Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G³ówna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj 

Dysza....
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Nastêpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G³ówna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
Qba

Do³±czy³: 04 Lut 2003
Sk±d: Podkarpacie - okolice Rzeszowa

PostWys³any: Pon Pa¼ 11, 2004 3:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

¶rednica krytyczna dyszy powinna byæ tak oko³o 4mm, bo pewnie i tak sie troche "rozdmucha" dla tego z grubsz± ¶ciank± mozna by spróbowaæ ok 3,5 - 3 mm ale nie jestem pewnie czy wytrzyma... chocia¿ w sumie to przy ¶ciance 1cm to prêdzej wydrze zatyczke, albo dyszke Very Happy
piroman

Do³±czy³: 16 Cze 2004

PostWys³any: Pon Pa¼ 11, 2004 3:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hemik my¶lê ¿e nie masz racji, bo w takim razie silnik o fi wew 5cm mia³by dyszê 5mm, to mo¿e jeszcze przejdzie ale pomy¶l teraz o silnikach o wiêkszej ¶rednicy?1:10 to chyba nie do koñca tak
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
jaskiniowiec

Do³±czy³: 22 Lut 2004
Sk±d: Kraków

PostWys³any: Pon Pa¼ 11, 2004 4:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pytanie typu: jaka powinna byæ ¶rednica dyszy dla....jest troszku pytaniem typu: czym siê ró¿ni wróbelek Razz
W³a¶nie ca³± zabawa w tym, ¿eby doj¶æ do w³a¶ciwej ¶rednicy dyszy, a konkretniej do w³a¶ciwego zacisku dla danego paliwa i korpusu. Oczywi¶cie mo¿na symulowaæ te warto¶ci, ale sprawdza siê to tylko dla powtarzalnych paliw, sta³ych i niezmiennych w³a¶ciwo¶ci mechanicznych dyszy itp. Liczenie typu: ¶rednica krytyczna to 1/10 ¶rednicy wewnêtrznej jest obawiam siê zbyt du¿ym uproszczeniem.
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora
Alien_

Do³±czy³: 17 Sty 2004

PostWys³any: Pon Pa¼ 11, 2004 5:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki za tak wyczerpujaca odpowiedz Wink
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
PINOT

Do³±czy³: 25 Lis 2003
Sk±d: Wroc³aw

PostWys³any: Sro Gru 01, 2004 4:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proszê nie zak³adaæ nowych tematów, je¶li identyczne ju¿ istniej±...wiêc wklejam post Tetrazena, który umie¶ci³ w nowym temacie

Tetrazen napisa³:
Przez d³ugi czas mia³em problem z zamocowaniem dyszy w silniku, a¿ w koñcu znalaz³em rozwi±zanie niezawodne.
To co opisujê sprawuje siê dobrze dla silniczków o ¶rednicach 12 - 16 mm, mo¿e na wiêkszych ¶rednicach trzeba u¿yæ wiêkszych ci¶nieñ ¶ciskania.

1. Tulejê papierow± na korpus silnika wk³adamy ciasno do stalowej rurki.

2. Jakim¶ rylcem lub no¿yczkami lekko szarpiemy wewnêtrzn± powierzchniê ¶cianek tulei w miejscu gdzie bêdzie znajdowaæ sie dysza i lekko zwil¿amy wod± (mo¿e byæ ¶lina).

3. Przygotowujemy mieszankê na dyszê ja stosowa³em tak± (ale mo¿e inne te¿ s± dobre): 1 cz. cement 2 cz. bardzo drobnoziarnisty (lub mielony) piasek (i³). Miaszankê miksujemy na sucho a nastêpnie dodajemy szk³a wodnego ale bardzo ma³o - masa powinna byæ prawie sucha (taka, ¿e ciê¿ko co¶ z niej ulepiæ) inaczej szk³o wodne wycieknie.

4. Wk³adamy do tulei t³ok (bolec) najlepiej ze wyg³adzonym przy krawêdzi sto¿kowym zakoñczeniem, dobrze jesli stalowy, drewno jest za s³abe po paru za³adunkach sie popsuje.

5. Wciskamy mieszankê i zatykamy klockiem z wystaj±cym kr±¿kiem (2-3 mm) o ¶rednicy wewn. tulei (aby przy ¶ciskaniu si³a dzia³a³a na dysze a nie korpus).

6. ¦ciskamy na maxa. w du¿ym stolarkim ¶ciskaczu.

7. Po paru godzinach rozbieramy ca³o¶æ i wiercimy wstêpnie otwór na dyszê, dok³adny profil mo¿na zrobiæ nieco pó¼niej.

Tak samo robi³em zatyczki z drugiej strony po wprowadzeniu paliwa.
Masa na dysze ³±czy siê tak ¶ci¶le ze ¶ciankami, ¿e prêdzej rozerwie korpus silnika ni¿ wywali dyszê.

Tak zrobiny silnik z ok. 4-4,5 g P.cz. jako paliwa i czasem spalania ok. 0,4 s (¶rednica dyszy ok. 1,8 - 2 mm) wynosi³ rakietkê o masie ok. 35 g na wysoko¶æ min. 200-300 m i tak szybko, ¿e juz nie by³o jej widaæ. ¯adnego modelu po takich odpa³ach nie znalaz³em Sad przepada³y gdzie¶.
Nie wiem czy to dobre osi±gi na takie silniczki ale wiêcej z nich nie wycisn±³em.

a propos... w jaki sposób przenie¶æ post do innego tematu ? Proszê o sugestie na priv. z góry dzienx. PI Very Happy

Ostatnio zmieniony przez PINOT dnia Sro Gru 01, 2004 8:45 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Alien_

Do³±czy³: 17 Sty 2004

PostWys³any: Sro Gru 01, 2004 4:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, Panie PINOT tylko popatrz Pan na date Wink
a ten cytat tetrazena jest nowy Rolling Eyes

sam go tu przed chwil± wstawi³em, aby nie zagin±³. PI
Powrót do góry
DeTonix

Do³±czy³: 13 Maj 2003
Sk±d: Kresy...

PostWys³any: Nie Gru 12, 2004 12:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo ciekawa symulacja pracy dyszy:
http://www.grc.nasa.gov/WWW/K-12/airplane/ienzl.html

Pozdrawiam

kaco1

Do³±czy³: 13 Pa¼ 2003
Sk±d: Miasta

PostWys³any: Wto Sty 18, 2005 6:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Ja mam tylko pytanie,jaka powina byæ ¶rednica dyszy i kana³u Question Przy takim korpusie.
Dane korpusu:
¶rednica wewn. 4cm
d³ugo¶æ korp. 15cm
grubo¶æ ¶cianek. 4mm

Paliwo bêdzie Saletra/Cukier 65g/35g

Pozdrawiam .

maxlam
Go¶æ

PostWys³any: Sro Sty 19, 2005 12:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak jak mówili ju¿ moi poprzednicy nale¿y obliczyæ sobie co¶ co nazywa siê zaciskiem Kn nie jest to trudne bowiem zacisk jest to stosunek powierzchni spalania paliwa do powierzchni ¶cie¶ni dyszy.

http://maxlam.webpark.pl/kn.xls

versja v0.3 poprawiona trochi Wink uwzglêdniono erozjê dyszy dla zacisku koñcowego

(jest to arkusz kalkulacyjny z pakietu Office)

Za jego pomoc± szybciutko obliczysz Kn jest on napisany dla kana³u na koñcu którego jest paliwo czyli podstawê kana³u tworzy otwór dyszy a górê paliwo. Arkusz mo¿na ³atwo dostosowaæ do konkretnego zadania Wink mo¿e nied³ugo jak znajdê wiêcej czasu napiszê prawdziwy program.

Ostatnio zmieniony przez maxlam dnia Pi± Kwi 08, 2005 1:37 pm, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy
Powrót do góry
jaskiniowiec

Do³±czy³: 22 Lut 2004
Sk±d: Kraków

PostWys³any: Sro Sty 19, 2005 6:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Popraw co nieco. B³êdna formu³a w C2. Dodatkowo oblicza zacisk dla spalania TYLKO na powierzchni kana³u, bez uwzglêdnienia spalania na ¶ciankach bocznych. Dodatkowo liczy zacisk tylko na POCZ¡TKU dzia³ania silnika, trzeba by liczyæ równiez zacisk koñcowy, czyli dla ¶rednicy kana³u bliskiej ¶rednicy wewnêtrznej silnika. A bêdzie to duuuu¿o wiêkszy zacisk, ni¿ na pocz±tku. A tak w ogóle, to jest przecie¿ SRM Nakki w polskiej wersji. Po cowywa¿aæ otwarte drzwi
Powrót do góry
maxlam
Go¶æ

PostWys³any: Sro Sty 19, 2005 9:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak wiem Wink ale to zrobi³em w 5min tak by pokazaæ sam± zasadê i zgadzam siê ze wszystkim co powiedzia³e¶ Wink

Nuu a je¶li masz gdzie¶ linka do SRM pl to daj go bo ja mam tylko wersje en znalaz³em link na
http://www.rakiety.info

ale niestety nie dza³a³

Pozdrawiam maxlam
Powrót do góry
PINOT

Do³±czy³: 25 Lis 2003
Sk±d: Wroc³aw

PostWys³any: Sro Mar 09, 2005 7:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

Sprawa wykonywania dysz pojawia siê w wielu ró¿nych tematach (mimo, ¿e czêsto nie na temat).
Chcia³bym pokazaæ dyszê ceramiczn±, która doskonale zdaje egzamin nawet w silnikach napêdzanych bardzo "gor±cymi" paliwami. Jedno, czego potrzebujemy to praska wykonana przez dobrego tokarza (w moim wypadku projektantem i wykonawc± by³ V-21) i imad³o lub podno¶nik hydrauliczny.

Dysza i zestaw do jej wykonania wygl±da tak:

W sk³ad masy wchodz±:
szamot, przesiana drobna frakcja do 1mm ziarna;
ZnO, MgO lub cement - ma³y dodatek do 10%;
ma³y dodatek drobno pociêtego w³ókna szklanego;
szk³o wodne - dla zwil¿enia
Masa powinna byæ sypka.

Najpierw robione s± wypraski próbne dla okre¶lenia ilo¶ci gramów masy potrzebnych do uzyskania najlepszej dyszy. Masa w formie ¶ciskana jest w du¿ym imadle, które dokrêcane jest do lekkiego oporu. Po odczekaniu kilku sekund (wychodzi powietrze) jeszcze raz. Wypraska wychodzi lita, niemal bez porów. Po wysuszeniu przypomina dobrze oszlifowany piaskowiec.
Erozja dyszy 4,0 po wypaleniu silnika sorbitolkowego (40 gram paliwa) wynios³a 0,5 mm (po wypaleniu 4,5 mm)!

crave

Do³±czy³: 27 Wrz 2003

PostWys³any: Czw Mar 17, 2005 12:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak wykonuje dysze:
http://www.rakiety.info/modules/news/article.php?storyid=18
(bogato ilustrowany tutorial odlewania dysz w papierowych formach).
Powrót do góry
Ciechan

Do³±czy³: 10 Lis 2004
Sk±d: Szczecin

PostWys³any: Nie Mar 27, 2005 5:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja swoje dysze wykonuje z gipsu, rozrabianego zwyk³± wod±. Dopiero po wyschniêciu zalewam j± szk³em wodnym, zostawaiaj±c na jakie¶ 10 minut w tej k±pieli. Potem dysza suszy siê na kaloryferze. Chocia¿ wykona³em dopiero jeden udany lot, sama dysza wytrzyma³a Smile. Poprzednio niestosowa³em szk³a wdonego i w efekcie dochodzi³o do STRASZNEJ (z fi=2mm do fi=6mm) erozji dyszy.
Powrót do góry
MadMax

Do³±czy³: 26 Mar 2005
Sk±d: Trzebnica

PostWys³any: Pon Maj 23, 2005 7:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PINOT napisa³:
... Jedno, czego potrzebujemy to praska wykonana przez dobrego tokarza (w moim wypadku projektantem i wykonawc± by³ V-21) i imad³o lub podno¶nik hydrauliczny...
!

Witam

Ze wszystkich domowych sposobów wykonywania dysz, które znalaz³em na forum, ta metoda najbardziej mnie zainteresowa³a. Zbudowa³em ju¿ nawet na te potrzeby prasê hydraliczn± ( wykorzystam j± równie¿ do prasowania segmentów paliwa ):

Niestety na razie nie mam dostêpu do dobrego tokarza Confused , który wytoczy³by mi wzorniki do prasowania dysz ( pasuj±cych do rur PVC 1 calowych ). A mo¿e kto¶ z Was ma dostêp do tokarki i chwilê wolnego czasu? Jestem otwarty na propozycje Smile

P.S. Wiêcej zdjêæ z budowy prasy umie¶ci³em na stronie: www.jupit.republika.pl w dziale Warsztat.

-----
Pozdrawiam
Piotrek
Powrót do góry
fnmilo

Do³±czy³: 01 Mar 2005
Sk±d: Olsztyn

PostWys³any: Czw Cze 02, 2005 4:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam

piêkna robota podoba mi siê bardzo choæ masz malutki mankament przy tym 2T si³owniczku po kilku prasowaniach mo¿esz pozaci±gaæ gwinty na ¶rubach prowadz±cych i bêdziesz mnia³ problemy z odkrêcaniem dotyczy siê to te¿ kontry w nakrêtkach bêd± uszkadzaæ gwint .Ja zamiast ¶rub da³bym rurkê grubo¶cienn± z wywierconymi co 50 - 80 mm otworkami i ko³ki blokuj±ce z prêta fi 10-12 ,a co do foremki do dyszek to by¶ musia³ podaæ co chcesz mnieæ zrobione

MadMax

Do³±czy³: 26 Mar 2005
Sk±d: Trzebnica

PostWys³any: Czw Cze 02, 2005 5:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Dziêkujê za uwagê.
Rzeczywi¶cie - przy d³ugoczasowych obci±¿eniach gwinty mog± siê uszkodziæ.
Powiem szczerze, ¿e w czasie robienia prasy bardziej zwraca³em uwagê na wytrzyma³o¶æ ceowników, ni¿ ¶ruby poci±gowe. To by³ b³±d !
Jak bêdê robi³ za jaki¶ czas m³yn kulowy - to bêdê musia³ to przy okazji zmieniaæ. Pomys³ z rur± jest niez³y. W ramach dostêpnych moich narzêdzi bêdê go musia³ odpowiednio dostosowaæ.

Oto linki do rysunków foremek do dysz :

1. http://83.15.210.242/piotrek/software/wzornik.pdf
2. http://83.15.210.242/piotrek/software/wzornik-1.pdf
3. http://83.15.210.242/piotrek/software/wzornik-2.pdf
4. http://83.15.210.242/piotrek/software/wzornik-3.pdf
5. http://83.15.210.242/piotrek/software/wzornik-4.pdf

Prawdopodobnie rysunki zawieraj± b³êdy merytoryczne - przyznajê od razu siê bez bicia Confused

Jakby da³o siê to zrobiæ - proszê o kontakt na: madmax98@poczta.onet.pl

-----
Pozdrawiam
Piotrek

Ostatnio zmieniony przez MadMax dnia Pi± Maj 26, 2006 8:09 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Powrót do góry
fnmilo

Do³±czy³: 01 Mar 2005
Sk±d: Olsztyn

PostWys³any: Pi± Cze 10, 2005 7:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam

a ja do dyszek stworzy³em cos takiego Razz
http://img115.echo.cx/img115/5826/tocznik2mn.jpg dla MadMax-a

ska³t

Do³±czy³: 22 Cze 2004
Sk±d: lud

PostWys³any: Sro Cze 15, 2005 11:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja do dysz mam co¶ takiego mia³em to wytoczyæ ze stali nierdzewnej ale wytoczy³em ze zwyk³ej skutki s± takie ¿e po kilku u¿yciach prasa zacze³a rdzewieæ wiêc nie op³aca siê oszczêdzaæ ! :

[...Tak na moje oko Wink to chyba trochê za du¿y jest k±t rozwarcia sto¿ka wylotowego i spodziewaæ by siê nale¿a³o oderwnia strumienia gazów wewn±trz wylotowej czê¶ci dyszy ( co niestety obni¿y jej skuteczno¶æ). Proponowa³bym pewne zmiany, nawet kosztem zmniejszenia przekroju wylotowego dyszy.
/-/dziadek kermit ]
Powrót do góry
maslak666

Do³±czy³: 27 Wrz 2003
Sk±d: Radom

PostWys³any: Czw Lip 07, 2005 7:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PINOT napisa³:

W sk³ad masy wchodz±:
szamot, przesiana drobna frakcja do 1mm ziarna;
ZnO, MgO lub cement - ma³y dodatek do 10%;
ma³y dodatek drobno pociêtego w³ókna szklanego;
szk³o wodne - dla zwil¿enia
Masa powinna byæ sypka.

A ja mam takie pytanie: czy mo¿na 2 sk³adnik zast±piæ gipsem, szpachl±, zapraw± do fugowania, tlenkiem ¿elaza?

Czy kto¶ (odp³atnie oczywi¶cie) jest gotów wykonaæ praskê (analogiczna do tej PINOTa) do takich dysz? Oferty kierujcie na PW.
Powrót do góry
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G³ówna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Nastêpny
Strona 2 z 7

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum
Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum