperaturze jak wy瞠j. Nawet i 30 C po czym trzeba to potem lekko przestudzi� aby wolniej wi您a這. Mas� szamotowo - 浩 musisz w ci庵u 15 minut zu篡�.
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
|
Wys豉ny: Pon Mar 27, 2006 1:48 pm Temat postu: |
|
|
| Arkadiusz napisa�: | 3. Tobie. Bo Ty nad paliwami HP pracujesz |
Witam
Nie zapominajmy, 瞠 jeszcze Pinot i Knod ostro dzia豉j� w tym temacie.
Pisz� o tych, o kt鏎ych wiem, a przecie� mo瞠 jest jeszcze kto� inny?
Wracaj帷 do masy na dysze wg. Twojego przepisu, to mam zamiar w najbli窺zych testach sprawdzi� ten przepis.
Moje w徠pliwo軼i bior� si� st康, 瞠 przy paliwach HP pr璠ko嗆 wyp造wu gaz闚 dochodzi do 2500 m/sek i to powoduje "wyp逝kiwanie" dyszy w gardzieli.
Trzeba pami皻a�, 瞠 dla paliw amatorskich te pr璠ko軼i s� o po這w� mniejsze.
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|
|
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚 Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚 Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚 Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum
|