Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dav
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2005 5:49 pm Temat postu: Jak chronicie swoje drogi oddechowe? |
|
|
Siema, chciałem wiedzieć jak Wy się chronicie np. przed oparami HNO3, albo innych lotnych syfów? Używacie masek pgazowych? A może ktoś ma wyciąg w swoim amatorskim labie? Jakby był kto uprzejmy miłoby było ankieteke taką stworzyć.
pozdr
dav |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pasterz
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2005 6:17 pm Temat postu: |
|
|
Myśle że tylko osoby mieszkające w bloku mogą mieć problemy(jeśli nie mają balkonu). Ja mam własny domek i zwyczajnie wychodzę na dwór.
Ps.Taki temat juz kiedyś był chyba. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
dav
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2005 6:36 pm Temat postu: |
|
|
Nie no, i caly sprzet wynosisz na dwor? Przeciez to absurd. A moze ktos ma patent na dobry wyciąg?
Podyskutujmy
pozdr
dav |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pasterz
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2005 7:27 pm Temat postu: |
|
|
tak cały sprzęt kolbe bagietke i termometr Bo w sumie to w pirotechnice tylko się nitruje. Ale jagbym miał coś z aparaturą robić bardziej skomplikowaną to bym porzyczył "słonia" od kolegi i po problemie |
|
|
Powrót do góry |
|
|
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2005 9:40 pm Temat postu: |
|
|
na ogol przy HN3 SO2 i innych takich akcjiach uzywam maski PGaz standardowej ...a jezeli juz cos kombinuje z kwasami to i tak mam tam wyciag : P |
|
|
Powrót do góry |
|
|
elessar
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2005 9:52 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | A moze ktos ma patent na dobry wyciąg? |
Kosmiczna wprost opcja na wyciąg to zrobić go z dwóch wentylatorów od zasilacza do kompa i rury PCV. Na początku rury mały wiatraczek ustawiony na zasysanie, wpasowany pod wygodnym do używania kątem. Drugi wiatraczek, dobrze by było, żeby był większy, przymocowany na końcu rury, zasysająco ustawiony w jej kierunku. Wiatraczki mocować można przy pomocy taśmy. Wiatraki należy podłączyć do zasilacza na 12V. Chodzi miodzio. Dym z papierosa, wyciąga jak się patrzy z odległości ponad 20 cm. Z innymi oparami jest podobnie.
Całość ma ok. 70cm długości i jest przy tym bardzo wydajna. Rurę wystawia się za okno. Wsio. Proste jak budowa cepa. _________________ Per Aspera Ad Astra
Ostatnio zmieniony przez elessar dnia Pon Kwi 03, 2006 5:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
dav
|
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 1:59 pm Temat postu: |
|
|
No i własnie o to mi chodzi w temacie, niech wszyscy się podzielą takimi swoimi konstrukcjami. Osobiście miałem przykre doświadczenie z oparami azotowego dlatego bezpieczenstwo ponad wszystko! Na dwór nie zawsze mozna wszysto wyniesc, np. jak pada snieg.
pozdr
dav |
|
|
Powrót do góry |
|
|
kokos
|
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 2:29 pm Temat postu: |
|
|
Można se zrobić proste dygestorium
Boerzesz celofan i przyklejasz go do pochłaniacza w kuchni tak aby przylegał do kafelek, a z przodu zostawiasz małądziurę. Na kuchenke kładziesz deche i masz. Włanczasz pochłaniacz... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
DJ MHz
Dołączył: 06 Sie 2004 Posty: 380 Skąd: z domu do lasu z Minelabem Sovereign GT i fiskarsem :)
|
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 1:03 pm Temat postu: |
|
|
Ja kiedyś miałem takie cuś. Średnia miska plastikowa :/ Przykrecona do sciany na zawiasie i na jej dnie 2 duze wiatraki od kompa takie do procka po 12 zl . I giętka rura i za okno . System sie sprawdzal do puki nie spadło i sie nie popsulo. wywalilem miske wiatraki leza w domu a teraz to wywiewania uzywam otwartego okna i drzwi ze przeciag wyciaga dymy i inne na dwor _________________ www.polkowice.xbr.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rafał
|
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 2:54 pm Temat postu: |
|
|
ja po prostu przed pyłami mam taką wielorazową maske p pył
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72797401
cos takiego tylko khaki i obudowana pianką
a na hno3 itp mój lab jest na strychu
i stoł jest przy oknie a wiec otwieram okno i za plecami zwykły wiatrak
lipa w zime ale daje rade _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pingwin
|
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 3:54 pm Temat postu: |
|
|
Pasterz napisał: | tak cały sprzęt kolbe bagietke i termometr Bo w sumie to w pirotechnice tylko się nitruje. Ale jagbym miał coś z aparaturą robić bardziej skomplikowaną to bym porzyczył "słonia" od kolegi i po problemie |
Hmm.... Powiadasz, ze kolbe i bagietke nitrujesz? Musialbym kiedys sprobowac .
@Topic
Moj patent to byl "slonik" . Maska na gloweczke, otwarte okno i jazda... Ech... Byl -.-. Nawet mi mojego slonika ;* zabrali ;(.
Pozdrawiam
Pingwin _________________ Pirotechnika to przeszlosc w moim zyciu. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
NBT
Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 106 Skąd: Południe Polski , Exeter
|
Wysłany: Sro Mar 01, 2006 3:33 pm Temat postu: |
|
|
Ja uzywam mp4 +2 węże żecy pochłanacz nie wisiał i przeszkadzał.. i praktycznie nic nie czuję |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Sro Lis 08, 2006 9:56 pm Temat postu: |
|
|
Wyciąg idzie zrobić. Jest to podane w takiej starej książce autor to Kurt Waselowsky "225 doświadczeń chemicznych" polecam. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|