Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Prosty silniczek rakietowy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Joker
Gość

PostWysłany: Pon Lis 07, 2005 7:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Jak myślisz ze to sąbajeczki to sie mylisz bo kijanki lecą na serio na ok 100-200 m jak masz dobre paliwo więc jak nie chcesz to nie wierz twoja sprawa ja tam wierze
Powrót do góry
Jacek R.

PostWysłany: Pon Lis 07, 2005 7:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A co? Tobie tak nie latają?? Wiesz, kijanka latająca na 150m to raczej nie problem.
MICHAL-RAKIETOMAN

PostWysłany: Wto Lis 08, 2005 3:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dexter widzialem twoje kijanki i tez zadna rewelacja.Moj silnik ktory opisalem leci daaleko.Ty dexter robisz tak ze paliwo rolujesz w rece o ile sie nie myle Rolling Eyes wiec uwazaj bo jesli boczne scianki sie zapala to bedzie buum.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jacek R.

PostWysłany: Wto Lis 08, 2005 7:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety obawiam sie ze i tak pali sie na bocznych powierzchniach. A teraz mam nowe wyzwanie: ZROBIE kijanke lecącą na 200m w pionie. Podajcie mi tylko metode jak to obliczyć ( tzn jesli dane mam czas lotu ii czas pracy silnika)
maxlam
Gość

PostWysłany: Wto Lis 08, 2005 7:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MICHAL-RAKIETOMAN napisał:
Dexter widzialem twoje kijanki i tez zadna rewelacja.Moj silnik ktory opisalem leci daaleko.Ty dexter robisz tak ze paliwo rolujesz w rece o ile sie nie myle Rolling Eyes wiec uwazaj bo jesli boczne scianki sie zapala to bedzie buum.

Silniki Dextera mają degresywny proces spalania tzn. w nich odwrócony jest kanał na początku pracy silnika jest największe ciśnienie a potem już maleje gdyż zmniejsza się powierzchnia spalania. Gdyż w ziarnie nie ma kanału za to są nie zabezpieczone ścianki zewnętrzne. Rozwiązanie jest niezłe ale trudne szczególnie w większych silnikach patrz silnik Olusia
Powrót do góry
Jacek R.

PostWysłany: Sro Lis 09, 2005 7:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobra, wo mojej kijance postawię głónie na czas pracy a nie na jakis wielki ciąg... paliwem będzie albo karmelka albo karmelka z Fe2O3... jeszcze nie wiem. Korpus papierowy mocno impregnowany szklem wodnym i wikolem...
Dysza albo z podkładki pod srubę albo papierowo srattasmowa. Przewidywany zasięg to jakies 150-200m, sie zobaczy.

Jacek R.

PostWysłany: Sro Lis 09, 2005 7:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Dexter widzialem twoje kijanki i tez zadna rewelacja.

To popatrz na to: Kijanka, korpus papierowy masa startowa okolo 8g leciala na okolo 130m.

http://rapidshare.de/files/6032173/hpim6561.avi.html

MICHAL-RAKIETOMAN

PostWysłany: Sro Lis 09, 2005 2:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Ten film widzialem od dawna ale nie wydaje mi sie zeby bylo to 130 m a ten silnik ktory opisalem lata duzo dalej i to widac ze leci a nie staruje i zaraz koniec lotu
Powrót do góry
Jacek R.

PostWysłany: Sro Lis 09, 2005 2:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mówilem zabralem się juz do pracy nad kijanką powyzej 150m na pewno a najlepiej ponad 200m poleci. Cierpliwości.
GUN_1917
Gość

PostWysłany: Sro Lis 09, 2005 4:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moim skromnym zdaniem to do robienia malych silnikow to formowania ziarna w recach to jedyna mozliwosc no i trzeba zrobic kanal koniecznie przez cala dlugosc (tzn prawie cala kanal powinien miec ksztalt splaszczonego trojkata ostrokatnego) dopiero gotowym ziarnie robie kadlub silnika i dysze ( no jak to w kijance z papieru Razz) fekty sa bardzo zadowalajace silnik o masie paliwa nie wiekszej jak 25-30g osiagnal wysokosc porownywalna do leny... czyli ok 70-80m..(w kazdym badz razie juz prawie nie bylo widac : D)
Powrót do góry
Marbi

PostWysłany: Pią Lis 11, 2005 11:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chcjiałbym się Was poradzić o zatyczkach... bo dysza... wzmocniona szkłem wodnym wytrzymuje... ale głowię sie jak zrobić dobrą zatyczkę... zaciskaną najczęściej przepala... oczywiście chodzi mi o kijanki... jak zrobić dobrą zatyczkę?

gg: 579078
Powrót do góry
tryt

PostWysłany: Pią Lis 11, 2005 12:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Marbi napisał:
Chcjiałbym się Was poradzić o zatyczkach... bo dysza... wzmocniona szkłem wodnym wytrzymuje... ale głowię sie jak zrobić dobrą zatyczkę... zaciskaną najczęściej przepala... oczywiście chodzi mi o kijanki... jak zrobić dobrą zatyczkę?

Gips albo vikol + papier do du**
Powrót do góry
Marbi

PostWysłany: Pią Lis 11, 2005 12:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tryt napisał:
Marbi napisał:

Gips albo vikol + papier do du**

No ok... próbowałem z tym papierem i vikolem... spaliło się Smile

Powrót do góry
Joker
Gość

PostWysłany: Pią Lis 11, 2005 1:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Marbi

Polecam dysze z gipsu nie przypala rzadkop wystrzelająjak sie dobrze przyklei
Powrót do góry
Marbi

PostWysłany: Pią Lis 11, 2005 2:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Joker napisał:
Witam Marbi

Polecam dysze z gipsu nie przypala rzadkop wystrzelająjak sie dobrze przyklei

Pytałem o zatyczkę... a tak przy okazji... jak przykleić dobrze gips wg Ciebie?

Powrót do góry
MICHAL-RAKIETOMAN

PostWysłany: Pią Lis 11, 2005 2:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jesli chodzi o zatyczki to wg mnie jest najlepsza zywica epoksydowa lub polisterynowa albo srajtasma + wikol (długo schnie)
Powrót do góry
Joker
Gość

PostWysłany: Pią Lis 11, 2005 2:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Odpowiedziałem ci o zatyczce

Jak wyschn ike wyjmujesz ją z korpusu smarujesz dolną część zywicąalbo kropelką a gornąszkłem wkładasz do korpusu i zaginasz lekko ścianki zeby nie wyskoczyla
Powrót do góry
Hp

PostWysłany: Sob Lis 12, 2005 10:38 am    Temat postu: Silniczek rakietowy Odpowiedz z cytatem

Witam

Ja to robie zbite sreberko (krążek) i wkładam na gore silniczka , potem jak siedzi dobrze , przygotowuje gips i zalewam to dosyc gęstą (nie rozcieńczoną) mieszanką gipsu i wody . Najlepszy gips to szybkoschnący budowlany. Na koniec , używam taśmy na góre silniczka , tak dla pewnosci , żeby zatyczka nie wystrzeliła. Przy takiej konstrukcji prostej i taniej oraz szybkiej , nigdy nie wystrzelila mi zatyczka. Sprobojcie sami

Pozdro Hp Cool
Powrót do góry
Joker
Gość

PostWysłany: Sob Lis 12, 2005 11:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Właśnie zrobiłem zatyczke twoim sposobemn narazie schnie za 4 g próba powiem jak było
Powrót do góry
MICHAL-RAKIETOMAN

PostWysłany: Sob Lis 12, 2005 11:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ludzie zatyczki z gipsu sa badziewne nie trzymaja sie korpusu wogle.Dobra zatyczka nie potrzebuje babrania sie z tasmami drutami patykami jako zbrojenie i nawet po wybuch petardy korpus jest w kawalkach a zatyczka lezy obok i nadal trzyma sie kawalku korpusu co bedzie jesli dostaniesz taka zatyczka w twarz lub po prostu w oko? Rolling Eyes
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: