|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Piroman2

Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Nie Pa¼ 16, 2005 8:56 pm Temat postu: |
|
|
Nie podoba mi siê rzucanie z rêki... jest to moim zdaniem bardzo niebezpiecznze i nie radze stosowaæ takiej metody.
A do tego sam wystrza³ w szelkach te¿ jest rzecz± piêkn±.
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zbigniew

Do³±czy³: 11 Cze 2004 Posty: 202 Sk±d: z Piek³a
|
Wys³any: Nie Pa¼ 16, 2005 9:37 pm Temat postu: |
|
|
A ja miota³em rêcznie szelki, ale tylko malutkie, iskrowe b±d¼ mini fugasy. Lont oczywiscie visco, a system:
trzymam na zamachu, druga osoba podpala. Gdy widzi ze 2-3 cm zostaly krzyczy juz. A ja rzucam. Szeleczki lec± nisko, jakies 10-15m ale wystarczy w zupelnosci na takie malutkie malutkie - 1" raczej miotalem cylindryczne.
Co do procy - nie wiem, jeszcze ogien przepali gumke czy cos moze lepiej na sprezzyny? ;] a moze w ogole, katapulta?. Do szelek wiekszych jak 1" wg. mnie tylo i wylacznie metoda mozdzierz/rakieta. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.cystof.

Do³±czy³: 25 Wrz 2005 Posty: 63 Sk±d: in±d
|
Wys³any: Nie Pa¼ 16, 2005 9:47 pm Temat postu: |
|
|
Piroman2 napisa³: | Nie podoba mi siê rzucanie z rêki... jest to moim zdaniem bardzo niebezpiecznze i nie radze stosowaæ takiej metody.
A do tego sam wystrza³ w szelkach te¿ jest rzecz± piêkn±.
pzdr.
P2 |
Wiem, wiem... ale to by³a mniejsza ni¿ 1". Pozatym skoñczy³ siê Pczg,a ja chcia³em co¶ rodzince pokazaæ.
A co do procy. To raczej nazwa³bym to wyrzutni±... My¶la³em o czym¶ na bazie 2 sprê¿yn tylko jest problem z materia³ami.
P.S Jak siê szelki podobaj± ?? _________________ Milczenie, jest dla g³upców najwy¿szym kunsztem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wys³any: Pon Pa¼ 17, 2005 8:38 pm Temat postu: |
|
|
Lamerwd swój swego pozna
starajcie siê dalej szelkomaniacy.. ja wczoraj pu¶ci³em 2ie 2" cylindryki... jednej rzeczy mi zabraklo by mnie uszczê¶liwiæ, ale jest ju¿ dobrze.
Nie mam ju¿ dostêpu obecnie do sprzêtu.. (tymczasowo)
I starajcie siê pisaæ same konkrety i dobre rzeczy, by nam siê temat nie rozlaz³. I proszê te¿ by¶cie nie robili co chwilê bo swoich zdaniach linijki przerwy. I mo¿na tak¿e edytowaæ swoje posty, a pó¼niej dopisaæ ¿e siê zmieni³o posta (pó¼nie takie dopiski ³atwo siê usuwa)
ps uszanujmy ten czcigodny temat jakim s± niew±tpliwie szelki
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
Do³±czy³: 04 Mar 2004 Posty: 292
|
Wys³any: Pon Pa¼ 17, 2005 8:58 pm Temat postu: |
|
|
Tak...mysle, ze ci, ktorzy raz sprobowali i zaczeli kombinowac doskonale wiedza, ze jest to bodajrze najtrudniejsza "dzialka" pirotechniki widowiskowej, a to ze nie "puszczamy" rakietek tylko strzelamy jak artylerzysci jak najbardziej dodaje uroku calej sprawie. Nie ma nic lepszego niz widok znikajacego w czelusciach nocy "ogonka" opozniacza, ktory po chwili przeradza sie w piekna gre swiatel... echh rozmarzylem sie
A teraz cos ode mnie.
Kolejna szeleczka tym razem cylindryk 2'' nafaszerowany tym, co mi pod reke wpadlo, czyli ostatkami z gwiazd blue, granite i red. Jakosc filmu jaka jest, taka jest, ale od cyfroweczki nie ma co wiecej wymagac
Ponizej fotka bedaca jednoczesnie linkiem do filmu:
Rozrzut jak widac pozostawia wiele do zyczenia i jest praktycznie ostatnia rzecza, ktora wymaga doracowania tak, aby w 100% wykonywanych prob byl powtarzalny, symetryczny. Dodatkowa role odegral tu tez wiatr, ktory pociagnal gwiazdeczki w prawo, widac to szczegolnie w przypadku tych z ogonkiem (granite-niestety moj aprat nie oddaje tego efektu).
Jest jeszcze jedna rzecz, ktora mimo, iz przypadkowa, calkiem mi sie spodobala. Proponuje przyjrzec sie rozrzutowi dokladniej, a konkretnie dolnej partii czerwonych gwiazdek. Mozna zauwazyc, ze z ciemnosci wylania sie usmiechniety do nas ryjek (dwa oczka i usmieszek), hehe to mi sie calkiem spodobalo i nadrobilo moim zdaniem kiszkowaty zozrzut
to tyle...
pozdrawiam i ¿ycze udanych prob HF
P.S.
dorzucam jeszcze foteczke szelki na ktorej widac system wymuszania zaplonu opozniacza, bo choc to dziwne, zdarzaly mi sie przypadki, ze cross match nie zlapal ognia-teraz nie ma szans zeby cos poszlo nei tak
 _________________ over...kszszszszszsz
Ostatnio zmieniony przez HellFire dnia Wto Pa¼ 18, 2005 12:44 pm, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.cystof.

|
Wys³any: Pon Pa¼ 17, 2005 9:06 pm Temat postu: |
|
|
Po d³u¿szym przygl±dniu siê fotkom wreszcie zobaczy³em ten "ryjek".
My¶le ¿ straszn± zmor± wiêkszo¶ci piro amatorów jest to ¿e gwiazdki rozpryskuj± siê ... w dó³. Kiedy patrzê na kozak szelki P2 i te¿ to widze ale nie we wszystkich. My¶licie ¿e powinno siê dawaæ wiêcej materia³u rozrywaj±cego?? Ja osobi¶cie stawiam na szelki kuliste, wiêc teraz siê zastanawiam czy kosztem zmniejszenia rozmiarów gwiazdek i daæ wiêcej ³adunku rozwyaj±cego?? Czy to mo¿e byæ powodem niepowodzenia? _________________ Milczenie, jest dla g³upców najwy¿szym kunsztem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wys³any: Pon Pa¼ 17, 2005 9:29 pm Temat postu: |
|
|
Ju¿ mia³em wy³aziæ z forum.. i nie za bardzo chcia³em tutaj odpisywaæ (nagle du¿o postów siê tutaj robi) ale musze odpowiedzieæ. Sprawa dotyczy mnie.
Oczywi¶cie zgodze siê, rozrzut w dó³ jest i wla¶ciwie pojawia siê w ogoromnej ilo¶ci moich szelek. Wczoraj mia³em to samo, ale ju¿ du¿o wiêkszy k±t na boki.. Nie uda³o mi sie powtórzyæ tych dobrych szelek.
[...]Ale my¶lisz, ¿e to jest takie ³atwe? Oczywi¶cie nie, w³a¶nie to jest ostatnia rzecz która pozosta³a mi do opracowania, przy czym oczywi¶cie, kulista szelka, a cylindryczna to inna bajka.
Ja ( i tak¿e np. Boro) potwierdzam, ¿e da siê wycisn±c okr±g (sferyczny rozprysk z cylindrycznej £amie to te ró¿ne gadki na stronach angielksich.
Sprawa rozprysku jest rzecz± najtrudniejsz±, nie da siê ukryæ. Ale tak¿e to nic dziwnego, dlatego ¿e w³a¶ciwie od tego zale¿y jaki jest efekt naszego fajerwerku. Po raz kolejny przytocze s³owa Artpiego, dla mnie Shellmastera:
"Diabe³ tkwi w szczegó³ach"
Te s³owa oddaj± wszystko.. Rozprysk musi byæ przede wszystkim silny, bo jednak nie ka¿e nam nikt by w cylindrycznych by³ okrêgiem, choæ kuliste szelki musz± ju¿ dawaæ rozprysk kulisty (efekt Peony, bo inne to ju¿ nie koniecznie). A sprawa jest taka, ¿e na ten najwa¿niejszy efekt - rozprysk (bo mamy jeszcze zapalno¶æ gwiazd i ich poszczególny efekt, który zale¿y od ich u³o¿enia i rodzaju..) wp³ywa mnóstwo rzeczy. Nie chodzi tutaj o ilo¶æ bursta.. nie nie nie, chodzi o jego jako¶æ, o rodzaj w jakim jest u¿yty, a z nim równowa¿ne jest opakowanie oraz inne dodatki. Dlatego np. silny H3 i jak najwiêcej wcale nie rozwi±¿e sprawy. Tutaj trzeba wiele, naprawdê wiele prób i jeszcze raz prób, a po nich m±drych wniosków. Trzeba czasu i cierpliwo¶ci. Sam po¶wiêci³em mnóstwo czasu i prze¿y³em wiele nieudanych prób, które mnie czasem niszczy³y i "k³ad³y na ziemiê" by doj¶c do tego co teraz wiem i umiem zrobiæ. Bardzo mnie to cieszy i niczego nie ¿a³uje.
Pamiêtajcie ¿e wiele informacji ju¿ jest podanych, ca³y czas polecam czytaæ posty Artpiego i "nasze".. które pisz± co i jak.. s± w nich zawarte wnioski które mog± oszczêdziæ mnóstwo czasu.
I na koniec dodam to o czym tak¿e sam siê przekona³em
Sztuk± nie jest zrobiæ jedn± czy dwie dobre szelki, ale 10 takich czy wiecej...
Udanych prób ¿yczê, mam nadzieje ¿e odezwê siê nastêpnym razem dopiero po odpaleniu 4" szelki Tiger Tail, zobacze czy uda mi siê za¶ uzyskaæ piêkny efekt.
pzdr.
szelkomaniak - P2 _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Wto Pa¼ 18, 2005 8:38 am Temat postu: |
|
|
Dorzucê swoje "parê groszy". Na zdjêciach z profi pokazów widaæ czasami moment explozji w postaci punktu ¶wiec±cego
Tu na zdjêciu by³by lepiej widoczny gdyby stop klatkê daæ 1 sek. wcze¶niej ( moment explozji bombki ). ¦wiadczy to o tym ,¿e ³adunek rozrywaj±cy ma w sobie do 10 % proszku aktywnego metalu. Wiêcej nie bo by o¶lepia³o widza. Ten proszek daje wyok± temperaturê palenia co w po³±czeniu z budow± bombki i w³a¶ciwo¶ci± gwiazki ( sk³ad i co wa¿ne chropowato¶c jej powierzchni ) skutkuje wysoka zapalno¶ci± gwiazdek.
Mi³ego dnia A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wys³any: Wto Pa¼ 18, 2005 11:09 am Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem proszek metalu moze byc, ale nie musi i w rzeczywistosci w wiekszosci komercyjnych bomb fajerwerkowych nie jest dodawany. Wykazala to tez analiza produktow komercyjnych.
Dla przykladu fotka momentu eksplozji szelki zaprezentowanej przeze mnie wyzej:
Ladunkiem rozrywajacym byl granulat H3, bez podsypki z fb czy dodatku fb w postaci tzw. flash bag'a.
pozdrawiam HF _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Wto Pa¼ 18, 2005 1:28 pm Temat postu: |
|
|
HellFire napisa³: | Moim zdaniem proszek metalu moze byc, ale nie musi i w rzeczywistosci w wiekszosci komercyjnych bomb fajerwerkowych nie jest dodawany. |
Raz rozkroi³em bombkê cylindryczn± , fi na oko 65 mm. By³o to do¶æ dawno temy wiêc dok³adnie nie pamiêtam. Na opó¼niacz wewn±trz bombki na³o¿ona by³a cieñka tulejka papierowa z fleshem na oko 10 - 15 gram podobnym do MPF-42. Wewn±trz szelki by³y gwiazdki z chyba PCz jako ³adunkiem rozrywaj±cym. Dodatkowo by³y grube tulejki z opó¼niaczem - gwiazdk±. Wewn±trz tulejki by³ te¼ taki sam fleh. Czyli efekt na niebie by³ : rozprysk gwiazdek w tym 4-5 lec±ce szybciej , które na koñcu expolodowa³y. Dla mnie dziwne by by³o gdyby nie u³atwiono sobie zadania dodatkiem albo drobnego odpadu gwiazdek lub proszku metalu tak aby ³±czna ilo¶æ proszku metalu nie byla wiêksza jak 10 %. Ale nie upieram siê. Rozkroi³em tylko jedna bobkê a do swoich bombek dodawa³em proszku metalu ( maks. 10 % ). Mia³em wysoko± zapalno¶æ ale nie mierzy³em jej jak nie którzy z Was. Co do analizy klatki to wazniejsza jest analiza film. Czy zauwa¿ymy okiem ten pocz±tkowy rozb³ysk. U Helfire rozprysk jest do¶æ powolny ( widaæ ¶wiat³o pocz±tkowe ) - ca³o¶æ efektu ³adna
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wys³any: Wto Pa¼ 18, 2005 1:47 pm Temat postu: |
|
|
Dlatego nie pisalem ze na bank nie ma proszku metalu we wszystkich. Mniejsze bomby musza miec "kopa" ktorego daje im fb, bo zasada jest prosta-im mniejsza szelka, tym szybszy i goretszy musi byc lad.rozryw. Piszac, ze w wiekszosci raczej nie dodaje sie flasha, mialem na mysli sferyczne bomby produkcji chinskiej/japonskiej gdzie calosc bursta stanowia ³upiny ryzowe pokryte pcz. Nie zapominajmy jednak o efektach, jakie udalo sie osiagnac P2, ktory stosowal flash baga (czyli cos jak tulejka z fb, o ktorej pisales Arku) w swoich szelkach.
Co do mojego rozrzutu to rzeczywiscie jest troche flegmatyczny, dlatego do nastepnej proby uzyje wlasnie flash baga umieszczonego centralnie w polowie wysokosci szelki.
pozdrawiam HF _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.cystof.

|
Wys³any: Wto Pa¼ 18, 2005 4:52 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Widze ¿e poruszy³em dra¿liwy temat
Te¿ mia³em okazje komercyjn± rakietkeo- szleke na sylwestra rozbieraæ w zesz³ym roku. Oto obserwacje:
- gwiazdki by³y u³o¿one lu¼no ale wy¿ej ³adynku [w jego wy¿szej czê¶ci] nie pamiêtam co tam rozrywa³o ale myslê ¿e H3.
- by³y u³o¿one strasznie niechlujnie, o co chodzi?? To znaczy ¿e poprostu lu¼no lata³y w srodku kartonika.
Wiem ¿e rozrzut w sylwestrowym szicie te¿ nie jest super...
My¶le ze nastêpn± moj± szelk± bedzie jednak cylindryczna... wiecej opisu jest. Wrzuce jeszcze foty mojej szelki kulistej od ¶rodka:
My¶le ¿e w kulisym przyczyn± mo¿e byæ oprócz za s³abekgo ³adunku rozrywaj±cego, za kiepskie ³±czenie pó³kul co nie pozwoli wytrzorzyæ wsystarczaj±cego ci¶nienia ¿eby gwiazdki mocniej i przez te bardziej w górê wyrzuciæ. _________________ Milczenie, jest dla g³upców najwy¿szym kunsztem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wys³any: Wto Pa¼ 18, 2005 10:36 pm Temat postu: |
|
|
W koñcu jednak temat siê rozkrêci³ i sam czytam ju¿ to z wiêkszym zainteresowaniem Dlatego za¶ cosik dopisze. Temat Cystofie nie jest dra¿ni±cy, a po prosty dotyczy choæby mnie i HellFire'a i jest po prostu tematem aktualnym. Tak¿e w koñcu mamy to co chcia³em, konkrety a nie jak to pisa³ Pirotechman posty w stylu "my¶la³em sobie.."
Ale przejdê do szelek.
Problem jest dla nas taki, ¿e szelki s± zbudowane w ró¿ny sposób i daj± ró¿ne efekty, czasem mo¿e byæ dodatek po prostu FB, nie chodzi ju¿ o sam proszek, a czasem mo¿e nie byæ. To te¿ wa¿ne praktyczne dane, które potwierdzili tutaj co niektórzy, ³±cznie ze mn± - sprawdzone na komercyjnych kulistych szelkach. To jest to, zale¿nie od efektu mo¿e byæ Fesh lub nie, czy inne u³o¿enie gwiazdek, czy ich ró¿na wielko¶æ. Ja znalazlem szelkê 2" salute, która mia³a w jednej pó³kuli sam Fb, a w drugiej rozrywaj±cy pcz na ³uskach ry¿owych. Do tego szelkê mo¿na zrobiæ na ró¿ne sposoby a bêdzie dzia³aæ poprawnie czyli bêdzie w pe³ni dawa³a efekt przez nas zamierzony.
Za ma³o mam czasu by wiêcej samemu siê dowiedzieæ przy praktyce, a to s± ju¿ nie ³atwe sprawy. Jak sam Pirotechman pisa³, ju¿ umieszczenie Flash bag'a jest wa¿ne.. lecz po ostatnich szelkach spróbuje dok³adnie sprawdziæ czy nie lepiej jednak daæ Fb na opó¿niacz ni¿ w centrum szelki.
pzdr.
Piroman2 _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Sro Pa¼ 19, 2005 10:56 am Temat postu: |
|
|
Piroman2 napisa³: | ....spróbuje dok³adnie sprawdziæ czy nie lepiej jednak daæ Fb na opó¿niacz ni¿ w centrum szelki.... |
Dodam ,¿e wg mnie ma to sens w szelce cylindrycznej. Gwiazdki opuszczaj± szelkê tak jak pocisk lufê czyli jest nie co czasu na zapalenie gwiazdek. Wiem bo sprawdzi³em to ( w ró¿nych uk³adach piro )
W szelce kulistej tego czasu nie ma. Nastêpuje fragmentacja korpusu i to co nie zd±¿y siê zapaliæ ju¿ siê nie zapali ( choæ gazy pewno jak±¶ jeszcze si³ê zapalj±ca maj± w bliskim s±siedztwie szelki - wg mnie maks. na jeden kaliber ). Ja tam bym w bursta wcisn±³ te kilka % proszu metalu ( albo da³ odpad gwiazdek ). Mo¿ecie tez zgranulowaæ przy pomocy NClak nie co flesha co doda impetu przy rozlocie szelki.
Albo dajcie super burstsa. KNO3/Mg/Opi³ki Fe grube : 55/45/ plus 60 Fe ( ponad 100 ). Obecno¶æ Fe powoduje ¿e unikamy o¶lepienia widza i mamy dodaktowy snop iskier , no i mieszanka jest super szybka . Jak kto¶ nie ma Mg to dajcie KCLO3/BNa/Al : 70/5/ 25 plus te 60 % grubego Fe . Ale ja stosowa³em wariant z Mg.
Pozdr. A
Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Sro Pa¼ 19, 2005 3:46 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wys³any: Sro Pa¼ 19, 2005 2:26 pm Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem zapalnosc zalezy nie tylko od samego bursta, ale tez od dobrego sprimerowania gwiazd, ktore tego wymagaja (bo np. przekonalem sie i jestem tego w 100% pewny, ze gwiazdy granite nie potrzebuja zadnego primera), a takze od wytrzymalosci korpusu, ktory zdola przetrzymac gwiazdy chwile dluzej w srodowisku goracych gazow prochowych. Jak widac nie ma zadnych problemow z zapalnoscia przy stosowaniu H3 (nawet bardzo kiepsko pokryte pcz gwiazdy niebieskie mi sie zapalilyu wszystkie). Myslac o stosowaniu flash bag'a, chce raczej zwiekszyc sile rozrzutu niz zapalnosc bo przysamym h3 mam praktycznie w kazdej probie 100% zaplanosci. Moze to wlasnie wynikac z tego ze h3 jest wolniejszy od flasha i daje czas na zaplon, dlatego zastanawiam sie raczej czy zwiekszenie mocy, a co za tym idzie przyspieszenie rozerwania korpusu nie zmniejszy mi tej zapalnosci.
pozdrawiam HF _________________ over...kszszszszszsz
Ostatnio zmieniony przez HellFire dnia Czw Pa¼ 20, 2005 6:06 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.cystof.

|
Wys³any: Sro Pa¼ 19, 2005 4:48 pm Temat postu: |
|
|
Piroman2 napisa³: | . Temat Cystofie nie jest dra¿ni±cy, a po prosty dotyczy choæby mnie i HellFire'a i jest po prostu tematem aktualnym. |
Nie dra¿ni±cy a dra¿liwy... a powiedzia³emto sobie bo w mp3 nabijania siê z radia maryja tak by³o [ ale to krótki OT]
Temat dotyczy tek¿e mnie ale to ze wzglêdu ¿e narazie jest szelkowym leszczem, przez co rozrzut moich gwiazdek daje wiele do ¿yczenia.
Ja ostatnio prubowa³em na miesznace KNO3/Mg brusta. Gwiazdki mimo ¿e szelka kulsta i jak mówi arek trudniej siê zapalaj±, zapali³y siê z powodzeniem... Rozrzut beznadziejny. B³ysk potworny [Oto fotka]
¯elazo mam tylko w formie proszku wiêc raczje nie uda mis iê wyprubowaæ mieszanki pirotechmana. Ale zobaczymy jak to wyjdzie na H3 z posypk± Flasha.
HellFire napisa³: |
a takze od wytrzymalosci korpusu, ktory zdola przetrzymac gwiazdy chwile dluzej w srodowisku goracych gazow prochowych
|
To co pisa³em wy¿ej, grubszy korpus to nie tylko lepsza zapalno¶æ ale te¿ mocniejszy rozrzut, poniewa¿ wiêksze ci¶nienie wkoñcu gwiazdki rozrzuca. _________________ Milczenie, jest dla g³upców najwy¿szym kunsztem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wys³any: Sro Pa¼ 19, 2005 4:53 pm Temat postu: |
|
|
cystof napisa³: | To co pisa³em wy¿ej, grubszy korpus to nie tylko lepsza zapalno¶æ ale te¿ mocniejszy rozrzut, poniewa¿ wiêksze ci¶nienie wkoñcu gwiazdki rozrzuca. |
sprawa nie jest taka prosta, zalezy jeszcze jaki papier i jak klejony, czy oklejany paskami, czy nawijany w calosci, wiazany itp....ale jak w tym posiedzisz to sam sie przekonasz jak wiele od tego zalezy
pozdrawiam HF _________________ over...kszszszszszsz
Ostatnio zmieniony przez HellFire dnia Sro Pa¼ 19, 2005 5:19 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
.cystof.

|
Wys³any: Sro Pa¼ 19, 2005 5:11 pm Temat postu: |
|
|
Taaa dia³e³ tkwi w szczegó³ach .
Ja pewnie nie odkry³em po³owy dia³b³a
Wiadomo ¿e ka¿dy szczegó³ ma jaki¶ wp³yw. Wy¿ej chodzi³o mi o to ¿e "mocniejszy" korpus [jakkolwiek by¶my go wzmacniali] to lepszy korpus i lepszy rozrzut.
edit: tamata szelka by³a 2.6" albo troche wiêcej. Ale to i tak za du¿y b³ysk... _________________ Milczenie, jest dla g³upców najwy¿szym kunsztem.
Ostatnio zmieniony przez .cystof. dnia Sro Pa¼ 19, 2005 7:03 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wys³any: Sro Pa¼ 19, 2005 9:59 pm Temat postu: |
|
|
My¶le ¿e szelki wci±gaj± jeszcze bardziej w pó¼ñiejszym etapie, bo na pocz±tku to dla mnie jest jak po prostu chce siê co¶ zrobiæ to siê stara to zrobiæ, pó¼niej to daje po du..e jak siê cz³owiek narobi przy wiêkszej szelce a tu nic.
Hubcio, nie chcê Ciê uraziæ, ale jak bêdziesz wyci±ga³ tak prymitywne wnioski to zajmie Ci to troszkê du¿o czasu, a¿ uda Ci siê zrobiæ co¶ dobrego. Same stwierdzenie ¿e FB jest dla Ciebie dobry jest do kitu.. ju¿ nie chodzi, ¿e siê go jednak nie powinno stosowaæ czy co¶. Ale uwa¿am i¿ nie mo¿na wszystkiego stwierdziæ po jednej szelce Niestety tak jest, bo jeszcze w nastêpnych szelkach FB mo¿e zawie¶æ. Ró¿nie to bywa
Co do korpusu musimy tak¿e pamiêtaæ o umiarze, nie mo¿e byæ te¿ za gruby; tak samo jak gruby korpus nie oznacza odrazu zwyciêstwa i wcale dobra szelka takiego korpusu mieæ nie musi. Jak wy¿ej pisa³ HF to wa¿ne jak ogólnie wzmacniamy korpus.
Ale ju¿ du¿o napisali¶my o tym wszystkim, teraz czytaæ, my¶leæ i robiæ na zasadzie tego co pisze! Oszczêdzi Wam to czasu.
pzdr.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Czw Pa¼ 20, 2005 1:10 pm Temat postu: |
|
|
lamerwd napisa³: | - widocznie rozerwanie nastêpuje w jednym miejscu korpusu i gwiazdki lec± w kierunku rozrywu. |
Wg mnie trzeba do¶æ solidnego kopa od wewn±trz korpusa. . Nie wiem czy wiecie ale jak MW detonuje wewnatrz grubej stalowej rury to na zdjeciach z superszybkiej kamery widaæ jak rura rozdyma siê jak balon i dopiero pêka na od³amki .Nie mam pod rêk± wyników ale ten promieñ rozdêcia to chyba maks. promieñ rury. Zale¿y te¿ od stali albo innego metalu na rurê ( np.. mied¼ ) no i od prêdkosci detonacji MW.
Je¶li w rurê daæ np. proch czarny to nie ma rodêcia tylko od razu pêkanie rury. Wiêæ my¶lê, ¿e diabe³ siedzi w dynamice rozlotu korpusu.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum
|