Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Projekt BullPuppy

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Cze 12, 2005 6:42 am    Temat postu: Projekt BullPuppy Odpowiedz z cytatem

Ostatnio zacz掖em budowa� modelik rakiety BullPuppy , postanowi貫m zasi璕n望 j瞛yka bardziej do鈍iadczonych modelarzy chcia豚ym pozna� wasze opinie i propozycje dotycz帷e mojej konstrukcji .

Jest to og鏊ny zarys projektu do kt鏎ego mam zamiar wprowadzi� poprawki

Moim pierwszym problemem jest to i� model w powy窺zych proporcjach nie spe軟ia za這瞠nia :
1) Pole rzutu statecznik闚 stanowi 44% pola rzutu powierzchni bocznej kad逝ba na p豉szczyzn� warto嗆 ta jest o wiele za niska
2) Sp wyznaczony przez spacecada nie dzieli pola powierzchni rzutu na dwie r闚ne cz窷ci

Nie chce powi瘯sza� dolnych statecznik闚 , zale篡 mi te� na g鏎nych mimo i� b璠� one utrudnieniem co z tym problemem zrobi� jaki b璠zie mia這 to wp造w na rakiet� co proponujecie Question

Na pierwszy rzut oka wida� 瞠 orygina� nie spe軟ia te� tych warunk闚
Powr鏒 do g鏎y
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003
Sk康: z okolicy "畝bido趾a"

PostWys豉ny: Nie Cze 12, 2005 11:41 pm    Temat postu: wi瘯sze stateczniki Odpowiedz z cytatem

K豉niam si� pi瘯nie Very Happy
Jest jeszcze jedno wj軼ie z sytuacji, a mianowicie powi瘯szenie tylnych statecznik闚, albo nawet ich wyd逝瞠nie poza ty� modelu.
Aby za� nie zaburza� wygl康u ca貫j rakiety, stateczniki trzeba zrobi� z prze廝oczystego tworzywa, a na nich namalowa� te o rzeczywistym kszta販ie. Rozwi您anie takie jest stosowane w modelach rakiet pozbawionych statecznik闚, albo ze zbyt ma造mi statecznikami.

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Pon Cze 13, 2005 8:40 am    Temat postu: Re: wi瘯sze stateczniki Odpowiedz z cytatem

dziadek kermit napisa�:
K豉niam si� pi瘯nie Very Happy ....

Wiecie sk康 ten u鄉iech u dziadka-kermita i ten nick Rolling Eyes Question . Bo - w jaki� spos鏏 tak瞠 dzi瘯i forum - kermit zosta� dziadkiem Laughing . Gratuluj� i zycz� teraz aby� po raz kolejny sta� si� m篹em babci ( bo na razie Twoja 穎na jest 穎n� dziadka ) Laughing

Mi貫go dnia

PS. Wypapla貫m ale to przecie� RADO汎 a i Tw鎩 nick Idea Wink . A post ten skasuj�
Powr鏒 do g鏎y
PlMrLex

Do陰czy�: 05 Cze 2005
Sk康: υtwa, Ryga

PostWys豉ny: Pon Cze 13, 2005 1:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Je瞠li BullPuppy chce zbudowa� kopie to niema co kombinowa� z wygl康em i ze statecznikami, przeciesz to kopia. Je瞠li model nie b璠zie mia� stabilnego lotu to jedyne co ci zostaje to kombinowanie z waga.
A co do przednich statecznik闚, to cos mi si� wydaje ze w oryginale oni uczestniczyli w sterowaniu cackiem. Czemu bym tego nie u篡�?? Ja wiem, ze lot rakiety nie trwa wystarczaj帷o d逝go 瞠bym mo積a by這 tym si� nabawi� ale przy u篡ciu odpowiedniego silnika i sporej ch璚i mo積a bym by這 podziwia� w 60% kontrolowany lot rakiety. Czemu w 60?? Bo niestety ci庵iem silnika kontrolowa� w naszych warunkach niestety si� nie da. Takie cos bym oczywi軼ie „troch�” kosztowa這 ale w dni dzisiejsze jest dost瘼ne mn鏀two pilot闚 o bardzo niskiej cenie i profesjonalnym wykonaniu (mi uda這 si� kupi� za 80zl, cyfrowy i z zasi璕iem ponad 4km). Taki pilot sam posiadam, tylko ze jeszcze nie u篡wa貫m w rakietach.
Powodzenia w budowaniu.
Pozdro PlMrLex.

Go嗆

PostWys豉ny: Pon Cze 13, 2005 4:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Buduje model o og鏊nej bryle (BullPuppy) dla 軼is這軼i
Korpus - PVC , przegrody , g這wica tylni sto瞠k – drewno , usterzenie durAl takie materia造 mam zamiar zastosowa� pocz徠kowo.

Model na pewno b璠� udoskonala� upodabnia� do orygina逝
drewno zast徙i� PVC
usterzenie wykonam ze sklejki lub tekstolitu.
korpus zrobi� z odchudzonej rury PVC

Nap璠em jest lekki silnik karmelkowy Al

Jedynym moim celem w pocz徠kowej fazie jest sprowadzenie modelu w jednym kawa趾u lot 100-150m ca趾owicie mnie satysfakcjonuje. Najwi瘯szym problemem konstrukcyjnym b璠zie wykonanie spadochronu zawsze mam z tym problem.

Co do mojego pierwszego postu martwi mnie geometria ale ca陰 spraw� jeszcze raz przemy郵� po zgromadzeniu wszystkich element闚 w zasadzie brakuje mi tylko (podzia逝) a dla mnie w tej konstrukcji jest to serce modelu. Jeszcze nie zdecydowa貫m czy odrzuc� sam� g這wice czy g這wice z cz窷ci� korpusu Question

Chce zastosowa� problematyczn� opcje nr.2 zawsze b璠� m鏬� powr鏂i� do pomys逝 z g這wic�
Powr鏒 do g鏎y
dziadek kermit

PostWys豉ny: Pon Cze 13, 2005 4:55 pm    Temat postu: za ma造 refleks :( Odpowiedz z cytatem

K豉niam si� pi瘯nie Very Happy

PlMrLex napisa�:
Witam!
A co do przednich statecznik闚, to cos mi si� wydaje ze w oryginale oni uczestniczyli w sterowaniu cackiem. Czemu bym tego nie u篡�??
Pozdro PlMrLex.

Ca趾owicie si� zgadzam z Twoim stwierdzeniem, lecz co do nast瘼uj帷ego po nim zapytania, to mam powa積e w徠pliwo軼i i to natury czysto praktycznej.

Jak s康zisz z jakimi pr璠ko軼iami poruszaj� si� modele lataj帷e sterowane drog� radiow�Question, bo mnie si� zdaje, 瞠 conajmniej o jeden rz康 wielko軼i (x 10 albo raczej 1/10) mniejszymi od pr璠ko軼i lotu rakiety.

Dlatego s康z�, 瞠 nie jest to najlepszy pomys�, bo po prostu nie b璠ziesz w stanie opanowa� lotu rakiety i to z du膨 nadsterowno軼i�, wynikaj帷� z w豉軼iwo軼i uk豉du struj帷ego "kaczka". Dochodzi do tego brak uk豉du odniesienia i katastrofa jest w闚czas nieunikniona.

Same systemy sterownicze dzia豉j帷e w uk豉dzie "kaczki", teraz dopiero zacz窸y odgrywa�, kiedy s� dopracowane uk豉dy sterowania aktywnego oparte na szybkich komputerach.

Jednym s這wem pe貫n jestem w徠pliwo軼i co do realno軼i Twojego pomys逝, chyba, 瞠 zdo豉sz przekona� i mnie i innych ....

pozdrawiam /-/ dziadek kermit

PlMrLex

Do陰czy�: 05 Cze 2005
Sk康: υtwa, Ryga

PostWys豉ny: Pon Cze 13, 2005 7:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ca趾owicie si� zgadzam z Panem Kermitem! Nadajniki o standardzie europejskim 27Mhz dla rakiety si� nie za bardzo si� nadaj�. Ale s� tez inne. Ja mam ze stan闚 na 75.64mhz s� i na wy窺zych... Oczywi軼ie to si� nie dor闚na do komputera w 鈔odku rakiety ale zawsze co�.
Chocia� i rakietami wojskowymi steruj� podczas lotu w poszczeg鏊nych przypadkach ale transfer danych odbywa si� na cz瘰totliwo軼iach od 1hz i wy瞠j, co w naszych warunkach jest raczej niemo磧iwe.

A co do rakiety to wydaje mi sie ze "nos" oryginalnej rakiety jest dluzszy nim ty masz. to sa szczeguly ale to ma wplyw na rakiete. tym bardziej jezeli to kopia.

Go嗆

PostWys豉ny: Wto Lip 12, 2005 7:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Jak na t� chwile Projekt BullPuppy UMAR� Crying or Very sad realia sprowadzi造 mnie na ziemie …
Przy tej masie silnika „niekorzystnym rozmieszczeniu 鈔odka ci篹ko軼i ” nie ma mo磧iwo軼i zbudowania modelu o bryle BullPuppy . Jednak瞠 z element闚 kt鏎e ju� posiadam buduje co� takiego .

Fotka element闚

Z pierwowzoru pozosta� tylko tylni sto瞠k Crying or Very sad
Powr鏒 do g鏎y
pessos

Do陰czy�: 27 Cze 2004
Sk康: Trinneck

PostWys豉ny: Wto Lip 12, 2005 8:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm Saud = Daus (od tylu czytajac) myle sie ?? chyba nie - zdradzila cie glowica z "dziurka" Cool

hmm szkoda ze zrezygnowales z projektu ciekawie sie zapowiadal start Crying or Very sad

plany na dzi� s� takie, 瞠 ich nie ma
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
PINOT

Do陰czy�: 25 Lis 2003
Sk康: Wroc豉w

PostWys豉ny: Nie Lip 17, 2005 8:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Saud napisa�:

Przy tej masie silnika „niekorzystnym rozmieszczeniu 鈔odka ci篹ko軼i ” nie ma mo磧iwo軼i zbudowania modelu o bryle BullPuppy .

mo瞠 troche za szybko zrezygnowa貫�...zobacz, komu� to si� uda這

http://www.yellowjacketsystems.com/jimball/construction/pup/default.htm

Ko鎍闚ka lotu troche nie teges....ale posz豉 pi瘯nie. Mo積a popatrzy� na szczeg馧y wykonania i rozmieszczenia punkt闚 masy.

pessos

Do陰czy�: 27 Cze 2004
Sk康: Trinneck

PostWys豉ny: Nie Lip 17, 2005 10:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ko鎍闚ka rzeczywi軼ie nie teges Confused , ale nie zmienia to faktu, 瞠 modele o takiej bryle s� mo磧iwe do budowy w warunkach amatorskich z bardzo dobrym skutkiem Wink czy瘺y mieli鄉y do czynienia ze zjawiskiem kiedy obliczenia id� w k徠 a przechodzimy do skuteczniejszej formy sprawdzenia jak� est praktyka (to taka dygresja odno郾ie postu zawieraj帷ego obawy nt. zbyt ma貫j powierzchni statecznik闚)

plany na dzi� s� takie, 瞠 ich nie ma
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
dziadek kermit

PostWys豉ny: Pon Lip 18, 2005 12:26 am    Temat postu: wywa瞠nie i zmiana wywa瞠nia Odpowiedz z cytatem

Klaniam si� pi瘯nie Smile

Pi瘯na rakieta jednak model do wykonania trudny, a dowodzi tego zachowanie si� rakiety po starcie.
Jednak jest niedostabilizowana bo posz豉 wyra幡ie z wiatrem a nie pod wiatr. Mo積a si� przekona� po obejrzeniu pierwszych klatek filmu. Obrazek otwiera 陰cze do odpalenia filmu ze startu.
Prawdopodobnie u篡ty zosta� silnik o du瞠j masie paliwa, bo dopiero po jego wypaleniu lot modelu by� stabilny ( niestety jednak zgodnie z kierunkiem si造 grawitacji Crying or Very sad )

troch� mi szkoda tego Faceta ale si� chyba nie za豉ma� skoro pokazuje to na swojej stronie Smile

PINOT

Do陰czy�: 25 Lis 2003
Sk康: Wroc豉w

PostWys豉ny: Pon Lip 18, 2005 9:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tam temu go軼iowi bardzo wsp馧czuj�...tyle pracy, pi瘯ny model.
Co do sprawy wywa瞠nia: w tej konfiguracji jak na grafie Spacecada na pocz徠ku tematu rakieta mog豉 by� bardzo trudna do wywa瞠nia - juz m闚i� czemu (chodzi o pewne za這瞠nia u篡tkowe pocisku)...
Jak kiedy� z這郵iwie zauwa篡貫m pociski wojskowe projektuje si� odwrotnie ni� rakiety amatorskie... tak, 瞠 najpierw si� okre郵a co ma w nich siedzie� i ile wa篡�, potem jaki to ma mie� kszta速 (np. do jakiej komory, do jakiego podwieszenia ma pasowa�) a na koniec dobiera si� stosowny silnik. Wynik tej pracy wida� doskonale - pocisk jest zwarty, kt鏒ki, 豉twy w transporcie i manipulacjach. Za這輳 si�, 瞠 2/3 d逝go軼i korpusu wype軟ia pot篹ny silnik o kr鏒kim czasie dzia豉nia, reszt� - du瘸 i ci篹ka g這wica bojowa. Zak豉dam, 瞠 jest to pocisk typu powietrze-co� tam, wi璚 w momencie zej軼ia z prowadnic samolotu spory procent silnika jest ju� wypalony, co dodatkowo przesuwa 鈔odek ci篹ko軼i do przodu. Do tego ju� z racji ruchu samolotu do przodu pocisk ma pewn� dodatkow� stateczno嗆.

Rzeczywi軼ie - robienie pionowo startuj帷ych modeli pocisk闚 typu powietrze-co� tam nie mo瞠 nale瞠� do rzeczy 豉twych....pewnie du穎 豉twiej kopiowa� rakiety startuj帷e pionowo z trwardego pod這瘸

Go嗆

PostWys豉ny: Pon Lip 18, 2005 5:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PINOT napisa�:

mo瞠 troche za szybko zrezygnowa貫�...zobacz, komu� to si� uda這

Wiedze 瞠 幢e si� wyrazi貫m NIE ZREZYGNOWAΒM ze zbudowania Bullpuppy
PINOT napisa�:

Za這輳 si�, 瞠 2/3 d逝go軼i korpusu wype軟ia pot篹ny silnik o kr鏒kim czasie dzia豉nia, reszt� - du瘸 i ci篹ka g這wica bojowa.

Jest to sedno sprawy Very Happy silniczek ze zdj璚ia nie jest silniczkiem prezentowanym w moich wcze郾iejszych postach jest mniejszy trzy segmentowy, ud德ig ma ale do tej konstrukcji jest za lekki .
Zbuduje wi瘯szy 鈔ednicowo model Bullpuppy z silniczkiem "nr1" ma wi瘯sz� mas� , dodatkowo b璠zie 豉twiej upakowa� spadochron
ale to potrwa ...
pessos napisa�:

kiedy obliczenia id� w k徠 a przechodzimy do skuteczniejszej formy sprawdzenia jak� est praktyka (to taka dygresja odno郾ie postu zawieraj帷ego obawy nt. zbyt ma貫j powierzchni statecznik闚)

tylko praktyka poparta obliczeniami
boje si� rakiet z ma造mi statecznikami wypadek mia貫m...
dziadek kermit napisa�:

szkoda tego Faceta ale si� chyba nie za豉ma� skoro pokazuje to na swojej stronie

Zosta� mu spadochron wystarczy dorobi� reszt� Very Happy
Powr鏒 do g鏎y
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Pon Lip 18, 2005 7:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak by kto mia� problem z SR to podrzuc� do testu Wink

Tak naprawd� aby zrobi� wojskowy pocisk rakietowy to najwazniejsze to jego przeznaczenie taktyczne. Potem robi si� techniczne za這瞠nia i opracowuje teoretycznie. Przyk豉dowo mo積a umie軼i� MW wew徠rz SR ( trzeci od g鏎y )

i przy explozji mamy wi瘯sz� ilo嗆 od豉mkow od fragmentacji samego SR. Rakiet� opracowuje si� razem z SR - na podstawie za這瞠� taktyczno - technicznych. Nie ma tak ,瞠 mamy zbudowan� wojskow� rakiet� a na ko鎍u kumamy jak w to wsadzi� ( i jaki ) SR. To jeden proces budowy rakiety.

Modelarze rakiet - fakt - maj� gotowy zestaw SR i do nich buduj� rakiety. Za to my mo瞠my pod dan� rakiet� budowa� SR. Najbli窺zy chyba pewnych SR jest ksard.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
Obserwator

Do陰czy�: 20 Lip 2005
Sk康: Z miasta stu most闚

PostWys豉ny: Wto Wrz 27, 2005 8:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

//-------------------

//-------------------

//-------------------

//-------------------

Pozdrawiam:wink:

Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum