Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G³ówna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj 

Dysza....
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Nastêpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G³ówna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
maxlam
Go¶æ

PostWys³any: Nie Wrz 25, 2005 2:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dysza....

Jest to dysza z mojego silnika fi20 (ju¿ opisywa³em na forum) wczoraj zrobi³em dwie kolejne zmieniaj±c trochê technikê odlewania...

Wiêc silnik z rury PP o wytrzyma³o¶ci 20bar sto¿ek do wyciskania dyszy zrobiony z kartonu + ta¶ma klej±ca o wymiarach takich jak na poni¿szej rycinie

Najpierw nale¿y rozgrzaæ koniec rury tak aby zrobi³ siê plastyczny nastêpnie zaginamy do ¶rodka oko³o 10mm by posta³ rant i aby zosta³ prze¶wit oko³o fi 19mm. Zostawiamy do ostygniêcia

Bierzemy trzpieñ z otworem w osi o wymiarach takich by wszed³ do silnika od strony nie zagiêtej bez wiêkszych luzów, wk³adamy uprzednio sporz±dzon± zaprawê (w moim przypadku jest to cement ci¶nieniowy z szamotem 4:1) do cementu wk³adamy nasz papierowy szablon z trzpieniem metalowym tak by trzpieñ trafi³ w otwór w naszym oporze ¶ciskamy wszystko by odbi³ nam siê sto¿ek wyjmujemy do sprawdzenia w razie konieczno¶ci dok³adamy i odciskamy ponownie i nie wyci±gamy wyci±gniemy dopiero jak wyschnie w moim przypadku 5min gdy¿ jest to cement szybkoschn±cy.

A oto efekt naszej pracy....

Dysza proszê bardzo Wink

Nowy metalowy sto¿ek do wyciskania dyszy w betonie Wink

Wymiary wysoko¶æ l=35mm mniejsza ¶rednica 7mm wiêksza ¶rednica 18mm k±t dyszy 10 stopni

Mam pro¶bê o pomoc w obliczeniu optymalnej dyszy dla silika fi20 arkusz z danymi silnika mo¿na pobraæ http://rapidshare.de/files/5025598/10.09.2005.rar.html
Powrót do góry
MadMax

Do³±czy³: 26 Mar 2005
Sk±d: Trzebnica

PostWys³any: Nie Pa¼ 16, 2005 12:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dysza czê¶æ 1...

Buszuj±c po internecie znalaz³em ciekawy artykulik, opisuj±cy budowê silnika PVC ( byæ mo¿e ju¿ znany ) http://www.users.on.net/~DYER_GLENALTA/4thGen/4thGen.htm .
W ramach treningu postanowi³em zrobiæ sobie tak± dyszê - bêdê mia³ pó¼niej mo¿liwo¶æ porównania jej z dysz± prasowan±.

A oto kilka fotek:

Materia³y:

Klejenie podk³adek:

Wklejanie podk³adek:

Przygotowanie pomocniczego uchwytu:

Dobór sk³adników zaprawy i wykonanie próbek:

Ci±g dalszy nast±pi ... ( mam nadziejê ) Very Happy .

P.S. A porównanie bêdzie z dysz± :

P.S.2. Przy okazji podziêkowania dla FNmilo, za zrobienie t³ocznika Very Happy . Dysze powoli nabieraj± kszta³tu. Muszê tylko potestowaæ ró¿ne sk³adniki mieszanek.

Pozdrawiam
Piotrek
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora
Rafa³

Do³±czy³: 27 Sty 2005
Sk±d: to umiesz??

PostWys³any: Nie Pa¼ 16, 2005 2:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A te drgie dysze to z czego one s± ??

PS
sam robiles t± prase ?

Do³±czy³: 26 Mar 2005
Sk±d: Trzebnica

PostWys³any: Nie Pa¼ 16, 2005 2:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sk³adniki wstêpne: cement, szamot, odrobina wapna ( lub talku), kilka kropel szk³a wodnego + woda. W ¶rodku metalowa podk³adka. Czeka jeszcze mnie dobór proporcji mieszanki i/lub ewentualna zmiana sk³adników.

P.S. Prasê sam robi³em. Trochê wiêcej zdjêæ zamie¶ci³em na stronie: http://83.15.210.242/piotrek/prasa.php

Ostatnio zmieniony przez MadMax dnia Pi± Maj 26, 2006 8:10 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Powrót do góry
maxlam
Go¶æ

PostWys³any: Sro Pa¼ 26, 2005 7:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzi¶ kolegê zagoni³em do tokarni i wytoczy³ mi sto¿ki do odciskania dysz dla moich prób z silniczkiem fi20 (na razie na próbê jak siê sprawdzi to zrobiê sobie z nierdzewki Wink )

Opisujê w kolejnej próbie dysza bêdzie mieæ dwa k±ty 12 stopni sta³y w obu próbach silników i dwa które bêd± siê zmieniaæ (nr 1) 30 stopni i (nr 2) 45 stopni reszta silniczka bez zmian (patrz próby badziwiaka w temacie o hamowniach oraz w temacie rakieta dla pocz±tkuj±cych czy co¶ tak...)

Dodano 28 pa¼dziernika

Wolne Wink od jutra nic prócz SR Wink jutro robiê dwa jeden z kontami 30/12 i 45/12 koñczê hamowniê i mo¿e nied³ugo test my¶lê, ¿e w poniedzia³ek wtorek protestujê, choæ nie wiem znaj±c ¿ycie mo¿e byæ ró¿nie... Testy na hamownie jeszcze nie wiem jak wycechowanej tzn. do ilu kg ostatnio by³a do 5kg i silnik odpalony od ty³u jak bozia przykaza³a przekroczy³ dzi¶ mam super kszta³tki my¶lê, ¿e z now± dysz± zyskam sporo wed³ug arkusza mo¿na by wycisn±æ 110N przy wspó³czynniku 0,85 zak³adam ¿e takiego nie uzyskam ale mo¿e Wink my¶lê aby max hamowni by³o 10kg ale zastanawiam siê nad tym jeszcze (mo¿e trochê optymizmu).
Powrót do góry
ska³t

Do³±czy³: 22 Cze 2004
Sk±d: lud

PostWys³any: Pon Pa¼ 31, 2005 9:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy kto¶ ma przetestowany sk³ad miesznaki na dysze który jest wytrzyma³y bo ja kombinuje i za ka¿dym razem albo jest za kruche albo nie chce siê formowaæ w prasie prosze o dok³adny opis w ile i czego
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
milimetr
Banita

Do³±czy³: 30 Pa¼ 2005

PostWys³any: Pon Lis 07, 2005 8:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja robie dysze do kijanek tak :kartka paieru jakie¶ 6 cm szeroko¶ci 40 cm d³ugo¶ci zawijam na baterie 1.5 v oczywi¶cie klej do papieru potem biore o¶miorniczke co¶ podobnego do poxipolu jakie¶ 10 % o¶miornicy i 90 % H2O rozrabiam, biore baterie z nawiniêt± kartk± moczê w tym roztworze i przesówam baterie i wsuwam drug± tak ¿e ta druga jest cm w korpusie drug± wysówam tak ¿e 0,7 cm jej koniec jest od drugiej sznurek ¶ciskam w miejscu gdzie nie ma baterii i mam dysze wk³adam jeszcze na 15 minut do roztworu wyjmuje i susze ani razu mi jeszcze nie przepali³ karmelek
mimo ¿e o¶miornica to substancja ³atwopalna .

gg = 4373752
Powrót do góry
ska³t

PostWys³any: Pon Lis 07, 2005 8:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiesz Maxlam wydaje mi siê ¿e twoja prasa do dysz jest trooche nie taka a mianowicie to przewêzenie w dyszy powinno mieæ pare milimetrów i mnie ma 4 mm a u ciebie to jest tylko ostry kant ja swoj± prase poprawia³em tak jak doradzi³ mi pan Kertmit ...
Powrót do góry
maxlam
Go¶æ

PostWys³any: Pon Lis 07, 2005 9:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ska³t napisa³:
wiesz Maxlam wydaje mi siê ¿e twoja prasa do dysz jest trooche nie taka a mianowicie to przewêzenie w dyszy powinno mieæ pare milimetrów i mnie ma 4 mm a u ciebie to jest tylko ostry kant ja swoj± prase poprawia³em tak jak doradzi³ mi pan Kertmit ...

Ja stosujê metalowe wk³adki (jak R. Nakka) wiêc nie ma tam ostrego zakoñczenia tylko metalowa wk³adka itd...

Dodano:

Ostatnio tak sobie my¶lê Wink czêsto mi siê to zdarza hehe a mianowicie dysza inna ni¿ sto¿kowa i tu jest moja wielka pro¶ba jak kto¶ mia³ by linka do jakiego¶ softu kre¶l±cego takie krzywizny... Wink
Powrót do góry
ska³t

PostWys³any: Wto Lis 15, 2005 10:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja ju¿ mam by³em w sobote w sklepie plastycnym i kupi³em gline :] zrobi³em 5 dysz okaza³o siê ¿e dysze z samej gliny nie zdaj± egzaminu zacze³em próbowaæ i wkoñcu uda³o mi siê co czego od dawna w sumie szuka³em ¶wietnego materia³u na dysze gline zmiesza³em z cementem i szamotem do tego du¿¿¿ooo w³ókna wêglowego najpierw szusze 2 dni na kaloryferze pó¼niej na godzine stawiam na palniku z gazem jest twarde jak kubek i ¶liskie :] chyba napisze oddzielny post ze zdjêciami :]
Powrót do góry
Joker
Go¶æ

PostWys³any: Sro Lis 16, 2005 6:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Ja tam robie dysze z gipsu rozrabiam go zeby wyszed³ jak ¶mietana robie dysze a na koñcu wklejam j± na dwa kleje pierwszy wilkol na górnej czê¶ci a na dolneja daje kropelke alno ¿ywice E.
Powrót do góry
Jacek R.

Do³±czy³: 03 Wrz 2004
Sk±d: Z ³±k Arkadii a tak serio Kraków

PostWys³any: Sro Lis 16, 2005 7:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ej zaraz zaraz. gips zeby trzyma³ musi byæ uwodniony tak?! wiec je¶li go wypra¿ymy (co tez sie dzieje podczas pracy silnika) normalnie zmienia sie w proszek. Mam racje? Je¶li nie to prosze mnie poprawic i wybaczyæ.
Joker
Go¶æ

PostWys³any: Sro Lis 16, 2005 7:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Mi gips sie nie zmienia w proszek jeden silnik u¿ywa³em 3 razy bo sie nie przepala³ i dysza by³a ok a za czwartym razem go rozwali³o a wysza le±³a na ziemi tylko lekko czarna bo przypieczona ale da³o to sie zdrapaæ
Powrót do góry
ksard

Do³±czy³: 07 Lis 2003

PostWys³any: Sro Lis 16, 2005 9:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MadMax napisa³:
W ramach treningu postanowi³em zrobiæ sobie tak± dyszê - bêdê mia³ pó¼niej mo¿liwo¶æ porównania jej z dysz± prasowan±.

Witam

Jestem ciekaw, czy ju¿ robi³e¶ testy porównawcze z tymi dyszami?
Podoba mi siê Twoje profesjonalne podej¶cie do sprawy Very Happy .

Moje silniki wyposa¿am w dysze z CX5 -> to informacja równie¿ dla kolegów poszukuj±cych materia³ów na dyszê.
Materia³ ten sprawuje siê bardzo dobrze.
Wielk± jego zalet± jest to, ¿e nie wymaga stosowania prasowania i ¿e mo¿na dyszê odlewaæ bezpo¶rednio w korpusie silnika.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
ska³t

PostWys³any: Sro Lis 16, 2005 7:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

GLina te¿ nie wymaga prasowania wystarczy ¶cisn±æ j± w rêkach i ju¿ zrobie zdjêcia jak to wygl±da w praktyce :]
Powrót do góry
Cichy

Do³±czy³: 15 Kwi 2006
Sk±d: z domowego zacisza.

PostWys³any: Pon Kwi 24, 2006 12:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja uzywam siatki sciernej {krzemu wêglik }[mo¿an kupic w hipermarkecie typu OBI] któr± potem zaklejam szpachlówk±, acha do szpachli dodaje trosze drobnego {tego zó³tego} piasku.

Wytrzymuje wysokie temperatury polecam. Wink

O to zdjecie siatki.Troche nie wyra¿ne ale widaæ jak mniej wiecej to wyglada.

P.S. Jezeli kto¶ nie jest w stanie tego kupiæ mo¿e sie pobawiæ z tak± scierk± do naczyn {ona jest z drucików}, tyle ze w tegy bedzie trzeba lepiæw rekach.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Adres AIM
maxlam
Go¶æ

PostWys³any: Pon Kwi 24, 2006 2:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przyznam siê bez bicia nie rozumiem, do czego pijesz z t± siatk±...

Proszê o ³opatologiczne wyt³umaczenie, bo ni jak nie pasuje mi to do tematu o dyszach...
Powrót do góry
yetihehe

Do³±czy³: 26 Pa¼ 2002
Sk±d: Znienacka

PostWys³any: Pon Kwi 24, 2006 5:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jacek R. napisa³:
ej zaraz zaraz. gips zeby trzyma³ musi byæ uwodniony tak?! wiec je¶li go wypra¿ymy (co tez sie dzieje podczas pracy silnika) normalnie zmienia sie w proszek. Mam racje? Je¶li nie to prosze mnie poprawic i wybaczyæ.
Zgadza siê. W³a¶nie dlatego gips ma tak du¿± erozjê, bo w zetkniêciu z gazami wylotowymi siê wypra¿a, zmienia w proszek i ten proszek jest natychmiast wydmuchiwany z dyszy, ods³aniaj±c kolejne powierzchnie do oddzia³ywania temperatury.

Maxlam: Cichy stosuje siatkê do wzmocnienia dyszy, jako szkielet.

pessos

Do³±czy³: 27 Cze 2004
Sk±d: Trinneck

PostWys³any: Pon Kwi 24, 2006 5:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spoko tylko ta siatka jest robiona na... sznurkach ni to bawe³na ni tworzywo Rolling Eyes wiêc szkielecik nie teges jak by sie mog³o na pierwszy rzut oka wydawaæ po akcji z wêglikami Rolling Eyes

plany na dzi¶ s± takie, ¿e ich nie ma
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email Odwied¼ stronê autora
Micha³_R

Do³±czy³: 03 Sty 2006
Sk±d: Mazowsze

PostWys³any: Pon Kwi 24, 2006 6:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pessos napisa³:
Spoko tylko ta siatka jest robiona na... sznurkach ni to bawe³na ni tworzywo Rolling Eyes wiêc szkielecik nie teges jak by sie mog³o na pierwszy rzut oka wydawaæ po akcji z wêglikami Rolling Eyes

taka siatka to zwyk³a siatka tekstyla pokryta chyba ziarnami korundu.

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G³ówna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Nastêpny
Strona 4 z 7

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum
Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum