Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Czarny Iwan Gość
|
Wysłany: Wto Sie 02, 2005 12:31 pm Temat postu: |
|
|
Ta impreza na pustyni nazywa się "Desert Blast"
Raz oglądałem w telewizji tą imprezę powim jedno impreza jest rajem dla pirotechników.
Może któryś z nas w przyszłości będzie na tej imprezie
Ps: prawo mamy do >tyłek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Wto Sie 02, 2005 3:27 pm Temat postu: |
|
|
wiec moze napiszcie na pocztek czymyn imiał by sie zajmowc klub i co w nim miało by sie robic bo dodam tyylko ze nawet jesli kiedys isniały modelarnie rakietowe to budowano tam modele rakiet s SR były fabryczne ze wzgledu BHP
oczywiscie istnieja "naukowe koła chemików " na uczelniach ale tam tez czasem prkurator zaglada jak sie cos zdazy
piro i MW to raczej nie kułko rózancowe gdzie nic sie nie zdazy a jesli chcecie Załozyc jakis klub zeby załozyc i pic piwo to przeciez jaki problem  _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Czarny Iwan Gość
|
Wysłany: Wto Sie 02, 2005 8:25 pm Temat postu: |
|
|
Właśnie trza się zająć najpierw organizacją , Celami itp.. itd..
Więc piście śmiało i miejcie tą wizję
" Pierwszy Klub Amatorów Pirotechniki w Polsce " |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tchemik

|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Wto Sie 02, 2005 8:47 pm Temat postu: |
|
|
ngaonka na co??
dopuki nikt z was nie stworzy poaznego zagrozenia a nie sie przypadkiem nie wpierd ani tez nie bedzie czegos komus prponował to ABW da spokuj bedzie patrzec i słuchac i jak trzeba bedzie to swoje zrobi inna sprawa jest to ze na tym forum sa ludzie z całej polski i jak chcecie załowyzc i działac w tym klubiue wirtualnie
predzej widze jakis klub rakietowy który walczył by o poligon do stratów i organizował zawody i testy to ma sens i tego bym sie podjoł ale czasem jak ptrze...na wasze pomysły to jesli wejsc na ten poligo z niektórymi waszymi kocepcjami to zamiust ogladac ładny start rakiety nalezało by wykopac stan odpalania 2 m po ziemia i ogrodzic teren polgonu z opisami
UWAGA PRZEJŚCIE GROZI ŚMIERCIA[/img] _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Sro Sie 03, 2005 11:36 am Temat postu: |
|
|
v-21 napisał: | ngaonka na co??
dopuki nikt z was nie stworzy poaznego zagrozenia a nie sie przypadkiem nie wpierd ani tez nie bedzie czegos komus prponował to ABW da spokuj bedzie patrzec i słuchac i jak trzeba bedzie to swoje zrobi inna sprawa jest to ze na tym forum sa ludzie z całej polski i jak chcecie załowyzc i działac w tym klubiue wirtualnie
predzej widze jakis klub rakietowy który walczył by o poligon do stratów i organizował zawody i testy to ma sens i tego bym sie podjoł ale czasem jak ptrze...na wasze pomysły to jesli wejsc na ten poligo z niektórymi waszymi kocepcjami to zamiust ogladac ładny start rakiety nalezało by wykopac stan odpalania 2 m po ziemia i ogrodzic teren polgonu z opisami
UWAGA PRZEJŚCIE GROZI ŚMIERCIA[/img] |
widze marną twą przyszłość...
wokół ciebie tylko źli ludzie...
czuję że twój pesymizm sięga zenitu...
cholera karty sie skończyły !
a tak pozatym zapraszam: http://akp.site.cz _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Sro Sie 03, 2005 2:48 pm Temat postu: |
|
|
a ja widze ze mało wiesz bynajmiej z przpisów prawnych albo nawet zasad bhp a jesli hodzi o bhp to piersze czego czepia sie policja i prokurator o ile rozumiesz zym jest bhp w temacie piro i mw
dodam tylko ze na pokazie pewnym pirotechniki rozerwało jeden mozdziez który nastepnie przwrócił kolejne ..... zaczeły strzelac one w kierunku ludzi cóz wada materiału nieszczesliwy wypadek ale i tam zjawił sie prokurator i niestet zapewne zapadnie wyrok nie korzystny dlas prowdzacego
a przyszłosc moja czy marna długo nie pracuje w tym fachu ale jakos mam sie dobrze pomimo niesczesliwych wypadków które bardzo szybko ucza przewidywania i zapobiegania takim sytuacja _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Czw Sie 04, 2005 9:43 am Temat postu: |
|
|
v-21 napisał: | (...)o ile rozumiesz zym jest bhp w temacie piro i mw |
Ty odrazu o MW. Przecież AKP nie będzie latać po polu z tak niebezpiecznymi rzeczami . Klub będzie propagować bezpieczne obchodzenie się z fajerwerkami, co będziemy starać się w jak najbardziej zrozumiały sposób przekazać. _________________ 5, 10, 15 ?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pyrotechnik

|
Wysłany: Czw Sie 04, 2005 10:01 am Temat postu: |
|
|
v-21 napisał: | wiec moze napiszcie na pocztek czymyn imiał by sie zajmowc klub |
Czarny Iwan napisał: | Właśnie trza się zająć najpierw organizacją , Celami itp.. itd.. |
Damian napisał: | Klub będzie propagować bezpieczne obchodzenie się z fajerwerkami |
moze dalo by sie zrobic tez cos, ze bylaby to tez wymiana informacji o mieszaninach, ciekawych fajerwerkach, itp. takie "forum na zywo".
a pokazy dopiero, jak wladze sie przekonaja, ze jestesmy "grzeczni".
tylko mam jeszcze jedno pytanie:
niech ktos "madry" sie wypowie: jak to z "pelnoletnoscia"? czy do stowarzyszenia mogliby nalezec wylacznie pelnoletni ludzie?
czy nie tylko? i co jakie konkretnie warunki i czynnosci musialyby byc spelnione, zeby stowarzyszenie moglo dzialac? oczywiscie w wersji na razie bez pokazow
P.S. sorry za brak polskich liter, ale pisze z niemiec (na wakacjach jestem) _________________ http://ourpyro.w.interia.pl
pozdrawiam,
pyrotechnik
P.S. jak zapracować na gwiazdki? :P |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Artpi

|
Wysłany: Czw Sie 04, 2005 12:02 pm Temat postu: |
|
|
Witam, po tych kilku postach które są tutaj do tej pory zamieszczone rysuje się obraz optymizmu z pesymistyczno –optymistycznym nastawieniem .Optymizm to że szansa istnieje aby taki klub zaistniał , pesymizm wynika raczej z polityki państwa i obecnych dziwnych a wręcz anormalnych przepisów, i poczuciu bezsilności w takim systemie . I jeszcze raz optymizm ze może za jakiś czas coś się zmieni , i zgadzam się w 100 % z V21 co do BHP i innych spraw . Ale właśnie oto chodzi aby każdy mógł się wypowiedzieć i przedstawić swój pogląd , a także znaleźć sposób który pozwoli zrealizować cel .Wiemy również że władz przygląda się jak wielki brat co tu na forum się dzieje , ale za wypowiedzi chyba nas nie pozamykają mam nadzieję . Kryteria działania , a wiec status i cel to powinno być rozeznane do podszewki aby można było cokolwiek zacząć . Ale póki co niech dyskusja się toczy , wszystko wymaga czasu .
Pozdrawiam
Diabeł tkwi w szczegółach |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Czw Sie 04, 2005 12:10 pm Temat postu: |
|
|
Pyrotechnik napisał: | (...)niech ktos "madry" sie wypowie: jak to z "pelnoletnoscia"? czy do stowarzyszenia mogliby nalezec wylacznie pelnoletni ludzie?
czy nie tylko? i co jakie konkretnie warunki i czynnosci musialyby byc spelnione, zeby stowarzyszenie moglo dzialac? oczywiscie w wersji na razie bez pokazow  |
Pełnoletność - warunek podstawowy. Ja bym proponował jeszcze niekaralność oraz krótki test z podstaw pirotechniki "na dzieńdobry". _________________ 5, 10, 15 ?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zbigniew

|
Wysłany: Czw Sie 04, 2005 12:15 pm Temat postu: |
|
|
Oczywiście, że taki klub ma szanse zaistnieć. Pewne warunki:
- conajmniej 10-20 osób pełnoletnich z odpowiednim dochodem
- znajomy prawnik
- znajomy polityk (najlepiej w ministerstwie spraw wew. lub bezpieczeństwa) , chodzi o przyzwolenie na wytwarzanie fajerwerków.
- dr. Chemii (takich tu sporo ) chodzi o ekspertyzy dotyczace bhp
Wszystko by się działo za wiedzą miejscowej policji, która by wiedziała co i ile robimy.
Większość użytkowników z forum ma 15-18- lat, jesli sporo osob będzie działało przez te 2-3 lata, to wtedy można spróbować.
a co do działalności - wspólne hobby nie wystarczy? (są kluby zbieraczy znaczków) a jesli nie, to jak juz tu bylo napisane propagowanie bhp w dziedzinie fajerwerków.
A tak pozatym, można się wziąść za napisanie/przeredagowanie ustawy dotyczącej MW lub hobby i zebranie 20tys podpisów (cos kolo tego 10-20 lub 200 niepamietam) i wlaczenie pod obrady . Bardzo możliwe, że coś takiego by przeszło- np. legalne wytwarzanie fajerwerków w odpowiednich klubach ;P
ps: dopiero 13, jeszcze chyba spie... i snie ...  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Czarny Iwan Gość
|
Wysłany: Czw Sie 04, 2005 1:04 pm Temat postu: |
|
|
Jestem za napisaniem /przeredagowaniem ustawy
Tylko jak to wyłącznie pełnoletni ja mam 15 lat a w piro siedzę od 8 roku życia
I to że ktoś ma np. 15lat to nieznaczy że jest gorszy wielu
15 latków umie więcej niż ci pełnoletni
I przydało by się stworzyć komnatę dla A.K.P Ja odrozu się wpisuję myślę że niepełnoletni mogą być wtedy w komnacie klubu
A komnata tylko dla członków klubu
Ps.Dziś w końcu będzie mini dostawa KNO3 dla mnie  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ŚciArwA

|
Wysłany: Czw Sie 04, 2005 1:07 pm Temat postu: |
|
|
oczwisice te 10-20osob zgodzilo by sie finansowac prawnika, lokal, poligon, jakis sklad z odpowiednimi normami bezpieczenstwa i cala reszte
jesli chodzi o znajomego polityka... jak nie z msw to moze poprostu prezdenta albo premiera? prznajmniej latwiej to wmowic
no i zmiana ustawy - moim zdaniem pomsl bez szans.
ale jak sie uda i cos sie urodzi, to ja jestem oczywiscie za i wchodze w to  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zbigniew

|
Wysłany: Czw Sie 04, 2005 1:38 pm Temat postu: |
|
|
lokal: czyjś duży grarz (wszystkie wymogi bhp by wszyscy czlonkowie by się złożyli np. gasnica itp)
a co do prawnika to przeciez pisalem ze znajomy, chodzi o porady prawne po znajomosci ;]
Poligon - a cu finansowac? ogrodzic, i strzelac raz na miesiac? moze 2 miesiace?
Ale i tak nikomu sie tak naprawde nie chce wlozyc w to tyle zachodu.... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Adrian
|
Wysłany: Czw Sie 04, 2005 2:19 pm Temat postu: |
|
|
Dobra chłopaki jana początek bym to zrobił tak :
1. Nie był optymistą isie nie podniecał ...
2. Próbował coś robić a nie tylko gadal ...
3. Zalatwił sobie wszystkie papiery
Nie robie bo nie mam kasy przykro mi 2 tys zł na miecha to zmało ...
Ostatnio zmieniony przez Adrian dnia Czw Sie 04, 2005 2:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zbigniew

|
Wysłany: Czw Sie 04, 2005 2:22 pm Temat postu: |
|
|
byś próbował cos zrobic? to czemu nie robisz?
ja nic nie robie bo mam 17 lat, i gowno moge |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Czw Sie 04, 2005 2:30 pm Temat postu: |
|
|
dla mnie pomierdzy MW a piro jest zasadznicza róznica przy MW zdarza sie wielokrotnie mniej wypadków niz z MW wrazliwosc na rózne bodzczemechaniczne i elektrostatycvzne mas pirotechnicznych jest wielokrotnie wieksza niz niejdnego MWI wiec nie bagadtelizujecie tego ze piro teo nie MW
prawnik mhmm nie bardzo sie zna na przpisach i insytrukcjach bhp tm bardziejh ze teraz wszytko odnosui sie do adr-u raczej wiecej wie doradca adr niz jakis prawnik
klub ma propagowac problemy z uzywaniem piro itp czyli co chcecie uczyc dzieci bezpiecznego odpalania korsazyków
a jesli marzycie o klubie co by robił jakies doswiadczenia i experymety to pojedzie do IPO i zapytajcie instrukcje bhp i inne przpis\y zwiazane z wytwarzaniem i testowanie jakich kolwiek miesznin nawet tych jakie sa przbadane np jakie sa prpocedóry bezoieczenstwa przy testach ADR
wuiec jesliklub ma sie zajmowac teria i netem to a jesli robic cos to widze tylko mozliwisc jak na razie modelarstwa rakietowego i to be4z zabaw w testowanie silników samorobnycha to i tak sporo roboty urzadzic poligon i wszytko dopracowac.......... _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zbigniew

|
Wysłany: Czw Sie 04, 2005 8:51 pm Temat postu: |
|
|
prawnik - ktos po prawie czyli nie chodzi mi tu tylko o adwokata tylko o kogo kto sie na tym zna.
a co do propagowania bezpiecznego uzycia korsarzyków, to nie o to chodzi mozna by propagowac bezpieczne obchodzenie sie MW w sklepach itp, donosić( ) na chińszczyzne 
a charakter prac klubu bylby raczej ... hobby/badania/nauka |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Pią Sie 05, 2005 7:37 pm Temat postu: |
|
|
powiem tylko ze ten kto nie pracuje na chwile obecna w branzy z mw i piro to nie ma pojecia co znacza aktualne przpisy jakie wymgi stawia ADR i inne códa a;e jesli komus sie chce to zycze powodzenia ...... unia dała nam to co chcemy  _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|