Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Pon Paź 20, 2003 12:20 pm Temat postu: Otrzymywanie pyłu Al |
|
|
Moze psze to w złym dziale ale to nic dawno sie nie odzywalem.Ale mniejsza o to ja otzrymuje pyl Al w tki sposob:biore srebrzanke rozcenczam ja z acetonem i sacze kilka razy potem zbieram osad i jest ok (ale trzeba wysuszyc oczywiscie ) najlepiej rozdrabniac lekko mokra bo sucha trudno chyba ze w mlynku |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Lis 01, 2003 11:08 am Temat postu: |
|
|
A ja mogę robić proszek Al tak
Zamiast noży daję płytkę ( wymiary przyblizone ) : dł. 80 mm, szer. 20 mm, gr. ok. 4 mm.
Film
Do puszki daję piasku i "mielę jego" . Za 5 minut płytki nie ma . Pozostaje odseparować pył Al od piasku. Raz tak zrobilem ale nie oddzielałem proszku AL. Zrobiłem raz z ciekawości. Czyli metoda pirotechmana otrzymywania proszku Al .
Pozdr. A
PS. Na filmię mielę co innego ale widać jak młynek pracuje  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rocketman
|
Wysłany: Sob Lis 01, 2003 11:58 am Temat postu: |
|
|
Pyrotechman napisał: |
Zamiast noży daję płytkę ( wymiary przyblizone ) : dł. 80 mm, szer. 20 mm, gr. ok. 4 mm.
Do puszki daję piasku i "mielę jego" . Za 5 minut płytki nie ma . Pozostaje odseparować pył Al od piasku. Raz tak zrobilem ale nie oddzielałem proszku AL. Zrobiłem raz z ciekawości. Czyli metoda pirotechmana otrzymywania proszku Al .
Pozdr. A
|
Bardzo pomysłowe, tylko z moimi "zręcznymi łapami" ja takiej końcówki chyba nie zrobię. Oglądałem filmik i co ty na to aby do piasku dodać trochę wody aby nie pyliło? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Lis 01, 2003 12:14 pm Temat postu: |
|
|
rocketman napisał: | ...Bardzo pomysłowe, tylko z moimi "zręcznymi łapami" ja takiej końcówki chyba nie zrobię. Oglądałem filmik i co ty na to aby do piasku dodać trochę wody aby nie pyliło? |
1. Zero wody . Odseparować pył Al od piasku trzeba w rozpuszczalniku ( różnica gęstości Al i piasku ) albo inaczej. Jeszcze nie wiem jak. Jako medium można dać denaturat.
2. Spróbuję zrobić krążek z puszki po piwe. Zgnieść, przypier.....ć młotkiem , nawiercić otwór i wio . Wg mnie to byłby hit "sezonu"
Pozdr. A
PS. Na metodę tą wpadłem jak chciałem zmielić piasek ( mączka na masę zapałczaną ). W czasie mielenia - noże ginęły w oczach . Powtorzyłem to samo z płytką Al i ........... to samo tyle, że znacznie szybciej  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rocketman
|
Wysłany: Nie Lis 02, 2003 9:35 am Temat postu: |
|
|
A czu, byś oddzielał pył od piachu?. Ja sobie myślałem tak:
du pojemnika dać piasek kwarcowy (d=2,4 g/cm3), a al ma gęstość 2,7g/cm3. Tak więc po skończonej robocie wlać do tego ciecz/rostwór o d=2,5g/cm3, i krzem mamy na górze a al na dole. co ty na to? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Leon

|
Wysłany: Wto Gru 28, 2004 4:04 am Temat postu: |
|
|
(wygarniam stare brudy) otóż nie powiem zbyt wiele, ale jedyne fajne zdjęcie jakie widziałem to zdjęcie Pana pirotechmana z mieszadłem...odzielenie piachu od Al banalne (zrobie to kurde - wyzwanie dla mnie ) ----> barbotaż----> fluidyzacja , czyli różnica wysokości zawiesin unoszona przez medium i potem separacja...wszystko w kolumnie, o jakiejś wysokości i przekroju, oczywiście najlepiej z plexiglassu (kurde drogo ), powietrze będzie czynnikiem unoszącym...tłoczenie przez pompę próżniową...a nawet przez odkurzacz ....banalna sprawa, oczywiście nei bez kozery jestwazna ilość piachu i słup wody..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2004 8:31 pm Temat postu: |
|
|
Franco Rudee napisał: | .....jedyne fajne zdjęcie jakie widziałem to zdjęcie Pana pirotechmana z mieszadłem...odzielenie piachu od Al banalne (zrobie to kurde - wyzwanie dla mnie ) ----> barbotaż----> fluidyzacja , czyli różnica wysokości zawiesin unoszona przez medium i potem separacja...wszystko w kolumnie, o jakiejś wysokości i przekroju, oczywiście najlepiej z plexiglassu (kurde drogo ), powietrze będzie czynnikiem unoszącym...tłoczenie przez pompę próżniową...a nawet przez odkurzacz ....banalna sprawa, oczywiście nei bez kozery jestwazna ilość piachu i słup wody..... |
Wg mnie metoda na pył Al jaką zaproponowałem jest bardzo dobra. Idziemy do Biedronki i kupujemy jedno piwo w opakowaniu Alu. Ale najlepiej od razu kupić 10 bo az nuż zabraknie jak teraz każdy będzie znał moja metode na pył Alu . Potem to wypijamy a puszkę zgniatamy w foremce ( np. kawałek rury ) aby zgniot był kołem . Jak wytrzeźwiejemy robimy w zgniocie dziurkę i mocujemy do szlifirki ( szukajcie filmu na forum ). Mielimy w piasku. Wg mnie za 5 minut zgniot zamieni sie w pył Al. Niestety nie testowałem ale z tą metodyką separacji to żeś zamotał
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Leon

|
Wysłany: Sob Sty 01, 2005 11:21 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Ad. Fluidyzacja
Jak to mawiali amerykanscy indianie "Kein problem" juz zrobilem proby z puszkami i scierniwem....karborund ( SiC), twardsze od krzemionki i stala srednica ziaren - robi sie z tego tarcze scierne diamentowe do flexow i wiertarek.
Wiec, pylek wychodzi elegancky (co prawda nie widzialem tego jako indywidualny pyl, bo zmieszane z SiC), troche sie przy tym kopci (chyba ta farba z puszekbo co innego), nie staralem sie tego wdychac wiec trudno mi powiedziec co to sie kopcilo nie zwilzalem scierniwa z pylem Al i Farba? woda, bo to sie robi czarny syf (SiC czarny) i kiepsko zauwazyc roznice. Ale ta metoda z "wirujacymi puszkami" calkiem calkiem OK. Teraz pozostaje problem separacji... w moim , krotkim rozumowaniu opisze to tak :
--->zloze poddawane separacji jest zalewane odpowiedznia iloscia wody
--->separator to kolumna (rura) , czynnikiem barbotujacym (babelki gazu--> mieszanie) jest powietrze. Pod wplywem roznicy ciezarow wlasciwych i gabarytow powierzchni ziaren nastepuje rozdzielenie mieszaniny. Przy odpowiednim natezeniu przeplywajacego przez kolumne powietrza mozna uzyskac separacje scierniwa i pylu Al. to urzadzenie dziala na zasadzie klasyfikatora hydraulicznego....duze ziarenka od malych ziarenek (zrozumiale).
sytuacja ---> pyl u gory kolumny, a karborund na dole kolumny, tu juz nie powinno byc problemow z separacja skladnikow w kolumnie.
Mam nadzieje, ze jasno sie wyrazilem i nie "zamotalem", zapraszam do eksperymentowania z tym to porownamy wyniki, to dobra metoda i szeroko stosowana
Szczesliwego Nowego Roku!!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Czarny Iwan Gość
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Lis 17, 2005 8:47 pm Temat postu: |
|
|
a moze mozna w taki sposób. Kilka kulek z foli AL do młynka do kawy i mielimy?? jak myslice uda się czy kawałki będą za duze albo rozwale babci młynek ;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Lis 17, 2005 9:10 pm Temat postu: |
|
|
witam ja tak robiłem ale z tego co mi się obiło o uszy to filia al. zawiera jakieś 60% al. reszta to inne dodatki. Jak będziesz robił tym sposobem to radzę uszczelnić przez przyklejenie pokrywki do młynka np taśmą bezbarwną bo jak się mieli to bardzo śmierdzi. I nie radzę robić kulek no chyba że malutkich bo kumpel rozwalił młynek dużymi kuleczkami urwało się ostrze  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kapucino

|
Wysłany: Pią Lis 18, 2005 7:27 pm Temat postu: |
|
|
w ten sposób nie wyjdzie pył a drobne płatki. i zależy do czego ci będzie potrzebny ten pył jeśli do FB to raczej taki sie nie nada _________________ GG: 3575667
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KNO3

|
Wysłany: Pią Lis 18, 2005 9:03 pm Temat postu: |
|
|
Nie lepiej po prosu kupiś pył al, wydaje mi się że wyjdzie taniej a przynajmniej nie zmęczycie się aż tak bardzo.
Kase na to możecie zarobić sprzedawając jakimś lamerom na allegoro odczynniki chemiczne typu saletra lub całe świece dymnie (regulamin tego nie zabrania). |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Czarny Iwan Gość
|
Wysłany: Nie Gru 04, 2005 2:20 pm Temat postu: |
|
|
http://members.shaw.ca/justin.le/grinder/grinder.html
Czy ktoś budował takie coś ?
i raczej wiem że się nam w świecie piro przyda.
Zacznijmy produkcję pyłów metali za prawie friko
Ta maszynka rozwiąże połowę naszych problemów  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Czarny Iwan Gość
|
Wysłany: Nie Gru 04, 2005 5:08 pm Temat postu: |
|
|
na angielskim forum pirotechnicznym jest chwalona i same dobre opinie ma  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Acid-drinker

|
Wysłany: Sro Gru 14, 2005 10:19 pm Temat postu: |
|
|
Witam ostatnio zainspirowały mnie te zdjęcia maszynerii do mielenia Al i postanowiłem sobie taką zrobić. No i zrobiłem właśnie dziś skończyłem ogólną konstrukcję i przeprowadziłem test z którego wynika że musze troszkę to udoskonalić i kupić lepszy papier ścierny oraz skombinować jakieś naczynie na wodę bo mama na mnie krzywo patrzyła jak jej z kuchni co nieco na próbę wytargałem
poniżej zapodaję linki do fotek i postaram się przybliżyć pewne dane techniczne
http://img331.imageshack.us/img331/526/almaszynka15fs.jpg
http://img403.imageshack.us/img403/8395/almaszynka28dc.jpg
http://img494.imageshack.us/img494/9329/almaszynka37ne.jpg
więc tak:
-wymiary to 65/30cm
-silnik od jakieś starej pralki automatycznej, a ta puszka z przełącznikiem to taki układ sterowania obrotami szybkie/wolne/prawo/lewo
-kółka pasowe jedno ze złomu od jakiegoś silnika, drugie było przy silniku
-elementy łączące to pręty gwintowane 10mm
-walec na który się papier ścierny nalepia to po prostu rozbebeszony wałek do ciasta
-pochylnia po której ma zjeżdżać ścierany metal z kawałka szafki lecz będę musiał jakąś dyktę na to przybić bo hałasuje jak samochód bez tłumika
całość testowałem na połamanej hulajnodze i papier ścierny przyklejony butaprenem szybko się zrywał, musze zakupić taki papier na płótnie powinien być good ,niedługo ulepszę to troszkę i wtedy dam nowe zdjęcie i filmik z mielenia ogólnie zapowiada się ciekawie
Pozdrawiam i proszę o opinie na temat w/w ,,twórcy pyłów”
A-d |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Sro Gru 14, 2005 10:27 pm Temat postu: |
|
|
Zamiast papieru kamień i będzie jakaś sprężyna do dociskania by się przydała aby samo się robiło. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Czarny Iwan Gość
|
Wysłany: Sro Gru 14, 2005 10:30 pm Temat postu: |
|
|
Ja osobiście w/w maszynkę robię w sobotę a silników mam ze 3
papier ścierny oczywiście do OBI lub Liroy Merlin (chyba tak to sie pisze ?) kupuje 2 metry papieru ściernego, i wio
tylko rozpocząc produkcję
A nie wie ktoś skad wzią Mg tech. w postaci sztabek np. jako byłe elektrody ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Acid-drinker

|
Wysłany: Sro Gru 14, 2005 10:36 pm Temat postu: |
|
|
Nad spręzyną myślałem i jeśli uda mi się takową znaleść na złomie to założe co do kamienia to on juz do najtańszych nie należy a przy robieniu tego ustrojstwa chciałem zeby było tnio bo ostatnio kasy ciągle brakuje
budowałem to ok 2-3 dni po kilka godz a tak długo tylko dlatego że w tym czasie materiały kombinowałem ze złomów tartaków itp. no i to co konieczne to w sklepie metalowym więc jak już mówiłem to jest taka surowa konstrukcja do udoskonalenia w końcu kierowałem się tylko zdjęciami hehehe
z Mg to juz tzeba poszkać głębiej bo na zwykłym złomie nie znajdziesz, może w większym skupie metali kolorowych sam niedługo udam się na poszukiwania Mg i Al w sztabach
pozdro
A-d |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
joxo
|
Wysłany: Wto Sty 03, 2006 1:19 pm Temat postu: |
|
|
witam
a ja pyl Al otrzymuje w ten sposób ze biore elektryczny mlynek do kawy
i folie al dre ja na platki i wkladam do mlynka im wiecej mielisz tym drobniej wychodzi
po pewnym czasie otrzymujemy cos co nie wyglada jak pyl ale gdy
przecedzimy przez ponczoche to wychodzi calkiem ladny pylek
mimo zawartosci 60% al w foli fb wychodzi bardzo ladnie
polecam ta metode choc jest malo wydajna ,ale przynajmniej nie trzeba nic oddzielac |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|