Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Leon

|
Wysłany: Pią Sty 30, 2004 2:13 pm Temat postu: |
|
|
No i akurat z BeMBeN`em się zgodzę (bo ma fajny kalendarz i podał fajną stronkę ) , czyli już teraz wszyscy dobrze wiedzą co to może byc.
P.SSSSSS .. "diabeł tkwi w szczegółach" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Leon

|
Wysłany: Pią Sty 30, 2004 2:18 pm Temat postu: |
|
|
[/quote]
jak znam zycie to jest to wesoła tworczosc sprzedawcow znawcow 'hemi'
Mam jednak nadzieje , żę to wyżej nie było do mnie
pzdr./Franco |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
BeMBeN

|
Wysłany: Pią Sty 30, 2004 2:22 pm Temat postu: |
|
|
Franco Rudee napisał: |
Mam jednak nadzieje , żę to wyżej nie było do mnie
|
to bylo do artysty ktory na elektrolcie napisal 'kwas siarowy HSO' (tenze elektrolit byl(jest?) dostepny w sieci tesco) _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

|
Wysłany: Sob Sie 13, 2005 5:30 pm Temat postu: |
|
|
Tak sobie myślę, że w tej sprawie wszycy mamy rację, ale daliśmy się nabrać na dziwaczną nazwę zwyczjową. Miedzi(Cu) tleno(O) chlorek(Cl) to jedna z kretyńskich nazw handlowych, powstałych poprzez skrót atomów wchodzących w skład NAZWY a nie związku. Jej powszechność sugeruje, że "CuOCl" na opakowaniach jest to wzór chemiczny, co prawdą nie jest. Jak nie spojrzeć - nie da się z tego ułożyć sensownej struktury.
Co do barwienia płomienia - sprawdziłem robiąc gwiazdki. Kompozycja z MS Polmerem dała ładny głęboki błękit, który może powstać wyłącznie przy dość "zimnym" spalaniu, co gwarantują MS polimery bedące związkami krzemu. _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum
Ostatnio zmieniony przez PINOT dnia Pon Sie 15, 2005 10:19 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpaner

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 9:31 pm Temat postu: |
|
|
wiesz, pinot, jezeli ułożyc Cu O i Cl w
Cu-O-Cl to powstaje dośc sensowna struktórka, z tym że to nazywa się podchloryn miedzi (I) albo nowocześniej chloran(I)miedzi(I)
a jezeli mówimy o związku Cu2Cl(OH)3, to z tlenochlorkiem ma to niewiele wspólnego
ale ja sie wszystkiego czepiam... _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|