Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

rakietki-propozycja-[FAQ]
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 10, 11, 12  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
milimetr
Banita

PostWysłany: Nie Sty 29, 2006 12:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

heja ludziska !
Jest tak, mnie na początku też nie wychodziły rakietki łodygina .
Tylko żę,próbowałem kobinować bo nie miałem wszystkich składników owej rakiety .
Kiedy w końcu kupilem papier do kas dobre patyki (nie szaszlyki znalazłem w hiper markecie taką matę hińską z patyków są one lżejsze od szaszłyków) to wreszcie zacęły mi wychodzić.
Lecą przy bezwietrznej pogodzie tak wysoko ż eprawie nie widać dobre 5 sekund ciągłego szybkiego lotu.
Lecz ja też mam mankament .
Mianowicie rakietki wyważam ale po wystartowaniu rakieta leci spiralą nie wiem dlcazego a chce żeby prosto poleciała w ciągu nastaepnego tygodnia napewno zamiescze filmik z lotu jednej z rakietek
a tu narazie zdjęcia dziewięciu rakietek i jedna w zbliżeniu
http://p_the_crims.webpark.pl/picture76.jpg
http://p_the_crims.webpark.pl/picture77.jpg
pzdr

gg = 4373752
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
dodo

PostWysłany: Wto Sty 31, 2006 7:55 pm    Temat postu: spirala Odpowiedz z cytatem

milimetr napisał:
rakieta leci spiralą nie wiem dlcazego a chce żeby prosto poleciała

daj dluższego patyka
Powrót do góry
milimetr
Banita

PostWysłany: Wto Sty 31, 2006 7:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehe słuchaj próbował bym ale powiedz z kąd mam niby wziąść te dłuższe patyki puszczam na najwiekszych jakich znalazłem trochę dłuższe niż te u łodygina a wiekszych nie znajde

gg = 4373752
Powrót do góry
dodo

PostWysłany: Wto Sty 31, 2006 8:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

związać mocno na zakładkę albo zamiast szaszłykowych patyczkow daj patyczek z zielska zwanego krwawnik jest dość dlugi tylko trzeba troche obskrobać a rosnie toto wszedzie
Powrót do góry
milimetr
Banita

PostWysłany: Wto Sty 31, 2006 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pisząc poprzedni post myślałem nad typ ale miało by to minusy :
- giętkość
- do końca nie wiadomo by było czy gazy z rakietki nie przepaliły by sznurków ale popróbuje
robiłeś tak ?

gg = 4373752
Powrót do góry
maxlam
Gość

PostWysłany: Wto Sty 31, 2006 8:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

milimetr napisał:
hehe słuchaj próbował bym ale powiedz z kąd mam niby wziąść te dłuższe patyki puszczam na najwiekszych jakich znalazłem trochę dłuższe niż te u łodygina a wiekszych nie znajde

To rób mniejsze rakiety Very Happy

Ale tak na poważnie to nie chodzi o długość patyka spokojnie możesz dociążyć końcówkę patyka tak by środek ciężkości był w odpowiednim miejscu (już to tłumaczyłem jest na forum więc nie będę się powtarzał znajdziesz na pewno)
Powrót do góry

dodo

PostWysłany: Wto Sty 31, 2006 8:11 pm    Temat postu: jak poleci Odpowiedz z cytatem

jak sie da srodekciezkosci dalej od silnika to dopierowtedy zacznie wariowac bo paliwa ubywa a srodek ciezkosci wtedy jeszczebardziej do tylu pojdzie i masz wtedy zupelnie niestabilny lot
Powrót do góry
maxlam
Gość

PostWysłany: Wto Sty 31, 2006 8:18 pm    Temat postu: Re: jak poleci Odpowiedz z cytatem

dodo napisał:
jak sie da srodekciezkosci dalej od silnika to dopierowtedy zacznie wariowac bo paliwa ubywa a srodek ciezkosci wtedy jeszczebardziej do tylu pojdzie i masz wtedy zupelnie niestabilny lot

W tym poście twierdzisz że jak dociążę tyczkę na jaj końcu przesuwając środek ciężkości w dół w okolice dyszy to rakieta będzie niestabilna Wink

Fajny jesteś no tak to nie dawaj w ogóle tyczki to środek ciężkości znajdzie się gdzieś w połowie rakiety i będzie tam gdzie trzeba według ciebie Wink

Kijanka to nie rakieta kosmiczna prosta zasada bierzesz taką tyczkę by rakieta położona na palcu w miejscu gdzie kończy się dysza była w poziomie i finito a jak tyczka jest zbyt lekka to dociążasz i tyle tu nie ma o czym dyskutować, środki parcia itd. możesz spokojnie pominąć.
Powrót do góry

dodo

PostWysłany: Wto Sty 31, 2006 8:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

maxlam napisał:
jak tyczka jest zbyt lekka to dociążasz i tyle

wydluzasz Laughing at o nie to samo co dosaizasz
jakby dac duzy ciezarek z tylu to tez poleci ale spadnie juz tylem Laughing Laughing Laughing

Ostatnio zmieniony przez dodo dnia Wto Sty 31, 2006 8:51 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
milimetr
Banita

PostWysłany: Wto Sty 31, 2006 8:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ten cytat to mojego autorstwa SmileSmileSmileSmile

gg = 4373752
Powrót do góry
maxlam
Gość

PostWysłany: Wto Sty 31, 2006 8:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dodo napisał:
maxlam napisał:
rakieta leci spiralą nie wiem dlcazego a chce żeby prosto poleciała

jak cytujesz to cytuj prawdę a nie wkładaj swoje słowa w mój nick.....

a jeśli chodzi o stabilizację to jasne wiesz lepiej żyj sobie w swoich czterech ściankach mogę się założyć że dłużej puszczam kijanki niż ty żyjesz Wink
Powrót do góry

Gość

PostWysłany: Pon Kwi 17, 2006 12:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam małe pytanko: robilem wlasnie karmelka. to moj pierwszy wybuchowy karmelek:)
i moje pytanie jest nastepujące: czy pod koniec karmelizacji wam tez karmelka wydzielala migdałowy zapach?? troszke mnie ten zapach zaniepokoił bo nigdzie o nim nie czytalem. no ale karmelicowalem jeszcze ciut i karmelka zaczeła sie kopcić.... no juz wtedy to ogarnol mnie strach i wylaczylem:)
czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz... dzieki wielkie!
Powrót do góry

p8p8

PostWysłany: Pon Kwi 17, 2006 6:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z opisanych przez ciebie kolejnych skutków wszystko było prawidłowo a to kopcenie to wyparowanie wody (lub początki podpalania się karmelki Very Happy )
MICHAL-RAKIETOMAN

PostWysłany: Pon Kwi 17, 2006 8:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

karmelka robi sie bez wody... mateusz501 przygrzalas karmelke,powinna byc jasnozolta,ale w przypadku tych rakietech trzeba karmelke troszke wiecej przygrzac,aby cukier bardziej sie skarmelizowal i wtedy karmel bedzie dluzej plastyczny czyli mniejsze straty
Powrót do góry
p8p8

PostWysłany: Pon Kwi 17, 2006 9:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tam robie karmelkę na wodzie potem ją wywalam na blaszkę suszę miele i napycham do korpusu moją specjalną napychaczką z dużą siłą (moge dać zdjęcie) i korpus nabity suchą drobną karmelką wcale nie lata gorzej od tej nalewanej a o ile łatwiejsza robota Razz
Hp

PostWysłany: Pon Kwi 17, 2006 10:39 am    Temat postu: Silnik Odpowiedz z cytatem

Oto zdjecia w tym mniejsze troszke kijanki od tych na 300 gr. paliwa. Chwilowo nie zrobilem tych korpusów. Po lewej nie zagipsowane przewężenie a po prawej zagipsowane. Dodaje także ten silnik ponad 1 kg. Sama masa paliwa ma 6kg. a test statyczny wykonam w wakacje lub niedługo - zobaczymy.

http://img128.imageshack.us/img128/2014/dsc000038gi.jpg - kijanki (male na okolo80gr -120gr paliwa)
http://img128.imageshack.us/img128/535/dsc000043kv.jpg - tez kijanki
Teraz Silnik (paliwo 6kg) - dzieło mojego życia
http://img128.imageshack.us/img128/4124/dsc000055ss.jpg
http://img128.imageshack.us/img128/746/dsc000064ks.jpg
http://img369.imageshack.us/img369/350/dsc000075si.jpg
http://img128.imageshack.us/img128/1218/dsc000081ye.jpg

Co do filmików mam jeden duży 700mb , zmontowany z odpalenia 3kg silnika kijanek , wulkanów itp

Ciekawy jestem waszej opini

Ostatnio zmieniony przez Hp dnia Pon Kwi 17, 2006 4:37 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Luk

PostWysłany: Pon Kwi 17, 2006 12:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.

Jeśli rzeczywiście uważasz się za dobrego to przedstaw jakies zsjęcia swoich silników może nawet filmiki i wtedy potwierdzisz swą wiedzę a tak to każdy sobie może powiedzieć że robi dobre silniki i wszystko mu wychodzi. Udokumentuj swe osiągnięcia i wtedy zobaczymy Wink .

Pozdr.Luk
Powrót do góry
p8p8

PostWysłany: Pon Kwi 17, 2006 12:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tu nie ma tak hop siup że powiedział pare zdań i * do kieszeni ja musiałem się nieźle namęczyć zanim dostałem swoje
jeśli taak bardzo ci zależy na * to sprubuj pożebrać u kogoś może się kto zlituje Very Happy

p.s jeśli chodzi o tych "nieuczciwych" to chyba nie mówisz o mnie

maxlam
Gość

PostWysłany: Pon Kwi 17, 2006 12:58 pm    Temat postu: Re: Silnik Odpowiedz z cytatem

Hp napisał:
Ja to robie bez problemu zawsze udane silniki rakietowe w granicach do 1kg (paliwo). Zwykle robie większe kijanki na paliwo okolo 300gr. (Są one łatw do zrobienia i dają nie kiepskie osiągi) Latają pieknie i bez problemu. Nie wiem dlaczego nikt jeszcze nie dal mi gwiazdki - mysle ze zasluguje na 3 przynajmniej. Mam większe doświadczenie jak co niektorzy "nieuczciwi" z gwiazdkami.

Pozdro. HP

A jaki ciąg osiągnąłeś z tego 1kg paliwa Wink na moje oko nawet dziesiątej części to takie latające świece dymne Wink

Nie chcę cię oceniać bo niczym się nie pochwaliłeś daj jakieś fotki z opisami pokaż coś na hamowni nawet takiej badziewnej jak mojej to będziesz mieć te swoje gwiazdki Wink
Powrót do góry

Gość

PostWysłany: Pon Kwi 17, 2006 2:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

p8p8 napisał:
ja tam robie karmelkę na wodzie potem ją wywalam na blaszkę suszę miele

w zwiazku z tym mam pytanko: czym mielesz tę karmelke?? bo w młynku do kawy podobno nie mozna bo zrobi bum...
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 10, 11, 12  Następny
Strona 7 z 12

Skocz do: