Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kacper

|
Wysłany: Wto Cze 21, 2005 8:24 pm Temat postu: Testy systemu odzysku rakiety |
|
|
Witam!
Niedawno wymyśliłem żeby testować system odzysku rakiety w locie ale nie wykorzystując do jej wyniesienia silnika w celu możliwości wielokrotnego powtarzania testów. Więc poszedłem do sklepu i kupiłem tą gumę (2m fi10mm)
Następnie zbudowałem taką prostą rakietę z niedużymi statecznikami i o takim kształcie by nie zahaczały o gumę.
Na pierwszy test wykorzystałem opóźniacz z lontu (następne próby z timetem)
Dwa loty rakiety
rakieta wylatywała na wysokość około 5 pięter tj.15m. Spadochron jednak nie do końca się rozwinął ale rakieta przeżyła. Za drugim razem spadochron się rozwinął . |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Wto Cze 21, 2005 10:12 pm Temat postu: |
|
|
Brawo
Banalnie prosty i jak widać skuteczny tester. Do większych rakiet musiała by to być jednak niezła guma. Bo przecież im wyższy pułap, tym lepiej. Problem bedzie z testowanie tajmerów i innych opóźniaczy, bo samo przetestowanie zadziałania i wyrzucenia spadochronu to jedno, a dobranie opóźnienia to drugie. Za to fajowo można potestować alternatywne metody, czyli KMZty, czujniki światła, odpalanie radiowe itp. Dla zmniejszenia szkód warto by jako rakietę testową zbudować model z amortyzacją w rejonie głowicy i przeprowadzać próby na miękkim podłożu. Akurat poligon znany ze startu rakiety "Powiew" zdaje tu egzamin.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fox

|
Wysłany: Sro Cze 22, 2005 1:59 pm Temat postu: |
|
|
Cześć
Fajnie.
Co do większych modeli można by budować coś na kształt wyrzutni np. wyrzutnia szynowa z tym że montowana by była odpowiednia sprężyna, amortyzator. Przyłożony do niej obiekt powinien skutecznie przejmować energie kinetyczną i tym samym wzbijać się w górę w momencie zwolnienia mechanizmu naciągania. Taka mała wyrzutnia. Problem tylko w tym jak zbudować odpowiedni naciąg do odpowiedniej sprężyny.
Taka katapulta mogła by nadawać duże przyspieszenia i w konsekwencji opór areodynamiczny środowiska, czyli niektóre siły które występują podczas normalnego startu i lotu.
pozdrawiam _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|