Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Niebezpieczenstwo metalowych korpusow a filmowy gadzet ...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Czw Gru 22, 2005 12:05 am    Temat postu: Niebezpieczenstwo metalowych korpusow a filmowy gadzet ... Odpowiedz z cytatem

Potrzebuje silnik rakietowy ktory przyczepiony do modelu auta lekko by go napedzal i byl dosc efektowny (efekty specjalne w mojej prywatnej superprodukcji filmowej Wink )

problem w tym ze bedzie to wielokrotnie wykorzystywane i powinno byc za kazdym razem dosc podobne :] moim papierowym silniczkom daleko do powtarzalnosci pozatym jednak zrobienie ich w ilosci sztuk 40 jest troche monotonne a i papieru tyle szkoda Smile

chce zrobic wiec korpus z grubej miedzianej lub stalowej rurki ( o wage sie za bardzo nie martwie nie bedzie to latac a ogromne przyspieszenie jest wrecz nieporzadane Wink

do tego zatyczka wykonana z wkreconej w rurke obcietej sruby, tak by trzymala sie na jakis 1,5 cm gwintu Smile

lakko zaklepana koncowka rurki bedzie pelnila funkcje dyszy

srednica rurki okolo 1 cm dlugosc z 15 cm by sie dlugo palilo Smile

paliwa nie jestem jeszcze pewien mysle nad mieszanka stearyny, sacharozy,KNO3, oraz wegla drzewnego druga mozliwosc to wegiel drzewny + KNO3 lub saletra amonowa ( niezbyt podoba mi sie ta opcja bo nie da sie zrobic stalych wymienialnych segmentow paliwa )

w pierwszym wypadku dobierajac ilosc wosku mozna dosc dobrze kontrolowac predkosc spalania a wegiel drzewny mniej lub bardziej zmielony powinien zadbac o efekty wizualne wylatujacych gazow :]

po zmieszaniu skladnikow w garnuszku podgrzewanym na lazni wodnej powstala mase upchac do papierowej rurki o przekroju i dlugosci korpusu i w ten sposob wykonac kilkadziesiat wymienialnych segmentow paliwowych Smile

po wypaleniu kazdego odkrecamy srube robiaca za zaslepke i wsadzamy nowy ...

zaplon i spalanie czolowe, elektrycznie ( trzeba by bylo jeszcze zrobic) albo w formie slomki wypelnionej papierem toaletowym moczonym w roztworze KNO3 i wysuszonym lekko ubitym, na koncu slomki troche karmelka ktory bez problemu odpala od tlacego sie papieru i powinien zapalic paliwo wlasciwe Smile ma ta ta zalete ze 3 cm takiej slomki tli sie i tli dajac sporo czasu na ucieczke niestety czasami gasnie :/

od biedy mozna wypelnic slomke KNO3+cukier+duza ilosc wosku ze swieczki jak w swiecy dymnej B&T bedzie sie palilo krocej ale nie powinno gasnac no i ten dymek wylatujacy z dyszy przed zaplonem Very Happy

Teraz rodzi sie najwarzniejsze pytanie ktore pozwole sobie nawet wytluscic Wink Czy takie cos mnei nie zabije ?? Razz Wiem ze nie powinno sie stosowac metalowych korpusow w pirotechnice tym bardziej bedac tak niedoswiadczonym jak ja Smile Faktem jest jednak ze cholernie ulatwilo by mi to sprawe a zakladajac ze korpus moze byc gruby ( z radoscia uslyszal bym tu jakies propozycje) dysza nie musi byc bardzo mala, ciagu olbrzymiego nie oczekuje, paliwo raczej do najmocniejszych nalezec nie bedzie tym bardziej ze przewiduje spalanie czolowe ... ehhh dobra koniec usprawiedliwiania sie :]

Czy wydaje sie to wam rozsadnym pomyslem ?? Smile Jakie zmiany byscie zaproponowali Smile jakies przestrogi ?? Smile
Powrót do góry

tryt

PostWysłany: Czw Gru 22, 2005 10:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zabić nie powinno Wink
jako paliwo lepszy byłby chyba karmelek
bo ciężko będzie zaprasować każdy segment paliwa utleniacz/C/itp ak samo
do napędzania samochodziku polecałbym kijankę wg Łodygina
tylko z kanałem przez 1/3 ale jak musisz bawić się metalem Rolling Eyes
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Czw Gru 22, 2005 10:19 am    Temat postu: Re: Niebezpieczenstwo metalowych korpusow a filmowy gadzet . Odpowiedz z cytatem

wilczek69 napisał:
Potrzebuje silnik rakietowy ktory przyczepiony do modelu auta lekko by go napedzal i byl dosc efektowny (efekty specjalne w mojej prywatnej superprodukcji filmowej Wink ) Smile

To prosimy jeszcze o opis sceny jaka będzie na filmiku Wink . Jak ja bym zrobił Question . Cieńka rurka metalowa ( niestety ), jako dysza - samo zaklepanie końcówki rurki być z możę z jakimś cieńkim kanałem fi 0,5 mm ( zaklepanie na cieńkim gwoździku , drucie itp ). Wewnątrz zalana lub ubita ( plastyczna ) karmelka. Odpalanie z odległości a jak Question . Świeczką dać pod tą zaklepaną końcówką . Korpusu nie rozerwie bo jest wentyl bezpieczeństwa czyli to zaklepanie. Karmelka zalana nie exploduje. Czyli do autka jest prztwierdzona rurka metalowa ( może być nie co oklejona papierem dla izolacji termicznej ), jej zaklepany koniec podgrzewamy nad małą świeczką. My mamy na głowie jakieś google, najlepiej maska na całą twarz i kręcimy.

Wyjaśnie ,że cały czas neguję użycie korpusów metalowych w piro ale w pewnych wyjatkowych przypadkach użycie ich dopuszczam ( patrz silniki ksarda Wink ). W razie niepowodzenia rozepchnie to zaklepanie czyli najsłabsze miejsce w silniczku.

Pozdr. A
Powrót do góry

zonk1

PostWysłany: Czw Gru 22, 2005 12:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Nasz samochód rakietowy[...]
Potrzebna jest nam stara, zużyta łuska od naboju karabinowego. Kiedy ją znajdziecie, sprawdzcie zaraz, czy posiada wgłębienie od iglicy [...]
Pozostaje nam jeszcze przygotować paliwo. Do naszego rakietowego pojazdu użyjemy chloranu potasu i cukru. Weź jednakowe porcje tych związków i bardzo ostrożnie wymieszaj ptasim piórkiem.[...]
Teraz możemy napełnić łuskę naszym paliwem - tylko bez udeżania czy ubijania. Do otworu łuski włożymy papierową tasiemkę. Postawcie samochód na równej drodze i zapalcie motor. Silnik zacznie wyrzucać do tyłu ognisty deszcz, a samochód ruszy trasą, na której go postawiliście

"Między zabawą a chemią"

Gość

PostWysłany: Pią Gru 23, 2005 12:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ekhmm Arkadiusz no wiesz pomysl z odpalaniem zly nie jest ale wydaje mis ie ze cięzko moze byc przekonac widza ze do odpalania silnika rakietowego napedzajacego auto bijace rekord predkosci uzywa sie 2,5 metrowych swieczek Wink

z odpalaniem juz sobie poradzilem Smile jako ze posiadam troszke elektronicznego sprzetu w szufladzie powstala zapalarka zbudowana z recznej pradniczki transformatora mostka prostowniczego i dwoch kondensatorow po 470 uF Smile sam zapalnik stanowi okolo cm bardzo cienkiego drucika odwinietego z jakiejs cewki Smile

opis sceny ... hmmm tak wiec jak juz wczesniej stwierdzilem ma byc to proba bicia rekordu predkosci pojazdem rakietowym zakonczona niestety jego wybuchem i smiercia kierowcy ( i mam nadzieje ze tylko kierowcy bo kamerzysty szkoda by bylo Very Happy )

z wybuchem nie ma problemu autko bedzie specjalnie przygotowane zadnych metalowych czesci, pozatym nie bedzie to typowy amerykanski wybuch auta z klebami ognia i szacztkami latajacymi na 200 m. lecz cos bardziej przypominajacego pozar wywolany nieszcelnoscia ukladu paliwowego Smile

swieta sie zblizaja wiec narazie i tak w nic sie nie bede bawil zreszt i tak na ladiejsza pogode czekam Smile

dzieki za porady, chcialbym tylko jeszcze wiedziec jakiej grubosci rurke kupic i z jakiego material ... stal wytrzymalsza ale jest bardziej podatna na rozerwanie co w najgorszym wypadku spowoduje latajace odlamki ... miedz znacznie mneij wytrzymala ale jej znacznie wieksza rozciagliwosc moze stanowic dodatkowe zabezpieczenie jesli cos pojdzie nie tak Smile
moze byc tez aluminium ale tutaj obawiam sie ze moze nie wytrzymac gwint trzymajacy zaslepke :/
Powrót do góry

Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Pią Gru 23, 2005 1:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wilczek69 napisał:
ekhmm Arkadiusz no wiesz pomysl z odpalaniem zly nie jest ale wydaje mis ie ze cięzko moze byc przekonac widza ze do odpalania silnika rakietowego napedzajacego auto bijace rekord predkosci uzywa sie 2,5 metrowych swieczek Wink ....

Ale przecież możesz montować film Wink . Czyli jedno ujęcie zapłon np. pd zapłonnika elektrycznego a drugie ujęcie sama praca silniczka. Fi rurki do silniczka to jak podałeś 10 mm. Fi krytyczne wg mnie nie może być wieksze jak 1 mm. Ciężko o zapłon przy takiej średnicy otworu . Zobacz jakie fi mają kabelki a się sam przekonasz. Kabelki można wprowadzać z drugiej strony silniczka ( zatyczki ) no ale wtedy problem robi się bardziej złożony a miało być lekko, łatwo i przyjemnie Wink . Fakt, do opisanej sceny musi być coś co zieje nie co ogniem.

Dopisane ---> Proponuję Ci w rurce ubić szybki proch czarny o klasycznym składzie z dodatkiem drobnych wiórów Al i Fe. Jako lepiszcze NC lakiernicza w przeliczeniu na suchą 5 %. Czyli bez dyszy albo jako dysza samo zagniecenie rurki.

Miłego dnia A
Powrót do góry

jaskiniowiec

PostWysłany: Pią Gru 23, 2005 7:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli ma to być niewielki ciąg przez trochę dłuższy czas, to rozważ jeszcze jedno rozwiązanie: silnik rakietowy....bez dyszy. Długie ziarno z kanałem zapalane od tyłu, paliwo żywiczne z magnezem. Będzie niesamowity efekt a po dobraniu długości paliwa również wystarczający ciąg.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: