Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kulki magiczne
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
rex.pl

PostWysłany: Nie Wrz 18, 2005 1:44 pm    Temat postu: Kulki magiczne Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie może nie bardzo związane z piro ale bardzo z chemią ! Jak można zrobić kulki dumne takie ja mają magicy , że jak uderzysz o podłoge to robi się dyżo dymu
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Nie Wrz 18, 2005 4:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem dlaczego To pytanie znalazło się w koszu Rolling Eyes Z tego co wiem kulki nie tylko dymne ale i hukowe to kulka gliniana nadziana mieszanką KCLO3/Pczerw. Byc może jak da się mniej Pczerw. to osłabimy huk. Dym to P205 pochodzący od fosforu.

Pozdr. A
Powrót do góry

Adrian

PostWysłany: Nie Wrz 18, 2005 6:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czesc,chciałbym cie spytac drogi Pirotechmanie jak mamy obchodzic sie z miesznka wg mnie jest cholernie wrażliwa na tarcie!!Kiedys probowalem robic z tego kapiszony Rolling Eyes ale odechcialo mi sie jak 3 gramy mieszanki spadły z kaloryfera i zrobily Wink "Bec" Wink

Dlatego prosze cie Arku powiedz mi jak mam sie z tym obchodzic w czasie produkcji i przechowywania!

Pozdrawiam Adrian
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Nie Wrz 18, 2005 7:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Adrian napisał:
.....Dlatego prosze cie Arku powiedz mi jak mam sie z tym obchodzic w czasie produkcji i przechowywania!

Amatorom w ogóle nie polecam zabawy z mieszanką Armstronga Rolling Eyes . Wiem, korki odpsustowe tez są na bazie tej mieszanki ale ja za diabla bym się za to nie wziął ( aby je robić ). Wg mnie można zrobic maks. kilka sztuk i zużyć bardzo szybko - do kilku dni. Jak ja bym to zrobił Question . Sam nie wiem Wink . Zrobił bym pewno wilgotną mieszankę KCLO3 / Pczerw. z odrobina ilościa skrobi i strzykawką wstrzyknął w glinianą kulkę.
Albo uformował kuleczkę np. fi kilka mm , włożył na placek z gliny , ulepił kulkę i tez wysuszył. Cały czas bym z tym obchodził się ostrożnie. Kulki bym przechowaywał pojedyńczo , owinięte w np. papier toaletowy. Może bym też nie oblepiał gliną a np. mieszaninę piro KCLO3/Pczerw. "dociążył" np. Fe0 ( mieszanina tlenków ).

Pozdr. A
Powrót do góry

Adrian

PostWysłany: Nie Wrz 18, 2005 7:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam ze powtarzałem wczesniej wyrazy Wink ale troszke sie podjarałem:) .

Ale skoro juz jestesmy przy tych kulkach to moze ty Arku znasz skład Cebulek - malutenkie woreczki(nie wiem jak to powiedziec) zawierajace biale kamyczki ktore po uderzeniu robia sie Arrow czarne i wydaje sie przemily dzwiek "Puk!" ! (Woreczek to bibula prasowana - gladka Smile grubosc 0.3mm przynajmniej tak mi sie wydaje!

Pozdrawiam Adrian

Ps. Mozna nimi strzelac w palcach i to wcale nic a nic nie boli!

Ps2.Odpowiedzi szukalem w temacie Pingwina "Kapiszony troszeczke zmodyfikowane"
Powrót do góry
Tchemik

PostWysłany: Nie Wrz 18, 2005 8:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak donosza moje zrodla w cebulkach jest 0,02g AgN3 Wink

Pozdrawka
Tchemik

P.S. Zrodla niepewne wiec...

Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Nie Wrz 18, 2005 10:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tchemik napisał:
Jak donosza moje zrodla w cebulkach jest 0,02g AgN3 Wink...

Nie wiem co w nich jest Rolling Eyes . Też slyszałem o AgN3 ale nie wierzę w to. Do tego 0,02 gram to 20 miligramów. Kiedys robiłem azydek Pb i zapałką wilgotny azydek rozgniatałem. Potem zapałke wytarłem , gdzieś położyłem i wyschła. Chyba na drugi dzień podpaliłem te nędzne resztki azydku Pb na zapałce i ....................... jak nie jeb...e Shocked

Te cebulki kiedyś rozwinąłem i zobaczyłem coś jak piasek. Nie wiem co to było ale trzaskało nie zbyt głośno i nie pamiętam czy był dym ale raczej nie. Może te trzaski to przemiana fizyczna jak w "łezkach badawskich" Question . Czyli przechlodzone drobinki szkła w równowadze metastabilnej Question . Trącenie i mamy trzask.

Pozdr. A
Powrót do góry

marco

PostWysłany: Nie Wrz 18, 2005 10:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na 99% tam jest kilka malutkich kwarcowych kamyczkow.
Do tego cos w srodku jest, co zgniecione przez kamyczki pryka.

Ja to tak widze

PS. Cebulke mozna w palcach puknac, bez szkody dla uzytkownika.

Tchemik

PostWysłany: Nie Wrz 18, 2005 10:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepraszam wszytskiech za wprowadzenie w blad. Walnelem sie o jedno 0 Wink
W cebulce sa 2 mg azydku.

Pozdrawka
Tchemik

nilko

PostWysłany: Pon Wrz 19, 2005 4:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.

A mnie się kojarzy z tymi cebulkami tzw. piorunujące srebro (nie piorunian), mieszanina azotku i imidku srebra Ag3N i Ag3NH.
Ale co tam faktycznie jest to pewnie nawet najstarsi górale nie pamiętają Laughing

Pozdr.

GUN_1917
Gość

PostWysłany: Pon Wrz 19, 2005 5:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmm co do tych cebulek cos tam jest co zostawia sporo ""sadzy"" tzn kiedys rzucalem sobie tymi cebulkami o sciane i ku mojemu zdmieniu na sciane zostala dosc spora (cos kolo 1cm^2 ) czarna plamka...

te korki co sprzedaja na jarmarkach tez takie cud bezpieczne nie sa raz mi taki jeden podsechljak upadl z puleczki to bylo nie mile pierdzielniecie.. ta mieszanka zdjae sie wymga jakieis okreslonej wilgotnosci ..

pozdrawiam
Powrót do góry

Kapucino

PostWysłany: Sro Lis 16, 2005 8:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam pytanie gdzie takie cebulki dostać? w sklepach z fajerwerkami nie widziałem nigdy. w tym roku dokładniej poszukam to może znajde. też kiedyś czytałem temat o cabulkach i ktoś pisał że są to kawałki krzemienia pokryte KClO3
Wiktor

PostWysłany: Sro Lis 16, 2005 11:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam
kclo3 zosta całkowicie wyparty z pirotechniki przez nadchloran K.
A diabełki są na allegro chyba po 1,5zł za paczkę.

zonk1

PostWysłany: Czw Lis 17, 2005 8:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pytaj w sklepach o cebulki/diabełki. Najczęściej jednak trudno je dostać, a jak już to w zestawach. Ja musiałem sobie sprawić w hurtowni po 1zł za paczke(50 cebulek w środku czy coś koło tego)
Tomash
dostęp próbny do MW

PostWysłany: Nie Lis 20, 2005 1:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O ile wiem w "cebulkach" jest właśnie jakiś azydek lub azotek (nawet słyszałem że jodu). Są to informacje dość "szokujące" Razz moim zdaniem pakują tam kclo3 lub kclo4 + czerwony fosfor jak w korki... ale mogę się mylić Razz
Pozdrawiam. Tomash.

jasisz

PostWysłany: Nie Gru 18, 2005 1:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właściwie to powinnienem to napisać w cracling, ale nie mogłem z wiadomych powodów Smile
Otóż moją uwagę zwróciły dzisiaj w sklepie "trzaskające kulki", a że kosztowały tylko 2 złote za 6 sztuk to się skusiłem. Po zakupie i rozebraniu byłem trochę zawiedziony. Strasznie toto lekkie. W plastikowej kuli, której połówki odchodza bardzo lekko, znajduje się papierek wypełniony ok. 30 małymi kulkami, o średnicy najwyżej 1,5 mm. Na próbe odpaliłem jedna kuleczkę, zapalił sie primer, a po chwili hukneło tak, że się zdziwiłem, prawie jak "zapalczane" petardy, uwielbiane przez chłopców z podstawówki. Rzeczywiście po rozkrojeniu jednej kulki dało się zauważyć wyraźny podział na primer i wewnętrzną warstwę. Po roskruszeniu kulka nie "wybucha" tylko daje efekt "trzaskania" (mam nadzieję, że wiecie co mam na myśli).
Czyżby więc te kulki były czymś w rodzaju tych zaprezentowanych przez Arkadiusza? Wszystko na to wskazuje Very Happy
Powrót do góry
Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Nie Gru 18, 2005 1:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jasisz napisał:
...Strasznie toto lekkie. W plastikowej kuli, której połówki odchodza bardzo lekko, znajduje się papierek wypełniony ok. 30 małymi kulkami, o średnicy najwyżej 1,5 mm. Na próbe odpaliłem jedna kuleczkę, zapalił sie primer, a po chwili hukneło tak, że się zdziwiłem, prawie jak "zapalczane" petardy, uwielbiane przez chłopców z podstawówki. Rzeczywiście po rozkrojeniu jednej kulki dało się zauważyć wyraźny podział na primer i wewnętrzną warstwę. Po roskruszeniu kulka nie "wybucha" tylko daje efekt "trzaskania"

Czy mam rozumieć, że jak nacisk/ rzut o glebę - to mamy TRZASK a jak podpalenie to HUK Question . Nie wiem jak i czym to wytłumaczyć i czy piszesz o cebulkach. Raz testowałem masę na opóźniacz do petard. Wyqmałem sobie, że uzyję Pb02 plus pył Al , zaprawione lakierem NC. Próbka miała mase na oko 1 gram - qrde jak nie walnęło Shocked Rolling Eyes . Więc przypadkiem sam wpadłem na trop takiej masy "strzelającej" przy paleniu. Albo lepsze słowo EKSPLODUJACEJ a nie TRZASKAJĄCEJ. Te kulki na rdzeniu KCLO3/BNa to mój własny wynalazek. Nie było to takie złe. Rdzeń miał fi na oko maks. 1 mm. Powłoka była palna albo w innym wariancie niepalna. Ta niepalna nadawała się do mikrogwiazdek trzaskających w masie palnej o temperaturze palenia jak PCz. Jak gwiazdka nie wybuchła w plomieniu to już nie wybuchła w ogóle. Ta w powłoce palnej trzaskała/explodowała po jakimś czasie. Powołoka po prostu sie wolno tlilą , w końcu żar dochodził do rdzenia i powodował mikro eksplozję. Ale to cuda na Pb02/Al było znacznie prostsze i lepsze.

Miłego dnia A
Powrót do góry

jasisz

PostWysłany: Nie Gru 18, 2005 2:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chodziło mi właśnie o te "mikropetardy" z rdzeniem na świszczałce. Te kulki zachowują się identycznie (chociaż odrobinę mocniej) jak te z Twojego filmiku. Może Chińczycy wpadli na forum i skorzystali z Twojego pomysłu Wink, albo pomimo wszelkich podobieństw jest to jakieś inne rozwiązanie...
Powrót do góry
Piroman2

PostWysłany: Nie Gru 18, 2005 8:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Takie wszystkie cudeńka to właśnie dragon eggs, kombinacji może być wiele. Podejrzewam, że jak to w komercji, użyto przepisu na Bi2O3, bo minia i PbO2 nie są za bezpieczne by jest zastosować. Do tego są silnie trujące, zwłaszcza pyłki.
pzdr.
P2

dziadek kermit

PostWysłany: Pon Gru 19, 2005 3:25 pm    Temat postu: acetylenek srebra Odpowiedz z cytatem

Kłaniam się pięknie Very Happy
GUN_1917 napisał:
hmm co do tych cebulek cos tam jest co zostawia sporo ""sadzy"" tzn kiedys rzucalem sobie tymi cebulkami o sciane i ku mojemu zdmieniu na sciane zostala dosc spora (cos kolo 1cm^2 ) czarna plamka...

co by wskazywało raczej na acetylenek stebra

Artkadiusz ---> A jednak azydek srebra. Patrz post

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: