| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
IrkaceK

Do陰czy�: 23 Lip 2002 Posty: 216 Sk康: te pi瘯ne kolory ?
|
Wys豉ny: Pi� Sty 28, 2005 10:29 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Wykonano mieszanine wg. powyzszych proporcji i kolejnosci jednak z pominieciem glinu. Nie zaobserwowano zadnych nieporzadanych skutkow .
I jeszcze mnie ciakawi dlaczego dopiero po dodaniu Buteprenu reakcja zaczela przebiegac
Pozd. IrkaceK _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tchemik

Do陰czy�: 11 Sty 2004 Posty: 497 Sk康: Warszawa
|
Wys豉ny: Pi� Sty 28, 2005 11:02 pm Temat postu: |
|
|
Mysle ze z powodu wilgoci jaka zawieral. Wtedy jest wieksza sznsa ze zajdzie reakcja w fazie stalej. pozatym powstajacy AlCl3 tez z woda silnie reaguje..... Wiec nie wiadomo czy to nie to tamta reakcja mogla zachodzic wczesniej. Ale wilgoc zawarta w butaprenie wywolala rozklad AlCl3.
Pozdrawka
Tchemik _________________ Tchemik.Pl |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk康: z mo寮zierza ;)
|
Wys豉ny: Pi� Sty 28, 2005 11:05 pm Temat postu: |
|
|
No to my郵e 瞠 razem to 陰cz帷 mamy rozwi您anie.
A przy 3CuCl2+2Al=>3 Cu + 2AlCl3 nie wydziela si� do嗆 du穎 ciep豉?
pozdrawiam
P2 _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
toship

Do陰czy�: 06 Kwi 2004 Posty: 4 Sk康: Zdu雟ka Wola
|
Wys豉ny: Pon Lut 21, 2005 11:17 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Mo瞠 to nie wtym topiku ale czy wiecie jak w Powstaniu Warszawskim robiono mo寮zierze?? 鈔odkiem miotaj帷ym by� chloran potasu i kwas siarkowy mo寮zie瞠 te nie robi造 du瞠j szkody oddzia這m wroga ale zastosowano tu 鈔odek psychologiczny wybuch po zmieszaniu by� ogromny niemcy uciekali gdzie pieprz ro郾ie i na koniec podsumowanie NIE MIESZA� KCLO3 I H2SO4 bo wam r璚e urwie. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
bomberman22

Do陰czy�: 12 Mar 2004 Posty: 66 Sk康: pd. - wsch. Polska
|
Wys豉ny: Sro Lut 23, 2005 7:34 pm Temat postu: |
|
|
Mieszanka KClO3 + cukier zapala si� do kontaktu z kwasem siarkowym, ale samo KClO3? _________________ <<KNO3 + sacharoza
ζdne, nie? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

|
Wys豉ny: Czw Lut 24, 2005 3:34 pm Temat postu: |
|
|
KClO3 reaguje z H2SO4 wydzielaj帷 cholernie silny utleniacz ClO2, silnie te� wybuchowy gaz.
To on w豉郾ie powoduje zap這n cukru czy innej substancji zmieszanej z KClO3. _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
szpaner

Do陰czy�: 11 Pa� 2004 Posty: 561
|
Wys豉ny: Sob Gru 24, 2005 11:06 pm Temat postu: Re: jak mieszac? |
|
|
| Laki napisa�: | Mam takie jedno pytanko: czym mieszamy skladniki prochu (saletra siarka i wegiel)? M造nkiem czy mozna normalnie 造zk� i potem to zalac.
Pomurzcie mi.
pozdro Laki
|
Je瞠li masz na my雲i m造nek kulowy, to nie ma problemu.
Pcz nie jest wra磧iwy na ude瞠nie czy tarcie, wi璚 mo瞠sz go miesza� praktycznie jak tylko zechcesz, o ile tylko nie b璠zie mo磧iwo軼i powstania iskry.
Je瞠li mieszasz np. w kulowcu z iskrz帷ymi kulami, to musisz doda� odpowiedni� ilo嗆 wody, powy瞠j kt鏎ej proch przestaje si� pali�, cho� nadal jest raczej sypki. nie pami皻am dok豉dnie ile % _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maxlam Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Gru 25, 2005 8:43 am Temat postu: Re: jak mieszac? |
|
|
| szpaner napisa�: | [to nie ma problemu.
Pcz nie jest wra磧iwy na ude瞠nie czy tarcie, wi璚 mo瞠sz go miesza� praktycznie jak tylko zechcesz, o ile tylko nie b璠zie mo磧iwo軼i powstania iskry. |
Jest jest ju� nie raz fabryki wylatywa造 w powietrze a iskier nie by這 specjalne okna przyciemniane wentylacja itd... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
DJ MHz

Do陰czy�: 06 Sie 2004 Posty: 380 Sk康: z domu do lasu z Minelabem Sovereign GT i fiskarsem :)
|
Wys豉ny: Nie Gru 25, 2005 7:53 pm Temat postu: |
|
|
m這tkiem ubija� mieszank� z chloranu  _________________ www.polkowice.xbr.pl |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Pasterz

Do陰czy�: 04 Kwi 2004 Posty: 54 Sk康: Warszawa
|
Wys豉ny: Pon Gru 26, 2005 1:22 am Temat postu: |
|
|
Nie nale篡 zapominac o bardzo niebezpiecznej mieszance FB kt鏎a si� zapala od wilgoci AgNO3+Mg. Mieszanka fajna na pokazy. Ale trzeba bardzo uwa瘸� odczynniki musz� by� bardzo suche.
TO NIE JEST PAPLANIE TAKIE JAK O MIESZANCE KMnO4+S+Al, 瞠 sobie s造sza貫m, 瞠 znajomemu mojego kolegi walne豉 taka mieszanka kiedy� od wilgoci. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Szajba

Do陰czy�: 11 Maj 2003 Posty: 88
|
Wys豉ny: Pon Gru 26, 2005 7:24 pm Temat postu: |
|
|
| Hmmm to ja teraz o cos spytam, ja ubijam mieszanki na chloranie ale bindowane lakierem NC, zwilzone rozpuszczalnikiem, mlotkiem ale poprzez drewniany kolek, myslicie, ze glupio robie? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

|
Wys豉ny: Pon Gru 26, 2005 7:32 pm Temat postu: |
|
|
dobrze zwil穎na mieszanina ubijana rozs康nie (nie walenie z ca貫j si造) i spokojnie, nie powinna si� zapalic, je郵i nie jest to co� bardzo niebezpiecznego jak np. chlorany z rodankiem czy z 瞠lazocyjankiem.
Trzeba uwa瘸�, robi� powoli i spokojnie. Nigdy nie ma 100% pewno軼i, nawet przy u篡ciu KClO4.
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
DuchX
Do陰czy�: 06 Maj 2005 Posty: 4
|
Wys豉ny: Pi� Gru 30, 2005 12:20 pm Temat postu: |
|
|
A ja chcia貫m podzieli� si� rad� mo瞠 鄉ieszn� i oczywist�, ale pozwalaj帷� oszcz璠zi� sobie zatru�, wymiot闚, etc.
Ot騜 kiedy po zabawie z odczynnikami myjemy r璚� nale篡 KONIECZNIE pami皻a� o wyczyszczeniu przestrzeni pod paznokciami. Przy pracy cz瘰to gromadzi si� tam sporo niekoniecznie przyjaznych substancji. Je郵i tego nie zrobimy, substancje te trafi� na pierwsz� mocniej chwycon� kanapk�.
(je郵i powiedzia貫m co� powszechnie znanego i oczywistego, przepraszam) |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Pi� Cze 23, 2006 2:14 pm Temat postu: Kleje cyjanoakrylowe a bezpieczenstwo |
|
|
Witam , nie wiem czy daje to we wlasciwym temacie (jesli nie to prosze o przeniesienie) ale nurtuje mnie pewno pytanie.
Jako ze jestem z tych co najpierw czytaja, pozniej czytaja jeszce raz, nie mogac znalezc informacji ... pytam.
Na stronie United Nuclear jest laczenie obu polkul szelki (plastikowej) za pomoca kleju ... cyjanoakrylowego ? Czy klejenie pojemnikow, czesci ktore maja bezposredni kontakt z mieszanka klejem cyjanoakrylowym ma jakies znaczenie dla bezpieczenstwa naszych (i innych) czesci ciala ?? Chodzi mi o to ze plastik w polonczeniu z cyjanoakrylem, ktory schnac w szybkim tepie wytwarza temperature nie reaguje jakos z mieszanka stwarzajac niebezpieczenstwo zaplonu ??
Pozdrawiam i czekam na KONSTRUKTYWNA dyskusje( lub prosta ale sensowna odpowiedz) |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
HellFire
Do陰czy�: 04 Mar 2004 Posty: 292
|
Wys豉ny: Pi� Cze 23, 2006 2:34 pm Temat postu: |
|
|
Ja czesto uzywam cyjanoakrylu do klejenia niektorych elementow (polecam wzmocnienie opozniacza i lacznie pulkul) i nie stwierdzilem zadnych niebezpiecznych sytuacji przy tym.
Testowalem dajac kropelke na gwiazdki ( zawierajace chloran czy kno3 lub inne utleniacze, siarka tez nie daje niebezpiecznych reakcji), pcz, lub H3 i nigdy nie doszlo do samozaplonu czy gwaltownego wzrostu emperatury - super glut, cyjanopan, kropelka i inne jak najbardziej nadaja sie do tworzenia b.mocnych i kruchych (malo elastycznych) polaczen co w przypadku laczenia pulkul jest nawet porzadane.
pozdrawiam HF
P.S.
przy wiekszym zuzyciu polecam zakupic sobie 10-15 tubek na targu, czesto sprzedaja po cenach producentckich np. 50-80gr za tubke kleju. _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|