|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nilko
|
Wysłany: Pon Cze 07, 2004 6:17 pm Temat postu: |
|
|
W jakiejś książce (przecież tego sobie nie wymyśliłem).
No chyba nie myślisz o roztworze wodnym K4Fe(CN)6
A i zapomniałem dodać, że powinien być bezwodny
(w 100*C K4Fe(CN)6*3H2O przechodzi w postać bezwodną)
Żelazocyjanek potasu z metalicznym potasem ogrzewa się w atmoserze gazu obojętnego.
A może mi się to przyśniło Sam nie wiem
POZDRAWIAM nilko  _________________ Połowa zła na tym świecie wynika stąd, że ktoś chce czuć się ważnym. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tchemik

|
Wysłany: Pon Cze 07, 2004 7:12 pm Temat postu: |
|
|
Kituśplastuś napisał: | No to jeszcze dwie :
1)utleniająca amonoliza metanu
2CH4+2NH3+O2=2HCN+6H2O (met. przemysłowa)
2) katalitycznie z formamidu
HCONH2=HCN+H2O (dawna met. przemysłowa)
Do nilko - gdzie uczą takich reakcji :
K4Fe(CN)6+2K -> 6KCN+Fe
K4Fe(CN)6+2Na -> 4KCN+2NaCN+Fe ?
na zrazie |
Nilko ma racje, przeciez to jest najzwyklejsza redukcja metalami alkalicznymi Nic wiecej. Samemu mozna to wydedukowac, ksiazek nie potrzeba
Pozdrawka
Tchemik _________________ Tchemik.Pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Pon Cze 07, 2004 7:34 pm Temat postu: |
|
|
dodam tylko
jak ccecie redukowac to zelazicyjanierk sie ie nadaje ... palnikiem meckere trzeba sporo grzac sam grzałem w płomieniu acetylen..... co do innych metod z moicznikiem to mi nie wyszło  _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
nilko
|
Wysłany: Pon Cze 07, 2004 8:12 pm Temat postu: |
|
|
Hm !
Nawet sam K4Fe(CN)6 w wyższych temperaturach podobno rozkłada się na KCN, C, Fe i N2
Ps.
A na zrazy Kituśplastuś, to ja daję taki pyszny ciemny sosik
POZDRAWIAM nilko  _________________ Połowa zła na tym świecie wynika stąd, że ktoś chce czuć się ważnym. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Pon Cze 07, 2004 8:47 pm Temat postu: |
|
|
ostatnio wzrósł mój popyt na te cenna substancje i próbowałem innych metod ale o dziwo tylko ta z zelazocyjankim wychodzi w palniku meckere kilka godzin... lepszy wynik daje grzanie palnikiem d na prpoan butan takim do prac metaloplastycznych ale nie ma tok jak kochane acy..... _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kituśplastuś
|
Wysłany: Pon Cze 07, 2004 11:23 pm Temat postu: |
|
|
He, gdyby chemia polegała na wymyślaniu równań, to była by nauką
ściśle empiryczną. Dopiero wtedy i TYLKO wtedy można mówić :
Ależ to oczywiste, do tego nie trzeba książek, ta reakcja to nic nadzwyczajnego. Substraty i produkty bilansują się, zmiana entalpii
swobodnej jest ujemna.
Papier (lub klawiatura) przyjmnie wszystko. Można napisać 10000
postów o reakcjach "oczywistych" i wszystkie będą o kant d... .
Bo każda reakcja ma swoją szybkość, mechanizm, produkty uboczne,
optymalne parametry fiz-chem itd. Bardzo często wydajności prod.
"oczywistych" są znikome lub silnie zanieczyszczone. To do przemyślenia co dla niektórych tcheoretyków. Ale mi wstęp wyszedł....
A faktycznie najprostszą metodą otrz. cyj. to termiczny rozkład
samego żelazoc. lub prażonego z k2co3, ale to daje zanieczyszczony
KCN (też tak próbowałem). "Moja" metoda daje co najm. 99% KCN.
... a pyszny, ciemny(baaardzo ) sosik to ja mam w kolbce i zastanawiam się jak go oczyścić, na zrazy nie nadaje się .... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tweenk
|
Wysłany: Pon Cze 07, 2004 11:37 pm Temat postu: |
|
|
Apropo reakcji empirycznych, można otrzymać trinitrobenzen i amoniak z cukru i azotu:
2C6H12O6 + 9N2 -> 2C6H3N3O6 + 6NH3  _________________ Ludzie którzy lubią kiełbasę bądź szanują prawo z pewnością nie widzieli jak te rzeczy się robi. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kituśplastuś
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 11:13 am Temat postu: |
|
|
...a CYNAMON z CYNY i AMONIAKU |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
nilko
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 11:44 am Temat postu: |
|
|
Oj !
Niepotrzebnie wspomniałem o zrazikach
Jeszcze chwila i będziemy wymieniać się przepisami na placki, desery, pieczenie itp.
Moja wina
Sorki
|
|
Powrót do góry |
|
 |
The Chemik

|
Wysłany: Sob Cze 12, 2004 8:30 pm Temat postu: |
|
|
No może z cyjanków przejdzmy do tych zrazów, albo azydków . Pewnie jedno i drugie każdemu z nas się bardziej przyda. Jakoś nie mam całkowitego zaufania do samoróbnych odczynników, wole kupić, ale zawsze można poexperymentować. Może ktoś zna inną metodę produkcji NaN3 niż tą z hydrazyny . Nie pamiętam dokładnie reakcji, ale to chyba było coś z hydrazynyą, azotanem izopropylu, wodorotlenkiem sodu i czymś tam jeszcze.
PS. A popropo tych zrazów http://www.kuchnia.3miasto.pl/6209.htm
PSS. A może ktoś chce przepis na pizze z patelni . Nieraz sobie taką na kolacje robie . Jak znajde dłuższą chwilę to napisze. _________________ http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=6584 - czytać to  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Koprov

|
Wysłany: Pon Cze 14, 2004 2:41 pm Temat postu: |
|
|
Jeszcze a propo sodu to luknijcie tutaj:
http://www.powerlabs.org/chemlabs/sodium.htm _________________ To, ze nikt sie nie skarzy, nie oznacza, ze kazdy spadochron sie otwiera. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Wto Cze 15, 2004 6:03 pm Temat postu: |
|
|
cyjanowodór można rownież otrzymac z chloroformu,amoniaku i wodorotlenku potasu
NH3 + CHCl3+3KOH =HCN +3KCl+3H2O
Preparatyka organiczna Gattermann
Moim zdaniem jednak ta reakcja nie większego znaczenia ze względu na niską cene zelazocyjanku i kłopot z z szczelnoscia aparatury przy wytracaniu KCN z alkoholowego r-r KOH
Nigdy nie robilem cyjanków bo nie mam ani aparatury ani warunków wiec nie wiem czy ta metoda wychodzi z jakas przyzwoita wydajnoscia
Pozdrawiam
Semi  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
The Chemik

|
Wysłany: Sro Cze 16, 2004 7:41 pm Temat postu: |
|
|
A oto obiecany przepis .
Pizza z patelni
Składniki:
3 czubate łyżki mąki, jajko, jakaś kiełbasa, szynka, lub inna wędlina, kilka palsterków żółtego sera, szcypiore, natak pietruszki, lub jakaś inna zielenina, olej, przyprawy według uznania, ja lubie dadawać czosnek, sól, pieprz.
Jajko utrzeć z mąką tak, aby ciasto miało konsystencje naleśnikowego (do zbyt gęstego dodać trochę przegotowanej wody), dodać pokrojoną w drobną kostkę wedline, posiekaną zielenine, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Wylać ciasto na rozgrzany olej, obsmażyć z jednej strony i od wrócić na drugą stronę, położyć równomiernie serek i przykryć. Smarzyć na małym ogniu, aż ser się roztopi. Wyłożyć na talerz, doprawić według uznania, polać keczupem, jeść na goraco.
Chcę jeszcze tylko zaznaczyć, że ten przepis nie jest mojego pomysłu. Mam wielki sentyment do tego, bo mamusia mnie na tym wychowała . Z pewnościa jest to miła odmiana od produkcji KCN i destylacji HN3 .
PS. Jak mi się coś jeszcze przypomni to napisze . _________________ http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=6584 - czytać to  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
outsider
|
Wysłany: Sob Lis 06, 2004 12:57 pm Temat postu: |
|
|
czy taki KCN się roakłada samoistnie czy nie ma ograniceń w przechowywaniu? jak tak to od jakich czynników? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Yousuke

|
Wysłany: Sob Lis 06, 2004 2:37 pm Temat postu: |
|
|
The Chemik napisał: | A oto obiecany przepis .
Pizza z patelni
Składniki:
3 czubate łyżki mąki, jajko, jakaś kiełbasa, szynka, lub inna wędlina, kilka palsterków żółtego sera, szcypiore, natak pietruszki, lub jakaś inna zielenina, olej, przyprawy według uznania, ja lubie dadawać czosnek, sól, pieprz.
Jajko utrzeć z mąką tak, aby ciasto miało konsystencje naleśnikowego (do zbyt gęstego dodać trochę przegotowanej wody), dodać pokrojoną w drobną kostkę wedline, posiekaną zielenine, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Wylać ciasto na rozgrzany olej, obsmażyć z jednej strony i od wrócić na drugą stronę, położyć równomiernie serek i przykryć. Smarzyć na małym ogniu, aż ser się roztopi. Wyłożyć na talerz, doprawić według uznania, polać keczupem, jeść na goraco.
Chcę jeszcze tylko zaznaczyć, że ten przepis nie jest mojego pomysłu. Mam wielki sentyment do tego, bo mamusia mnie na tym wychowała . Z pewnościa jest to miła odmiana od produkcji KCN i destylacji HN3 .
PS. Jak mi się coś jeszcze przypomni to napisze . |
Polecam naprwde zajebiste  _________________ http://www.e-humor.biz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
The Chemik

|
Wysłany: Nie Maj 08, 2005 4:49 pm Temat postu: |
|
|
Wracając do tematów kulinarnych to polecam również http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2921 . Na słowacji to jadłem i jest zajebiste (sprzedają to jak u nas zapiekanki czy hamburgery) Wychodzi bardzo prosto i tanio (ostatnio rodzinkę na tym żywie ) . Ja to robie tak, że jak jest jeszcze ciepły to daje na to utarty ser i trochę ketchupu. Naprawde, spróbojcie sami  _________________ http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=6584 - czytać to  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
veteran5

|
Wysłany: Nie Maj 15, 2005 7:17 pm Temat postu: |
|
|
mam pytanie troche związane z tematem(po co zakładać nowy??)
co można zrobić z rodanku potasu?? mam tego jakieś 1,5kg  _________________ Do Admina/moda: Proszę o usunięcie tego profilu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kituśplastuś
|
Wysłany: Czw Maj 19, 2005 9:11 am Temat postu: |
|
|
Można zrobić rodanek ołowiu, rodanek rtęci(II) - piro.
Można utlenić rodanek potasu kwasem azotowym do cyjanku potasu.
Same ciekawe rzeczy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kapucino

|
Wysłany: Pon Maj 23, 2005 2:10 pm Temat postu: |
|
|
"...Cyjanek potasowy KCN otrzymuje się przez prażenie odpadków zwieżęcych (wełny, sierści, kopyt, odpadków skóry) z opiłkami żelaznymi i węglanem potasowym. Ze stopu wyługowuje sie KCN..."
zapożyczono ze strony http://forum.chemia.glt.pl/
to dość prosty sposób moim zdaniem na cyjanek potasu tylko co to ten węglan potasu a z węglnem sodu by nie wyszedł cyjanek sodu? _________________ GG: 3575667
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
NVX

|
Wysłany: Sob Maj 28, 2005 4:45 pm Temat postu: |
|
|
=MaLuTkI= napisał: | ...ale jakby wrzucił te 4 kg do rzeki to... byłbyś idiotą  |
On nie byłby idiotą bo już jest, a dowodzi tego to co, jak napisał, robi z sodem ukradzionym ze szkoły. _________________ Mądry od inteligentnego różni się zdolnością do powstrzymania się od złośliwych komentarzy... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|