Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szpaner

|
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 12:05 am Temat postu: |
|
|
Jeżeli to ma być reacja z wodą, to raczej proszek do pieczenia.
Ale można zastosować mieszaninę sody oczyszczonej i kwasku cytrynowego. Reakcja nie zajdzie(przynajmniej teoretycznie) do momentu zwilżenia mieszaniny.
Co do 'jak to zastosować w rakiecie', przyznam szczerze, że nie wiem. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
YagYelskY

|
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 12:16 am Temat postu: |
|
|
W gaśnicach pianowych jest taki układ: szklany pojemnik ze zbijakiem zatopiony w roztworze sody (w pojemniku oczywiście kwas), ale tu to miałoby się wylewać pod wpływem grawitacji? Chemiczny włącznik rtęciowy
Ale nie o tym chciałem.
W "Paulinie 1" chcę zastosować taki układ:
Rysunek tylko poglądowy!
Korek A siedzi na wcisk w korpusie (ale nie na stałe!) a Korek B ma możliwość w miarę swobodnego ruchu (na tyle, na ile pozwala szczelność). Oba połączone są długim przyponem wędkarskim i okute blaszką (piwo ma same zalety ). Reszty już się można chyba domyślić. Po odpaleniu ładunku Korek B zostaje wystrzelony wypychając spadak i głowicę. Korek A musi być wyjmowalny do zbrojenia układu i ładunku miotającego (nie ma dostępu od strony silnika). Można go ew. zabezpieczyć z zewnątrz przed przesuwaniem.
Całość dość mocno improwizowana ale nie chciałem robić dzielonego korpusu. Jak myślicie, ma rację bytu
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez YagYelskY dnia Sob Lis 19, 2005 10:29 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Joker Gość
|
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 7:17 am Temat postu: |
|
|
Witam
Więcej gazów wytwarza soda z octem ale ma krótsze działanie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek J.

|
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 1:08 pm Temat postu: |
|
|
Witam!!
Własnie nastąpiła mała pomyłka To miała być mieszanina sody z octem, sry za pomyłke.
Cytat: | ale tu to miałoby się wylewać pod wpływem grawitacji? Chemiczny włącznik rtęciowy |
Tak, to jest taki "chemiczny włącznik". Ale testy z włącznikiem rtęciowym nie były z byt dobre, więc to reczej też nie zdałoby egzaminu. Chociaż kto wie, mam zamiar zrobić test z tym "układem".
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hubcio

|
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 2:44 pm Temat postu: |
|
|
Możę być też mieszanina sody i kwasku w jednym pojemniczku a w drugim woda jak się zmieszają powstanie co2 + roztwór cytrynianu sodu . (dobry do czyszczenia metalowych rzeczy)
Panowie
i to ma być dyskusja na temat systemów odzyskiwania
Proponuję umieścić tego typu wywody w dziale "Pirotechniczne przedszkole"
Ksard _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
YagYelskY

|