Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Rakieta dla wszystkich- dyskusja
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
fox

Do陰czy�: 10 Lis 2003
Sk康: Wielkopolska

PostWys豉ny: Nie Wrz 18, 2005 12:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panie Arkadiuszu ile wa篡� ten zestawik. Cudowny zap這n czy mo瞠sz napisa� co nie co o tym zapalniku?

Super!!!

Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Wrz 18, 2005 4:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

fox napisa�:
.... ile wa篡� ten zestawik....

Rakieta wa篡 netto ( bez SR ) 200 Gram plus ze 150 - g這wica. SR Boster , waga ok. 250 Gram ( paliwo 120 Gram ). Palenie tylko kana貫m. Stad szybki zaplon. Paliwo o du瞠j pr璠kosci palenia ale jakiej nie wiem Rolling Eyes . Na oko 2 - 3 razy szybciej ni� te co robi貫m do tej pory. Ale do tego SR paliwo musi si� jak najszybciej pali�.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
eltopsj

Do陰czy�: 22 Cze 2003

PostWys豉ny: Nie Wrz 18, 2005 11:26 pm    Temat postu: Rakieta Mikrus Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Obejrza貫m filmik ze startu Mikrusa. Widowiskowy, "rasowy" start. Szkoda, 瞠 niefortunnie wybra貫� Arek miejsce startu w cieniu. St康 to "za鈍ietlenie" filmu przy przej軼iu z cienia na silne 鈍iat這 (chwilowe przesterowanie automatyki w kamerce). Przy takich kamerach trzeba niezwykle precyzyjnie wybra� miejsce startu pod wzgl璠em o鈍ietlenia (na pewno nie mo瞠 by� du篡ch kontrast闚 w nat篹eniu 鈍iat豉 - wskazane filmowanie startu z "pozycji 瘸by" Smile , tak aby w polu widzenia od pocz徠ku by這 widoczne niebo, przynajmniej skrawek). Na filmie wyra積ie wida� i s造cha� moment odpalenia spadu (ten ma造 bia造 ob這czek). Systemy odzysku wymagaj� WYBITNIE dopracowania. Szkoda, 瞠 jestem ostatnio taki "nieczasowy". Sad

Pozdr. J
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Pon Wrz 19, 2005 9:28 am    Temat postu: Re: Rakieta Mikrus Odpowiedz z cytatem

eltopsj napisa�:
....Szkoda, 瞠 niefortunnie wybra貫� Arek miejsce startu w cieniu. St康 to "za鈍ietlenie" filmu przy przej軼iu z cienia na silne 鈍iat這 ......Systemy odzysku wymagaj� WYBITNIE dopracowania.

Wiem. Ale start kreci� tez HNIW a ja chcia貫m sfilmowa� sam start. Dlatego blisko sta貫m. Niestety stres spowodowa�, 瞠 HNIW zamiast w陰czy� kamerk� to j� wy陰czy� ( kilka razy sam to mia貫m ) Wink

Test wykaza�, 瞠 system pirowyzwalania spadu jest dobrym rozwi您aniem. Pozosta造 szczeg馧y ( diabe� w nich siedzi ) Rolling Eyes

[url=potem dam linka]DRUGI FILM[/url]

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
ksard

Do陰czy�: 07 Lis 2003

PostWys豉ny: Pon Wrz 19, 2005 10:40 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Film pozostawia wiele do 篡czenia, ale sam start wyszed� pi瘯nie.
Najbardziej podoba mi si� ryk wydobywaj帷y si� z silnika.
Buster ma fajn� "gadan�". Very Happy
Tak瞠 wyra幡ie s造sza貫m zarejestrowany na filmie moment zadzia豉nia 豉dunku miotaj帷ego - o czym zreszt� pisa� wcze郾iej Eltopsj.
Czy rakieta Mikrus przeznaczona jest do wyniesienia kamery?

Uwa瘸m, 瞠 mimo nie zadzia豉nia 豉dunku miotaj帷ego eksperyment nale篡 zaliczy� do udanych. Silnik jest OK i to jest buduj帷e.

Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Pon Wrz 19, 2005 1:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ksard napisa�:
....Film pozostawia wiele do 篡czeni

Mustek b璠zie teraz tylko jako druga kamerka i wracam do mojej starej kamery Wink

Jako op騧niacz wykorzysta貫m lont prochowy w otulinie. Kolor ma to 鄴速e , jest do嗆 sztywne. Da貫m d�. 8 cm co odpowiada op騧nieniu 8 sek. Op騧niacz po obci璚iu nalezy obrobi�. Rdze� prochowy nawieci� na gl瑿oko嗆 ok. 1 mm - wierte趾iem fi 3-4 mm. Chodzi o to aby powierzchnia prochu by豉 poszarpana. Potem nale篡 wgnie嗆 w to wilgotny Pcz z dodatkiem KCLO3 i dekstryny. Umozliwi to potem 豉twe zapalenie opo幡iacza i przerzut ognia za wzmacniacz prochowy. Rakieta Mikrus wygl康a na to, 瞠 wyniesie Mustka . Ale wczesniej musz� zaliczy� mi瘯kie l康owania Wink . Mustek kiepsko filmuje ale zdj璚ia wychodz� ok.

Acha. Zdj璚ie tej samej rakiety ( inne uj璚ie ), autor HNIW.

FILM HNIW - 10 MB ( modemowcy ! - nie warto 軼i庵a� )

Pozdr. A

PS. ζpa貫m czas z filmiku stoperem. Wychodzi 2 sek minimum. Czyli 660 m . Wysoko嗆 to nie jest ale te 500 bym da� Rolling Eyes
Powr鏒 do g鏎y
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Sob Wrz 24, 2005 4:44 pm    Temat postu: No i sprawa si� wyja郾i豉 :-) Odpowiedz z cytatem

No i wyja郾i這 si� i mam racj� . Za expolzje AP winie m.in. porowato嗆 paliwa.

Wi璚 tak. Zrobi貫m 2 sztuki SR Boster_PE_160 . Korpus PE. Paliwo bardzo agresywne w paleniu si�. Wg mnie podatno嗆 na explozje zbli穎na do AP. Wi璚 zrobi貫m test 1 z 2 czyli jeden SR pal� statycznie a drugi mam na lot.

Wybieram losowo jeden i pal�.

FILM

My郵e sobie qrde sknoci貫m silniki Crying or Very sad . Ale nagle pomy郵a貫m sobie, 瞠 drugim silnikiem sprawdz� moje przypuszczenie czy metod� benzynow� zlikiwduj� explozje Rolling Eyes

W drugi silnik wla貫m benzyne extrakcyjn�. Paliwo ma na oko 100 cm3. Wsi彗這 w to oko這 5 cm3 benzyny ( nas帷zanie trwa這 godzin� ). Po nas帷zaniu z silnika wytrz御貫m resztki benzyny. Czyli paliwo mia這 porowato嗆 ok. 5 - 6 %.

Teraz test tego silnika.

FILM

Silnik jak wida� pracowa� bardzo dobrze Wink

Konkulzja

Zalejcie wasz silnik ( z paliwem na AP ) przed startem bennzyn� albo terpentyn� - na godzine albo dwie. Potem wylejcie resztkli beznyny i zostawcie SR na kilkana軼ie minut. A potem zr鏏cie test silnika . No i rozpuszczalnik nie powinien rozpuszcza� lepiszcza w paliwie Exclamation .

Albo prasujcie paliwo pod pr騜ni� Wink .

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
PINOT

Do陰czy�: 25 Lis 2003
Sk康: Wroc豉w

PostWys豉ny: Sob Wrz 24, 2005 5:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehehe...... Shocked ........ Rolling Eyes ciekawy experyment.... Idea

J霩ek by� strasznym pijakiem....jeb貫m mu i przesta� pi�.... Shocked
(oryginalny text z kronik policyjnych - Jozek oczywi軼ie zgin掖 na miejscu. Ale wniosek by� s逝szny)

Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Sob Wrz 24, 2005 8:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Explozja SR na paliwie AP ( i nie tylko tym ) to do嗆 z這穎ny problem. Nie mniej bardzo wa積ym jest pozbawienie por paliwa je郵i chcemy aby nas nie zaskakiwa這. W moim przypadkowym experymencie pokaza貫m jak jest to wa積e. Zalewaj帷 silnik zrobi貫m tak jakbym paliwo sprasowa� pod pr騜ni�.

Ok. Przyczyn� braku explozji by這 to, 瞠 Huragan Rita straci� na intensywno軼i i os豉b� do "jedynki" w pi璚iostopniowej skali Saffira-Simpsona. Po prostu mniej dmucha這 , mnie d窸o bokiem w dysz� i gazy 豉twiej sobie ucieka造 przez dziurk� Wink

A dla innych poda貫m jedn� z waznych przyczyn explozji SR . A to ,瞠 w profesjonalnych zak豉dach odlewaj� paliwa na AP pod pr騜ni� to tylko taka zmy趾a Wink

Mi貫go Wieczoru A
Powr鏒 do g鏎y
maxlam
Go嗆

PostWys豉ny: Sob Wrz 24, 2005 9:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mo積a pokusi� si� o do嗆 mocne obni瞠nie ci郾ienia w bardzo prosty spos鏏 praktycznie nie nak豉dowy, mo積a zastosowa� pompk� pr騜niow� w kt鏎ej medium b璠� jakie� pary np. oleju itp. Proste bierzemy dwa pojemniki jeden du篡 a drugi jak najmniejszy 陰czymy je przewodem z zaworkiem w du篡m podgrzewamy pary kt鏎e wypieraj� powietrze przez zaworek jednostronny, nast瘼nie och豉dzamy pary i otwieramy zaworek do mniejszego pojemnika i tak do skutku Wink

Nigdy nie robi貫m (nie mia貫m takiej potrzeby) ale teoretycznie ca趾iem proste Wink i do pozbycia si� tych przekl皻ych p璚herzyk闚 powietrza chyba wystarczy Wink
Powr鏒 do g鏎y
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Sob Wrz 24, 2005 10:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

maxlam napisa�:
...mo積a zastosowa� pompk� pr騜niow� w kt鏎ej medium b璠� jakie� pary np. oleju itp. Proste bierzemy dwa pojemniki jeden du篡 a drugi jak najmniejszy 陰czymy je przewodem z zaworkiem w du篡m podgrzewamy pary....

Pogadaj z eltpsji to jeszcze jaki� mikroprocesor tam si� wsadzi Wink . Ja mam inny praktyczny wynalazek do tego skuteczny. Segment paliwa maczam w stopionej parafinie ( ok. 90 - 100 C ). Wida� jak p璚herzyki powietrza wyp造waj� . Segment po "moczeniu" ma 2 - 5 % masy wi璚ej. Sprawdzi貫m to na paliwach 篡wicznych i dzia豉. Nie mniej do嗆 rzadko to "maczanie" stosowa貫m. Do paliw z AP mo瞠 by� to skuteczne. Niestety chyba ja b璠� to musia� przetestowa� bo kolega PINOT ma bardziej "pachn帷e" zaj璚ie ( w sumie mi貫 Wink ). No i licz� na ksarda i knoda bo wiem ,瞠 z AP si� "bawi�" Wink

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
maxlam
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Wrz 25, 2005 7:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Arkadiusz napisa�:

Pogadaj z eltpsji to jeszcze jaki� mikroprocesor tam si� wsadzi

Very Happy Very Happy Lepiej czujnik na zaw鏎 i serwo do sterowania stanem...

A je郵i chodzi o obni瘸nie ci郾ienia to mo積a np. zastosowa� agregat z lod闚ki zreszt� z tego co mamy dooko豉 mo積a w r騜ny spos鏏 obni篡� ci郾ienie moim zdaniem pompka na parach jest najprostsza i mo積a by zrobi� pr騜ni� bardziej ni� wystarczaj帷� Wink a je郵i chodzi o techniczne rozwi您anie to zale篡 indywidualnie od tw鏎cy jakby u篡� medium kt鏎e w bezpieczny spos鏏 dla paliwa i nas wype軟i這 by pojemnik mo積a by u篡� jednego pojemnika a wytworzenie podci郾ienia polega這 by na nagrzaniu a nast瘼nym sch這dzeniu i wszystko Wink

Pozdrawiam S
Powr鏒 do g鏎y
PINOT

PostWys豉ny: Nie Wrz 25, 2005 11:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Albo mo積a utwardza� pod ci郾ieniem, co jest sporo prostsze.
Pomi璠zy pr騜ni� a ci郾. atmosferycznym jest dok豉dnie 1 bar r騜nicy. przy utwardzaniu np. w naczyniu ci郾ieniowym pod ci郾ieniem 10 bar mo積a drastycznie zredukowa� obj皻o嗆 b帳li powietrza. Osi庵ni璚ie nadci郾ienia jest niepor闚nywalnie prostsze w por闚naniu do osi庵ni璚ia pr騜ni.

Po co kombinowa� - szklana pompka wodna kosztuje mnie wi璚ej 10 z這tych. Je郵i komu� szkoda na wod� mo積a j� obs逝篡� w obiegu zamkni皻ym, gdzie woda b璠zie przepompowywana zwyk陰 pomp� np. zatapialn�.

Co do porowato軼i, pisa� o tym Nakka, Arno Ahama i inni. Problem to nie tylko rozwini璚ie powierzchni i wzrost n ( a co za tym iddzie niekontrolowane spalanie) ale te� wytrzyma這嗆 ziarna, kt鏎e w wi瘯szo軼i naszych eksperyment闚 wida� jak wylatuje przez dysz� wraz z p這mieniem. Po prostu zbyt 豉two si� sciera.
Charakterysrtyczne jest to, 瞠 po przeanalizowaniu wielu eksperyment闚 moich i innych mo積a stwierdzi� mi璠zy innymi, 瞠 im wi瘯sza lepko嗆 篡wicy lepiszcza tym wi瘯sze n. Czemu? ano z powodu porowato軼i ziarna, spowodowanej gorz� penetracj� por闚. Niekt鏎zy maj� na to taki spos鏏, 瞠 nieodgazowuj�, a dodaj� du篡ch ilo軼i modyfikator闚 balistycznych, czyli "t豉msz�" n za pomoc� katailzator闚. Ale to tak jak studzenie herbaty ciek造m azotem.

Mam pompk� wodn� i eksykator, czasem odgazowywa貫m mas� przed formowaniem ziarna. Zdziwiliby軼ie sie jak strasznie "ro郾ie" obj皻o嗆 masy, kt鏎� uwa瘸my za ma這 porowat� po pod陰czeniu do pr騜ni pompki wodnej (a to jest pr騜nia rz璠u 30-40mmHg).

Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Wrz 25, 2005 2:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

N nie ma nic wsp鏊nego z porowato軼ia paliwa. N podaje si� dla paliwa ca趾owicie jednorodnego bez 瘸dnego cho熲y pojedy鎍zego b帳la gazu . Te b帳le to po prostu wady w paliwie. Co� co nie powinno by�. Nikt z Was nie zrobi SR na paliwie AP dop鏦i nie rozwi捫e tego problemu. A ze strony TU

[...] Paliwa rakietowe produkowane na bazie ciek造ch kauczuk闚 organicznych oraz utleniaczy nieorganicznych typu nadchloran闚 o impulsie jednostkowym ok. 2400 Ns/kg i pr璠ko軼iach palenia kszta速owanych przez r騜ne uk豉dy katalityczne.
ζdunki wykonywane s� metod� odlewania pr騜niowego.[...]

Uwa瘸m ,瞠 do test闚 z AP - pomys� zalewania silnika najlepiej nitrometanem jest bardzo dobry. Ale ka盥y zrobi jak uwa瘸.

Mi貫go dnia A

PS. A co kawa逝 znam lepszy Wink

Ruscu badali reakcje muchy podczas wyrwania jej n鏬. Wczesniej wyrwano jej skrzyde趾a. Po wyrwaniu pierwszej nogi uczony m闚i g這郾o

- Mucha idi Exclamation

Mucha posz豉. Wniosek - po wyrwaniu pierwszej nogi mucha nadal chodzi.
Po wyrwaniu drugiej nogi znowu do muchy uczony m闚i

- mucha idi Exclamation

I mucha znowu posz豉. Wniosek ten sam.
Tak wyrywano noge trzeci� , czwart� i pi徠�. Wniosek ca造 czas ten sam. Po wyrwaniu sz鏀tej ( chyba ostaniej u muchy Wink ) uczony znowu g這郾o do muchy m闚i

- mucha idi Exclamation .

A mucha nic. Le篡 jak ko貫k. Komend� powtarzano kilka razy ale nic to nie da這. Mucha jak le瘸豉 bez ruchu tak le篡.

No i uczony napisa� wniosek. Po wyrwaniu sz鏀tej nogi mucha og逝ch豉 Wink
Powr鏒 do g鏎y
PINOT

PostWys豉ny: Nie Wrz 25, 2005 3:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Arkadiusz napisa�:
N nie ma nic wsp鏊nego z porowato軼ia paliwa. N podaje si� dla paliwa ca趾owicie jednorodnego bez 瘸dnego cho熲y pojedy鎍zego b帳la gazu . Te b帳le to po prostu wady w paliwie. Co� co nie powinno by�.

n si� nie podaje, ale n si� mierzy dla ka盥ej mieszaniny. Ma na niego wp造w niemal wszystko: typ lepiszcza, utleniacza, rozdrobnienie sk豉dnik闚, ich porowato嗆, dodatki, zanieczyszczenia a nawet cisnienie. Jak wiele razy m闚iono jest to wyk豉dnik zale積o軼i pot璕owej r=f(p). Oczywi軼ie porowato嗆 ma r闚niez na niego - i to istotny wp造w. To w豉郾ie dlatego opracowywanie paliw niejednorodnych jest tak trudne. Podaj帷 sk豉d 20%HTPB, 20%AL, 60%AP niewiele wiemy o paliwie i na wyrost powiedzie� nie mozemy nic. W funkcji wymienionych parametr闚 jego n mo瞠 wynie嗆 od 0,4 do 0,6

Jesli s� w徠pliwo軼i proponje zg這si� je ww. specjalistom. Mo瞠 b璠� sk這nni ponownie je przydyskutowa�. Cho� w徠pi�, bo obaj wyra幡ie o tym pisali: Nakka - paliwa na 瞠/KNO3 odgazowane n=0,35-0,45; nieodgazowane n=0,6-0,7. Ahama pisa� conieco o paliwach na KP. Co tu jeszcze komentowa� - kto� po prostu potwierdzi� to eksperymentalnie i tyle.

Wlewanie benzyny to nie tylko zamkni璚ie por闚 w p造tkich warstwach paliwa - to przede wszystkim spowolnienie spalania spowodowane nadmiarem reduktora w masie, a wi璚 zmian� sk豉du, g瘰to軼i, sposobu rozk豉du paliwa. B康幟y rozs康ni i wyci庵ajmy prawid這we wnioski, nie tylko na podstawie obserwacji cz御tkowych....

Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Wrz 25, 2005 3:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PINOT napisa�:
...n si� nie podaje, ale n si� mierzy dla ka盥ej mieszaniny. ...Nakka - paliwa na 瞠/KNO3 odgazowane n=0,35-0,45; nieodgazowane n=0,6-0,7. .......Wlewanie benzyny to nie tylko zamkni璚ie por闚 w p造tkich warstwach paliwa - to przede wszystkim spowolnienie spalania ....

W lieteraturze n si� podaje ale wczesniej nale瘸這 je ustali� do鈍iadczalnie. Czepiasz si� Wink

Co do reszty to nie pisz wszystko co wiesz bo wiem, 瞠 jeste� qmaty a i inni to wiedz� Wink . Benzyn�, nitro, terpentyn�, NM czy inny rozpuszczalnik mog� uwzgl璠ni� w sk豉dzie paliwa i nale篡 to zrobi�. W ko鎍u to tylko kilka % Exclamation . Wcze郾iej pisa貫m, 瞠 ciecz nie wyprze zainkludowanego b帳la. To tylko 鈔odek zast瘼czy dla amatora. Zast瘼czy w zamian pr騜ni. Aby okresli� n trzeba mie� przynajmniej dwa pomiary p dla r騜nych v paliwa. Obecno嗆 gazu w paliwie silnie komplkuje pomiar p - st康 mog� wychodzi� r騜ne n w zale積o軼i od tego kto mierzy i na jakim sprz璚ie. Nie wiadomo jaki udzia� w n ma v dla danego p a jaki od b帳la. Nakki nie czytam bo nie znam angielskiego. Bazuj� na lietraturze o SR dla przemys逝 i wojska. Nie ma ani jednego SR z paliwem porowatym. To samo dla tych SR co u篡wa NASA. Dla innych by� mo輳 ta porowato嗆 jest. I na pewno jest.

No i nie dyskutuj z faktami. Faktem jest m鎩 film Exclamation a nie to co ja pisz� bo mi si� tak wydaje Wink . Masz sw鎩 film , kt鏎y obala to o czym ja pisz� Question . A pisze tylko to, 瞠 porowato嗆 paliwa mo瞠 skutkowa� explozj� silnika i jak nale篡 t� porowato嗆 zmniejszy�. A Ty piszesz o raportach posterunkowych i to co o SR wiesz Wink .

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
PINOT

PostWys豉ny: Nie Wrz 25, 2005 6:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Arkadiusz napisa�:

...No i nie dyskutuj z faktami. Faktem jest m鎩 film....

Nie dyskutuj� z faktami, tylko nie do ko鎍a prawdziwymi wnioskami....Fakty nie podlegaj� dyskusji ale wnioski jak najbardziej.
Arku, przy堯� si� troch� i spr鏏uj zrozumie� o czym m闚i�...

Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Wrz 25, 2005 6:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Arkadiusz napisa�:
A to moja dzisiejsza pr鏏a SR typ "Olusia" czyli wk豉dane paliwo, nieinhibitowane. Masa plaiwa 300 gram. masa SR - ok. 600 gram.

http://nowa.pirotechnika.one.pl/Olusia/SR_Typ_O2.jpg

http://nowa.pirotechnika.one.pl/Olusia/SR_Typ_O1.jpg
...

Witam

Jeden taki sam SR da貫m knod - owi.
. Oto jego wyniki.

FILM

Moje wnioski ( na szybko )

Dysza za kiepska w konstrukcji. Ma za niskie rozwarcie i jest ono za kr鏒kie ( dysza za ma這 przypomina dysz� ). A przecie� w dyszy nast瘼uje zamiana energi palwa w prac�. Po prostu zaskoczy� mnie niski Iw� Rolling Eyes . Mo瞠 reszt� dopisze Pawe� Question Wink

Uwaga do PINOTA. Faktem u mnie jest to, 瞠 zalanie silnika benzyn� skutkowa這 brakiem explozji i dobr� prac� silnika. Skoro nie likwidacja por to co Question . Nic nie wymy郵isz a przecie� nie o oryginalno嗆 hipotezy chodzi.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
knod

Do陰czy�: 16 Wrz 2002
Sk康: 3miasto

PostWys豉ny: Nie Wrz 25, 2005 9:13 pm    Temat postu: ...Mo瞠 reszt� dopisze... Odpowiedz z cytatem

Arkadiusz napisa�:
...Mo瞠 reszt� dopisze...

ehhh...moge dopisac (bo i tak sie juz wydalo) ze nie wydeptalem trawy do konca przed obiektywem aparatu Wink
gorny przebieg F(t) konczy sie wartosciami ujemnymi - oczywiscie spowodowane jest to "ulotnieniem" sie paliwa (rozdzielczosc hamownii to ok 0.1N wiec ciezko ukryc przede mna mase paliwa Wink )
tworzac dolny wykres przyjalem iz zmiana masy silnika jest proporcjonalna do wartosci ciagu ( i sie wyzerowalo )
fs wynosila 250Hz wiec pozwolilem sobie na usrednienie (wygladzenie) przebiegow - niestety operacja ta spowodowala to iz niewidoczny jest moment przekroczenia 100N
moze reszte dopisze tworca silnika Wink
Powr鏒 do g鏎y
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Wrz 25, 2005 9:29 pm    Temat postu: Re: ...Mo瞠 reszt� dopisze... Odpowiedz z cytatem

knod napisa�:
....moze reszte dopisze tworca silnika Wink

Nie ma co pisa� Rolling Eyes . Fakt. Musz� zrobi� aby dysza by豉 bardziej dysz� i wiem to dzi瘯i pracy Paw豉 za kt鏎� dzi瘯uj�. Tych SR ju� raczej nie zrobi� bo jednak nie ma w nich niczego co by zapar這 dech w piersi Wink . Silnik jak silnik. Brak mi lepszego paliwa. Na forum ru pisali o stopie AN z azotanem etylenodiaminy. Z dodatkiem 10 %dwuchromianu amonu pono� spala si� szybko , jak proch NC. Zamiast etylenodiaminy da豚ym Z1 bo mam. Jednak z dwuchromianem nie mo積a topi� bo samozapalne przy podgrzaniu. Nie ma 豉two Rolling Eyes . Na 1 miejscu jednak jest filmik OSZ , no a wiem, 瞠 knod mi po pi皻ach depcze Wink . Pr鏏a te� wykaza豉 , 瞠 sprawdza si� opcja testu : 1 z 2 - ch.

Ale tak naprawd� dla mnie SR to wspania造 wypoczynek i relaks . Dzi瘯i SR czuj� si� nadal m這dy mimo k這pot闚 jakie 篡cie nam przynosi Wink .

Mi貫go wieczoru A
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Nast瘼ny
Strona 3 z 4

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum