| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
Bartosz J.

Do陰czy�: 30 Mar 2004 Posty: 73 Sk康: pomorze
|
Wys豉ny: Pi� Lip 22, 2005 7:15 pm Temat postu: M霩g |
|
|
Witam wszystkich sympatyk闚 projektu ZENIT!
Bardzo wa積a wiadomo嗆: Znalaz� si� m霩g dla rakiety Zenit - uk豉d odzysku UUWS Co prawda - paczka z elektronik�, zapalnikami oraz p造t� CD z mn鏀twem info na tematy zwi您ane z technik� rakietow� przysz豉 ju� we 鈔od�, ale do dzi� by貫m po za domem tak wi璚 dopiero kilkana軼ie minut temu j� odebra貫m.
Jaskiniowiec: jestem Twoim d逝積ikiem
fot. UUWS + dodatki
Teraz nasta� czas na testy i budow� przedzia逝 elektroniki... Jednym okiem zd捫y貫m rzuci� na wczorajsze testy SR Arkadiusza - czy to oznacza, 瞠 masz ju� ostateczn� wersj� SR_2R-mini przeznaczon� do lotu
pozdrawiam
Bartek
Arkadiusz ---> Tak, mam ale gwarancji nie dam. SR b璠� "podrasowane" _________________ www.hpr.blo.pl |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Bartosz J.

|
Wys豉ny: Czw Lip 28, 2005 2:08 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Start rakiety ZENIT wydaje si� ju� coraz bli窺zy - oto kolejny wynik moich dzia豉�:
fot. uko鎍zony przedzia� elektroniki
Dla zainteresowanych mog� doda�, 瞠 uk豉dem UUWS mo積a bez problemu testowa� ci庵這嗆 瘸rnikow (tym samym zyskujemy gwarancj� dzia豉nie) zapalnik闚 wykonanych z 瘸r闚czek "bagnetowych" _________________ www.hpr.blo.pl |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Czw Lip 28, 2005 5:20 pm Temat postu: |
|
|
| Rozumiem na podstawie zdj璚ia, 瞠 bateria b璠zie skierowana w stron� g這wicy, a odpalanie spadochronu (i rozdzia� stopni) b璠zie poni瞠j cz這nu elektroniki |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Bartosz J.

|
Wys豉ny: Pi� Lip 29, 2005 8:02 pm Temat postu: |
|
|
15.08.2005r. to wa積a data w historii projektu ZENIT HP - to w豉郾ie tego dnia odby� si� pierwszy start rakiety "Zenit"
fot. rekieta na stanowisku
fot. start rekiety Zenit ok.1,5s po zap這nie
Chcecie wiedzie� wi璚ej Kogo� to w og鏊e interesuje  _________________ www.hpr.blo.pl |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
MadMax

Do陰czy�: 26 Mar 2005 Posty: 24 Sk康: Trzebnica
|
Wys豉ny: Pon Sie 15, 2005 11:33 am Temat postu: |
|
|
Witam
Pewnie, 瞠 interesuje !!!
Czekam na kolejne fotki i film z przebiegu startu. _________________ Piotrek
----------- |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
marlionkk

Do陰czy�: 06 Sie 2005 Posty: 26 Sk康: k-k
|
Wys豉ny: Pon Sie 15, 2005 11:36 am Temat postu: |
|
|
Bardzo 豉dny kszta速 rakiety
masz filmik ze startu lub inne fotki ze startu rakiety??
jak wysoko polecia豉?? _________________ "Saper myli sie tylko raz" |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
Do陰czy�: 27 Wrz 2003 Posty: 481
|
Wys豉ny: Pon Sie 15, 2005 12:53 pm Temat postu: |
|
|
Prezenuje si� pi瘯nie, czekam na film  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Pon Sie 15, 2005 1:16 pm Temat postu: |
|
|
Super Nareszcie
疾 silnik Pirotechmana zadzia豉�, to widz�, a co z odzyskiem? Sprawdzi� si�? Zadzia豉這? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
fox

Do陰czy�: 10 Lis 2003 Posty: 192 Sk康: Wielkopolska
|
Wys豉ny: Pon Sie 15, 2005 4:35 pm Temat postu: |
|
|
Cholera nie nawidz� jak mnie kto� tak trzyma w niepewno軼i, zbyt du瞠 napi璚ie wylewu chyba zaraz dostan�. Tylko par� zda� i kilka fot, stary daj 瞠 co� wi璚ej.
Acha jeszcze jedno..........gratuluj�!!!!! _________________ CAST AWAY |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maxlam Go嗆
|
Wys豉ny: Pon Sie 15, 2005 4:45 pm Temat postu: |
|
|
| fox napisa�: | | Cholera nie nawidz� jak mnie kto� tak trzyma w niepewno軼i |
Na pocz徠ku jest trz瘰ienie ziemi a potem napi璚ie tylko ro郾ie  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tomek J.

Do陰czy�: 02 Sie 2004 Posty: 144
|
Wys豉ny: Pon Sie 15, 2005 5:49 pm Temat postu: |
|
|
witam!!!
gratulacje modelu i...udanego lotu??? Napisz cos wi璚ej jak przebieg� lot, czy uk豉d zadzia豉�, mniej wi璚ej pu豉p na kt鏎y wylecia� ZENIT. I nie trzymaj nas w niepewno軼i bo ktos na forum 瞠czywi軼ie dostanie wylewu.
Pozdrowienia
TomekJ |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Pon Sie 15, 2005 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Wysz這 chu...o. szkoda . Dla mnie pozostaje nadzieja w filmie OSZ . Mo瞠sz Bartku opisa�.
Pozdr. A  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Pon Sie 15, 2005 7:31 pm Temat postu: |
|
|
Prawda jest brutalna albo 篡ciowa. SR by� mo瞠 10 w kolejno軼i. A to nie technologia. Na dzi� nie mam ani jedengo rozrpacowanego SR. Tzn. takiego co ma dok豉dnie opisan� technologi�. U mnie ciagle jakie� konstrukcyjne zmiany i nale篡 to zmieni�. Skupi� si� na jednym za to rozpracowanym w szczeg馧ach SR. Tyle, 瞠 sam nie wiem jakim . Bartkowi koszta zwr鏂� ( ja da mi to zrobi� ). Dla mnie odwali� kawa� roboty. Pewno czas przyjdzie na kolejny test bo TJ� . Na szczeg馧y czekamy od Jasieczqa
Pozdr. A
PS. Potem Wam napisze dlaczego mam ten technologiczny m皻lik w g這wie. A chodzi o szkic produkcji bardzo tanich SR. Do tego nie takich ma造ch ( pisze, 瞠 do cel闚 meteorologicznych wi璚 na pewno sporych ). Przez to nie mam na dzie� dzisiejszy 瘸dnego pewnego SR bo moja my郵 kr捫y ju� wok馧 tej taniej technologi  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Bartosz J.

|
Wys豉ny: Pon Sie 15, 2005 7:42 pm Temat postu: |
|
|
fot. explozja silnika ok.1,65s po zap這nie - tu� po zej軼iu rakiety z wyrzutni
fot. widok na pozosta這軼i tu� po upadku na ziemi� - jak wida� cz這n pierwszy zosta� prawie nie naruszony, za� to co zosta這 z cz這nu drugiego wida�
fot. rozerwane 這瞠 silnika i jeszcze dymi帷y motor - zwr鵵cie uwag� na wygi皻e si陰 eksplozji pr皻y
fot. szcz徠ki cz這nu drugiego - zosta造 rozrzucone w promieniu ponad 20m
Okaza這 si�, 瞠 zawi鏚� czynnik co do kt鏎ego by貫m pewien niezawodno軼i... Jednak瞠 pr鏏a nie pozostaje bezowocna - ale o tym napisz� kiedy indziej. P騧niej tak瞠 podam link do filmu lub dw鏂h, a narazie musicie zadowoli� si� zdj璚iami.
Jaskiniowiec: musz� Ci� uspokoi� - z wst瘼nych ogl璠zin wynika, 瞠 uk豉d nie ucierpia� i dzia豉 poprawnie - odklei� si� jedynie jeden z kondensator闚 od silikonowej masy. Zachowanie uk豉du skomentuj� jutro.
Na koniec dodam, 瞠 patrz帷 na te dwie stopklatki przychodzi mi jedna my郵 do g這wy: a mog這 by� tak pi瘯nie  _________________ www.hpr.blo.pl |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
crave
Do陰czy�: 27 Wrz 2003 Posty: 481
|
Wys豉ny: Pon Sie 15, 2005 9:28 pm Temat postu: |
|
|
| Paul S napisa�: | | Moze zaczniemy na forum budowac wspolnie model rakiety lekkiej ok, 1m wysokosci i ok. 50do 60mm srednicy. Planuje cos takiego dla wszystkich chetnych na jesienne wieczory. |
Podoba mi si� ten pomys�
Mam te� dobr� wiadomo嗆 - w ko鎍u zam闚i貫m tensometry i licz�, 瞠 moja elektroniczna hamownia w ci庵u tygodnia lub dw鏂h b璠zie ju� zrobiona i wytestowana - mam ju� nawet silnik do test闚 . |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Jacek R.

Do陰czy�: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Sk康: Z 陰k Arkadii a tak serio Krak闚
|
Wys豉ny: Wto Sie 16, 2005 10:57 am Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Moze zaczniemy na forum budowac wspolnie model rakiety lekkiej ok, 1m wysokosci i ok. 50do 60mm srednicy. Planuje cos takiego dla wszystkich chetnych na jesienne wieczory. |
Wlasnie wczoraj dozna貫m natchnienia na metrow� rakiete 50mm 鈔.
Przykro mi z powodu nie udanego startu i utraty modelu. Nawet nie modelu najbardziej 瘸l tylk tych godzin pracy kt鏎a posz豉 na marne... Ale uszy do g鏎y i proboj dalej:) pozdro i powodzenia w dalszych projektach  _________________ Czasem okoliczno軼i zmuszaj� cz這wieka do porzucenia swojej dawnej dzia豉lno軼i  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Bartosz J.

|
Wys豉ny: Wto Sie 16, 2005 11:32 am Temat postu: |
|
|
A oto oczekiwany z niecierpliwo軼i� FILM
Paul: Podoba mi si� Twoja propozycja cho� moja koncepcja na przysz這嗆 znacznie odbiega od tej ale uwa瘸m, 瞠 ka盥� mo磧iwo嗆 rozwoju i o篡wienia tego dzia逝 forum trzeba wykorzystywa�. _________________ www.hpr.blo.pl |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tomek J.

Do陰czy�: 02 Sie 2004 Posty: 144
|
Wys豉ny: Wto Sie 16, 2005 11:38 am Temat postu: |
|
|
witam!!!
no na filmie to wygl康a okropnie!! A� 瘸l oglada� i patrzec jak Zenit eksploduje. B璠zie odbudowa Zienita???
Pozdro |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Arkadiusz Go嗆
|
Wys豉ny: Wto Sie 16, 2005 1:28 pm Temat postu: |
|
|
Przykro to ogl康a� ale jednak wklej� u鄉iech bo w ko鎍u trzeba na to si� nastawi� przy ASR (Amatorskich SR ). Do tego lubi� te� powiedzenie, 瞠 "wszystko to ch..j wzgl璠em pr璠ko軼i 鈍iat豉" Dla mnie wnioski :
1. Konstrukcja rakiety pod ASR musi by� prosta, bez bajer闚. Op騧niacz pod spad najlepiej piro albo tajmer. Rakieta na oko - bez wi瘯szej kultury sztabowej. Czyli odwrotnie ni� robi Paul.
2. ASR musz� by� dwa, w tym jeden palony statycznie. Tu zawalilem t� procedur� bo jeden SR explodowa� i drugi jak wida� te� ( ale mia� dowini皻y korpus ). Procedur� odbiorcz� "ola貫m" z uwagi na zm璚zenie tym hobby. Chwilowo ( z p馧 roku ) nie mam ochoty na budowanie nowych SR i mia貫m nadziej�, 瞠 oszukam rachunek prawdopodobie雟twa a jak wida� procedura odbiorcza si� sprawdzi豉 - SR explodowa�
Mam nadziej�, 瞠 now� rakiet� Jasieczeq zbuduje na SR ksarda albo moim jak zwr鏂� jemu koszta tej budowy ( pewno do嗆 drobne ale dobre chyba i to ) . Mnie ta pr鏏a nie zniech璚i豉 cho� czekam na przyp造w natchnienia aby budowa� te SR. I musz� by� one nietypowe ( paliwo 篡wiczne czy dwa re磨my pracy albo bardzo tania technologia ). Sama praca SR nawet mnie tak nie poci庵a jak jaka� ciekawostka w konstrukcji silnika. Co� co jest ma這 spotykane bo tych lotow rakiet widzia貫m wiele ( na filmikach ). Mam nadziej�, 瞠 wkr鏒ce zbuduj� sam rakiet� na jeszcze jednym co mi zosta� SR 2R _ mini. I zgodnie z prawem Murphy`ego powinien on zadzia豉� tak jak nale篡 . A jak wr鏂� do SR to napewno skupi� si� tylko na jednym silniku. O ile b璠zie nietypowy
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pessos

Do陰czy�: 27 Cze 2004 Posty: 153 Sk康: Trinneck
|
Wys豉ny: Wto Sie 16, 2005 2:48 pm Temat postu: |
|
|
Czo貫m
Hmm szkoda modelu, ale z odbudow� nie powinno by� chyba wi瘯szego problemu Uszkodzeniu uleg豉 tylko komora silnikowa i dolna cz窷� korpusu (jak mniemam rynna PCV 90) wi璚 koszta wykonania dubla minimalne stateczniki te� s� chyba wszystkei do odzysku Nie ma 幢e dasz rad�
Pozdrawiam
P.S M鎩 sibling te� powoli posuwa si� do przodu. W mi璠zyczasie mo瞠 wykonam start innej rakiety (nie nazwa貫m jej jeszcze ), kt鏎a powsta豉 przy okazji testowania technologii wykonywania papierowych korpus闚  _________________
plany na dzi� s� takie, 瞠 ich nie ma
Ostatnio zmieniony przez pessos dnia Wto Sie 16, 2005 3:02 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|