Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Bączki... to były czasy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Łodygin

PostWysłany: Wto Lip 27, 2004 1:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

udało mi sie odzyskać i jakoś poskładać 2 filmy moich "pierwszych" bączków Very Happy (z sformatowanego HDD)
BĄCZEK
niestety operator(nie ja) miał troche spuźniony "zapłon" - nie widać na filmie ale bączek naprawde wysoko poleciał.
BĄCZEK
nieudany start bączka- testowałem bączki niewzmacniane monetą Al- a taki był właśnie efekt...

POZDRAWIAM

Don Kisiel

PostWysłany: Pią Sie 13, 2004 10:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bo trzeba umieć uderzać młotkiem(i mieć suchy chloran i cukier). Wrażliwość na uderzenie mieszanki KClO3+cukier (1,8kGm/cm2)jest niewiele mniejsza od KClO3+S(1,1kGm/cm2). Więc lepiej uważaj z MP bo możesz się kiedyś zdziwić..

Pozd.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
bomberman22

PostWysłany: Czw Wrz 09, 2004 1:31 pm    Temat postu: moje bączki Odpowiedz z cytatem

Podzielę się z Wami moimi doświadczeniami w dziedzinie bączków. Dopiero od niedawna (od kąd zacząłem "prasować" je butem) zaczynają mi one naprawdę dobrze wychodzić. Bez przyklepywania butem bączek "wypluwał" kapsla zanimm wystartował. Poza tym przekonałem się, że paliwo CZARNA KARMELKA jest wprost idealne na bączki.
W życiu robiłem bączki na 3 rodzaje paliw:
a) KNO3/cukier zwykły 55/45 objętościowo
b) KNO3/cukier puder 50/50 objętościowo
c) CZARNA KARMELKA

Dysza: moja ma przeważnie fi 3 mm, a przy CZARNEJ KARMELCE 3,5 mm. Wyginam ją pod kątem 90 stopni, jest na spodzie bączka, 3mm od brzegu.

Odpalanie: koniecznie oryginalny, komercyjny ląt!!!

Uwagi: bączki z CZARNĄ KARMELKĄ przyklepuję dodatkowo ciężkim młotem lub prasuję mocno w imadle.

Charakterystyka lotu:

a) najmniejszy ciąg, bączek wzbija się w powietrze dopiero po 3 s, wzlatuje na kilka metrów, czasami opada i skacze, czasami leci b. wolno, po czym nagle wywala w górę jak rakietka. Próbowałem bączki z nadmiarem cukru. Nie wyszły. Dyszka przytyka się, ciąg jest za mały, aby bączek oderwał się od ziemii. w mieszance powinno być tyle cukru, aby dym czuć było "cukrem".

b) bardzo fajne paliwko, bączek szybko startuje, leci powoli i równo na wysokość około 7 metrów.

c) dla mnie najlepsze paliwo, bączek niewiarygodnie szybko startuje, leci b. szybko na wysokość gdzieś 25 metrów, pod koniec czasami wybucha i rozrzuca niedopalone paliwo po niebie. Polecam wszystkim!!!

Teraz będę testował bączki na proch czarny. Powiedzcie, jakiej dyszy najlepiej użyć do p.cz. Mój jest przegryzany i mielony, nie czy się nada (temperatura spalania).

I jeszcze jedno: moje bączki na paliwie KNO3/cukier lecą b. ładnie, ale nisko. Co zrobić, aby taki bączek poleciał na ok. 20 metrów? Aha, i mam zamiar zrobić BĄKA na CZARNĄ KARMELKĘ z pudełka po paście do butów i z 20 CM LONTEM!!!

Ufff, nie czuję rąk od pisania.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Melker

PostWysłany: Pią Wrz 24, 2004 3:06 pm    Temat postu: Karmelka Czarna Odpowiedz z cytatem

Cukier - 30%
Węgiel drzewny - 4%
Saletra potasowa - 66%

To nie temat o karmelce tylko o baczku, a swoj droga czy to taka sztuka zrobi dziurke w zakrtce, nasypa Pcz, albo KnO3 & cukier, zatka dziurke gotowym "papierkiem" z dna zakretki, zostaje potem tylko zagicie i juz ... 10 minutek a zabawa niezla Very Happy Jesli to takie trudne to moze latwiejsza jest szelka co ? Confused Oczywiscie zartowalem, ale bez przesady ..... Baczek to najlatwiejsza rzecz, która da sie w pyro zrobic, oczywiscie oprucz swiecy bialej z KnO3 i saharozy Wink . Ja sie rozpisalem, ale baczek to super rzecz ....

P.S. Ty chce robic baczka na czarna karmelke Question , niewiem jak Ty, ale ja bym z tym uwazal, bo moze wybuchnac, jak dobrze zatkasz a "dysza" bedzie mala .... Wtedy to juz moze grac role petardy z metalowym korpusem. Wiec niestuj metra od baczka tylko przynajmniej 15 metrow .... Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM  
Kapucino

PostWysłany: Czw Sie 18, 2005 8:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja podam wam sprawdzony w 100% pewny przepis na bączki latające Very Happy
a więc potrzebujemy kapsla od wódki lub wina, salterę, cukier i to wszystko Very Happy najlepsze są kapsle z tektórką na spodzie bo posłuży nam jako zatyczka. jeśli zamiast tekturki jest taka pienka to ją wyjmujemy a jeśli jest zalewany takim plastikiem to można go zostawić. jeśli nie było tektórki musimy ją sami zrobić. najlepiej z tekury wyciąć cztery kółeczka i skleić ze sobą. teraz mieszamy saletrę z cukerm objętościowo 1:1(ewentualnie z małą przewagą cukru)i nasypuyjemy gdzieś do 3/4 wysokości. potem zatykamy naszą tekttórką i zaginamy przegi aby zatyczka nie wyleciała. potem bierzemy małego gwoździa i wbijamy go i przechylamy w bok. potem wykałaczką tempą stroną robimy w dyszy wglębienie i napychamy pełno siarki z zapałek. potem do tej siarki przykładmy zapałkę i pocieramy o draskę i ladziemy na ziemi Very Happy

Zbigniew

PostWysłany: Czw Sie 18, 2005 11:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

po 1- kręcąc się stabilizuje lot
po 2- dysze są bardzo małe jest wysoki zacisk i nawet na słabym paliwie może polecieć( cisnienie sie wytwarza spore, a bączek jest lekki - sr dużo cięższy)
po 3- jak dobrze zrobisz sr poleci napewno wyzej (tylko paliwo karmelek)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Kacper

PostWysłany: Pią Wrz 23, 2005 6:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!

to dla nie wiedzących nadal gdzie powinna być dysza bączka.

I filmik z pruby na pcz (fajnie wygląda klatka z wybuchu bączka)
http://rapidshare.de/files/5443474/pcz.MOV.html
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Jacek R.

PostWysłany: Wto Wrz 27, 2005 7:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O wlasnie mi sie nudzilo Very Happy zrobilem bączka z nakrętki od butelki na karmelce z Fe2O3 a to zdjęcia:

Marbi

PostWysłany: Pią Wrz 30, 2005 3:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No coś tam się udało... ale dużo zajmuje, bo około 10 MB... jak zmniejszyć wielkość takiego pliku i gdzie jeszcze go można wrzucać? Jak można uciąć film w jakimś miejscu?

http://media.putfile.com/Foto045

gg: 579078
Powrót do góry
Kapucino

PostWysłany: Pią Wrz 30, 2005 8:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ważne jest aby nie dać za dużo saletry. najlepiej wychodzi pół na pół objętościowo z małą przewagą cukru. i musi być dość gruba zatyczka(okładka z grubego zeszytu)i mocno trzeba zacisnąć. a tak ma wyglądać dysza. na pierwszym obrazku rzut z góry a na drógim rzut z boku:

moje prawie wszystkie latają a niektóre nawet skaczą Laughing

Marbi

PostWysłany: Pią Wrz 30, 2005 10:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A więc proszę:

http://www.xthost.info/marbi/piro/Foto045_ToAvi.avi

Moim zdaniem problemem może być zatyczka (używam tej gąbeczki)... ale nie jestem pewien!

Powrót do góry
Dawidq

PostWysłany: Sob Paź 01, 2005 9:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zrób kółko z kartonu - jakoi zatyczke tak ze 3 kółka i git Very Happy
GUN_1917
Gość

PostWysłany: Sob Paź 01, 2005 11:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy ja juz mowilem ze nie ma to jak baczki na prochu czekoladowym ?
ew.taka padzge kiedys robilem z Pcz i maki ziemniaczanej ze sie to na patelke ladowalo dolewalo wody i grzalo taki glut wchodzil no i po wysuszeniu to do wszystkiego sie nadaje Very Happy baczki tez na tym glucie niezle lataly ..

pozdrawiam
Powrót do góry

Marbi

PostWysłany: Sob Paź 01, 2005 11:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie mi poleciał (tzn wyskoczył) na 1,5 m bączek Smile Nagrałem... pewnei zaraz zamieszczę filmik Smile

ed: Dodałem filmik... niestety nie widać nic poza startem... nie spodziwałem się takiego efektu Smile

http://www.xthost.info/marbi/piro/baczek.avi

Powrót do góry
Marbi

PostWysłany: Czw Paź 06, 2005 5:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to poprosiłem o odblokowanie... ale nie piszcie, że Wam się przykleja bo znów nam zablokują Smile

Ja już dochodzę do perfekcji i bączki latają mi do 8 piętra (rekord).

Aha... i wcale nie mielę cukru... ani saletry Smile

ed: Może jutro nagram jakiś filmik... ale przed domem mam słaby pas startowy (piasek), więc nizej latają niż z betonu Smile

Powrót do góry
Kwik

PostWysłany: Pią Paź 07, 2005 3:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam! Moje bączki latały bardzo ładnie i miło wspominam tamte czasy poza jednym dniem. Puszczaliśmy bączki z ręki.Zrobiłem ich całą reklamówkę- na 100% było ich ponad 200 sztuk-i dawaliśmy czadu! Do czasu... Poparzyłem ręke i dowiedziałe sie mama co my wyprawialiśmy! Laughing Potem przez całą noc spałem mocząc oparzona łape w misce z zimną wodą. Laughing
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Marbi

PostWysłany: Sob Paź 08, 2005 2:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak wyglądają moje bączki... dyszkę czasem robię jeszcze trochę bardziej z brzegu oraz skierowaną w kietunku kręcenia a nie tak bardzo środka... ale podobnie wszystkie wyglądają Smile

ed:

Dadaję jeszcze dwa loty. Może nie na rekordowe 8. piętro, ale zawsze coś Smile

Kręcone aparatem z funkcją krótkich sekwencji video, więc proszę o wyrozumiałość Smile

http://www.xthost.info/marbi/piro/baczek2.avi

http://www.xthost.info/marbi/piro/baczek3.avi

Proszę o ocenę i jakby ktoś chciał to mogę opisać (ew. sfotografować) jak to zrobić ładnie Smile

Ostatnio zmieniony przez Marbi dnia Sob Paź 08, 2005 2:51 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
joxo

PostWysłany: Nie Paź 16, 2005 10:31 am    Temat postu: bączek Odpowiedz z cytatem

wasze opisy bączków bardzo zachęcily mnie do ich produkcji. A wiec wyprodukowalem 2. Wziolem kapsel po wódce napelnilem saletrom z cukrem pudrem zkarmelizowalem i od gory zatkalem blaszką po świecce z ikei. Dysze zrobilem na 2 mm z boku kapsla. Nie wylecial. Drugi mial dusze na 3-4mm, zrobil jedno kólkoi pozostal na ziemi. Wiec prosze was o pomoc. Czym zatykac bączki od dolu? i w którym miejscu robic dysze?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email MSN Messenger 
Kapucino

PostWysłany: Nie Paź 16, 2005 12:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="Marbi"]
[quote]

omg Shocked dysza ma być sierowana w stronę bączka. i po co lont marnować. ja robi dysze potem wykałaczką otwór pakuję siarki z 3-4 zapałek przykładam łepek zapałki do dyszy i pocieram o pudełko i ładnie odpala. nic sie nie bać na pewno nię rąbnie saletra z cukerm. gorzej jakby był pcz

Marbi

PostWysłany: Nie Paź 16, 2005 12:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na zdjęciu słabo widać... Ale lepiej robić dyszke bardziej w kierunku kręcenia , a nie tak bardzo do środka Smile

Powrót do góry
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 2 z 5

Skocz do: