Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Yogi

Do³±czy³: 10 Sty 2003 Posty: 16 Sk±d: Gdynia
|
Wys³any: Pi± Pa¼ 21, 2005 9:24 pm Temat postu: |
|
|
a jak± przek³adniê do tego proponujesz ? 1:300 ? silnik do wycieraczek + zasilacz AT wydaje sie jednak lepszym rozwiazaniem niz silnik modelarski + skomplikowana przekladnia + nietypowy zasilacz. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpaner

Do³±czy³: 11 Pa¼ 2004 Posty: 561
|
Wys³any: Pi± Pa¼ 21, 2005 10:46 pm Temat postu: |
|
|
silniki modelarskie maj± bardzo du¿± moc przy niewielkich rozmiarach.
Ale s± te¿ bardzo drogie, i najpierw trzeba siê nimi odpowiednio zaopiekowaæ. Mam na my¶li docieranie.
Co do przek³adni, to mo¿e ¶limakowa by³aby odpoiednia?
Zasilacz, wcale nie musi byæ jaki¶ nietypowy. Wa¿ne ¿eby da³ te 10A przy 9V (oczywi¶cie zale¿ne od silnika, ¿eby nie by³o, ¿e co¶ tu bredze.) _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Rafa³

Do³±czy³: 27 Sty 2005 Posty: 81 Sk±d: to umiesz??
|
Wys³any: Sob Pa¼ 22, 2005 2:28 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam zamiar teraz m³yn robiæ duzy z silnika od pralki w obudowie od pralki ;];]
nie wiecie z czego mozna wzi±æ pasek napêdowy taki 0,5m dlugosci i 1,5cm srednicy ??
na bêben mam metalow± beczkê od piwa ale chyba siê nie przyda bo
ma strasznie ma³y otwór zakrêcany a jak go powiêksze to bêdzie problem ze szczelnym zamykaniem
macie jakie¶ pomys³y na bêbny tych rozmiarów?? _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Sob Pa¼ 22, 2005 3:35 pm Temat postu: |
|
|
Taka beczka to super sprawa ze stali chromo - niklowej itd.. tyko kolego jeste¶ pewien ¿e bêdziesz mieæ gdzie taki m³yn odpalaæ bo ha³as bêdzie ¿e ja pierniczê...  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Yuri

Do³±czy³: 05 Pa¼ 2005 Posty: 12 Sk±d: Lêbork
|
Wys³any: Sob Pa¼ 22, 2005 4:50 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Ale s± te¿ bardzo drogie, i najpierw trzeba siê nimi odpowiednio zaopiekowaæ. Mam na my¶li docieranie. |
I tu sie mylisz
Silnik speed 540 kosztuje 35z³
Speed 280 20z³
Czy to tak du¿o ?
A co do docierania to chyba pomyli³es sie ze spalinowymi tylko nie rozg³asniaj tego bo cie ludzie wy¶miac na forum rcauto mog±
A i wytarczy do zasilania nawet 1 bateria Nie potrzeba zadnych zasilaczy, robimy obwod zamkniêty z w³±cznikiem i mielimy
Pozdrawiam
Yuri _________________ ...¿ycie nie po to jest by braæ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Marcin

Do³±czy³: 03 Cze 2005 Posty: 92
|
Wys³any: Sob Pa¼ 22, 2005 5:04 pm Temat postu: |
|
|
Te silniki modelarskie s± bardzo dobre, bo sam robi³em na nich samoloty. Ich zalet± jest tesz to ¿e cicho pracuj±. No i wcale nie s± takie drogie, a przek³adnie mo¿na ³atwo do nich dostaæ. Wejd¼cie na www.modelmaking.pl, tu jest du¿y ich wybór i sprzeda¿ wysy³kowa. No i oczywi¶cie www.allegro.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DNF
Do³±czy³: 15 Kwi 2005 Posty: 141 Sk±d: Bydgoszcz
|
Wys³any: Sob Pa¼ 22, 2005 5:13 pm Temat postu: |
|
|
A nie lepiej wymontowac na zlomie albo ze starej pralki pompe..?
Wykrecic rurke i mniejsze smigielko podlaczyc pod 220V i mamy silniczek ktory ma ok 200-240obr/min(tak mi sie wydaje) o mocy 90W mala przekladnia i gitara..
Pozdrawiam
DNF _________________ "Kochajcie wróbelka, dziewczêta,
kochajcie, do jasnej cholery."
K. I. Ga³czyñski |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpaner

Do³±czy³: 11 Pa¼ 2004 Posty: 561
|
Wys³any: Sob Pa¼ 22, 2005 10:08 pm Temat postu: |
|
|
Yuri napisa³: | Cytat: | Ale s± te¿ bardzo drogie, i najpierw trzeba siê nimi odpowiednio zaopiekowaæ. Mam na my¶li docieranie. |
I tu sie mylisz
Silnik speed 540 kosztuje 35z³
Speed 280 20z³
Czy to tak du¿o ?
A co do docierania to chyba pomyli³es sie ze spalinowymi tylko nie rozg³asniaj tego bo cie ludzie wy¶miac na forum rcauto mog±
A i wytarczy do zasilania nawet 1 bateria Nie potrzeba zadnych zasilaczy, robimy obwod zamkniêty z w³±cznikiem i mielimy
Pozdrawiam
Yuri |
Tak my¶lisz? no to chyba nie wiesz, ¿e szczotki przeba dopasowaæ do komutatora. Zazwyczaj w nowych silnikach szczotki naciskaj± z du¿± si³±, i maj± ma³± powieszchniê styku, wiêc bardzo siê grzej±, wytwa¿aj± sporo py³u grafitowego, i na dodatek s± na nich spore straty. Silnik odpowiednio dotarty bêdzie chodzi³ d³u¿ej i ekenomiczniej ni¿ silnik tego samego typu, który odrazu zaczniesz za¿ynaæ przy maksymalnym obci±¿eniu.
A spalinowe tez potrzetrzebuj± docierania. Z podobnych powodów.
Co do zasilania z jednej baterii, to taki silniczek potrafi poci±gn±æ kilka/kilkana¶cie A, wiêc musia³by¶ mieæ bardzo wydajn± abteriê, a i tak d³ugo na niej nie pochodzi _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Siwy

Do³±czy³: 31 Lip 2005 Posty: 7 Sk±d: Z Kryptonu ;)
|
Wys³any: Sob Pa¼ 22, 2005 11:03 pm Temat postu: |
|
|
Witam wszytkich !
Moim zdaniem bardzo dobrze nadawa³yby by sie silniczki z wkretarko wiertarek: ich wielki + to ze mozna regulowac obroty co znacznie przyspieszy zbudowanie mlyna kulowego. Pozatym niektore sa bezposrednio podlaczane do kontaktu, nie trzeba zasilacza. _________________ . . . |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Go¶æ
|
Wys³any: Nie Pa¼ 23, 2005 8:24 am Temat postu: |
|
|
Siwy napisa³: |
nadawa³yby by sie silniczki z wkretarko wiertarek |
I to jest ¶wiêta prawda.. idziemy do castoramu kupujemy chiñsk± wkrenterke za 15 z³ i mlynek bedzie wypas bez przekl±dni srania w banie etc.
Tu nale¿y chyba zakoñczyæ deskusjê o silnikach
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Yuri

|
Wys³any: Nie Pa¼ 23, 2005 8:48 am Temat postu: |
|
|
Cytat: | Tak my¶lisz? no to chyba nie wiesz, ¿e szczotki przeba dopasowaæ do komutatora. Zazwyczaj w nowych silnikach szczotki naciskaj± z du¿± si³±, i maj± ma³± powieszchniê styku, wiêc bardzo siê grzej±, wytwa¿aj± sporo py³u grafitowego, i na dodatek s± na nich spore straty. Silnik odpowiednio dotarty bêdzie chodzi³ d³u¿ej i ekenomiczniej ni¿ silnik tego samego typu, który odrazu zaczniesz za¿ynaæ przy maksymalnym obci±¿eniu.
A spalinowe tez potrzetrzebuj± docierania. Z podobnych powodów |
Czekaj, mowimy tu o silnikach nierozbieralnych, tam juz nie da sie nic ustawic JA swojego pierwszego S540 krzaczy³êm przez kilka d³uuugich miesiêcy (kilka jazd dziennie na pe³nym gazie, zjechalem tym sposobem 4 akusy 2200 MAh)
i silnik chodzi³ ca³ czas idealni dopiero ostatniego dnia sie spali³ no ale przy takim harcore'owym uzytkowaniu to sie nie dziwie
tu kupisz silniki
www.rojna.pl
Cytat: | nadawa³yby by sie silniczki z wkretarko wiertarek |
Cytat: | Dobrze gada ! Daæ mu wódki ! |
_________________ ...¿ycie nie po to jest by braæ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Yuri

|
Wys³any: Nie Pa¼ 23, 2005 11:28 am Temat postu: |
|
|
¯ycze powidzenia przy robocie m³ynka z takim silniczkiem
A tan na powaznie to na tych silniczkach to mlynek NIE poci±gnie...
Za s³aba moc.
A u rojny to moze i drogie silniki s± ale podskoczcie do bylejakiego modelarskiego, tam s± speed 540 od 30z³ (przynajmniej u mnie) _________________ ...¿ycie nie po to jest by braæ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Rafa³

Do³±czy³: 27 Sty 2005 Posty: 81 Sk±d: to umiesz??
|
Wys³any: Czw Pa¼ 27, 2005 1:20 pm Temat postu: |
|
|
maxlam napisa³: | Taka beczka to super sprawa ze stali chromo - niklowej itd.. tyko kolego jeste¶ pewien ¿e bêdziesz mieæ gdzie taki m³yn odpalaæ bo ha³as bêdzie ¿e ja pierniczê...  |
Tak, mam garaz lub piwnicê tam ha³as nikomu nie przeszkadza.
No beczka jest super ma ok 35cm x 40cm wiêc nie jest zbyt wielka
tylko te nieszczêsne zamkniêcie ;( _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szyszka57 Banita

Do³±czy³: 15 Lip 2005 Posty: 22 Sk±d: Z warszawy Zainteresowania:motoryzacja i piro
|
|
Powrót do góry |
|
 |
domel

Do³±czy³: 28 Kwi 2002 Posty: 123 Sk±d: Po³udnie
|
Wys³any: Pi± Lis 04, 2005 9:47 pm Temat postu: |
|
|
Przestañcie pisaæ jakie¶ g³upoty o ma³ych silniczkach modelarskich, chyba, ¿e ma to byæ m³yn do domku dla Barbie Te malutkie silniczki maj± za ma³± moc, a profesjonalne modelarskie sa za drogie i nie nadaj± siê do m³yna.
Minimalna moc jak± nale¿y rozwa¿aæ to 100W, a najlepiej 200-400W. Silnik 230V z jakiego¶ odkurzacza, pralki, wentylatora itp w sam raz. Obroty najlepiej ok 2000/min, bo szybsze potrzebuj± wiêkszej przek³adani.
Przejdzcie siê na jaki¶ skup z³omu lub po warsztatach (np przewijaj±cych silniki czy naprawiaj±ce AGD ) to co¶ siê znajdzie w niedu¿ej cenie, w sam raz dla tych co nie chc± wydawaæ maj±tku na m³yn.  _________________ Obudzi³em siê zlany potem.Uff ... to by³ tylko sen |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Urghai

Do³±czy³: 17 Lis 2005 Posty: 39 Sk±d: Z W³adcy Pier¶cieni
|
Wys³any: Pon Sie 20, 2007 6:35 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Mam ma³y problem z silnikiem do wycieraczek firmy BOSCH.
Silnik jest na 12V.
Otó¿ zasilam go prostownikiem 12V i mogê dowolnie dodawaæ amperów.
Od 2 do 5A.
Silnik pobiera i tak lekko ponad 1,5A wiêc pracuje na 2A.
Podczas pracy silnik nagrzewa siê bardzo mocno, przy krótkim trzymaniu parzy.
Gdy wystyg³ pod³±czy³em go do akumulatora, to samo, silnik mocno siê grzeje.
Czy to normalne ?
Osobi¶cie ma³o mam do czynienia z silniczkami elektrycznymi do wycieraczek.
Je¶li to normalne to jak mo¿na zapobiec spaleniu siê ?
Przecie¿ po 10 minutach ci±g³ej pracy jest gor±cy, to przy obci±¿eniu spowodowanym podpiêciem go do m³ynka kulkowego bêdzie grza³ siê jeszcze bardziej.
Wola³em nie ryzykowaæ, bo nie chce straciæ tego silniczka, krêci siê z prêdko¶ci± 1,3-1,4 obr/s, wiêc od³±cza³em go po 10-15 minutach pracy.
Jest bardzo silny, nie da siê go absolutnie zatrzymaæ rêk±,
My¶la³em nad dodaniem mu co najmniej 2 radiatorów ale nie jestem pewien czy to cokolwiek pomo¿e.
Proszê was o jakie¶ rady.
Urghai. _________________ WEJD¬ TU ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|