Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Soviet

|
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 4:17 pm Temat postu: |
|
|
Heh... juz widzę te hordy pirotechników przeczesujących bałtyckie plaże w poszukiwaniu bursztynu do H4..
Pomysl ciekawy , aczkolwiek budzący wiele kontrowersji , można próbować , skoro ten pył jest taki tani to czemu nie ? _________________ Rzuciłem piro... została only teoria  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Michał_R

|
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 5:14 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio częściej niż do mieszanek wykorzystuje ten pył do robienia "szpachli" jak robie cokolwiek z laminatu to żeby wygładzić powierzchnię szpachluję ją mieszanina 50:50 żywicy poliestrowej i pyłu ,po utwardzeniu powierzchnia daje się z łatwością szlifować i jest elastyczniejsza niż sama żywica i mam jeszcze 1 ciekawostkę czasami w partii bursztynu trafiają się tak zwane "szklaki" taki bursztyn jest bardzo wrażliwy na zmiany temperatury i podczas szlifowania na papierze ściernym pęka i się topi, i jak się go przytknie do tarczy z papieru to lecą z niego takie nitki stopionego bursztynu które w powietrzu momentalnie zastygają i tworzy się z tego taka wata ,ta wata przypudrowana chloranem potasu idealnie nadaje się do miotania szelek , kometek i starmine i jest łatwiej zapalna niż oryginalny "H4" na pyle.Jak ktos chce popróbowac z tym pyłem to... http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=9035&sid=abd0b1eb8270e59fdba90c380ce47cfb |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Michał_R

|
Wysłany: Nie Mar 05, 2006 6:32 pm Temat postu: |
|
|
Przedchwilą przeprowadziłem testy paliwa do sr
Skład:
-55% chloran potasu
-30% pył bursztynowy
-5% pył mg
-10% żywica poliestrowa
Cholernie trudno zapalne jest takie paliwko odpalałem od karmelki w rurze w włukna szklanego zaslepionej z jednej strony spala sie wolno około 2mm/sek ale w cisnieniu powinno znacznie przyspieszyc, najciekawsze jest jednak to że podczas palenia powstają chyba jakieś gazy kture nastepnie sie spalają bo z rurki fi. 3cm walił płomien z 70cm jutro zrobie wiecej tego paliwka i przeprowadze testy statyczne na silniku 280g  _________________ http://s3.bitefight.pl/c.php?uid=79647 - kliknij!
Ostatnio zmieniony przez Michał_R dnia Wto Mar 21, 2006 10:00 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Chrobry
|
Wysłany: Sro Mar 08, 2006 2:05 pm Temat postu: |
|
|
A jak taki pyl spisuje sie do dymow .Chodzi mi o to ze dym z dodatkiem kalafoni jest wmiare wydajny a nietruje za ostro . |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Michał_R

|
Wysłany: Pon Mar 13, 2006 5:02 pm Temat postu: |
|
|
Nowe informacje na temat bursztynu :
Skład chemiczny:
70%-węgiel
19%-tlen
9,5%-wodór
0,5%-siarka
1%-inne
Skład:
53%-rezany (co to jest wszędzie szukam i nie mogę żadnego info znaleźć :( )
25%-kwasy żywiczne
22%-alkochole żywiczne (drobny i długo przechowywany pył ,dlatego jest słabiej palny bo pewnie te alkohole w jakiś sposób odparowują :? ).
Ostatnio przeprowadziłem próby rozpuszczalności i wnioski są następujące:
Bursztyn najlepiej rozpuszcza się w (kolejno od najlepszego w dół) :
dwusiarczku węgla
chloroformie
eterze
benzenie
etanolu
Pod wpływem chloroformu i eteru bursztyn silnie mięknie i dość dobrze się rozpuszcza po odparowaniu rozpuszczalnika mocno się skleja. :)
W dwusiarczku rozpuszcza się prawie całkowicie :) zostaje tylko taka biała twarda wata.
P.S- Do dymów się nie nadaje.
P.S-Dzisiaj pruba silnika z eksperumentalnym paliwem :) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Michał_R

|
Wysłany: Wto Mar 21, 2006 9:58 pm Temat postu: |
|
|
Wczoraj wreszcie spaliłem silniczek z 280gramami paliwka o składzie widniejącym wyżej i… silnik pracował ok. 9sek (za mały zacisk )efektem był konkretny płomyczek wylotowy (z 40cm długości), kupa czarnego dymu i ładny dźwięk. Silnik pracował zadziwiająco kulturalnie bez kichania i nie rozpetardził się choć utleniaczem był KCLO3.Silniczek był z laminatu i trochę się przyjarał w środku ale go już naprawiłem i jutro załaduje nowa porcje paliwa i dam mniejszą dyszę i może jak będzie mi się chciało to zrobię kanał gwiazdowy. Dzisiaj zrobiłem jeszcze 1 paliwko mianowicie jest to wariacja na temat paliwa Pirotechmana nr.1 z tą różnicą że zamiast skrobi jest siarka ,a ŻE jest zastąpiona mieszaniną 1/10-ŻE i pyłu bursztynowego częściowo rozpuszczonego w eterze po jutrze dam filmiki z testu statycznego tych 2 silników.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpaner

|
Wysłany: Wto Mar 21, 2006 10:17 pm Temat postu: |
|
|
jak ma być wielorazowy korpus, to pakuj paliwo do papierowej skarpetki. tak, żeby laminat trzymałciśnienie, ale przypalał się papier, a nie żywica _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Michał_R

|
Wysłany: Sro Mar 22, 2006 3:30 pm Temat postu: |
|
|
ziarna były 3 i były inhibitowane tekturą malowana szkłem wodnym, ale przestrzenie miedzy zniarnami niebyły niczym zabezpieczone a i przy czasie pracy 8-10sek to nie pomogło.Teraz bedzie większy zacisk i 1 segment paliwa z kanałem gwiazdowym, to czas pracy powinien być
2-3sek  _________________ http://s3.bitefight.pl/c.php?uid=79647 - kliknij! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bocian212 && ( 2-gie ostrzeżenie )
|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 9:35 pm Temat postu: |
|
|
oj tak czytam czytam i mówicie ze to konsystencja plasteliny, a nie myśleliście żeby w jakiś sposób zrobić jakieś MW plastyczne:D? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Paź 05, 2007 11:50 am Temat postu: |
|
|
Wedlug mnie ten skladnik ma podobne dzialanie co sama zywica uzywana w ignis volatilis(niewiem czy dobrze napisalem ;p)
Na twoim miejscu popróbował bym tez z zwykla zywica i zobaczyl co jest lepsze ;p |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
black-berry

|
Wysłany: Sob Paź 06, 2007 7:26 am Temat postu: |
|
|
Ale tak jak on to ma dobrze bo mieszka blisko i ma tego dużo bo tata tam pracuje tylko ze jak my byśmy chcieli kupować to nie wiem czy by to tak "ekonomicznie" nam szło ...  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|