|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
HellFire
Do陰czy�: 04 Mar 2004 Posty: 292
|
Wys豉ny: Pon Lip 04, 2005 1:13 pm Temat postu: |
|
|
jezeli chodzi o robienie szelek to musisz, a ja musze nauczyc sie filmowac.
dziewiczy film nie oznacza dziewicza szelka...
P.S.
Dorzucam foteczke zlozona ze still'ow mojego filmu. To jedna z fajniejszych funkcji mojego nowego sprzeciora FIlm byl nieostry wiec i foteczki takie sobie, ale mozna sie przyjrzec przez chwile. Dodam tylko ze zapalnosc gwiazdek osiagnela prawie 100%.
 _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk康: z mo寮zierza ;)
|
Wys豉ny: Czw Lip 07, 2005 11:29 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Nawet zapomnia貫m tutaj szelki HellFire'a skomentowa�, wi璚 pierwsze zaczne od tego:
wysoko嗆 s豉ba, ale jak wida� wi捫e si� to z tym, 瞠 op騧niacz troszk� kr鏒ki => co tak瞠 sprawi這 to, 瞠 gwiazdy rozrysn窸y si� tworz帷 jakby sto瞠k..
mia貫m ju� taki rozprysk raz:) (nawet dawa貫m tu film kiedy�).
Ale za to bardzo musze pogratulwa� zapalno軼i pi瘯nych dwukolorwych gwiazd.. kt鏎e si� sprawdzi造!!
wiem 瞠 HF przeczyta to do嗆 p騧no..
-----------------------------------------------------------------------------
A teraz przejde do moich dzisiejszych test闚 bursta.. testowa貫m wiele rozwi您a� i pewne szczeg鏊y zostawie dla siebie (czym by by這 篡cie bez tajemnic )..
Zreszt� szelki nie wygl康aj� zbyt dobrze.. wina tej paskudnej kamery, a do tego zrobi貫m ma貫 gwiazdki i przez to nawet ci篹ko mi okre雲i� czy by� dobry rozrzut.. bo one spala造 si� bardzo szybko. Wie� zapalno嗆 豉dna i wysoko嗆 te� mnie satysfakcjonuje (18g Pcz), z szelek wysz這 co� a'la ma豉 kula iskier...
Do tego szeleczki bardzo ma貫, mia造 ok 28 ma造ch gwiazd typu "pumped" a szelka mia豉 wysoko嗆 oko這 6cm i 鈔ednice 2" Taki maluch
Jeszcze wiele test闚 i pomys堯w mi si� nasun窸o i oto w豉郾ie chodzi, wiem co robi� .
Oto Filmy:
http://s29.yousendit.com/d.aspx?id=0YADYOGQRO4M70VDMYJL3TUK3X
http://s29.yousendit.com/d.aspx?id=13FIZDSX4SPCH02U26YBREG20X
http://s29.yousendit.com/d.aspx?id=3RB47LSVH5EBF1U7TLJ9OQFKH3
Chcia豚ym tak瞠 wszystkim pocz徠kuj帷ym powiedzie�, aby wla郾ie starali sie analizowa� swoje b喚dy... my郵eli co mogli zrobi� 幢e a co dobrze.
ps do umieszczenia film闚 nam闚i� mnie Wiktors:) bo tak naprawde nie ma co pokazywa�... _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
kaco1

Do陰czy�: 13 Pa� 2003 Posty: 130 Sk康: Miasta
|
Wys豉ny: Pi� Lip 08, 2005 8:59 am Temat postu: |
|
|
Witam
Piroman2 - tak jak m闚i貫m musz� si� uda�, i si� uda造. Wszystkie 3 豉dnie wys造, chocia� jak dlamnie to troch� za nisko Z zapalno軼i� to masz racje bo jest dobra. Takie ciekawe kule ognia wyszy� na niebie Oby wi璚ej Ci takich szeleczek wychodzi這.
Pozdrawiam Kaco1 _________________ ... ?! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
wawrzyk

Do陰czy�: 21 Pa� 2004 Posty: 48 Sk康: z polski
|
Wys豉ny: Pi� Lip 08, 2005 5:33 pm Temat postu: |
|
|
P2 豉dne szelki gwiazdki rzeczywi軼ie za ma貫 ale fajny efekt wyszed� i zgadzam sie z kaco1 wysoko嗆 troche ma豉 ale wiem jak to jest... oby tak dalej _________________ www.tgp.go.pl |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Damian

Do陰czy�: 03 Sie 2004 Posty: 260 Sk康: Pozna�
|
Wys豉ny: Pi� Lip 15, 2005 9:24 am Temat postu: |
|
|
Witam oto moja w豉snor璚znie zrobiona szelka 3"
Waga szelki 160g, gr. 軼. 3,5mm
Gwiazdki:
12szt. Willow 鈔. 0,5cm
5szt. Willow 鈔. 1,75cm
52szt. czerwone wg. przepisu P2 (nieudane)
Mo寮zierz (poprzednio poda貫m z造 wymiar; pomyli貫m si� z mo寮zierzem 2,5") wysoko嗆 22,5cm; gr. 軼. 5mm
Κ: 22g H3 + 3g FB (KClO3+Al)
Ο: PCZ (nie zwa篡貫m korpusu+gwiazdek wi璚 nie wiem ile by這 rozrywaj帷ego)
FILM
W ostatnich klatkach wida� chmar� gwiazd czerwonych.
Kliknij aby powi瘯szy�
Rozryw szelki nast徙i� na ok. 20m - spodziewa貫m si� wi璚ej (wida� odruch kamerzysty - mnie ). Zapalno嗆 100% tylko ten rozryw... ehhh.... Nie potrzebnie rozrywa貫m PCZ. Mam nadziej� 瞠 kolejne pr鏏y dadz� lepsze efekty.
Pozdrawiam, Rime.
PS. Nareszczie jaka� jako嗆  _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne
Ostatnio zmieniony przez Damian dnia Sob Sie 20, 2005 11:37 am, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

|
Wys豉ny: Pi� Lip 15, 2005 12:26 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Widze 瞠 zaczyna robi� si� tu ciekawiej (HF by豚y zadowolony ).
Zaczn� od oceny:
Rime:
Hmm, wyrzut faktyczneie niski, jak przy takiej ilo軼i tak silnego 豉dunku rozrywaj帷ego.
Zapalno嗆 nie powiedzia豚ym 100%.. zapalno嗆 s豉ba, nast徙i這 rozerwanie niekt鏎ych gwiazd i/lub ich cz窷ciowe spalenie. Przy tej ilo軼i co poda貫� - gwiazd nie by這 du穎 zapalonych, znaczy brakuje tych czerwonych.
A co do tych czerwonych (m鎩 przepis? kt鏎y:) ) - na zdj璚iu faktycznie wida� lekkko czerwone ma貫 kuleczki, ale ogl康a貫m film wiele razy i doszed貫m do wniosku, 瞠 te kuleczki s� z willow'闚. Mia貫m tak wiele razy.. one w豉郾ie tworz� taki deszczyk z iskier.. Jak wcze郾iej napisa貫m prawdopoodbnie nast徙i這 tak瞠 rozerwanie gwiazd (np, willowy 0,5cm s� znacznie za ma貫 jak na tak� szelk�!)...
Oczywi軼ie pisze to by Ci pom鏂 i mam nadzieje, 瞠 nie potraktujesz tego jak jak捷 zjebke:) czy to 瞠 si� wym康rzam.. po prostu stwierdzam co s康ze, a w豉郾ie analiza b喚d闚 mo瞠 Ci pom鏂.
Napisz mi jeszcze jakie to by造 gwiazdy czerwone (az. str. cukier/kclo3?)
Trzymaj si� ciep這
Lamerwd:
豉dny starmine:) wyszed�... (mia貫m tak 4 dni temu), a druga pr鏏a to wystrza� faktycznie pi瘯ny.
ps Jestem zadowolony z Waszych pr鏏
pzdr.
P2
Temat o szelkach wi璚 nie b璠e pisa� nowego postu.
Tak, by造 to czerwone organiczne wg. twojego przepisu. Bindowane acetonem. Przyczyn� ich z貫go palenia by� przypadkowy w璕iel (ok 2-3%). PS. Jeszcze 獞icz� nagrywanie film闚. Teraz wiem 瞠 od pocz徠ku musze trzyma� na zoomie. Z tym sprz皻em czuje si� tak bardziej... sam nie wiem jak. Pozdrawiam, Rime. _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat.
Ostatnio zmieniony przez Piroman2 dnia Sob Lip 16, 2005 7:48 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

|
Wys豉ny: Pi� Lip 15, 2005 12:32 pm Temat postu: |
|
|
Wiem Lamerwd, mi sie tak sta這 z 2" cylindryczn� zielon� metaliczn�.. ale chc帷 nie chc帷 i tak sam wiesz, 豉dnie to wygl康a.. rozprysk mia貫� tych gwiazd naprawde niez造... (jeszcze duza si豉 od miotaj帷ego dodaje gwiazdk� niez貫go strza豉 do g鏎y)
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Adrian
Do陰czy�: 28 Mar 2005 Posty: 94
|
Wys豉ny: Pon Lip 18, 2005 9:22 pm Temat postu: Silny rozrzut gwiazdek ? |
|
|
Mam pytanie jakiej mieszanki rozrywaj帷ej u篡� w moich szeleczkach cylindrycznych aby uzyska� silny rozrzut gwiazdek ....
Tylko nie piszcie ze jestem lama ... bo rozerwa� szelke to ja umiem chodzi mi tylko o ten rozrzut .... Co� w tym stylu jak uzyska� lamerwd w swojej szelce .... (ilosc prochu czasami nie ma znaczenia)
Mam jeszcze male pytanka co do zapalno軼i i d逝go軼i lontu ale to potem ...
PoZdrawiam Adrian
ps. Przepraszam ze napisalem tak dziwnie tego posta ale nie jestem trze德y ..... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Damian

|
Wys豉ny: Wto Lip 19, 2005 9:46 am Temat postu: |
|
|
Witam. Wkurzy貫m si� ostatnio na wysoko軼i jakie uzyskuj� moje szelki. Zdecydowa貫m si� 瞠 raz si� 篡je i zrobi貫m ma造 te軼ik .
Po pewnym pokazie zebra貫m wiele rzeczy (opisywa貫m to niedawno), lecz nienasycony stwierdzi貫m: "a mo瞠 co� jeszcze tam le篡 ". Wzi掖em ze sob� kumpla i jechane. Okaza這 si� 瞠 firma sprz徠aj帷a nie za bardzo si� postara豉, a ja z kumplem odpracowa貫m to czego oni nie zrobili Znale幢i鄉y du穎 niewypa堯w rzymskich ogni, du穎 korpus闚 po kometach 1", resztki kabli, zu篡tych zapalnik闚, oraz r騜ne inne pierdo趾i. Rzymskie ognie wydzieli貫m na pcz, oraz gwiazdki i wyblak造 visco kt鏎y ju� si� nie pali . Gwiazdek jest 68 a PCZ 22g w tym ok. 2% to wi鏎y drzewne (ka盥y kto "rozbiera�" rzymskie ognie wie jaki to problem). Wracaj帷 do szelki Wzi掖em jeden korpus 1" i zrobi貫m "na raz dwa trzy" zatyczk� z suchego papieru toaletowego oraz ta鄉y dwustronnej. Wsypa貫m 3,5g H3 a na to 3 gwiazdki komercyjne. Zatyczka z drugiej strony zrobiona praktycznie w ten sam spos鏏 . W這篡貫m 2,5cm odcinek 3mm visco i ca這嗆 zaplajstra貫m ta鄉� papierow�. Wsypa貫m 10g H3 do 1" calowego mo寮zierza (wys. 22,5cm; zatyczka 2,5cm; gr. 軼. 4mm). I oto (nareszcie ) efekty:
FILM
Czas na obliczenia Ajnsztajna:
Je瞠li szelka w 200ms by豉 na 3m to mo積a (nie wiem czy mo積a tak naprawd�; hehe) stwierdzi� 瞠 jej pr璠ko嗆 na pocz徠ku wynosi豉 (1s = 1000ms) 3m*5 = 15m/s (1000/200 = 5). Szelka wybuch豉 po 1,2s czyli jej wysoko嗆 wg. oblicze� powinna wynosi� 1,2s*15m = 18m. Na moje oko by這 to niewiele wi璚ej, dlatego 鄉iem twierdzi� 瞠 by� to ruch jednostajnie przyspieszony (mia貫m 2 z fizyki na koniec roku; wi璚 mo瞠 kto� m康rzejszy w tej dziedzinie b璠zie mia� co� do powiedzenia )
PS. Od dzisiaj si� nie pi...ernicze z ilo軼i� miotaj帷ego, w ko鎍u moje szelki
PS2. Cholera nie wiem czemu zawsze si� tak rozpisuj�. Trzeba uwzgl璠ni� to 瞠 jestem kompletnym 這siem z polskiego, nic nie wynosz� z lekcji bo nie rozumiem
Jejku... bym zapomnia�
Wczoraj zrobi貫m w 20 min. szelke dwucalow� kulist�. Korpus komercyjny. Op騧niacz robiony taj jak robi� Chi鎍zycy. Szelka wa篡豉 64g. Miota貫m H3 w ilo軼i 16g. Rozryw nast徙i� na ok. 50m(poprawka; pomy趾a w obliczeniach). Moment rozerwania kamerowa貫m na 20x zoomie (niepotrzebnie) dlatego ostro嗆 nienajlepsza. Gwiazdek by這 26 (komercyjne). Ο by� granulowany H3.
FILM
Mo瞠 mi kto� powiedzie� co si� sta這 z reszt� gwiazdek (druga po堯wka szelki), co� mi si� wydaje 瞠 uleg造 one brutalnej destrukcji .
Pozdrawiam _________________ 5, 10, 15 ?
Ostatnio zmieniony przez Damian dnia Sob Sie 20, 2005 11:38 am, w ca這軼i zmieniany 2 razy |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Wiktor

Do陰czy�: 28 Sie 2003 Posty: 120 Sk康: z PiroChem
|
Wys豉ny: Sro Lip 20, 2005 6:18 pm Temat postu: szelka 2" |
|
|
Witam
Oto moja wczorajsza kulista szelka 2".
Gwiazdki D1, 豉dunek rozrywaj帷y H3, 豉dunek miotaj帷y 25g Pcz CIA. Pr鏏a udana. Na filmie nie wida� zbyt dok豉dnie efektu glitter,wina aparaciku niestety ale ka盥y wie jak on wygl康a z tych gwiazdek (lekko r騜owy).
Szelka identyczna ja ta na fotce tylko mniejsza o cal:
D1 SHELL 2"
Arkadiuszu tu masz dow鏚 瞠 szelki takie dzia豉j�
Pozdrawiam i czekam na testy innych moje juz wkr鏒ce
Wiktors _________________ Zn闚 w bran篡 Molinos de bolos Strzelaj szelki b璠ziesz wielki  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Damian

|
Wys豉ny: Wto Sie 02, 2005 9:39 am Temat postu: |
|
|
Witam. Mam dzisiaj dla was kolejn� szelk�. Tym razem cylindryczn�, dwu calow�. U篡貫m ok. 45 gwiazdek Willow. Da貫m za ma這 miotaj帷ego (H3). Rozryw H3; na wys. ok. 10-15m; sta貫m od mo寮zierza 35m. Og鏊nie to by豉 totalna ki豉. Si豉 rozrywu wystarczaj帷a, zapalno嗆 fatalna. Na filmie s造cha� s這wa: "Niewypa�!", powiedzia貫m to poniewa� "sticky match" pali� si� anormalnie d逝go. Jednak do wystrza逝 dosz這 i tak to wygl康a這:
FILM
poddaje si� ju� z tymi szelkami... Je郵i b璠e mia� max. ch璚i oraz pieni康ze na odczynniki kt鏎e szybko "znikaj�" to obiecuje 瞠 wr鏂e tutaj ale w lepszym stylu
Pr鏏a zrobienia szelki "Repeater" czyli nazywanej przez niekt鏎ych jako "szelka z szelki". Kaliber 2". U篡貫m gwiazd Willow Tree, drugi rozryw nast徙i� za p騧no (na ziemi). Na filmie przez ok. 20 sek. mo瞠cie us造sze� d德i瘯 z odpalenia innej szelki kiedy nie zdj掖em przes這ny (opisywa貫m to "gdzie" indziej). Reszte inf. mo積a wywnioskowa� z filmu.
Pozdrawiam, Damian.
PS. Cholera niech mi kto� pomo瞠 bo ju� sam trace ch璚i oraz co najgorsze odczynniki. Tak wi璚 chyba dam sobie spok鎩 na jaki� czas z szelkami. _________________ 5, 10, 15 ?
Ostatnio zmieniony przez Damian dnia Sob Sie 20, 2005 11:41 am, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

|
Wys豉ny: Pi� Sie 12, 2005 1:22 pm Temat postu: |
|
|
Damian za szybko si� poddajesz.... Szelka bardzo nisko wylecia豉, ju� nie m闚ie kiedy mia� by nast徙i� drugi wybuch, no i nast徙i� na ziemi jak napisa貫�. Radzi豚ym wszystkim "szelkowcom" pocz徠kuj帷ym zaczyna� od prostych ma造ch szelek. Bez kombinacji multibreak czy inne.
A powracaj帷 do tematu to i ja mam co� dla Was.. spokojnie sobie testuje i powolutku wyci庵am wnioski i jeszcze dzi瘯i pomocy Artpiego i w豉snych pr鏏ach ide do przodu. Lecz pami皻ajcie co by nie by這, nikt za Was nie odrobi praktyki, informacje s� pomocne i pomagaj�, ale wszystko trzeba sprawdzi� samemu i ewentualnie wprowadzi� w豉sne modyfikacje. Trzeba dopasowa� wszystko tak, by ka盥y element w szelce by� kompatybilny do drugiego, poszczeg鏊ne cz窷ci musz� stanowi� ca這嗆 i jak to mawia Artpi faktycznie diabe� tkwi w szczeg馧ach, wi璚 jest sporo pracy....
Przeprowadza貫m testy kt鏎e mia造 za zadanie zobaczy� jak b璠� si� zachowywa� te same szelki ale z innym burstem czy innym u堯瞠niem gwiazd.
szelki 2" cylindryczne:
Film, H3 burst, gwiazdy D1 glt. u這瞠nie pionowe.
1
Film, Pcz burst, gwiazdy D1 glt. u這瞠nie pionowe
2
Film Pcz burst gwiazdy D1 glt. u這瞠nie poziome
3
Bylo ju� lepiej.. ale postaram si� wycisn望 jeszcze wi璚ej.
I proste:) Przechodze obecnie na H3 jako 豉dunek rozrywaj帷y, miotaj帷ym wsz璠zie by� mojej roboty Lift powder (Pcz).
ps jak co� b璠e mia� ciekawego za� wrzuce.
pzdr.
Piroman2 _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat.
Ostatnio zmieniony przez Piroman2 dnia Wto Sie 23, 2005 6:31 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|
|
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚 Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚 Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚 Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum
|