| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
Yogi

Do陰czy�: 10 Sty 2003 Posty: 16 Sk康: Gdynia
|
Wys豉ny: Pi� Pa� 21, 2005 9:24 pm Temat postu: |
|
|
a jak� przek豉dni� do tego proponujesz ? 1:300 ? silnik do wycieraczek + zasilacz AT wydaje sie jednak lepszym rozwiazaniem niz silnik modelarski + skomplikowana przekladnia + nietypowy zasilacz. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
szpaner

Do陰czy�: 11 Pa� 2004 Posty: 561
|
Wys豉ny: Pi� Pa� 21, 2005 10:46 pm Temat postu: |
|
|
silniki modelarskie maj� bardzo du膨 moc przy niewielkich rozmiarach.
Ale s� te� bardzo drogie, i najpierw trzeba si� nimi odpowiednio zaopiekowa�. Mam na my郵i docieranie.
Co do przek豉dni, to mo瞠 郵imakowa by豉by odpoiednia?
Zasilacz, wcale nie musi by� jaki� nietypowy. Wa積e 瞠by da� te 10A przy 9V (oczywi軼ie zale積e od silnika, 瞠by nie by這, 瞠 co� tu bredze.) _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Rafa�

Do陰czy�: 27 Sty 2005 Posty: 81 Sk康: to umiesz??
|
Wys豉ny: Sob Pa� 22, 2005 2:28 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam zamiar teraz m造n robi� duzy z silnika od pralki w obudowie od pralki ;];]
nie wiecie z czego mozna wzi望 pasek nap璠owy taki 0,5m dlugosci i 1,5cm srednicy ??
na b瑿en mam metalow� beczk� od piwa ale chyba si� nie przyda bo
ma strasznie ma造 otw鏎 zakr璚any a jak go powi瘯sze to b璠zie problem ze szczelnym zamykaniem
macie jakie� pomys造 na b瑿ny tych rozmiar闚?? _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maxlam Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Pa� 22, 2005 3:35 pm Temat postu: |
|
|
Taka beczka to super sprawa ze stali chromo - niklowej itd.. tyko kolego jeste� pewien 瞠 b璠ziesz mie� gdzie taki m造n odpala� bo ha豉s b璠zie 瞠 ja piernicz�...  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Yuri

Do陰czy�: 05 Pa� 2005 Posty: 12 Sk康: L瑿ork
|
Wys豉ny: Sob Pa� 22, 2005 4:50 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Ale s� te� bardzo drogie, i najpierw trzeba si� nimi odpowiednio zaopiekowa�. Mam na my郵i docieranie. |
I tu sie mylisz
Silnik speed 540 kosztuje 35z�
Speed 280 20z�
Czy to tak du穎 ?
A co do docierania to chyba pomyli貫s sie ze spalinowymi tylko nie rozg豉sniaj tego bo cie ludzie wy鄉iac na forum rcauto mog�
A i wytarczy do zasilania nawet 1 bateria Nie potrzeba zadnych zasilaczy, robimy obwod zamkni皻y z w陰cznikiem i mielimy
Pozdrawiam
Yuri _________________ ...篡cie nie po to jest by bra�... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Marcin

Do陰czy�: 03 Cze 2005 Posty: 92
|
Wys豉ny: Sob Pa� 22, 2005 5:04 pm Temat postu: |
|
|
| Te silniki modelarskie s� bardzo dobre, bo sam robi貫m na nich samoloty. Ich zalet� jest tesz to 瞠 cicho pracuj�. No i wcale nie s� takie drogie, a przek豉dnie mo積a 豉two do nich dosta�. Wejd嬈ie na www.modelmaking.pl, tu jest du篡 ich wyb鏎 i sprzeda� wysy趾owa. No i oczywi軼ie www.allegro.pl |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
DNF
Do陰czy�: 15 Kwi 2005 Posty: 141 Sk康: Bydgoszcz
|
Wys豉ny: Sob Pa� 22, 2005 5:13 pm Temat postu: |
|
|
A nie lepiej wymontowac na zlomie albo ze starej pralki pompe..?
Wykrecic rurke i mniejsze smigielko podlaczyc pod 220V i mamy silniczek ktory ma ok 200-240obr/min(tak mi sie wydaje) o mocy 90W mala przekladnia i gitara..
Pozdrawiam
DNF _________________ "Kochajcie wr鏏elka, dziewcz皻a,
kochajcie, do jasnej cholery."
K. I. Ga販zy雟ki |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
szpaner

Do陰czy�: 11 Pa� 2004 Posty: 561
|
Wys豉ny: Sob Pa� 22, 2005 10:08 pm Temat postu: |
|
|
| Yuri napisa�: | | Cytat: | | Ale s� te� bardzo drogie, i najpierw trzeba si� nimi odpowiednio zaopiekowa�. Mam na my郵i docieranie. |
I tu sie mylisz
Silnik speed 540 kosztuje 35z�
Speed 280 20z�
Czy to tak du穎 ?
A co do docierania to chyba pomyli貫s sie ze spalinowymi tylko nie rozg豉sniaj tego bo cie ludzie wy鄉iac na forum rcauto mog�
A i wytarczy do zasilania nawet 1 bateria Nie potrzeba zadnych zasilaczy, robimy obwod zamkni皻y z w陰cznikiem i mielimy
Pozdrawiam
Yuri |
Tak my郵isz? no to chyba nie wiesz, 瞠 szczotki przeba dopasowa� do komutatora. Zazwyczaj w nowych silnikach szczotki naciskaj� z du膨 si陰, i maj� ma陰 powieszchni� styku, wi璚 bardzo si� grzej�, wytwa瘸j� sporo py逝 grafitowego, i na dodatek s� na nich spore straty. Silnik odpowiednio dotarty b璠zie chodzi� d逝瞠j i ekenomiczniej ni� silnik tego samego typu, kt鏎y odrazu zaczniesz za篡na� przy maksymalnym obci捫eniu.
A spalinowe tez potrzetrzebuj� docierania. Z podobnych powod闚.
Co do zasilania z jednej baterii, to taki silniczek potrafi poci庵n望 kilka/kilkana軼ie A, wi璚 musia豚y� mie� bardzo wydajn� abteri�, a i tak d逝go na niej nie pochodzi _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Siwy

Do陰czy�: 31 Lip 2005 Posty: 7 Sk康: Z Kryptonu ;)
|
Wys豉ny: Sob Pa� 22, 2005 11:03 pm Temat postu: |
|
|
Witam wszytkich !
Moim zdaniem bardzo dobrze nadawa造by by sie silniczki z wkretarko wiertarek: ich wielki + to ze mozna regulowac obroty co znacznie przyspieszy zbudowanie mlyna kulowego. Pozatym niektore sa bezposrednio podlaczane do kontaktu, nie trzeba zasilacza. _________________ . . . |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
hemist Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Pa� 23, 2005 8:24 am Temat postu: |
|
|
| Siwy napisa�: |
nadawa造by by sie silniczki z wkretarko wiertarek |
I to jest 鈍i皻a prawda.. idziemy do castoramu kupujemy chi雟k� wkrenterke za 15 z� i mlynek bedzie wypas bez przekl康ni srania w banie etc.
Tu nale篡 chyba zako鎍zy� deskusj� o silnikach
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Yuri

|
Wys豉ny: Nie Pa� 23, 2005 8:48 am Temat postu: |
|
|
| Cytat: | Tak my郵isz? no to chyba nie wiesz, 瞠 szczotki przeba dopasowa� do komutatora. Zazwyczaj w nowych silnikach szczotki naciskaj� z du膨 si陰, i maj� ma陰 powieszchni� styku, wi璚 bardzo si� grzej�, wytwa瘸j� sporo py逝 grafitowego, i na dodatek s� na nich spore straty. Silnik odpowiednio dotarty b璠zie chodzi� d逝瞠j i ekenomiczniej ni� silnik tego samego typu, kt鏎y odrazu zaczniesz za篡na� przy maksymalnym obci捫eniu.
A spalinowe tez potrzetrzebuj� docierania. Z podobnych powod闚 |
Czekaj, mowimy tu o silnikach nierozbieralnych, tam juz nie da sie nic ustawic JA swojego pierwszego S540 krzaczy喚m przez kilka d逝uugich miesi璚y (kilka jazd dziennie na pe軟ym gazie, zjechalem tym sposobem 4 akusy 2200 MAh)
i silnik chodzi� ca� czas idealni dopiero ostatniego dnia sie spali� no ale przy takim harcore'owym uzytkowaniu to sie nie dziwie
tu kupisz silniki
www.rojna.pl
| Cytat: | | nadawa造by by sie silniczki z wkretarko wiertarek |
| Cytat: | | Dobrze gada ! Da� mu w鏚ki ! |
_________________ ...篡cie nie po to jest by bra�... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Yuri

|
Wys豉ny: Nie Pa� 23, 2005 11:28 am Temat postu: |
|
|
砰cze powidzenia przy robocie m造nka z takim silniczkiem
A tan na powaznie to na tych silniczkach to mlynek NIE poci庵nie...
Za s豉ba moc.
A u rojny to moze i drogie silniki s� ale podskoczcie do bylejakiego modelarskiego, tam s� speed 540 od 30z� (przynajmniej u mnie) _________________ ...篡cie nie po to jest by bra�... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Rafa�

Do陰czy�: 27 Sty 2005 Posty: 81 Sk康: to umiesz??
|
Wys豉ny: Czw Pa� 27, 2005 1:20 pm Temat postu: |
|
|
| maxlam napisa�: | Taka beczka to super sprawa ze stali chromo - niklowej itd.. tyko kolego jeste� pewien 瞠 b璠ziesz mie� gdzie taki m造n odpala� bo ha豉s b璠zie 瞠 ja piernicz�...  |
Tak, mam garaz lub piwnic� tam ha豉s nikomu nie przeszkadza.
No beczka jest super ma ok 35cm x 40cm wi璚 nie jest zbyt wielka
tylko te nieszcz瘰ne zamkni璚ie ;( _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
szyszka57 Banita

Do陰czy�: 15 Lip 2005 Posty: 22 Sk康: Z warszawy Zainteresowania:motoryzacja i piro
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
domel

Do陰czy�: 28 Kwi 2002 Posty: 123 Sk康: Po逝dnie
|
Wys豉ny: Pi� Lis 04, 2005 9:47 pm Temat postu: |
|
|
Przesta鎍ie pisa� jakie� g逝poty o ma造ch silniczkach modelarskich, chyba, 瞠 ma to by� m造n do domku dla Barbie Te malutkie silniczki maj� za ma陰 moc, a profesjonalne modelarskie sa za drogie i nie nadaj� si� do m造na.
Minimalna moc jak� nale篡 rozwa瘸� to 100W, a najlepiej 200-400W. Silnik 230V z jakiego� odkurzacza, pralki, wentylatora itp w sam raz. Obroty najlepiej ok 2000/min, bo szybsze potrzebuj� wi瘯szej przek豉dani.
Przejdzcie si� na jaki� skup z這mu lub po warsztatach (np przewijaj帷ych silniki czy naprawiaj帷e AGD ) to co� si� znajdzie w niedu瞠j cenie, w sam raz dla tych co nie chc� wydawa� maj徠ku na m造n.  _________________ Obudzi貫m si� zlany potem.Uff ... to by� tylko sen |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Urghai

Do陰czy�: 17 Lis 2005 Posty: 39 Sk康: Z W豉dcy Pier軼ieni
|
Wys豉ny: Pon Sie 20, 2007 6:35 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Mam ma造 problem z silnikiem do wycieraczek firmy BOSCH.
Silnik jest na 12V.
Ot騜 zasilam go prostownikiem 12V i mog� dowolnie dodawa� amper闚.
Od 2 do 5A.
Silnik pobiera i tak lekko ponad 1,5A wi璚 pracuje na 2A.
Podczas pracy silnik nagrzewa si� bardzo mocno, przy kr鏒kim trzymaniu parzy.
Gdy wystyg� pod陰czy貫m go do akumulatora, to samo, silnik mocno si� grzeje.
Czy to normalne ?
Osobi軼ie ma這 mam do czynienia z silniczkami elektrycznymi do wycieraczek.
Je郵i to normalne to jak mo積a zapobiec spaleniu si� ?
Przecie� po 10 minutach ci庵貫j pracy jest gor帷y, to przy obci捫eniu spowodowanym podpi璚iem go do m造nka kulkowego b璠zie grza� si� jeszcze bardziej.
Wola貫m nie ryzykowa�, bo nie chce straci� tego silniczka, kr璚i si� z pr璠ko軼i� 1,3-1,4 obr/s, wi璚 od陰cza貫m go po 10-15 minutach pracy.
Jest bardzo silny, nie da si� go absolutnie zatrzyma� r瘯�,
My郵a貫m nad dodaniem mu co najmniej 2 radiator闚 ale nie jestem pewien czy to cokolwiek pomo瞠.
Prosz� was o jakie� rady.
Urghai. _________________ WEJD� TU ! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|