Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nieudane próby tworzenia karmelka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jacek R.



Dołączył: 03 Wrz 2004
Posty: 1223
Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków

PostWysłany: Czw Paź 20, 2005 6:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, nic nie zastąpi wlasnego doswiadczenia wiec sie nie zrazajcie, sami pewnie zrobilismy po kilka kar,melek zani nam wyszla prawda Maxlamie? :p
_________________
Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności Sad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
maxlam
Gość





PostWysłany: Czw Paź 20, 2005 6:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

E nie prawda mi nie wyszedł tylko pierwszy, bo miałem wilgotne składniki tak jak wam nie wychodzi...

A co do robienia karmelka z wodą to powiem tylko tyle, że cała dyskusja zaczyna mnie już nużyć i dla mnie to możecie sobie dolewać nawet litr na 100g jak nie chcecie dobrych rad to nie Wink
Powrót do góry
barret



Dołączył: 06 Paź 2005
Posty: 8
Skąd: RADOSHOVY

PostWysłany: Czw Paź 20, 2005 7:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No ja napewno z twoich rad skorzystam i naprawdę dziękuje za pomoc wszystkim, coś z tego wywnioskuje i może sam bede w przyszłości RADZIŁ Very Happy thx for everyone
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
zonk1



Dołączył: 11 Gru 2003
Posty: 48
Skąd: ToRuŃ

PostWysłany: Czw Paź 20, 2005 8:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A mi póki co wychodzą wszystkie karmelki robione według przepisu Łodygina i z piroportalu. Jedyna jaka nie wyszła to tylko dlatego, że na noc na wierzchu zostawilem (czyt. na balkonie) bo zapomnialem zdjąć Razz Niestety nie chciała się już ususzyć :/ A niedawno zrobiłem karmelke to ją w kuchni zostawiłem i na drugi dzień sie kleiła to ją do zamrażalnika dałem. Po wyjęciu w woreczek i suchutkie Wink
_________________
Kto pyta, ten pyta! HA!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
blacklupo



Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 7

PostWysłany: Wto Lut 07, 2006 9:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam "produkcję" bez wody -wychodzą super. Jak dodałem wodę zmieniło kolor, a nie chciało się upłynnić.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Tomash
dostęp próbny do MW


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 382
Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...

PostWysłany: Wto Lut 07, 2006 10:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dexter 1990 napisał:
I najpierw top sam cukier a dopiero do płynnego dodawaj saletre i Fe2O3

Jasne. Najpierw stop cukier i rozgrzej do 170C a potem wsyp najlepiej całą saletre na raz. Walnie Ci ogniem i sie nauczysz. Oddzielne grzanie składników jest zbyt niebezpieczne, a co gorsza, powoduje słabe wymieszanie produktu końcowego.
Ja jestem przeciw tej metodzie.
A co do dodawania wody, można dodać ale tylko tyle żeby się zrobiło wszystko lekko wilgotne, bezpieczniej sie ogrzewa do tych 100C.
Tomash.

_________________
Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kamil111
&& ( 2-gie ostrzeżenie )


Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 14

PostWysłany: Sob Lut 11, 2006 10:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja robiłem karmelka z ok.80g i w procesie karmelizacji się zapalił.Zaczeły pryskać kulki jak z wulkanu, całe szczęście że w pochłaniaczu nie było filtra by się pięknie zajarał
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jacek R.



Dołączył: 03 Wrz 2004
Posty: 1223
Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków

PostWysłany: Sob Lut 11, 2006 10:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Jasne. Najpierw stop cukier i rozgrzej do 170C a potem wsyp najlepiej całą saletre na raz. Walnie Ci ogniem i sie nauczysz. Oddzielne grzanie składników jest zbyt niebezpieczne, a co gorsza, powoduje słabe wymieszanie produktu końcowego.
Ja jestem przeciw tej metodzie.

Słąbe wymieszanie? dokladnie takie samo jak robienie zmieszane od razu. Tametoda jest lepsza, szybciej sierobi i dokladniej się topi całóść. Pozatym czemu mialo by sie zxapalic przy wyspywaniu? Zawsze jak robie (taki mam juz odruch wyrobiony) to jakmam płynny już cukier to scigam patelenke z ognia i wsypujeodrobinke saletrya za jakąś sekunde resztę. Potem z powrotem na gaz i dokładnie mieszamy i topimy (bo po wsypaniu saletry gwałtownie nam spada temperatura) na płynną i gładziutka mase. Ja tak robieprawie białą karmelke.

_________________
Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności Sad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
Kamil111
&& ( 2-gie ostrzeżenie )


Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 14

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 12:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie: Jak robie karmelkato na ściankach patelni zostaje niewielka ilość saletry z cukrem.Ona może się sama zapali czy mam ją zgarniać na środek???
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
NewFarm



Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 108
Skąd: Z próżni

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 12:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi sie też tak robi ale nic jeszcze sie niestało ponieważ zawsze zgarniam to do reszty masy.Tobie tez proponuję to rozwiązanie bo obniży to prawdpodobieństwo przegrzania mieszanki i składniki będą lepiej wymieszane.Podsumowując proponuję zgarniać resztki ze scianek garnka...
_________________
Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
milimetr
Banita


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 25

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 1:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to czywiste że trzeba zgarniać !!! ja po ostatnich doświadczeniach bardzo uważam (mały wypadek w kuchni 50 g karmelka trochę mi zadymiło hałupe i nadpaliło okap:P mam szczęście że nie robiłem wiecej np. 200 gSmileSmile)
_________________
Jedne kobiety są bezcenne za inne zapłacisz kartą mastercard !!!

gg = 4373752
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jacek R.



Dołączył: 03 Wrz 2004
Posty: 1223
Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 1:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

im wiecej robisztym trodniej przypalić. Inna sprawa ze jak sie juz zapali to... Pozatym to sie nie zapalaod przegrzania, predzej od jakiejs iskry. Wiem z doswiadczenia (przy przegrzaniu robi sie czarne i wali ale sie nie zapala).
_________________
Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności Sad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
Rafał



Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 81
Skąd: to umiesz??

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 1:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jacek R. napisał:
im wiecej robisztym trodniej przypalić. Inna sprawa ze jak sie juz zapali to... Pozatym to sie nie zapalaod przegrzania, predzej od jakiejs iskry. Wiem z doswiadczenia (przy przegrzaniu robi sie czarne i wali ale sie nie zapala).


ale teraz to powiedziales Laughing

widac jakie masz doświadczenie....

_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
milimetr
Banita


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 25

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 1:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jacek R. napisał:
im wiecej robisztym trodniej przypalić. Inna sprawa ze jak sie juz zapali to... Pozatym to sie nie zapalaod przegrzania, predzej od jakiejs iskry. Wiem z doswiadczenia (przy przegrzaniu robi sie czarne i wali ale sie nie zapala).

jakto sie nie zapala od przegrzania predzej od iskry sie nie zapali i nie masz racji bo mój karmelek kiedy sie zapalił był szary akurat .....

_________________
Jedne kobiety są bezcenne za inne zapłacisz kartą mastercard !!!

gg = 4373752
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jacek R.



Dołączył: 03 Wrz 2004
Posty: 1223
Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 1:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mozliwe ale nie wieze ze zapalil sie od przegrzania. Płynny zapala sie od najmniejszej iskry. robilem kieys takie doświadczenie: zostawilem karmelke na ognisku w chochli alu. Karmelka zaczeła sie "gotować" jakby i zrobila sie czarna, zweglona ale sie nie zapalila bo cukier rozklada sie na wegieli wode. im wiecej wody ttym trodniej zapalić to chyba jasne.
_________________
Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności Sad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
milimetr
Banita


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 25

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 1:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

powiem Ci że z wodą jest przesrane bo jak dodasz wody to Ci ona paruje mi tak parowałą że niewidziałem co jest w garnku i d;atego sie zapalił i jestem pewien żę od przegrzania.....
_________________
Jedne kobiety są bezcenne za inne zapłacisz kartą mastercard !!!

gg = 4373752
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jacek R.



Dołączył: 03 Wrz 2004
Posty: 1223
Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 1:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no z wodą tzn pod tą pianą nie widzialeś co sie dzieje? hmmm... ciakawe, nie wiem jak sie zachowuje z wodą wiec sie nie wypowiem. I jest to kolejny argument przeciw wodzie w karmelce. Ale niektórzy swoje wiedzą i dodają wody i innych syfów do karmelki .
_________________
Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności Sad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
milimetr
Banita


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 25

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 1:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie napisałem że to parowało tak żę nie widziałem nic w garnku PAROWAŁO
_________________
Jedne kobiety są bezcenne za inne zapłacisz kartą mastercard !!!

gg = 4373752
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Jacek R.



Dołączył: 03 Wrz 2004
Posty: 1223
Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 1:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie mniej jednak woda w karmelce to jedno wielkie nieporozumienie.
_________________
Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności Sad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
milimetr
Banita


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 25

PostWysłany: Nie Lut 12, 2006 1:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tym się zgodze w 100%
_________________
Jedne kobiety są bezcenne za inne zapłacisz kartą mastercard !!!

gg = 4373752
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10, 11, 12  Następny
Strona 5 z 12

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników na tym forum
Nie możesz pobierać plików z tego forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP