Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
pirotechmaan Go¶æ
|
Wys³any: Nie Lut 16, 2003 2:49 pm Temat postu: Silnik Rakietowy IGA-1 |
|
|
Witam
W ramach zespo³u ( na razie dwuosobowego ) "Knopir" ( bo sk³ad zespo³u to : knod , pirotechman ) , którego celem jest wyniesienie na kilkaset m kamery wideo i pokazanie filmu "uciekaj±cej Ziemi" zbudowa³em SR "IGA-1". Nie jest to jeszcze to o co mi chodzi bo silnik jest zbyt "wo³owaty" ale szczerze mówi±c wyszed³ mi on po pierwszej próbie ( bez ¿adnego testu statycznego ). Masa paliwa 270 gram , typ paliwa : "pirotechman" czyli sk³ad z ¯E ( tego paliwa nigdzie nie "zer¿n±³em" , to mój w³asny , autorski sk³ad ). Silnik odk³adam ad acta poniewa¿ ma za ma³ego "kopa". Ot taka fajna ciekawostka
Film : http://www.pirotechnika.one.pl/www2/IGA1.mpg
Szukam do zespo³u fachowca od odpalania na odleg³o¶æ Moze DARK Jest potrzeba aby uruchomiæ spadochron ( mechanizm jako awaryjny ) z odleg³o¶ci 500 m. Nalezu chroniæ kamerê wideo przed rozstrzaskaniem Za "radio" zwracam koszta ( mam nadzieje , ¿e drobne ).
¯yczê mi³ej niedzieli A. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ludz
Do³±czy³: 07 Sty 2003 Posty: 34
|
Wys³any: Nie Lut 16, 2003 6:08 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Dlaczego na odleg³o¶æ? Du¿o pro¶ciej i taniej zrobiæ dwustonpiowy timer , który odczeka jai¶ ustalony czas , nastêpnie odpali silnik , a po zmierzonym uprzednio czasie spalania siê paliwa odbezpieczy spadochron,
taki uk³ad sk³ada siê z 2 scalaków 555 jako timer , powiedzmy impuls co 10s i licznika np. 4017 , to wszystko kosztuje parê z³otych a jest niezawodne i zupe³nie wystarczaj±ce.Jak kto¶ chce to mogê takie co¶ zrobiæ.Inna sprawa to np.89c2051 -> taki ma³y mikroprocesor (ok.10z³)
z niego to ju¿ cuda mo¿na zrobiæ (chêtnym powiem jak -> na priva). _________________ Pzdr. ludz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

Do³±czy³: 26 Pa¼ 2002 Posty: 459 Sk±d: Znienacka
|
Wys³any: Nie Lut 16, 2003 7:11 pm Temat postu: |
|
|
Ale tu nie chodzi o czas. Trzeba dok³adnie wyliczyæ, jak d³ugo siê pali paliwo, a to mo¿e nie byc dok³adne. Spadochron otworzy sie piêc metrów nad ziemi±, albo jeszcze w czasie lotu i klops _________________ Motyle trotylem pachn± jak nigdy.
ogl±daj±cy, niepraktykuj±cy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Go¶æ
|
Wys³any: Nie Lut 16, 2003 7:18 pm Temat postu: Hm ... |
|
|
ludz napisa³: | Witam!
Dlaczego na odleg³o¶æ? Du¿o pro¶ciej i taniej zrobiæ dwustonpiowy timer , który odczeka jai¶ ustalony czas , nastêpnie odpali silnik , a po zmierzonym uprzednio czasie spalania siê paliwa odbezpieczy spadochron,. |
Hm ... kurna zbi³e¶ mnie z tropu
Ma to sens . Jak my¶lisz Szanowny Panie knod ( knod jest Szefem Zespo³u ds. Bezpiecznego L±dowania Rakiety a ja Szefem Zespo³u - hehe jednoosobowego - ds. Konstrukcji Silnika Rakietowego ) . Ciekawe kto d...y da i stracimy kamerê bo spadochron nie zadzia³a czy np. silnik nie eksploduje Jak stracê kamerê to ju¿ nic Wam nie poka¿ê Ale jak film wyjdzie to .......
Pozdr. A  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
JoY
Do³±czy³: 07 Pa¼ 2002 Posty: 57 Sk±d: Unknow
|
Wys³any: Nie Lut 16, 2003 8:25 pm Temat postu: |
|
|
Pirotechmanie moglbys powiedziec jak chcesz ta kamere umiescic ? na czubku z boku czy jak?
Jezeli chcesz ja dodatkowo od upadku zabezpieczyc to zrub ciasto z monki zmieniaczanej (gestej) i zapakuj to do jakiegos worka. Dobrze absorbuje sile udezenowa. Uzywaja tego w Ameryce do ochraniaczy na kolana i biodradla dla ludzi staszych, byc moze i w rakietach znajdzie zastosowanie. _________________ Jeszcze zyje  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ludz
|
Wys³any: Nie Lut 16, 2003 8:39 pm Temat postu: |
|
|
Schemat poszed³ do rakietmistrza Pirotechmana , my¶lê ¿e siê wkrótce pojawi.Wg mnie ma to sens , je¿eli silnik jest w miarê bezawaryjny , po za tym mo¿na do³adowaæ czujnik odwrócenia rakiety i wtedy nawet jak silnik padnie to spadochron siê wyrzuci no nie ?! _________________ Pzdr. ludz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Go¶æ
|
Wys³any: Nie Lut 16, 2003 9:07 pm Temat postu: Hej , knod :-) |
|
|
ludz napisa³: | Schemat poszed³ do rakietmistrza Pirotechmana , my¶lê ¿e siê wkrótce pojawi.Wg mnie ma to sens , je¿eli silnik jest w miarê bezawaryjny , po za tym mo¿na do³adowaæ czujnik odwrócenia rakiety i wtedy nawet jak silnik padnie to spadochron siê wyrzuci no nie ?! |
Rakietmistrz . Nie ¼le . To Twój list na zielono :
Cze¶æ!
Chcia³bym przedstawiæ mój pomys³ na ten uk³ad.
Jest to prosty uk³ad czasowy na bazie mikroprocesora (b. popularny i tani ok 10z³).Mogê go wykonaæ ze wszystkimi wodotryskami jakie tylko sobie Pan za¿yczy (oczywi¶cie bez mikrofalówki i suszarki do skarpetek .Wiêcej opisu na obrazku. A mo¿e tak konkurs na forum dotycz±cy takiego uk³adu ? Proszê tak¿e o umieszczenie mojego schematu na forum.
Pzdr. Ludz
P.S. Errata :
na obrazku : zamiast "jako detonator" >>> "jako zapalarka" , sorki
Moja pro¶ba do Szefa Zespo³u ds. Bezpiecznego Powrotu Rakiety ( knoda ) o komentarz , opinie i sugestie Co ja bêdê Ci siê wtr±ca³
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DARK
Do³±czy³: 29 Gru 2002 Posty: 38
|
Wys³any: Nie Lut 16, 2003 11:01 pm Temat postu: |
|
|
Zastanawia³em siê gdzie chcecie umie¶ciæ spadochron My¶la³em troche (czasami mi siê to zdarza) nad tym i doszed³em do wniosku ¿e nie mo¿e byæ z przodu wystrzeliwany przed rakiete bo istnieje du¿e prawdopodobieñstwo ¿e sie na niej opl±cze, z ty³u te¿ raczej nie bo jest silnik wiêc albo wystrzeliwany na bok albo zamocowany na zewn±trz rakiety i zwalniany np. przez przepalenie jakiego¶ wi±zania. W takim przypadku mo¿e byæ przeciwwag± dla kamery umieszczonej po drugiej stronie.
Macie juz jak±¶ sprawdzon± koncepcje?
Pozdrowienia |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
Do³±czy³: 16 Wrz 2002 Posty: 195 Sk±d: 3miasto
|
Wys³any: Nie Lut 16, 2003 11:23 pm Temat postu: |
|
|
Juz odpowiadam:
- Kamare jest dosc cennym ladunkiem wiec najlepszym rozwiazaniem jest zastosowanie 2 niezaleznych systemow odpalania spadochronu.
-Wersja czasowa jest sensownym rozwiazaniem lecz najprawdopodobniej nie bedzie mozna wczesniej dokladnie ustalic czasu lotu
-Co do timera na 555 to robilem juz proby z 556 (post:Houston - sprowad¼cie nas na Ziemiê) z tym ze uklad zaczyna odliczas w momencie gdy silnik przestaje pracowac i z tego powodu nastepuje chwilowe zwarcie poprzez przelacznik rteciowy - ta wersja potrzebuje b. dynamicznego silnika.
-uklad z mikrokotrolerem jest o wiele bardziej niezawodny i ma mozliwosc rozbudowy (musze sie w koncu nauczyc je programowac) ale proponowana wersja to tez czasowka).
- Jako podstawowy system odpalania spadochronu proponuje uklad na bazie KMZ51 - reaguje on na zmiane polozenia wiec czas lotu nie bedzie tu mial znaczenia a jedynie odpowiednie wywazenie rakiety - jutro wstawie tu linka do dokladnego opisu wraz ze schematem tego ukladu.
-"Przezorny zawsze ubezpieczony" wiec przydalby sie 2 niezalezny uklad - proponuje wersje radiowa - widzimy ze cos sie dzieje zlego z 1 modulem zaplonowym wiec odpalamy zapasowym (mamy mozliwosc interwencji w dowolnym momencie czasowym).
-Spadochron zamierzam umiescic z przodu wyrzucany 1g ladunkiem PC odpalanego elektrycznie - typowy uklad stosowany w klasycznym modelarstwie rakietowym i przeze mnie - postaram sie wrzucic w tygodniu dokladny rysunek tego ukladu.
- Co do kamery to sadze ze bedzie ona umieszczona w korpusie na odpowiedniej wysokosci tak aby mozna bylo odpowiednio zbalansowac srodek parcia i masy.
Pozdrawiam
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ludz
|
Wys³any: Pon Lut 17, 2003 12:33 am Temat postu: |
|
|
Jak zastosujesz procesor to nie trzeba ¿adnych dodatkowych uk³adów !!!
Wystarczy wy³±cznik rtêciowy lub z kulk± , jak rakieta siê obróci to procesorek zapoda spadochron i wy¶le SMS'a jak komurê pod³±czysz .To bardzo proste i ekonomiczne no i niezawodne, po za tym tanie i ma³e !!! Jedyne du¿e elementy to przeka¿niki i kondziory od zapalarki. _________________ Pzdr. ludz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
|
Wys³any: Pon Lut 17, 2003 10:42 am Temat postu: |
|
|
ludz napisa³: | Jak zastosujesz procesor to nie trzeba ¿adnych dodatkowych uk³adów !!!
Wystarczy wy³±cznik rtêciowy lub z kulk± , jak rakieta siê obróci to procesorek zapoda spadochron i wy¶le SMS'a jak komurê pod³±czysz .To bardzo proste i ekonomiczne no i niezawodne, po za tym tanie i ma³e !!! Jedyne du¿e elementy to przeka¿niki i kondziory od zapalarki. |
Teoretycznie tak ale a autopsji wiem ze przelaczniki rteciowe i kulkowe nie sprawdzaja sie na 100%:
-szarpnie rakieta po wypaleniu paliwa, zalaczy przelacznik i odpali za wczesnie
-rakieta bedzie miala za maly ciag i zamiast wysokiego lotu zrobi niski luk i spadochron odpali za pozno.
-czesto w tego rodzaju przelaczniku po przekreceniu go gwaltownie o 180stopni rtec sie rozbijala na male kuleczki zalaczajac z opuznieniem (na to ma chyba duzy wplyw temperatura)
-itd
Zamiast tego zawodnego elementu proponuje zastosowac http://www.korozja.pl/rakieta/hmc1001.pdf lub http://www.korozja.pl/rakieta/KMZ51.pdf
Oczywiscie moze byc on podlaczony do mikrokontrolera lub pracowac w prostym ukladzie http://www.korozja.pl/rakieta/Magnet.pdf
Pozdrawiam
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Go¶æ
|
Wys³any: Pon Lut 17, 2003 1:14 pm Temat postu: Spadochron |
|
|
Witam
My¶lê jednak , ¿e to rozwi±zanie umieszczenia spadochronu
Jest skomplikowane i ma³o pewne. Juz siê o kamerê bojê Proponujê moj± wersjê jak na zdjêciu :
Spadochron umie¶ci³em w g³owicy zrobionej z butelki polietylenowej do¶æ lu¼no nasuniêtej na korpus rakiety. To co¶ na samej górze to mechanizm, w którym pal±cy siê proch mia³ zsun±æ g³owicê ( delikatnie odstrzeliæ j± ) ze spadochronu ( upakowany jest w butelce- g³owicy ). Pêd powietrza wtedy rozwja jego. Jak napisa³em wcze¶niej nie zadzia³a³o to "co¶" na samej górze rakiety Ale uwa¿am, ¿e przy tym rozwi±zaniu ¶rodek ciê¿ko¶ci rakiety przesuwa sie ku górze co jest korzystne. Ponadto mo¿na upakowaæ wiêcej powierzchni spadochronu co pewno zdecydowanie "woli" kamera Co Wy na to
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
|
Wys³any: Pon Lut 17, 2003 1:54 pm Temat postu: Re: Spadochron |
|
|
pirotechmaan napisa³: | My¶lê jednak , ¿e to rozwi±zanie umieszczenia spadochronu jest skomplikowane i ma³o pewne. Juz siê o kamerê bojê ... |
Tez bym sie bal gdyby ktos mi po raz pierwszy takie cos pokazal Mimo wszystko ten system dziala i nie jest wcale skomplikowany Jestem jednak za tym aby wybrany docelowy uklad (niezaleznie ktory zostanie przeglosowany) poddac najpierw probom poligonowym czyli lot z atrapa kamery.
Pozdrawiam
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ludz
|
Wys³any: Pon Lut 17, 2003 2:27 pm Temat postu: |
|
|
CZe!
Proponujê tak.Jeden uk³ad na procesorze i czujniku rurkowym (TIMER + CZUJNIK).Drugi uk³ad to sam cz. rurkowy z kulk± i kondensator - szczyt prostoty i niezawodno¶ci.Mamy w sumie 2 niezale¿ne uk³ady i pó³ bo procesor ma timer i czujnik.Umieszczamy 2 sp³onki w ³adunku spadochronu i mo¿emy spokojnie spaæ.Problem szarpania rakiet± i nieprzewidzianych wystrza³ów spadochronu mo¿na by rozwi±zaæ stosuj±c odpowiednio d³ug± rurkê w czujniku.Zreszt± , jak chcecie ale warto spróbowaæ z uk³adem bez kamery i pó¿niej oceniaæ.Co do spadochronu to proponujê ma³± rurkê na zewn±trz , co¶ jak przy paraloniach , trochê spadnie aerodynamika ale bêdzie bezpieczniejsze(IMHO). _________________ Pzdr. ludz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Go¶æ
|
Wys³any: Pon Lut 17, 2003 4:28 pm Temat postu: Nie wypowiadam sie co .... |
|
|
Nie wypowiadam sie co do elektroniki. Pozostawiam to dla knoda . Ale ja jedn± próbê zrobiê tak :
Spadochron w butelce PET jako g³owicy.
Do butelki wchidzi : kapsel ( to na ¿ó³to ) . wata, folia AL. spadochron.
Widok :
W górnym kapslu jest nakapana ( i wysuszona ) mieszanka piro na bazie KCLO3 /cukier/ lepiszcze.
Rakiete na wyrzutni uzbrajamy tak :
1. Odkrêcamy górny kapsel. Wk³adamy do butelki kulkê z gipsu ( w ¶rodku tej kulki jest nakrêtka metalowa aby kulkê gipsow± obci±¿yæ ). Kulkê tu¿ przed w³o¿eniem nas±czamy w stê¿. H2SO4 ale tak aby kulka by³ tylko zwil¿ona. Czyli starczy moze dwie krople kwasu.
2. Zakrêcamy górny kapsel z mieszank± piro.
Rakieta jak zaczczyna spadaæ to i kulka spada na mieszankê piro : KCLO3 / cukier/ lepiszcze. Na skutek kontaktu z kwasem nastêpuje zap³on mieszanki i butelka jest ¶ciagana ze spadochronu Pêd powietrza otwiera spadochron a my krzyczymy huuuuuuurrrra
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
|
Wys³any: Pon Lut 17, 2003 5:46 pm Temat postu: Re: Nie wypowiadam sie co .... |
|
|
pirotechmaan napisa³: | ...Rakieta jak zaczczyna spadaæ to i kulka spada na mieszankê piro : KCLO3 / cukier/ lepiszcze. Na skutek kontaktu z kwasem nastêpuje zap³on mieszanki i butelka jest ¶ciagana ze spadochronu Pêd powietrza otwiera spadochron a my krzyczymy huuuuuuurrrra
|
Spsob prosty i latwy w realizacji. Jezeli zda proby poligonowe to jestem za. Mam nadzieje ze znajdzie sie jeszcze jakas robotka przy projekcie dla mnie
Pozdrawiam
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Go¶æ
|
Wys³any: Pon Lut 17, 2003 6:13 pm Temat postu: Re: Nie wypowiadam sie co .... |
|
|
knod napisa³: | .....Jezeli zda proby poligonowe to jestem za. Mam nadzieje ze znajdzie sie jeszcze jakas robotka przy projekcie dla mnie |
Cholera chyba Ci "chleb" zabieram A tak na serio to zrób swoj± wersjê a ja swoj±. Na miejscu podejmiemy decyzjê do czego podczepimy kamerê Jest ona wa¿na dla mnie, nie chcê jej straciæ Wybierzemy najlepsze rozwi±zanie Zrobiê 4 silniki. Po jednym na Twój i mój test ( zamiast kamery damy balast ). Potem wybierzemy skuteczne rozwi±zanie ¦rednica zewnêtrzna silnika - 55 mm , d³. 250 mm .
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
$nop

Do³±czy³: 13 Kwi 2002 Posty: 211
|
Wys³any: Pon Lut 17, 2003 8:16 pm Temat postu: |
|
|
hm robicie z igly widly mozna troche poglowkowac i cos latwiejszego wymyslec
np.
plastikowa przezroczysta rurka zalepiona z dwoch stron glejem na goraco
i przed tym nalac z 5m rteci do niej itp. i zatopic w gorze dwa przewody z zdjeta izolacja
i tak rakieta se leci dogory konczy sie palifko (piwo to moje paliwo :wink: ) rakieta prawie zawsze leci nie w pionie wiec jak nie leci to przy spadaniu nastepuje jej przechyl w jakas tam strone i leci w kierunku ziemi nie dysza tylko czupem a rtec sie przelewa przez rurke i obiek sie zamyka no i spadachron sie otwiera proste tylko jeszcze w tym jest jeden pikus
co sie staniegdy rakieta bedzie leciala dysza do ziemi a tak moze sie stac i trzeba byc ubezpieczonym na wzsystko to juz trudniejsza sprawa trzeba poglowkowac jeszcze bardziej ale to innym razem
mysle ze takie prawdopodobienstwo jest jak wybuchu przy prasowaniu mwi w slomke gdy czubek rakiety jest ciezszy od dyszy, ale gdy sa stateczniki to przy spodaniu w dol wiatr ped rakiety w dol powinien przekrecic ja by sie spadachron uruchomil
ale z tym trzeba proby porobic |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DARK
Do³±czy³: 29 Gru 2002 Posty: 38
|
Wys³any: Pon Lut 17, 2003 8:48 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Pêd powietrza otwiera spadochron a my krzyczymy huuuuuuurrrra
|
A jak sie nie otworzy to krzyczymy o ku...wa
Pozdrowienia |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ma³y

Do³±czy³: 31 Sie 2002 Posty: 193 Sk±d: kraków
|
Wys³any: Pon Lut 17, 2003 9:51 pm Temat postu: Re: Silnik Rakietowy IGA-1 |
|
|
Witam!
Piszesz o systemie awaryjnego otwierania spadachronu -a niby jak mia³aby wrócic na ziemiê rakieta lub zasobnik z kamer±.Zgadzam siê ze sposobem zaproponowanym przez Knoda ----normalny opó¿niacz pirotechniczny( zapalany przez paliwo silnika) z odpowiednim ³adunkiem miotaj±cym -system sprawdzony w modelarskich silnikach rakietowych .Na sytuacjê w której by silnik eksplodowa³ i tak podejrzewam ¿e dla kamery i tak nie bêdzie ratunku.-zw³aszcza na niskiej wysoko¶ci (brak otwarcia spadachronu).Nie piszesz jak± kamerê chcesz zastosowaæ -o jakiej masie i konstrukcji .Samo przeci±¿enie przy wybuchu pewnie zniszczy kamerê .Mo¿e najodpowiedniejsza by³aby niewielka kamerka a w³a¶ciwie to taki kompletny modu³ na p³yteczce jakie¶ 3,5x3,5 cm (czarno -bia³a poni¿ej 100z³ ) do tego te¿ ca³kiem niedu¿y nadajnik radiowy -niestety ju¿ trochê dro¿szy.Wszystko to ma niewielk± masê -kamera nie zawiera czê¶ci ruchomych .Wszystko mo¿na dostaæ chocia¿by na gie³dach elektronicznych.Taki nadajnik pracuj±cy bodajrze na 1,2Ghz z moc± 0,5W daje na ziemi ok 1,5km .No ale na to czeba mieæ trochê kasy na zbyciu (o co coraz trudniej) -ale twoja kamera te¿ pewnie trochê kosztowa³a !
Pozdrowienia Ma³y
Ps.£atwiej by³oby sfilmowaæ (obiektyw pionowo w dó³ ) ziemiê w czasie opadania zasobnika z kamer± na spadachronie. _________________ Ma³y
..."Jak mam czas to siedzê i my¶lê jak nie mam czasu to tylko siedzê" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|