|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
crave
Do陰czy�: 27 Wrz 2003 Posty: 481
|
Wys豉ny: Sro Wrz 07, 2005 5:55 pm Temat postu: |
|
|
| Arkadiusz napisa�: | | 1. Czasami podatno嗆 na zgniot jest korzystna bo poch豉nia energi� kinetyczn�. |
Oczywiste, ale po cholere nam poch豉nia� energie kinetyczn� kiedy w rakiecie nie ma cennego 豉dunku? Przynajmniej to zak豉da wg. mnie projekt.
Co do reszty - kwestia wprawy. Moje korpusy na wikolu wychodz� nieco brzydkie, co innego np. na samej 篡wicy. Nie twierdze, 瞠 nie mo瞠 by� inaczej.
PS. - to co na zdj璚iu, to surowy korpus, po delikatnym przeszlifowaniu papierkiem 軼iernym i bez malowania. Po malowaniu wygl康a to troszk� 豉dniej
PS.2 O co chodzi z tym kalibrowaniem? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Wrz 07, 2005 6:05 pm Temat postu: |
|
|
| crave napisa�: | | ... ale po cholere nam poch豉nia� energie kinetyczn� kiedy w rakiecie nie ma cennego 豉dunku? |
Aby si� kurde cwiczy� . Kazda rakieta z mas� ( ) powinna mie� spad plus opcja awaryjna - kontrolowany zgniot. Kalibracja ma na celu nadanie tulej wygl康u walca. Po wyschni璚iu mamy tulej� lekko zdeformowan�. Satynowanie ma na celu z kolei da� wygl康 dla oka profi, wosk ( stearyna ) u豉twia tez t� kalbiracj�. Butelk� stosowa貫m kiedy� ale do rurek fi do 15 mm. Obecnie nie planuje kalibrowac tulej bo nie robie ich na mokro ( mniej si� deformuj� ) i nie jad� na zawody.
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
|
Wys豉ny: Sro Wrz 07, 2005 6:18 pm Temat postu: |
|
|
Mamy lekki i ma造 model bez cennego 豉dunku - wybierzemy korpus, kt鏎y po twardym wyl康owaniu
a) wbije si� w ziemie i nic mu si� nie stanie (szansa powiedzmy 10% na zniszczenie)
b) korpus kt鏎y rozgniecie nam si� w "kontrolowanej" strefie zgniotu (90% na kontrolowany zgniot i 10% zgniot niekontrolowany - czyli albo 0 uszkodze�, albo du瞠 uszkodzenia)
Na lekk� i prost� rakiet� (jak w temacie) wydaje mi si�, 瞠 lepiej zastosowa� opcje a - nie m闚ie o swojej technologii, ale og鏊nie o materia豉ch typu laminaty, gruby korpus papierowy, rurki PCV, etc.
Opcja b jest ciekawa wi瘯szych rakietach, gdzie pakujemy cenniejszy 豉dunek.
Wprawdzie za opcj� b przemawia jeszcze waga, ale to osobna historia.
Pr鏏uje przeanalizowa� to obiektywnie. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
|
Wys豉ny: Sro Wrz 07, 2005 7:54 pm Temat postu: |
|
|
Poczekaj, trzeba jeszcze doj嗆 do konkluzji, co na dodatek powiniene� zrobi� samemu - narazie tylko zrobili鄉y ma貫 "za i przeciw" paru sposob闚.
Mam nadziej� jutro skoczy� do sklepu modelarskiego, wi璚 mo瞠 w weekend (ten, lub nast瘼ny) co� wystratuje na kupnym silniczku.
Poteoretyzowa� jest fajnie, ale trzeba te� co� zrobi�, nawet jak si� nie ma czasu  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
leszek
Do陰czy�: 27 Sty 2003 Posty: 102 Sk康: TORU�
|
Wys豉ny: Sro Wrz 07, 2005 8:07 pm Temat postu: |
|
|
dorzuc� co� od siebie
1. korpus- fi 52x500 waga 60 g - to tulejka od papieru ozdobnego dost瘼na w ka盥ej kwiaciarni
2. stateczniki - tektura falista np. od kartonu po papierze ksero oklejona dwustronnie papierwm (karton o odp. twardosci)
3. g這wica - sto瞠k z papieru klejony np. wikolem(kilka warstw)
4. tuleje redukcyjne - tez tektura falista impregnowana no.lakierwm nitro
5. tuleja dla silnika - papier na wikolu
i mamy rakiet� dla ka盥ego....
silnik to osobny temat
pozdr.L. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Wrz 07, 2005 9:42 pm Temat postu: |
|
|
| leszek napisa�: | dorzuc� co� od siebie
1. korpus- fi 52x500 waga 60 g - to tulejka od papieru ozdobnego dost瘼na w ka盥ej kwiaciarni ....... |
By豚ym ostro積y z sugerowaniem si� wag�. Wg mnie wikol nadaje sp瞛ysto軼 i sztywno嗆 papierowi. Tuleje kr璚one s� maszynowo i na pewno nie na wikolu. Czyli w stosunku do tulej fabrycznych polecam pewn� nieufno嗆.
Opisa貫m prost� metod� na tuleje sztywne, tanie, lekkie ale w豉snym sposobem. Czyli metod� "Na wikol". Mam z 10 tulej fabrycznych ale chyba je wyrzuc�
Uwaga do Paula_S. Mam nadziej�, 瞠 sprawdzisz w praktyce co pisz� bo w Twoim "odfajkowaniu" wyczuwam sarkazm
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pessos

Do陰czy�: 27 Cze 2004 Posty: 153 Sk康: Trinneck
|
Wys豉ny: Czw Wrz 08, 2005 7:15 am Temat postu: |
|
|
Czo貫m
Mo瞠 wykorzystajmy metod� kol. jaskiniowca Jest do nabycia w sklepach z artykulami dla plastykow tzw. "ta鄉a z klejem" (lasota鄉a - sprzedawca nie wiedzia� co to trzeba by這 mu t逝maczy� na piechot� ) czyli rolka szarego papieru pokryta fabrycznie z jednej strony klejem znaczkowym ( dekstryn� ) . Korpus wykonuje si� wr璚z bajcznie prosto (nawin望 suchy papier ciasno na korpus - wszystkie warstwy - i pod kran 瞠by nabra� wody teraz wystarczy wysuszy� i "wuala"), a przy tym jest on sztywny i wmiar� wytrzyma造 na zgi璚ia no i jest lekki
Poni瞠j fotka tak wykonanego korpusu wst瘼nie pokrytego farb� fi 32mm gr scianki 1mm (3-4warstwy papieru)
Pozdrawiam
Szymon
(co� mi "net provider" zawodzi ostatnio ) _________________
plany na dzi� s� takie, 瞠 ich nie ma |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
Do陰czy�: 07 Lis 2003 Posty: 442
|
Wys豉ny: Czw Wrz 08, 2005 7:30 am Temat postu: Gorzka prawda |
|
|
| Arkadiusz napisa�: | Uwaga do Paula_S. Mam nadziej�, 瞠 sprawdzisz w praktyce co pisz� bo w Twoim "odfajkowaniu" wyczuwam sarkazm |
A dziwisz si�
Go嗆 chce podzieli� si� z nami swoj� wiedz� w tej materii, a tu nagle znale幢i si� jeszcze wi瘯si znawcy i podpi瘭i si� do tematu.
Szkoda, ze wcze郾iej jak kto� pyta� o wykonanie korpus闚 w temacie "Korpusy rakiet - jak wy to robicie" nie wiele by這 do powiedzenia.
Paul - nie dziwi� si� Twojemu zak這potaniu - sam przecieram oczy ze zdumienia.
Wiem, 瞠 ka盥y ma prawo do wyg豉szania i prezentowania swoich opinii - zw豉szcza na forum, ale na lito嗆 bosk�, w cywilizowanym 鈍iecie obowi您uj� pewne regu造 prowadzenia konwersacji.
Dziwi� si�, 瞠 niekt鏎zy tego nie dostrzegaj�.
Proponuj� wszystkim prze郵edzi� ten temat jeszcze raz od pocz徠ku, czytaj帷 po kolei wszystkie posty.
No i jak wam si� to podoba? Mnie to przypomina raczej dyskusj� w przedszkolu, gdzie dzieciaki chwal� si� bezkrytycznie swoimi zabawkami, przekrzykuj帷 si� wzajemnie.
Dobrze, 瞠 Paul za這篡� nowy w徠ek.
Mam nadzieje doprowadzi temat do ko鎍a. Apeluj� do uszanowania jego pomys逝 i nie wpychanie si� z opowie軼iami o swoich sposobach wykonywania modeli - TO JEST BOWIEM TEMAT PO名I犴ONY METODZIE WYKONYWANIA RAKIETY WG SPOSOBU PAULA_S. !
Mam nadziej�, 瞠 nikogo nie urazi貫m, a je郵i tak to przepraszam.
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Czw Wrz 08, 2005 10:50 am Temat postu: Re: Gorzka prawda |
|
|
| ksard napisa�: | | ...Go嗆 chce podzieli� si� z nami swoj� wiedz� w tej materii, a tu nagle znale幢i si� jeszcze wi瘯si znawcy i podpi瘭i si� do tematu...........Szkoda, ze wcze郾iej jak kto� pyta� o wykonanie korpus闚 w temacie "Korpusy rakiet - jak wy to robicie" nie wiele by這 do powiedzenia....... |
Paula _S bardzo sobie ceni�. Za wiedz� oraz grzeczno嗆. . Opisa貫m swoje korpusy , pokaza貫m model rakiety na tym korpusie bo 篡cie mnie do tego zmusi這 ( explozja ZENITA ). Dlatego dopiero teraz wyjecha貫m z tym a ponadto Paul za這篡� temat - Proste rakiety. Nie chc� nikgo prosi� o testy moich SR bo wi捫e si� to z ryzyklliem utraty modelu rakiety. Wol� wi璚 swoje modele traci�. Ale wcze郾iej chce rakiety robi� szybko i tanio. Ponadto nikt si� tu nie chwali. Zreszt� lepiej si� chwali� ni� wstawia� gdzie� tam siano . Czy jak pokaza貫m rakiet� "jednodniow�" to si� chwal� . W jakim� sensie tak ale w豉郾ie po to jest forum aby si� chwali�.
Dorzuc� do moich wyja郾ie� o korpusach.
Jak korpus robimy na mokro to zwijanie rury nast瘼uje na tafli szkla ustawionej pod katem ok. 45 stopni. Klej ma 軼ieka� do pojemnika z szerokim dnem.
Jak kleimy tylko jedna stron� to mo積a to robi� na czym� p豉skim. Mo積a wa貫k owin望 foli� Alu i wtedy ca造 karton smarujemy wikolem albo nawijamy pierwszy zw鎩 i dopiero teraz na karton k豉dziemy klej. Chodzi o to aby potem wa貫k lekko 軼i庵n望. W metodzie tej przeciwleg造 koniec kartonu ( ju� mokry ) przytrzymujemy prawa r瘯� ( dociskamy palcami ). Lew� r瘯� nawijamy rur� ale lekko naci庵amy karton. Wtedy wyjdzie nam raczej bez wad. Usuniemy je zreszt� tak jak wy瞠j opisa貫m. Uwierzcie mi. Rury wychodz� szybko, tanio z wygladem gites, miodzio - jak kto chce .
A tak mocuj� stateczniki. Korpus nacinam o 5 mm wi璚ej ni� d�. statecznika. Klej� ZE - po na這瞠niu kleju ( zag瘰zczam jego gipsem ) wciskam w korpus jak捷 rur�, kt鏎a mi dociska od wewn徠rz skrzyde趾a.
Na zdjeciu rakieta Mikrus pod SR "Boster" ( wiem , 瞠 Boster 幢e pisz� ale niech tak ju� pozostanie).
Statecznik jest sztywny jak dyskietka CD. Robi� stateczniki z kartki A4 do drukarki. Klej� wikolem i sk豉dam 4 razy ( za ka盥ym razem smaruj� wikolem).
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
|
Wys豉ny: Czw Wrz 08, 2005 4:00 pm Temat postu: |
|
|
Podzlele si� dzisiejszymi prze篡ciami ze sklepu modelarskiego - czyste fakty (瞠by nie by這 "dzieci ze swoimi zabawkami"):
SILNIK PS B 15-5
Czyli silnik klasy B o Ic=5Ns.
(Co oznacza to 15 nie mam poj璚ia - prawdopodobnie jest to Fmax)
Cena: 8 z� (w zestawie kawa貫k stopiny prochowej)
Podsypka: tak
Wymiary: 鈔. 17 mm, d逝go嗆 39 mm
Zdj璚ia:
(wybaczcie s豉b� jako嗆)
A tu cz窷� subiektywna:
- stosunkowo wysoka cena
- najwi瘯szy silnik w sklepie - troszk� ma豉 moc
Zdj璚ia razem z korpusem przestawianym wy瞠j:
W celu zobrazowania niewielkich wymiar闚 silnika.
Co� czuje, 瞠 tego koprusiku z laminatu co mam nie poci庵nie... Za to ciekawa wydaje si� by� metoda pessosa i oczywi軼ie metoda z bals� Paula. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
|
Wys豉ny: Czw Wrz 08, 2005 5:19 pm Temat postu: |
|
|
W przysz造m tygodniu postaram si� zaj瞠� jeszcze raz do sklepu i zrobi� ma貫 rozeznanie - pod warunkiem, 瞠 trafie na tego sprzedawc� co dzi� - pracuje tam jeszcze pani, kt鏎a z modelarstwem ma niezbyt wiele wsp鏊nego .
Jakbym zdoby� jaki� kontakt to dam zna�.
PS. A� przez my郵 mi przesz這, zrobienie powiedzmy 100 sztuk ma造ch silniczk闚 modelarskich (co� pod 20g paliwa) i sprzedawanie je za 10 z� na forum - 瘸rt, ale kto wie . Tak wog鏊e to ciekaw jestem jak jest z legalno軼i� tego typu wyrob闚 pirotechnicznych - ale to zupe軟ie inny temat.
PS2. Po g這wie ko豉cze mi si� "sp馧dzielnia rzemie郵nicza Otwock". Mieszam niedaleko, nie wie kto� czy jeszcze produkuj� tam SR? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Jacek R.

Do陰czy�: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Sk康: Z 陰k Arkadii a tak serio Krak闚
|
Wys豉ny: Czw Wrz 08, 2005 5:29 pm Temat postu: |
|
|
za nielegalny wyrob mieszanin pirotechnicznych ( czyli paliwa do silnika) jest jesli dobze pamietam 3 lata. _________________ Czasem okoliczno軼i zmuszaj� cz這wieka do porzucenia swojej dawnej dzia豉lno軼i  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
heksogen pl

Do陰czy�: 09 Cze 2004 Posty: 157 Sk康: ma這polska
|
Wys豉ny: Czw Wrz 08, 2005 6:50 pm Temat postu: |
|
|
Pare hint闚 dot. budowy rakiety paula :
- w堯knina szklana do kupienia jest w markecie NOMI w dziale ogr鏚, w cenie 2,5z�/Mb - szeroko嗆 chyba 120cm wi璚 cena dobra, ok. 2z�/m2.
poza tym mieszkam w mie軼ie gdzie jest fabryka w堯kniny szklanej wi璚 mam j� za free, trzeba tylko dobrze zagada� do robotnik闚, kiedy� sprzedawali te� za grosze scinki i odpadki, teraz niestety nie. Dowiem si� ile kosztowa豉by ca豉 rolka w堯kna.
- balse mo積a bez problemu dosta� w sklepach modelarskich, w wi瘯szych miastach (np. Kielce, �鏚�, Krak闚, te� Krosno. W Kielcach sklepy s� dwa na placu wolno軼i - sk豉dnica harcerska i sklep modelarski) - cena ok. 4z� za klepk� metrow� grubo軼i 1mm, przy grubo軼i 3mm kosztuje 6-7z� - doskonale nadaje si� na stateczniki po oszlifowaniu kraw璠zi sp造wu i natarcia i nas帷zeniu lakierem NC. Mo積a naklei� z zewn徠rz papier przez co usztywniamy i wzmacniamy j�, oczywi軼ie po nas帷zeniu balsy NC papier te� malujemy NC i dopiero potem lakierujemy na dany kolor.
Klepke balsy zamiast moczy� w wodzie mo積a moczy� w 10% roztw. wikolu - szybciej wyschnie i lepiej zwi捫e. Nie testowa貫m z cienk� bals� 1mm wi璚 nie wiem, przy 2-3mm dzia豉 OK. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Czw Wrz 08, 2005 7:12 pm Temat postu: |
|
|
Tak, to 15 jest oznaczeniem ci庵u. Przyk豉dowo: silnik PSN D 15-7 oznacza, 瞠 masz silnik p. Sornowskiego na paliwie wysokokalorycznym (pewnie nadchloranowym, st康 to N), klasy D o ci庵u max 15N i ㄐCZNYM czasie pracy 7 s. Ten 豉czny czas, to suma czasu spalania sie paliwa i 豉dunku op騧niaj帷ego. Wi璚ej danych, to ju� trzeba spyta� producenta lub zajrze� do jego tabeli silnik闚 w necie. Ten akurat silnik konstrukcji p. Sornowskiego ma 16Ns i czas pracy 3,2 s. Polecam gor帷o ola� sklepy i zam闚i� telefonicznie u producenta. Rozmowa jest konkretnai paczki z silniczkami przychodz� bez problem闚. Je郵i znajdzie si� kilku modelarzy z jednej miejscowo軼i, to dogadajcie si� i zam闚cie 陰cznie wi璚ej silnik闚. By這 tak, 瞠 przy paczce powy瞠j 200z� nie p豉ci這 si� koszt闚 przesy趾i. Na pewno wyjdzie taniej. Silniczki pracuj� cichutko, a ci庵n� nie幢e. Tabela silnik闚 i namiary na producenta s� TUTAJ. Ja ostatnio zamawia貫m te silniczki jakie� 5 lat temu, wtedy kosztowa造 8 z� sztuka. Jak teraz? Trzeba by zadzwoni�.
Co do innych materia堯w, to ku mojemu zaskoczeniu deseczki 10/100cm z balsy 2mm kupi貫m w ...OBI (cena 10z�)
Co do r騜nic 篡wica poliestrowa-篡wica epoksydowa, to pragn� zwr鏂i� uwag� na jeden fakt: Zywica poliestrowa przy na這瞠niu na materia造 organiczne (np. papier) nie wi捫e. Najprawdopodobniej to efekt dezaktywacji katalizatora w kontakcie z substancjami organicznymi. Taki efekt dla 篡wicy epoksydowej nie wyst瘼uje. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
|
Wys豉ny: Czw Wrz 08, 2005 7:19 pm Temat postu: |
|
|
| jaskiniowiec napisa�: | | Zywica poliestrowa przy na這瞠niu na materia造 organiczne (np. papier) nie wi捫e. |
Dziwne...
Przy pierwszym klejeniu na 烈 mia貫m 瞠czywi軼ie prolbem z wi您aniem, ale po paru dniach nabra這 pe軟ej sztywno軼i - raczej by這 spowodowane to nieodpowiednimi proporcjami utwardzacza. W p騧niejszych pr鏏ach by這 OK. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maxlam Go嗆
|
Wys豉ny: Czw Wrz 08, 2005 8:10 pm Temat postu: |
|
|
Mo瞠 i ja wtr帷� kila s堯w mam nadziej�, 瞠 przedm闚ca nie b璠zie mia� nic przeciwko. Wi璚 tak teraz balsa jest tania i 豉two dost瘼na, ale by造 takie czasy w modelarstwie, 瞠 a mo瞠 lepiej nie wspomina�, cho� to by造 i tak pi瘯ne czasy wi璚 modelarz jako cz這wiek my郵帷y musia� te niedostatni jako� kompensowa� i tak pojawia si� magiczne s這wo fornir jest to nic innego jak okleina drewniana cienkie p豉ty drewna na sklejki do oklejania mebli itd. Sam kiedy� wycina貫m 瞠bra do jask馧ki z niego mo瞠 nie jest tak lekki jak balsa, ale my郵�, 瞠 zastosowanie takiego forniru + mocny klei + kilka warstw (np. 2 i cienki papier np. japo雟ki + malowanie) jak w sklejce mog這by da� ca趾iem tani i wytrzyma造 model do oblatywania silnik闚. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Wrz 11, 2005 10:52 am Temat postu: |
|
|
A tak wygl康a rakieta Mikrus. Wkr鏒ce poka輳 filmik z lotu. Podam te� dane dotycz帷e wagi korpusu, d逝go軼i i inne.
G這wica.
Problem rozwi您a貫m. Robi si� z jedenj kratki A-4. Klej ZE. Po stwardni璚iu zalej� w ni� gips ale wczesniej w這輳 rurke do napoj闚. Przez rurke potem przebiegnie op騧niacz piro do spadu. Glowica pokazana jeszcze przed obci璚iem, przed zalaniem gipsu i pomalowaniem. Rakiety mam dwie i ka盥� robi貫m maks. 4 - 5 h ( na glanc )
Mi貫go dnia A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maxlam Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Wrz 11, 2005 9:36 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Model ju� prawie mamy wi璚 przyda豚y si� motorek dzi� zaczyna pisa� posta o dw鏂h niewielkich silniczkach o prostej konstrukcji i ca趾iem przyzwoitych osi庵ach dla m這dego modelarza w sam raz. Pisz�, 瞠 zaczynam gdy� dam dzi� tylko kilka fotek a jutro dopisz�, co i jak oraz wrzuc� filmy ze start闚 gdy� musz� je troch� poobcina� gdy� uda這 mi si� uchwyci� jedynie moment startu a potem to ju� lipa t逝maczy mnie tylko to, 瞠 robi貫m to po raz pierwszy (tzn film ) i 瞠 a zreszt� sami zobaczycie na filmie
Silniczek jest bezpieczny, ci郾ienie pracy jest stosunkowo niskie wszystko to jutro w arkuszu.
Silniki zosta造 zrobione w 4 godzinki od podstaw razem z mieleniem mieszanki do odpalenia itd. Do zrobienia dyszy zosta� u篡ty cement ci郾ieniowy szybkoschn帷y + szamot w stosunku 4:1 a powierzchnia dodatkowo zosta豉 pokryta szk貫m wodnym (przez zanurzeni).
Paliwo standard karmelka 65/35 sk豉dniki dobrze rozdrobnione suche!!!
Korpus jest troch� opalony od obr鏏ki cieplnej gdzie� mi wjuma這 papier 軼ierny(zosta造 tyko resztki) dlatego taki brzydki jest na fotce my郵� 瞠 wybaczycie mi
No i tak jak robimy po pierwsze SR zrobiony jest z rury PP o ci郾ieniu pracy 20bar czyli po ludzku 2MPa obydwa SR maj� wi瘯sze ci郾ienie pracy ni� wytrzyma這嗆 rury ale nale篡 pami皻a� i� producent przewidzia� takie ci郾ienie dla pracy ci庵貫j wi璚 my mo瞠my spokojnie obci捫y� j� mocniej bez wielkiego ryzyka.
Aby zmie軼i� si� ze wszystkim w SR dla silniczka fi20 obci掖em odcinek 200mm a dla fi16 170mm
Na zdj璚iu wida� odci皻e kawa趾i rury:
Na kolejnym zdj璚iu mo積a zobaczy� rury w kt鏎ych jest pianka izolacyjna (to czerwone) dlaczego pianka bo by豉 pod r瘯� w這篡貫m j� po to by w這篡� w miejscy gdzie ma by� dysza za郵epk� tekturow� by zaprawa cementowa nie ucieka豉 w g陰b rury. Ten proszek kt鏎y wida� to zaprawa cementu ci郾ieniowego szybkoschn帷ego (kilka minut dos這wnie tak na marginesie mo積a kupi� u mnie ten cement tyko 5z�/kg + koszt przesy趾i) i szamotu w stosunku 4:1 a poni瞠j wida� papierowe kopyto do dyszy SR fi20 w fi16 zrobiona zosta豉 r璚znie.
Zdj璚ie przestawia ju� uformowane dysze cementowe jeszcze przed zagi璚iem plastiku na gor帷o. Dysze s� twarde w kilka minut po wlaniu i pokryte dodatkowym zabezpieczeniem w postaci szk豉 wodnego pokrycie polega這 na zanurzeniu tej cz窷ci rury z dysza w pojemniku ze szk貫m wodnym.
Dwie poni窺ze fotki przedstawiaj� silnik od strony dyszy gdzie wida� ju� zagi皻y plastik.
Dwie poni窺ze fotki przedstawiaj� silnik wraz z segmentami palia:
A to ju� gotowe silniki z r騜nych stron dla skali paczka zapa貫k
Kijanki przed startem...
fi-20mm
fi-16mm
Fotka z miejscz upadku fi - 20 strza趾a tam gdzie startowa這 (fi16 nie zosta豉 odnaleziona)
RAR z SRM dla fi 16 oraz fi-20
http://rapidshare.de/files/5025598/10.09.2005.rar.html
No i s� filmy mia造 by� wczoraj ale jako� forum u mnie nie dzia豉這 ;-/
Wi璚 tak--->
Proch czarny wed逝g Nakka 80/20 mniej wi璚ej tak� ilo軼i� zosta造 odpalone silniczki (mielony w kulowym z godzink� on nie musi by� mocny):
http://rapidshare.de/files/5055911/pcz_zaplon.mov.html
Start silniczka fi16:
http://rapidshare.de/files/5056197/fi16start.mov.html
Start silniczka fi20
http://rapidshare.de/files/5056690/fi20start.mov.html
Silniczek fi20 po pracy (kijanka troch� si� po豉ma豉):
http://rapidshare.de/files/5056485/fi20po.mov.html |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Wrz 18, 2005 10:02 am Temat postu: |
|
|
Nie, nie za這輳 nowego tematu bo nie lubi� tego
Rakieta Mikrus na starcie- SR "Boster"
FILMIK
Z drugiego aparatu kr璚i� HNIW wi璚 dodam filmik ale pod wiecz鏎. Na razie kr璚� Mustkiem bo z kamery analogowej nie mam podpi璚ia pod komp ( nie mam karty TV ).
O tych SR napisz� nie co wi璚ej na stronie www . Rakieta polecia豉 "na oko" bardzo wysoko. Niestety spad nie zadzia豉� cho� g這wic� odstrzelilo. Musz� system spadu dopracowa� aby nie by這 niepowodze� . No i rakiete wyd逝輳 o 20 cm bo ten model by� wystrzelony "na szybko".
Dymek na glowicy to dzia豉jacy juz op騧niacz a odpali貫m jego r璚znie bo nie mia貫m elektrozapa逝 ( EZ ). Na filmiku wida� moment oddzielenia glowicy. Niestety nie poci庵n掖 spadu albo si� spad nie rozwin掖
Mi貫go dnia A
Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Nie Wrz 18, 2005 11:31 am, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Damian

Do陰czy�: 03 Sie 2004 Posty: 260 Sk康: Pozna�
|
Wys豉ny: Nie Wrz 18, 2005 10:34 am Temat postu: |
|
|
| crave napisa�: | Podzlele si� dzisiejszymi prze篡ciami ze sklepu modelarskiego - czyste fakty (瞠by nie by這 "dzieci ze swoimi zabawkami"):
SILNIK PS B 15-5
Czyli silnik klasy B o Ic=5Ns.
(Co oznacza to 15 nie mam poj璚ia - prawdopodobnie jest to Fmax)
(...) |
Te silniki s� produkowane w Krosnie, s� sprzedawane osobno jak i razem z modelami do z這瞠nia. Z tego co wiem silnik o najwi瘯szym Ic to 10Ns. I tak np. model Lena 2,5 (2,5 Ns) otwiera sw鎩 prymitywny zielony (ale skuteczny) spadachron na ok. 50m. Lot idealnie prosty. Nie znam sie fachowo na tym ale og鏊nie fajna zabawka kt鏎a kosztowa豉 mnie 14z�. _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|
|
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚 Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚 Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚 Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum
|