Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Szelki [Aerial shells] C.D.(str. 21 - 40)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 17, 18, 19  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Fajerwerki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Piroman2

PostWysłany: Pią Sie 12, 2005 4:50 pm    Temat postu: Szelki [Aerial shells] C.D.(str. 21 - 40) Odpowiedz z cytatem

A żeby jeszcze ładniej zacząc 21 stronę tematu szelki, dodaje zdjęcia, które w końcu mam i moge zamieścić, abyście mogli troszkę więcej zobaczyć z mojej pracy. Bo w końcu, aż czasem głupio się czuje z PROFI, ale nie będe już jęczał jak to pisał Arkadiusz.
A więc daje fotki Cool
2" cylindryczna

gotowa szelka, w <> pisze ładunek rozrywający. Jest to model testowy, zresztą jak wszystkie.

gotowe do wsadu i wystarczy tylko odpalić....

część komponentów do szelki, widzimy pumpedy gwiazdy i rolled oraz burst

obudowa 2" cylindrycznej wzmacniana rolka od "srajtaśmy"

tutaj właśnie już szeleczka z komponentami:) to ułożenie gwiazdek pionowe (poziome jakby leżały na tej większej stronie)

ładne ułożenie gwiazd, widać spoulette od wewnątrz

i na pożegnanie ostatnie spojrzenie na szeleczki - 2"

I co o tym sądzicie?
Ja wiem jedno, jak spoglądam na te zdjęcia to jestem zadowolony i to już mi wystarcza:) by robić następne takie cudeńka.
pozdrawiam
Tomasz - P2

Ostatnio zmieniony przez Piroman2 dnia Wto Sty 01, 2008 8:01 pm, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Piroman2

PostWysłany: Wto Sie 16, 2005 11:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, jako zapowiedź już teraz daje Wam parę fotek:

Będzie trzeba poczekać aż poszukam tych filmów w sieci, bo zatyczka do moździerza jeszcze mi stygnie... Ale nie bójcie, znajde i dam Wam linki, a także udziele więcej informacji o testach itp.

szelkomaniak-P2
a i zdjęcia robił pan Bodek
później zmienie tego posta, jak będą filmy

Zbigniew

PostWysłany: Wto Sie 23, 2005 9:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do szelek pana Boro (niechcialem zasmiecac tematu o gwiazdach)

Moim skromnym zdaniem gwiazdki jako chryzantemy chyba nie wyszly... to jest perfidny Tiger tail. Przyczyną jest zbyt dobrze rozdrobniony węgiel, ja bym się nie kierował tylko i wyłącznie przypisami....

Drugą przyczyną może być wielkość gwiazdek... ale tą przypadłość małych szelek da sie zlikwidować, zaraz napisze jak Razz

Efekt jest za mały. Wiem, nie ma czego się spodziwać to tylko 2" ale moje 2" zajmuja dużo większe pole na niebie. Dlaczego? Poprostu niżej wybuchają. Jak na moj gust, szelki wybuchaja za wysoko. I tak, może gdyby wybuchły dużo niżej, widać było by ladne chryzantemy.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Boro

PostWysłany: Wto Sie 23, 2005 10:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pierwsza chryzantema bardziej symetryczna kula, gorzej wykadrowane - kamerzysta ukrzyzowany Very Happy
chryzantema1
druga chryzantema mniej symetryczna ale za to dobrze skadrowana Very Happy
chryzantema2

P.S. jako bindera uzywam dekstryny

@Zbigniew

dzieki za uwagi.
jesli chodzi o typ efektu to jest to chryzantemum-6 wg przepisu a w przepisie tym (come.to/pfp) nie ma okreslonego asortymentu wegla drzewnego, nie wiem tez jak powinien wygladac "prawidlowy" tiger-tail.
Osobiscie dodam ze parasol jaki sie stworzyl nie byl wcale taki maly (~20m oceniane "na oko" ktore jednak juz troche widzilo) , z reszta ciezko to ocenic po tym filmie bo nie ma w zasadzie punktu czy obiektu odniesienia. Natomiast zgadzam sie ze szelki mogly by leciec nizej (teraz rzedu 80-100m) - sprobuje zastosowac 10g PCz zamiast obecnych 15g.

Pozdrawiam

Wiktors=> przeniesione z Gwiazdki Tu mamieszczmy opisy i filmiki szelek:)
Powrót do góry
Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Wto Sie 23, 2005 10:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak czytam Wasze posty czasami się gubię. Te nazwy anglojęzyczne łapię ( ale nie wszystkie ) szybko ale ................... może dokończy ktoś to co ja chciałem zrobić Rolling Eyes

TU

tiger-tail , burst, binder, flash , primer , whitte gliter itp. Rolling Eyes .

Pozdr. A
Powrót do góry

Zbigniew

PostWysłany: Wto Sie 23, 2005 10:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gdzies był temat o anglojezycznych nazwach odczynnikow i nie tylko tlumaczonych na polski...
ja nie wiem nadal co to jest polumna czy cos takiego :> a tigger tail o ktorym mowa wyzej, to typ gwiazdki który ma za sobą ciągnąć(ogon tygrysa) czyli taki gęsty snop iskier. glitter to efekt mrugania, a reszty slow, czasem sam używasz Pirotechmanie Wink
Powrót do góry
Wiktor

PostWysłany: Wto Sie 23, 2005 10:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Arkadiusz napisał:
Jak czytam Wasze posty czasami się gubię. Te nazwy anglojęzyczne łapię ( ale nie wszystkie ) szybko ale ................... może dokończy ktoś to co ja chciałem zrobić Rolling Eyes

TU

tiger-tail , burst, binder, flash , primer , whitte gliter itp. Rolling Eyes .

Pozdr. A

Też nad tym myślalem kiedyś i to ciekawy pomysl dla nowych i stałych urzytkowników forum jak by się kilku userów zebrało to i by sie to dokończyło to by było wspaniale sam sie nieraz jeszcze gubie w tym nazewnictwie en.
Więc jeżeli będą chętni co coś wiedzą to prosze na priva Very Happy bo samemu to będzie ciężko kilkadziesią stron tekstu Confused

P.S Aale wtedy to nie bylo by 100 a 1000 słów o pokazach ogni sztycznych Wink

Pozdrawiam Wiktors

Piroman2

PostWysłany: Wto Sie 23, 2005 10:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Podziwiam Twoją prace Boro, piękne szelki szczególnie, że jak się jeszcze pomyśli że to tylko 2" cylindryczna, którymi się przede wszsytkim zajmuje (najpierw małe później duże). Też ciekawą i piękną rzeczą jest otrzymwanie sferycznego rozprysku z cylindrycznej szelki, co jakby przełamuje te zasady i opisy "ze cylindryczne dają rozrzut chaotyczny, kuliste kulisty" Smile Ja przyznam udało mi się to tylko w paru szelkach cylindrycznych na ok. 100 (dużo jeszcze nie zrobiłem, w końcu nie zajmuje się ich produkcją długo) zrobić kulisty rozrzut.
A teraz przejde do H3, bo widze że chcesz się przerzucić. Zgadza się że dobry rozrzut i jego kształt zależy m.in od siły bursta i jego ilości... - ja stosuje nośnik dzięki czemu nie ma problemu z wolną przestrzenią i też zapalność jest dobra, bo primeruje tylko część gwiazdek - te które naprawdę trzeba. Do tego, dla wzmocnienia stosuje także metodę zwaną flash bag Smile, poprawia jeszcze siłe i zapalność.
Moge polecić H3, a jeśłi chodzi o bezpieczeństwo to trzeba uważać, ale jednak połączenie KClO3 z pyłem węglowym i dodatkiem dekstryny którą stosuje do chloranowego sprawia, że mieszanka mimo wszystko nie jest tak wrażliwa. Węgiel do H3, najlepiej jak jest mielony w kulowym i nie ma kawałeczków węgla, bo to też i tarcie nam się zmniejsza, bo w pyle węglowym KClO3 "pływa", a wiadomo kawałeczki uwrażliwiają mieszankę.
No cóż zagalopowałem się troszkę, ale uważam że początkującym zawsze się przyda co nie co na ten temat bezpieczeństwa, szczególnie że H3 jest stosowany przez wielu. Ale ja jeszcze przypomne, że ja go używam tylko jako burst.. nie lift Rolling Eyes
ps jeszce wiele testów mnie czeka.. chce sprawdzić i porównywać wiele rzeczy. I faktycznie warto mieć dobry sprzęt, mam możliwość kręcenia filmów na takim i faktycznie można wiele rzeczy zauważyć.
pzdr.
Piroman2

Damian

PostWysłany: Sro Sie 24, 2005 9:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
a jednak nie zaprzestałem Smile Dzisiaj mam dla was miłą inf. a mianowicie odpalam wieczorem dwie 2" szelki: "Willow Tree" oraz drugą z gwiazdami czerwonymi organicznymi + na samym środku 3 małe Willow-y. Rozryw H3, miotanie H3 + 5-10% FB (70%/30% KClO3/Al). A teraz mała ale bardzo inter. ciekawostka. Może bardzo usprawnić pracę przy szelkach cylindrycznych, lecz musimy pewną rzeczą dysponować a jest nią wzorzec najlepiej drewniany którego śr. = śr. wew. szelki czyli wzorzec wchodzi w szelkę. I do czego to ? A zobaczcie sobie:

Bardzo proste. Nakładamy korpus na wzorzec i bez żadnych sznurków/linijek ani żadnego innego zaznaczania wycinamy zawsze tej samej wysokości "języczki". Zdejmujemy i zakładamy drugą stroną. I ile czasu na tym zyskaliśmy Smile

Cyrkiel i sprawna ręka ? Już zbędne. Bierzesz wzorzec, odrysowujesz kółeczka, wycinasz, kleisz po kilka sztuk i już zatyczka gotowa.

Zatyczka często "wchodziła" krzywo w korpus ? teraz już nie Very Happy Znów nakładasz korpus na wzorzec i spokojnie prostopadle równiusieńko wkładasz zatyczkę, i przyklejasz do niej "języczki".

Języczki się odklejają ? Krzywo ? To im dowal Laughing Jeśli wzorzecz jest "pusty" weź prosto zakończonego kija, połóż całość na równej powierzchni i delikatnie ubijaj jak mieszanke na kometę.

Wszystko pięknie wyschło. Teraz wystarczy zrobić otwór na opóźniacz i... dalej rób sam Wink

PS. Mam nadzieję że nie brzmi to jak reklamówka jakiejś firmy...

Boro

PostWysłany: Sro Sie 24, 2005 2:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja jako burst charge uzywam tzw "herbatki" (dlaczego tak to nazwalem? mysle ze wyjasnia fotka Smile sa to trociny dla gryzoni pokryte PCz lub H3).
stosuje tez,podobnie jak Pirotechman nieco prochu FB w miejscu zaplonu szelki - jej centrum -z ta roznica, ze wsypuje go luzem do "herbatki" w polowie jej wyskosci (odpowienik metody stosowanej w glowicach sferycznych przez gosci z hameryki http://www.cannonfuse.com/projects/2.asp).
Mam zamiar tez sprobowac ponownie pomyslu ktory juz kiedys uskutecznialem a ktory przytoczyl ostatnio Pirotechman: zeby torebka z FB odpalala sie dopiero od bursta, a tak wogole to zamierzam postapic zgodnie z zaleceniami hamerykanow zeby proch FB zastpic mieszanka gwizdzaca (whistle mix) na bazie benzoesanu sodu.

mam juz fotke moich szelek(taka sama konstrukcja ja te widoczne na moich filmach),takze zamieszczam, enjoy:

LINK DO WIĘKSZEJ FOTKI

Pozdrawiam
Wiktors=>Poprawiłem foto aby nam sie ramki nie rozjeżdzały Wink
Powrót do góry
Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Sro Sie 24, 2005 3:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zdjęcia super, robią wrażenie Rolling Eyes . Ja stosowałem jako Burst czasami odpad spod sita gdy robiłem gwiazdki metodą PRZYOK. Można wtedy dodać do nich nie co KCLO3 co poprawi zapalność bursta. Wg mojej wiedzy i doświadczeń mieszanka Biała ( u mnie oznacza KCLO3/ BNa ) spowoduje Ci explozję Szelki bez zapalenia albo z niską zapalnością. Jako burst dobry tez jest : KNO3/ Mg/Cdrz np. 70/10/20. Polecam jednak odpad. Albo do PCz dodac kilka % proszku Mg. Też jest ok.

Pomysł z trocinami jest gites choć pisałem/ proponowałem to już w jakimś moim starszym poście. Nie mniej pierwszy raz widzę to na oczy Wink . Do tego dadzą one także iskry i o to chodzi. Nie wiem jak te trociny obrabiasz. Ja bym nasaczył je w stężonej mieszaninie KNO3, potem opudrował dekstryną z KCLO3 i Cdrz. Potem ręcznie w rękawiczce gumowej wymieszał i ostrożnie ( maks. 50 - 60 C ) wysuszył .

Pozdr. A

Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Sro Sie 24, 2005 6:04 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Zbigniew

PostWysłany: Sro Sie 24, 2005 5:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zastosowanie KClO3 / BNa w mojej szelce, spowodowało rozkruszenie gwiazdek. Miała być szelka chukowa, i wsypalem pare prochowych dla iskier... i przy wbuchu utworzyla sie dość ladna kula iskier. Szelka akurat poleciala bardzo wysoko i kula byla mala... Ale to dobry sposob na kule iskier Wink
Powrót do góry
Boro

PostWysłany: Sro Sie 24, 2005 6:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wręcz przeciwne zdanie mają na stronie Cannonfuse.com
Cytat:
Some pros like to use Flash Powder (as shown in the images), but stick with Whistle Mix.
Flash Powder frequently breaks the shell too hard smashing the stars into dust, or shoots them out so fast that they blow out. You'll find that Whistle Mix works perfectly almost all the time.

Twierdzą, że proch FB zbyt mocno eksploduje niszcząc kulki, natomiast mieszanka gwiżdżąca (whistle mix) "works perfectly" (a goście z tej strony chyba wiedzą, co piszą, bo zajmują się tym zawodowo). Mowa tu oczywiście o przypadku, gdy w/w mieszanki dosypuje się do "herbatki" a nie jako jedyny bursting charge.
Osobiście zawsze stosowałem FB, ale mam zamiar sprawdzić Whistle Mix.
Powrót do góry
Zbigniew

PostWysłany: Sro Sie 24, 2005 7:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nieobchodzi mnie jakie oni mają zdanie. Jeśli widziałem całe i dobrze rozrzucone gwiazdki na niebie, które się palą dając ładny efekt, to nie mam zamiaru czegos zmieniac... Ich burst jest uzalezniony od twardości ich gwiazdek i korpusu.
Gdy daje jako burst FB, robie tak szelke, aby gwiazdki się nie pokruszyły (np. słabsze scianki). Raz wymieszałem fb z gwiazdkami w szelce 2" cylindrycznej (chcialem dac duzo FB na duzy huk) to rorzut byl bardziej kulisty... duży huk, dobra zapalność i gwiazdki całe,ale duża marnacja fb.

Ostatnio nie miałem FB to rozrywałem PCz, dawałem oczywiscie mocniejszy korpus, ale i tak rozrzut byl slaby. A KClO3 + BNa daje tylko na szelki hukowe... (tutaj mi wlasnie padają gwiazdki)
A Whistle Mix to Fb + Swiszczala czy sama swiszczala?
Powrót do góry
Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Sro Sie 24, 2005 7:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Boro napisał:
...Twierdzą, że proch FB zbyt mocno eksploduje niszcząc kulki, natomiast mieszanka gwiżdżąca (whistle mix) "works perfectly" (a goście z tej strony chyba wiedzą, co piszą, bo zajmują się tym zawodowo). Mowa tu oczywiście o przypadku, gdy w/w mieszanki dosypuje się do "herbatki"...

Są różne fb-ki. MPF-42 ( na forum opisany ) jest bardzo szybki. Kilkanaście g luzem exploduje. Wg mnie to najszybszy fb-k na świecie Wink . KNO3/Mg - jest sporo wolniejszy , ma cechy ładunku mitoającego. KCLO3/Al też jest wolnijeszy choć zachowuje się różnie. KCLO4/Al to też bardzo szybki fb-k.

Reasumując. Dobrym burstem będzie modyfikowany fb-k. Część proszku metalu zastapić np. Cdrz. Spadnie wtedy prędkośc palenia i nie będzie explozji. Polecam też jednak KNO3/Mg - 60 / 40. W ogole proponuję odpad gwiazdek spod sita.

Są też różne mieszanki gwiżdżące. Mieszanka Biała nic Ci nie da. Mikro gwiazdki prochu Białego Ci explodują stwarzając za duże ciśnienie na samym początku inicjiowania zapłonu. Wg mnie proch Biały ma sens jako końcowy ładunek rozrywający ale to ryzyko dla szelki.

W jednej z rozkrojonych profi szelek chyba 3" na opóźniaczy była założona cienka tuleja z czymś w środku podobnym do MPF-42. Ale szelka byla cylindryczna. W niej rozrzut gwiazdek następuje nie co inaczej niż w szelce kulstej. Gwiazdki częściow poruszają się w samym korpsusie szelki tak jak pocisk w krótkiej lufie. Sprzyja to zapłonowi. Czekamy na wynik z mieszanką Białą Wink .

Pozdr. A
Powrót do góry

Boro

PostWysłany: Sro Sie 24, 2005 7:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Whistle mix to sama mieszanka swiszczaca. Chcialem tu jeszcze raz zaznaczyc ze mowimy tu o stosowaniu mieszanek fb/whistle tak jak na tej stronie cannonfuse.com (wsypywanie luzem do "herbatki" i lekkie zamieszanie)
I nie bez powodu zaznaczylem ze jest to ICH opinia - sam sobie wyrobie zdanie po wykonanej probie.
Powrót do góry
Zbigniew

PostWysłany: Sro Sie 24, 2005 7:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W ten sposób, to ja rozpędzam PCz. Na opozniacz nakladam tulejke, bądz torebke z fb a reszta bursta to PC. Fb odpala pcz na calej jego powierzchni (granulowany) i zapewne rozbija scianki korpusu. PC dopalając się w tak dużym ciśnieniu powoduje zapłon i rorzut gwiazek. To moja teoria, dlaczego tak sądze? bo widze blysk przy wybuchu.

A co do swiszczalydo tej szelki, chyba chodzi o to samo- rozpedzenie prochu wlasciwego.

re nizej:
bardzo ladna szelka(dlamnie ladniejsza od poprzednich), ale nadal twierdze ze to jest tiger tail Wink widac, ze tesame gwiazdki:P

Ostatnio zmieniony przez Zbigniew dnia Sro Sie 24, 2005 7:46 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Boro

PostWysłany: Sro Sie 24, 2005 7:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam jeszcze jeden filmik z odpalu szelki tylko tym razem korpus byl nieco lepszy niz te jakie zwykle stosuje Cool a dokladniej mial 5mm scianki i zrobiony z dobrej klasy papieru Smile

Chryzantema5mm

Enjoy Cool
Powrót do góry
Piroman2

PostWysłany: Sro Sie 24, 2005 8:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja dodam tylko jedno... już ta ze zdjęcia 3" silver/golden rain i red metallic nie aktualna... zaje..y spoulette zawiódł i star mine wyszedł Crying or Very sad
Damian

PostWysłany: Czw Sie 25, 2005 11:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ludzie pomóżcie mi. Spróbowałem jeszcze raz (i chyba nie potrzebnie) bo to bardzo wciąga. I co ? I znowu totalne "Gie" mi wyszło. Nie zachęcam do ściągania chyba że ktoś potrafi wyciągnąć wnioski z filmu i może mi podpowiedzieć, co i jak.

Willow
FILM
zapaliły się 3 gwiazdki

Red
FILM
Szelka wchodziła z lekkim oporem i widocznie "zachaczyła". Ja czyli kamerzysta wyraziłem swoje emocje jednym słowem. Gratis dałem 3 gwiadzki willow-y

Czym ja mam do jasnej choinki rozrywać te szelki ? Dałem H3 i wyjątkowo perfidnie mocny korpus. Co robić ? Czasami to nawet sobie myśle jak 6 gwiazdkowiec może robić takie coś...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Fajerwerki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 17, 18, 19  Następny
Strona 1 z 19

Skocz do: