Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
CmOs

Dołączył: 29 Gru 2004 Posty: 61 Skąd: okolice Europy a konkretnie z Polski
|
Wysłany: Czw Wrz 22, 2005 7:40 pm Temat postu: |
|
|
Ponieważ ten temat mnie interesuje, to postanowiłem się wypowiedzieć
Otóż wydaje mi się że nie obejdzie się bez komputera lub ewentualnie skomplikowanego "pyro box'a" na mikrokontrolerach
Ja by widział to mniej więcej tak:
Trzeba napisać program, dzięki któremu będzie można ustalać sekwencje zsynchronizowane z muzyką.
Zbudować pyro box z mikroprocesorami i duuuużą ilością przekaźników lub tranzystorów mocy.
No i niestety dochodzę do wniosku że to dla mnie za drogie ;/
Jest jeszcze drugi sposób, a mianowicie odpalanie układem z mikrofonem!
Rozwiązanie dużo tańsze, lecz moim zdaniem mniej efektywne i dające gorszy efekt.
Można by też zastosować jakiś układ z wejściem liniowym i zestawem filtrów różnych częstotliwości... sam nie wiem może jakiś PROFI się wypowie na ten temat?? Czekam na jakieś sugestie i podpowiedzi. _________________ Tylko ja i moja ............... PIROTECHNIKA!
www.repliki-broni.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Czw Wrz 22, 2005 7:44 pm Temat postu: |
|
|
CmOs napisał: | (..) Trzeba napisać program, dzięki któremu będzie można ustalać sekwencje zsynchronizowane z muzyką.
Zbudować pyro box z mikroprocesorami i duuuużą ilością przekaźników lub tranzystorów mocy. |
Pierwsza rzecz: faza testów, piszę program w Delphi 6 zwie się "AF System 2005"
Druga rzecz: układ Ahmeda z TTL-ami 74154 czyli max 256 zapalników. Napięcie z LPT za niskie daltego przekaźniki. Więcej ciekawostek w sobote.
CmOs napisał: | No i niestety dochodzę do wniosku że to dla mnie za drogie ;/ |
przy wersji 64 zap. ok 35-40zł za samą elektronike. drogo ?  _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CmOs

|
Wysłany: Czw Wrz 22, 2005 7:56 pm Temat postu: |
|
|
Damian napisał: | przy wersji 64 zap. ok 35-40zł za samą elektronike. drogo ? |
To chyba za same przekaźniki
Nie no może jakoś wybitnie drogo to nie jest....chociaż z drugiej strony co to jest te 64 zapalników ?? To raczej nie starczy na jeden utworek chyba że pokaz rozciągnie się w czasie, ale wtedy to jest mało efektownie i wogóle lipa ;/
W tym roku to już raczej nie zrobię... ale może w następnym ?
Edit: mały błąd _________________ Tylko ja i moja ............... PIROTECHNIKA!
www.repliki-broni.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Czw Wrz 22, 2005 7:58 pm Temat postu: |
|
|
64 zapalniki NIE oznacza 64 fajerwerki. Są jeszcze stepery  _________________ 5, 10, 15 ?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CmOs

|
Wysłany: Czw Wrz 22, 2005 8:01 pm Temat postu: |
|
|
A czy ja napisałem że na 64 fajerwerki ?? NIE
Ale w tym roku i tak się tego nie podejmę.
A co do ceny to napewno będzie większa bo:
trzeba skołować (kupić) jakąś porządną obudowę
gniazda, wtyki (to sporo zwiększa koszt)
jakaś płytka PCB i okablowanie (koszty niewielkie)
EDIT:
układ 74154 w sklepie internetowym
Fajna symulacja układu _________________ Tylko ja i moja ............... PIROTECHNIKA!
www.repliki-broni.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
lukas_jg

|
Wysłany: Czw Wrz 22, 2005 10:16 pm Temat postu: |
|
|
Wszystko ustawia się w rytmie muzyki - kolejne wystrzały. Wiadomo że po wystrzale mamy około 2-5 sekund aż petarda-ognie eksplodują na jakiejś wysokości. Dlatego po złożeniu wszystkiego w całość najpier odpalamy sekwencje petard i po 5 sek muzykę
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Pią Wrz 23, 2005 10:00 am Temat postu: |
|
|
Jak będę miał troszkę czasu, to może napiszę własny program do odpalania. Zastanawiam się też nad zrobieniem skrzynki, która będzie sterowana jedną tylko linią, ta linia będzie odpalać kolejno fajerwerki, to znaczy nie ma wyboru który odpalić, tylko kiedy odpalenie następnego. Myślę że to uprości układ i zrobi go skalowalnym. To znaczy wiem jak zrobić, żeby można było w superprosty sposób dodać kolejne dokłądnie takie same skrzynki obsługiwane przez ten sam program. Można zrobić skrzynki po ile się chce wyprowadzeń. Program będzie miał kilka fajnych założeń, jak profile fajerwerków, to znaczy ustawiamy rózne typy fajerwerków i opóźnienia jakie mają być. Program sam automatycznie obliczy różnicę czasu do wystrzelenia fajerwerku. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Sob Wrz 24, 2005 9:50 am Temat postu: |
|
|
AF SYSTEM 2005 - program + dekoder
Funkcje całego systemu:
- stabilna dokładność (czas) wydania sygnału (100ms, nie ma możliwości aby było więcej; ewentualnie próby z 20ms, ale w fazie opracowań)
- zabezpieczenie LPT ("uzbrojenie")
- automatyczne rozpoczęcie pokazu o danej porze
- dwa tryby pracy: AUTO oraz MAN
- możliwość załadowania wcześniej zapisanych schematów
- dekoder umożliwiający odpalenie 64 zap.
- kompatybilność z rodziną 9x i NT naszego ukochanego systemu operacyjnego
Program
Aktualna wersja: 0.60918
Dekoder
Np.
Kod: | 0 1 2 3 4 5 6 7 8
X X X X X 0 X 0 0
256 128 64 32 16 8 4 2 1 |
1+2+8= 11
=dajta czadu na 11 zapalnik
Układ do tymczasowego testowania:
8-żyłowy kabel sieciowy
Taki sobie film...
Dodatki (koncepcja):
- tester zapalników
- wzmacniacz sygnału
PS. przepraszam że ten post tak sztywnie napisany ale czas goni a ja chyba do trzeciej klasy liceum nie dam rady...  _________________ 5, 10, 15 ?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CmOs

|
Wysłany: Sob Wrz 24, 2005 11:02 am Temat postu: |
|
|
No no no! Nieźle! Wszystko ok, ale mi się nie widzi branie komputera na miejsce pokazu! Ja sobie zrobie pirobox na mikroprocesorku jakimś + pamięć na sekwencje odpalania. No i oprogramowanie to też będę musiał sam napisać. Ale ja zrobię programowanie box'a przez RS-232 (COM).
P.S: w sumie stwierdziłem że to jednak nie takie drogie w 200zł chyba bym się zamknął. (Mikroprocesorowy pirobox z alfanumerycznym wyświetlaczem) _________________ Tylko ja i moja ............... PIROTECHNIKA!
www.repliki-broni.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Sob Wrz 24, 2005 11:16 am Temat postu: |
|
|
Tak pozatym jeden schemat pokazu mam już gotowy, odpalam w sylwestra. Kupne zapalniki odchodzą od tych 5V 60mA na 15 metrowym kablu, nie wiem jakim cudem  _________________ 5, 10, 15 ?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Sob Wrz 24, 2005 2:05 pm Temat postu: |
|
|
Damian, poczytaj troszkę o multimedia timer i o specjalnej pętli głównej okna, stosowanej w grach. Polecam dwie pierwsze lekcje z http://nehe.gamedev.net/ . Lekcje są w c++, ale zawsze na dole strony są wersje w innych językach. Dzięki temu będziesz mógł odpalać z dokładnością poniżej 1ms
Dla wyjaśnienia: multimedia timer to specjalne timery do zastosowań multimedialnych, jeśli masz kompa powyżej 200mhz, to taki timer jest na płycie. Na niektórych komputerach ten timer ma częstotliwość procesora, u mnie na d800 miał chyba 180000/s _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Sob Wrz 24, 2005 3:04 pm Temat postu: |
|
|
Jak ktoś chce się pobawić LPT to mój program, który kiedyś w Borlandzie C++ ze wstawkami ASM zrobiłem Jak by się komuś przydał to szczególnie polecam zaimplementować wstawki ASM dla sterowania LPT to optymalny sposób
http://maxlam.webpark.pl/lpt007.rar |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Nie Wrz 25, 2005 10:21 am Temat postu: |
|
|
yetihehe: używam "Bass-a" który ma dokładność bodajże do 24 miejsc po przecinku (s). Mogę ustawić zwykłego timer-a do sprawdzania czasu pokazu i puszczania sygnału na 1ms ale ogranicza tą dokładność:
- opór kabla
- dekodowanie sygnału
- no i sam zapalnik _________________ 5, 10, 15 ?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Nie Wrz 25, 2005 11:10 am Temat postu: |
|
|
Aha, jak masz bass, to spoko . Myślałem, że ta dokładność odpalenia to dokładność podania sygnału przez kompa. Pewnie i tak opóźnienie poszczególnych fajerwerków może jeździć o pół sekundy w każdą stronę . _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
Wysłany: Pon Paź 03, 2005 9:36 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze.
Idea dobra, i tak to z grubsza działa - Pyrobox z "Goldregenu". www.pyrobox.com.pl
Większa dokładność niż 0,1sek. nie ma sensu. Taka separacja poszczególnych impulsów w zupełności wystarczy.
I jeszcze dwie małe uwagi:
1. Fajnie będzie używać tego w Sylwestra, gdy będzie -30*C
2. Co zrobisz, gdy w czsie pokazu dostaniesz pozdrowienia od Billa Gatesa?
Pozdrawiam G.M. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Sob Paź 15, 2005 9:58 am Temat postu: |
|
|
Jak już wspomniałem projekt AF System został wstrzymany do odwołania. Teraz przygotowuje się technicznie na Sylwestra. Ten przełomowy moment kiedy można strzelać rzeczy nielegalne udając że są legalne jest chyba najaważniejszm dniem w roku dla wielbiciela fajerwerków. Staram się narazie max. jak potrafię i wymyśliłem sobie takie cuś:
PYRKOBOX ®
Jako że konkurencja ( ) ma również prawa autorskiego oraz inne, ja nie przytoczę nazwy konkurencynego produktu. ( )
I teraz po krótce o co mi chodzi. Jest to nic innego jak ręczen odpalanie 15 zapalników. Oznacza to już brak idealnej (czasowo) synchronizacji pokazu z muzyką. Wyprowadziłem wyjścia na śrubkach z boku obudowy. Komercyjne zapalniki odchodzą od tego w mniej niż po 250ms na miedzianym 15m kablu. Jest przełącznik uzbrojenia, dioda informująca o włączeniu cudeńka. Planuję dorobić:
- ogólne podświetlenie
- przycisk "PUSH ON" który zewrze jeden z pinów + obudowa LPT komputera i spowoduje start odtwarzania muzyki
- cyfrowy timer który będzie startował wraz z tym co w poprzednim podpunkcie; bo jak inaczej rozwiązać problem z czasem ?
Wady takiego sposobu odpalania:
- trudno jednocześnie patrzeć na piekną szelkę na niebie oraz na panel jeśli zaraz trzeba będzie odpalić next (a może kupić niewolnika ? albo jakiegoś ruska z bazaru ? )
- więcej czasu potrzebne na przygotowanie pokazu, choć można to również uznać za zalete - patrz niżej
Zalety:
- masz "większą" kontrolę: w każdej chwili możesz zrezygnować
- im więcej masz do zrobienia (rozłożenie, podłączenie) tym bardziej się w to angażujesz: większe prawdopodbieństwo że wszystko będzie OK
Daje wam, ale wy nikomu nie dawajcie :
FILM
PS. PYRKOBOX jest z pudełka kartonowego...
Ciekawe dlaczego przyciąga muchy  _________________ 5, 10, 15 ?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CmOs

|
Wysłany: Nie Sty 01, 2006 1:48 pm Temat postu: |
|
|
Dzisiaj znalazłem dużo prostsze rozwiązanie problemu
Przede wszystkim wyeliminowałem układy 74154 które są dość drogie (10zł/szt. w TME) i zastąpiłem je o wiele tańszymi układami 4514 (3,39zł/szt. w TME)
Do sterowania tymi dwoma układami warto zastosować układ 4040, który również jest tani (1,19zł/szt. w TME).
Całość wyglądała by tak:
Zalety takiego rozwiązania:
-Tańszy od układu Damiana
-Prostszy
-Łatwiej się nim steruje
Sterować można na kilka sposobów:
1. Ręcznie - z wykorzystaniem jednego wejścia (wejście "C" układu 4040)
2. Mikrokontrolerem
3. Komputerem
Przykład:
Wejście "E" i "EL" stan niski, a na wejście "C" podajemy powiedzmy 78 impulsów i na koniec zmieniamy stan wejścia "EL" na wysoki (wszystko programowo za pomocą PC'ta)
=dajta czadu na 78 zapalnik  _________________ Tylko ja i moja ............... PIROTECHNIKA!
www.repliki-broni.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Pon Sty 02, 2006 12:58 pm Temat postu: |
|
|
Jedno za nami a przekaźników niestety nie idzie ominąć  _________________ 5, 10, 15 ?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
CmOs

|
Wysłany: Pon Sty 02, 2006 2:48 pm Temat postu: |
|
|
Damian napisał: | ...a przekaźników niestety nie idzie ominąć ... |
Wiesz.... wydaje mi się że przy zasilaniu z akumulatora żelowego 12V 7Ah i komercyjnych zapalnikach dało by radę na MOSFETach.
Np. taki IRF540.
W nocie aplikacyjnej którą można łatwo znaleźć w necie jest napisane że ten wspaniały półprzewodnik ma znikomy opór przy otwarciu bo zaledwie 0,077-0,100 ohm. Do tego wytrzyma (rzekomo) prąd rzędu 25A przy napięciu 100V
Jeżeli faktycznie tak jest to bez problemu można odpalać nawet bardziej prądożerne zapłonniki, np. z wełny stalowej bądź Fe. ZAPŁONNIK - ostatni post tego tematu.
Dzisiaj spróbuje sprawdzić, bo mam akurat IRF540
Aha jeszcze jedno..... cena tego MOSFET'a wcale nie jest niższa niż najtańszych przekaźników -.-' (punkt wyjścia ) _________________ Tylko ja i moja ............... PIROTECHNIKA!
www.repliki-broni.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Qba

Dołączył: 04 Lut 2003 Posty: 104 Skąd: Podkarpacie - okolice Rzeszowa
|
Wysłany: Pon Sty 02, 2006 4:41 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Do tego wytrzyma (rzekomo) prąd rzędu 25A przy napięciu 100V |
ojjjjj... absolutnie NIEEEE... te dane to jest absolutne MAX w warunkach laboratoryjnych, przy chłodzeniu jakimis ciekłymi azotami i innymi ciulami-mulami!!! Policz sobie!!! Przy oporze 0,077 ohm i prądzie 25A wydziela sie na nim około 50W !!! A trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że taki prąd może płynąć pod warunkiem utrzymania temperatury złącza na poziomie około 25*C, a to oznacza, ze trzeba skutecznie rozproszyć ok 50J ciepła w ciągu sekundy.
To jednak nie zmienia faktu, ze w tego typu sprzecie, gdzie prąd płynie przez ułamek sekundy te MOSFET'y raczej zdałyby egzamin!!! _________________ Qba
Ostatnio zmieniony przez Qba dnia Wto Sty 03, 2006 4:19 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|