|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kaco1

|
Wysłany: Nie Cze 12, 2005 8:26 am Temat postu: |
|
|
Dobry wystrzał twojej szeleczki, powiedz mi ile ważyła ta szelka. Gwiazdki też ładne. Oby więcej takich filmików.
Pozdrawiam Kaco1 _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wawrzyk

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2005 7:49 pm Temat postu: |
|
|
I jeszcze jeden filmik, niestety troche za krótki opóźniacz ale wydaje mi sie że dość fajnie wyszło
Oto filmik _________________ www.tgp.go.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2005 8:56 pm Temat postu: |
|
|
Witam
No troszke za sałaba zapalność gwiazdek, masz racje opóźniacz też zakrótki. Ale ogólnie jest dobrze. Oby tak dalej. Pozdr. Kaco1 _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Nie Cze 19, 2005 11:19 pm Temat postu: |
|
|
Dawno nie pokazywałem tutaj swojej szeleczki, no ale takie czasy, za bardzo nie ma co pokazywać... bo mam poważne problemy z burstingiem. A do tego nie dawno nadszedł czas.
3" calowa kulista, moja 3ecia z takich szelek, gwiazdy silver streamer oraz D1 glitter. Szkoda że kamerę lekko oślepia. Do tego lekko niski wyrzut (35g Lifta na 150g 3" szelkę), lecz luźno wchodziła.
3" kulista
Też nie zbyt zadowalająca zapalność, no ale ten lift
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat.
Ostatnio zmieniony przez Piroman2 dnia Wto Sie 23, 2005 11:12 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wysłany: Wto Cze 21, 2005 7:33 am Temat postu: |
|
|
Witam
Piroman2 Gwiazdki ci ładne wyszły, niestety wystrzał trochę niski, to i tak chyba mało dałeś Lifta na wystrzał, bo przeważnie dawałeś 35g Lifta na 100g szelki chyba:wink: Ale i tak ładnie wyszło. Pozdr. Kaco1 _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Wto Cze 21, 2005 1:40 pm Temat postu: |
|
|
Ale technika idzie do przodu... dzisiaj na 100g szelkę 2" używam 20g lifta <pcz> i naprawdę leci dobrze.
Ta kulsita 3" luźno wchodziła i fakt, 35g za mało. Nawet na PFP pisze w tabelce że daje się 40g!! A to chyba mowa o komercji
ps Będzie lepiej...
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Lbx

Dołączył: 08 Kwi 2004 Posty: 24 Skąd: Jabłonowo (To gdzieś w Polsce chyba, co?)
|
Wysłany: Czw Cze 23, 2005 11:28 am Temat postu: |
|
|
Hejka, opisze wam moją niezbyt udaną szeleczke. Szczerze mówiąc była to chała, gdyż moje podejście było "a i tak sie nie uda, po co sie starac..." No ale,
ładunek miotający : proch własnej roboty (przegryziony, zmielony w możdzerzyku)
ładunek rozrywający: to samo
opóźniacz:visco
Wszystko wyglądało tak:
niestety nie mam filmiku, ojciec chciał krecic, ale jak zobaczył odpalony lont to uciekał zamiast krecic. Ale:
ładunek poleciał na około 15m (4 łyżki małe prochu jako miotacz)
ładunku nie rozerwało (moze nie trzeba było lontu zalewac wikolem...
możdzierz (papierowy od folii pakowej) cały w środku potem osmalony jak nieboskie stworzenie)
poza tym pocisku już nie znalazłem, gdzieś w krzakach wylądował, następnym razem robie porządniej....
Pozdro
Ps. zdjątka "zużytego" moździerzyka:
te ledwie widoczne białe kulki na wypalonym możdzierzyku (h=0.5 m) to saletra, widocznie za mało mam w prochu węgla, ale po odpaleniu dziada powstał piękny biały (ogromny) słup dymu, a wystrzałowi towarzyszył taki piękny "plum" jak sie wyjmuje mokrego palca z szyjki szklanej butelki.
Pozdro!
Lbx
Dodane:zdjęcia na czas obrobienia wywalone
Ostatnio zmieniony przez Lbx dnia Pią Cze 24, 2005 4:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Czw Cze 23, 2005 3:21 pm Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich piro zapaleńców.
Ostatnio się troche zdziwiłem jak zobaczyłem że mam 6 gwiadek, i jeszcze wiadomość prywatna od hemika ze stwierdzeniem a raczej zdziwieniem że niemam jeszcze moderatora, no to ja grzecznie że na takie coś trzeba sobie naprawdę zasłużyć :]
I tak zrobiłem na spotkanie z Grinderem i Gatarem (do którego nie doszło)
2 szelki oraz WG. Z tego ostatniego nic nie było (cholerna przybitka).
Szelka
Mieszanką rozrywającą był FB o składzie:
Kod: | KClO3 50%
Al 25%
S 25% |
Gwiazdki białe:
Kod: | KNO3 64
S 14
C 14
Al 10
Dekstryna +5 |
Ci którzy śledzą moje poczynania powinni się domyśleć skąd mam te gwiazdki
Oraz giwazdki Willow Tree
a teraz FILM
Stałem ok. 30m od szelki, wybuchła na moje oko na 35-40m. Stwierdzam że troche mało, znalazłem przyczynę - 1 i 1/4 łyżeczki FB to było za mało Spójrzcie dokładnie na zachowanie szelki - najpierw zaczęła świdrować, potem widać małe gwiazdki Willow a dopiero potem rozryw. Coś mi się wydaje że rdzeń z ładunkiem rozrywającym był zbyt wąski i szelka się męczyła (jak maluch 120km/h ), muszę nad tym popracować.
A teraz szelka hukowa
FILM
W tle mój kolega oczywiście tymi słowami chciał wam przedstawić tylko to co zaraz się stanie. Szelka była mniejsza,ładunku miotającego zastosowałem 2 i 1/2 łyżeczki (rzecz jasna FB) i pofruneła niczym sam nie wiem co ( ) w każdym bądź razie wysoko (ok. 50m)
No to chyba wszystko. Na ten weekend planuje też coś zrobić ale tym razem z pomocą Grindera. Mam nadzieję że dojdzie do spotkania z Gatarem, wtedy jakość naszych teamowych filmów wzrośnie zdecydowanie zauważalnie
Jeden wniosek który mi się nasuwa po całym tym wypracowaniu: Nie róbcie zbyt wąskich rdzeni w szelkach cylindrycznych. _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Pią Cze 24, 2005 2:43 pm Temat postu: |
|
|
A tutaj cos ode mnie szelunia ktora wykonalem juz jakis czas temu ale mnie suka zawiodla bo jak to bywa w warunkach amatorskich zawsze cos sie spie****i staalo sie cos co z reguly sie nie staje-zawiodl mnie opozniacz ktory po prostu nie zlapal ognia-szkoda, bo pomimo iz sesja trwa kazdego dnia gospodarowalem chwilke zeby cos sklecic. No nic, kazdemu zdarza sie porazka, nawet wprawionemu shellkomaniakowi, a niejednokrotnie przyczyna jest rutyna...
Oto ona, wstretna bzdziagwa:
moze uda mi sie jeszcze cos sklecic niedlugo i wtedy dam film-teraz mam sprzet, ale nie mam czasu bo sesja to taka choroba studencka przenoszona droga browarkowa mowie "moze" bo zaraz po sesji jade wspomoc wielka brytanie jako tania sila robocza ze wschodu
pozdrawiam serdecznie HF _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wawrzyk

|
Wysłany: Pią Cze 24, 2005 9:48 pm Temat postu: |
|
|
A teraz moja szelka kulista z piłeczki pin-pongowej niestety nie taki rozżut gwiazdek jaki chciałęm ale za to wysokość coś około 50m...Kumpel stał pod blokiem jakieś 700m dalej i mówił że wyszło dóżo lepie niż na filmiki (ale wiecie jak kręcom aparaty cyfrowe a tak pozatym za jasno było)
Skład gwiazdek to (mrugające zielone)
Azotan baru 1część
Magnez proszek 1część
Pcv 1 część
Chlotan potasu 1część
Cukier 1część
i Węgiel 0.7
A teraz filmik : http://www.tgp4.republika.pl/arialshelltgp.mov
A co do szelki P2 całkiem fajna tylko za nisko troche... _________________ www.tgp.go.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Pią Cze 24, 2005 10:37 pm Temat postu: |
|
|
Ładny wystrzał, rozrzut gwiazd losowy, choć zapalność niezła... . Szkoda że było za jasno.
No i miłe zaskoczenie filmującego k..
Następnym razem poczekaj aż się ściemni:)
Zastosowano fb jako burst(niezły huk).. a lift tez fb(wydaje się że tak)?
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wawrzyk

|
Wysłany: Pią Lip 01, 2005 10:38 am Temat postu: |
|
|
Wszystki wczesniejsze posty prosze usunąć.
A teraz jeszcze raz moja szelka :
Miotałem prochem chloranowym, gwiazdki białe na fb 50%KClO3-50%Al
Jako ładunek rozrywający fotobłysk tylko troche inny 50%KCLO3-25%AL-25%S i do tego dodaje jakąś łyżke proszku Mg dzięki czemu jest wyższa temp. spalania i jest bardzo dobra zapalność gwiazdek.
i filmik (juz musi działać):
http://www.tgp.go.pl/whiteshelltgp.mov _________________ www.tgp.go.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Pią Lip 01, 2005 11:34 am Temat postu: |
|
|
No to ja daje link do tego mojego filmiku
(nic ciekawego;) )
[url=http://members.lycos.co.uk/wiktors/p2/Szelki_by_P2(1).wmv]12 Szelek Piromana2[/url]
Róbta co chceta z filmem.. możecie go gdzieś wrzucić, mile widziane lub po prostu ściągnać Ci co nie mieli okazji.
Co do szelki:
Nie wiem czy tam zapalność taka dobra była, zależy ile gwiazdek było, bo aż tak dużo ich tam nie ma:) Rozrzut silny, ale Fb, więc nie dziwne. Sądze że dużo gwiazdek i tak nie przerzyło uderzenia od Fb... _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat.
Ostatnio zmieniony przez Piroman2 dnia Wto Sie 23, 2005 11:14 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Pią Lip 01, 2005 11:48 am Temat postu: |
|
|
P2 dziękuję
film będzie za 2 min.
A to moja szeleczka 1"
FILM
był to test, a raczej generalne przygotowanie do pokazu który ma się odbyć w tą niedzielę (rzecz jasna przygotowany przeze mnie).
Pozdrawiam, Rime. _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne
Ostatnio zmieniony przez Damian dnia Sob Sie 20, 2005 11:35 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Pią Lip 01, 2005 11:53 am Temat postu: |
|
|
2minuty?! On ma 70MB.. widze że szybko ściągasz
Filmik Twojej szelki taki sobie, wiadomo jakość i dźwięk przejeżdzającej ciężarówki. Te gwiazdki to są jakby zwykłe willowy... ale spoko.
Pokaz... a pomyśleć że ja się produkuje i testuje 13 szelek 2" i jedną 3", fugasa i jeszcze star mine...
Nie martwcie, się już niedługo....  _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wawrzyk

|
Wysłany: Sob Lip 02, 2005 10:13 pm Temat postu: |
|
|
I jeszcze raz szelki:
Tym razem miotałem Fb z węglem ale niepolecam nim miotać.
Ładunek rozrywający szelke to Pcz z Al i Mg. Większość mniejszych gwiazdek najprawdopodobmniej spaliła się w szelce.
Oto zdjęcie szelki 2 w czasie wybuchu:
I filmiki:
Szelka 1:
http://www.tgp4.republika.pl/szelka1.mov
Szelka 2:
http://www.tgp4.republika.pl/szelka2.mov
Wydaje mi się, że nienajgorzej wyszły tylko szelka 1 za nisko wybuchła. _________________ www.tgp.go.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktor

|
Wysłany: Sob Lip 02, 2005 10:42 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Co do FB do miotania to również nie polecam on ma zastosowanie jako burst. Mam wrażenie iż zastosowałeś słaby ładunek rozrywający ponieważ nie rozerwało korpusów szelkek tylko wyrwało gurną zatyczkę i wyszedł efekt star mine- no chyba że to było celowe . Faktycznie szelka pierwsza wyszła o niebo lepiej od pierwszej
Mógł byś coś dokładnie napisać o tych szelkach jakie gwiazdki, rozmiar szelki, itp .
Link do szelek Piromana2 w wersji o rozmiaże 7Mb jakość dobra powuwnywalna z filmem co waży 70Mb.
Shells by P2
Do gustu szypadła mi szczegulnie szelka z próby nr.10 i 12 jeśli chodzi o efekt masy pirotechnicznej uzytej na stars.
Gdy przeprowadzałeś te próby widzę że miałes problem z miotaniem szelek teraz chyba jest już z tym lepiej.
Jak kożystać z linka klikamy na link otwiera nam się strona zjeżdzamy na duł i klikamy Free otwiera nam się koejna strona w nowym oknie zjeżdzamy na dół tam odlicza mam czas 7s. Po skończonym odliczaniu pojawia nam się link z którego pobieramy film  _________________ Znów w branży Molinos de bolos Strzelaj szelki będziesz wielki 
Ostatnio zmieniony przez Wiktor dnia Nie Lip 03, 2005 9:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Nie Lip 03, 2005 6:30 pm Temat postu: |
|
|
Szelka 2"
gwiazdki Willow (PCZ + dodatek Al)
całość ważyła 45g
Jest to część baterii piro. którą niedawno odpaliłem.
FILM _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne
Ostatnio zmieniony przez Damian dnia Sob Sie 20, 2005 11:37 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
HellFire
|
Wysłany: Nie Lip 03, 2005 11:16 pm Temat postu: |
|
|
Rime gwiazdki willow typowo skladaja sie jedynie z kno3, C i S tak jak pcz tylko w innych proporcjach...generalnie opieraja sie na odpowiednim dobraniu ilosci C (zarowno pylu AF jak i w rozdrobnieniu kilkudziesieciu mesh) i siarki w stosunku do utleniacza aby powstal gesty snop iskier za lecaca gwiazdka-znajdz przepis na Tiger Tail to juz bardziej podchodzi pod willow. Inna sprawa ze jak sa domieszki Al to nie takiego pylu tylko sferycznego-on daje zupelnie inny efekt, ale to raczej dyskusja do gwiazdek. Sama szelka wyszla Ci srednio-zarowno zapalnosc jak i sila rozrzutu gwiazdek pozostawiaja wiele do rzyczenia, ale grunt to isc w zaparte-byle sie nie powtarzac, a w koncu efekty beda coraz lepsze.
No i teraz sprawa nr 2
Nareszcie moge tutaj zamiescic cos od siebie . Jest sprzecior nareszcie, jest czas, bo sesja przeszla przez moj mozg jak i zoladek jak burza, wiec jest tez film...Filmik szelki 2'' cylindrycznej z gwiazdkami dwuefektowymi, a mianowicie D1 glitter i blue.
Sklad D1 znajdziecie wszedzie a niebieskie to nasze poczciwiny na kclo3, s i cuco3 znane chyba kazdemu kto chcial szybko i tanio zrobic niebieskie gwiazdy (pseudoniebieskie ), ale do rzeczy...
Oto fotka gwiazdki dwuefektowej w przekroju :
Wykonanie opisalem w gwiazdkach.
Jest to moj dziewiczy film bo jezeli chodzi o nagrywanie strzalow to wlasnie sie rozprawiczalem dlatego krotko mowiac film zjebalem
Nie widac momentu rozerwania szeleczki a jedynie juz powstajacy efekt co oprocz braku mojego doswiadczenia operatora jest tez wina tego, iz miala kaprysik walnac sobie troche szybciej niz planowalem...przyczyna tego byl zepsuty opozniacz bo szelka mi upadla przy zaladunku i walnela centralnie opozniaczem w podloge z wysokosci 1,5m co powaznie go uszkodzilo i ledwo odratowalem (ostatnio w ogole mialem przejsciowe problemy z opozniaczem o czym pisalem wczesniej).
Szelka konstrukcji takiej jak na zdjeciach zamieszczonych przeze mnie wczesniej czyli po krotce: korpusik na wikolu ok.2,5mm, zatyczki kartonowe wklejane,calosc wiazana i zawinieta w papier pakowy, opozniacz prochowy home-made z tulejki kartonowej. Miotalem pch w ilosci 10,8g z koniecznosci bo dobrego pcz obecnie nie mialem. Zaplon odgorny przy pomocy lontu quick match. Jako burst zastosowalem tez H3.
Film jest kiepski, ale to moj debiut filmowy, a pomijajac wysokosc, ktora wynika tylko z uszkodzenia opozniacza, efekt ciekawy. Goraco polecam tez kazdemu wiazanie szelki.
D1 Glitter into blue cylindrycal shell
no i z przykroscia informuje ze nastepny film, miejmy nadzieje bardziej udany, dopiero we wrzesniu, poniewaz jade na dwa miechy do roboty i nici z piro ale nie czas na placz, trzeba miotac szelki i krzesac iskry
pozdrawiam HF _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 9:52 am Temat postu: |
|
|
HellFire napisał: | Rime gwiazdki willow typowo skladaja sie jedynie z kno3, C i S tak jak pcz tylko w innych proporcjach...generalnie opieraja sie na odpowiednim dobraniu ilosci C (zarowno pylu AF jak i w rozdrobnieniu kilkudziesieciu mesh) i siarki w stosunku do utleniacza aby powstal gesty snop iskier za lecaca gwiazdka-znajdz przepis na Tiger Tail to juz bardziej podchodzi pod willow. Inna sprawa ze jak sa domieszki Al to nie takiego pylu tylko sferycznego-on daje zupelnie inny efekt, ale to raczej dyskusja do gwiazdek. |
Snop iskier był długo oraz był długi . Al dodałem tylko po to żeby gwiazdki (centrum?; jak mam to określić?) były widoczne przez mój sprzęt nagrywający. Można z nim naprawdę dostać na łeb... Szelka chciała lecieć jeszcze wyżej ale nie pozwolił na to opóźniacz
HellFire napisał: |
Jest to moj dziewiczy film bo jezeli chodzi o nagrywanie strzalow to wlasnie sie rozprawiczalem dlatego krotko mowiac film zjebalem |
A sam mówiłeś że muszę się jeszcze wiele nauczyć  _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|