Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paul S
|
Wysłany: Sro Mar 22, 2006 10:05 pm Temat postu: Modelarze rakietowi za granicą |
|
|
Witam,
Jak co roku, rowniez i w tym w miejscowosci Oerlinghausen odbylo sie spotkanie modelarzy rakietowych oraz entuzjastow astronautyki. Oto zdjecia z tego spotkania.
Wolna dyskusja w trakcie przerwy. Na zdjeciu sa rowniez widoczne dwie rakiety( trudno tu mowic o modelach) ARGUNA 1 i Arguna 2.
Paul
Ostatnio zmieniony przez Paul S dnia Wto Maj 16, 2006 5:04 pm, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paul S
|
Wysłany: Sro Mar 22, 2006 10:16 pm Temat postu: |
|
|
Z lewej konstruktor rakiety ARGUNA-2 , z prawej... ja

Ostatnio zmieniony przez Paul S dnia Pią Mar 24, 2006 6:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paul S
|
Wysłany: Sro Mar 22, 2006 10:17 pm Temat postu: |
|
|
... no i silnik do tej rakiety
Ostatnio zmieniony przez Paul S dnia Sob Mar 25, 2006 5:55 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fox

|
Wysłany: Czw Mar 23, 2006 3:23 am Temat postu: |
|
|
Niesamowite
I to w tym wszystkim kocham, żyje z przekonaniem że kiedyś dojdę do takiego poziomu, niekonicznie sam. Ach jak ja bym chciał żeby i w Polsce mieć takie możliwości
A wracając do rakiet to zdaje się że mieliśmy już okazję podziwiać ARGUNĘ 2 na forum bo o ile pamiętam to pan Paul zamieścił linka do zapisu filmowego
ze startu tej rakiety na silniku z paliwem karmelizowanym, bynajmniej jeżeli nawet to pomyłka z mojej strony to winę ponosi malowanie które pamiętam dość dobrze a które mnie zmyliło.
ps. Czy jest w sieci zapis ze startu o którym pisałem bo to był jeden z lepszychjakie widziałem.
pozdrawiam _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paul S
|
Wysłany: Pią Mar 24, 2006 6:39 pm Temat postu: |
|
|
A oto ciekawy uklad dysz silnika do rakiety ARGUNA-1. Zamiast jednej konstruktor tego silnika postanowil zrobic ich 9. Czy jest to zaleta czy wada trudno tu powiedziec ale Rakieta lata wspaniale.
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Pią Mar 24, 2006 8:01 pm Temat postu: |
|
|
mogę poznać ciąg tegosilnika? ciąg maksymalny i ile ma N*s? strasznie mnie to ciekawi _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Pią Mar 24, 2006 8:04 pm Temat postu: |
|
|
gdzie testujecie takie rakiety  _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Pią Mar 24, 2006 8:50 pm Temat postu: |
|
|
fox napisał: | Niesamowite |
Wymiarami się ekscytujesz . Po prostu "fajne" czyli estetycznie wykonane . Paliwo jak karmelka - to też standart. Rozwiązanie dyszy też rzadko spotykane , no ale ważne że działa. Ilość otworów - 9. Sporo . Mnie zaciekawił ten górny dymek ze startu . Opóźniacz piro .
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Pią Mar 24, 2006 9:13 pm Temat postu: |
|
|
i działal tak od razy? nieee... cos mi tu nie pasi. _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Pią Mar 24, 2006 9:33 pm Temat postu: |
|
|
Jacek R. napisał: | i działal tak od razy? nieee... cos mi tu nie pasi. |
No tak dwa zapalniki jeden silnika drugi lontu... Co w tym dziwnego  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paul S
|
Wysłany: Pią Mar 24, 2006 10:51 pm Temat postu: |
|
|
Moze odpowiem na pare pytan, ktore zostaly zadane w tym temacie.. i nie tylko.
Ciag tego silnika do ARGUNY 1 wynosi ok. 75kg i czas spalania ok. 2s.
Silniki te sa testowane:
a) na pokazach , gdy wiadomo,ze wszystko jest OK
b) gdzies z dala od ludzi, jezeli chodzi o pierwsze proby
Silnik jest zrobiony ze stali nierdzewnej o srednicy 65mm
W Niemczech jest niewielu "zapalencow" ktorzy maja uprawnienia do produkcji amatorskich silnikow rakietowych. Ja osobiscie znam dwuch.
Ten pan jest z zawodu chemikiem i moim zdaniem wie co robi chociaz przy eksperymentowaniu z chloranami o malo nie stracil zycia. W tej chwili eksperymentuje glownie z saletrami amonowymi lub potasowymi.
Paul |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Sob Mar 25, 2006 1:05 am Temat postu: |
|
|
a jednak
ktos jakis kwit ma no i maja swoje zawody "po legalu" to juz cos byłbym wdzieczny za wiecej info .... moze naPW] _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Sob Mar 25, 2006 12:13 pm Temat postu: |
|
|
v-21 napisał: | a jednak ktos jakis kwit ma no |
Kwit wazny czy to co w glowie . Nie wiem dlaczego tak patrzysz na tą legalkę i kwity . Ten kwit o którym pisze Paul dotyczy de a nie Polski. Gdyby u nas kwity porobić to 99 % ludzi nie pokaże nad czym pracuje. SR to wyrób pirotechniczny czyli chyba podlega pod ustawy o MW. Szczegóły opisałem w poście Wdrożenie kiedyś a dziś. Wg mnie ten kto robi SR nie łamie prawa bo ustawy o MW dotyczą firm. Szegóły w wyż.wym. poście . Trzeba tez dbać o bezpieczeństwo testów bo można podpaść pod KK niezaleźnie od tego ,że sam własny SR jest legalny.
POzdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paul S
|
Wysłany: Sob Mar 25, 2006 1:07 pm Temat postu: |
|
|
a oto dysza do silnika ARGUNA-2
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paul S
|
Wysłany: Sob Mar 25, 2006 1:11 pm Temat postu: |
|
|
Jako ciekawostke zamieszcze jeszcze zdjecie rakieto-samochodzika
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paul S
|
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 5:27 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Zmienilem troche nazwe tego temat gdyz uwazam, ze byl zbyt szczegolowy. Oprocz Oerlinghausen beda tu pasowaly rowniez i inne wydarzenia z poza granic Polski.
Tak wiec rownolegle ze startami Ksarda odbylo sie spotkanie modelarzy rakietowych w Niemczech w miejscowosci Rote Jahne ( niedalko Drezna).
Zdjecia z tej imprezy mozna sobie zobaczyc tutaj:
http://www.raketenmodellbau.org/forum?action=viewthread&page=1&threadid=6395
Zapraszam do ogladania.
Paul |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paul S
|
Wysłany: Pon Maj 22, 2006 3:48 pm Temat postu: |
|
|
W dniach 19-21.05.06 w Berlinie odbyla sie wystawa lotnicza "ILA - 2006"
Nie ma to wlasciwie duzo wspolnego z modelarstwem rakietowym ale w trakcie tej wystawy modelarze niemieccy mieli rowniez okazje zaprezentowac swoje modele.
Oto zdjecia z tej wystawy:
http://www.cms.itinfo.de/bilder/ila06/
Paul |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|