| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
GUN_1917 Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Kwi 23, 2005 7:41 pm Temat postu: |
|
|
| Kaco dobrze gada od FB to Ci sie to mozdzierz rozpeknie. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Djuke

Do陰czy�: 09 Sty 2005 Posty: 24
|
Wys豉ny: Sob Kwi 23, 2005 8:27 pm Temat postu: |
|
|
Dok豉dnie tak Kiedy� jak nie mia貫m dobrego PCZ to zdecydowa貫m si� na miotanie FB i kilometr od miejsce odpalenia by這 s造cha� wybuch Tzn. kilometr od osiedla to robi貫m a na osiedlu s造szeli :/
PCZ dobry, tani ale wymaga du穎 czasu w procesie produkcji
PCH dobry(moze nawet lepszy), dro窺zy, szybko sie go przygotowuje ale jest czu造 na bod嬈e mechaniczne :/
Sam zdecyduj |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
kaco1

Do陰czy�: 13 Pa� 2003 Posty: 130 Sk康: Miasta
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Zbigniew

Do陰czy�: 11 Cze 2004 Posty: 202 Sk康: z Piek豉
|
Wys豉ny: Czw Maj 05, 2005 2:46 pm Temat postu: |
|
|
| Szelki spoko, mozna jeszcze tylko popracowac nad zapalnoscia gwiazdek. I jakiego bursta do wszystkich uzywales? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Wiktor

Do陰czy�: 28 Sie 2003 Posty: 120 Sk康: z PiroChem
|
Wys豉ny: Czw Maj 05, 2005 5:01 pm Temat postu: |
|
|
Pierwszy filmik sie nie zci庵a przekroczy貫� limit trasferu
Je瞠li chodzi o kulist� to wysz豉 jak s豉ba 2" -rada dawaj mocniejsze 豉d.rozrywaj帷e albo wzmocnnij korpus po z這瞠niu po這wek obklejaj gazetom nas帷zonom roz.wikolu w wodzi.
Je郵i chodzi o gwiazdki(Spider Web) postaraj sie o dok豉dniejsze zmielenie w璕la:wink:(albo to wina kamerki)
Tak ogulnie to ca趾iem nie幢e-du瘸 poprawa od k康 widzia貫m Twoje ostatnie szelki  _________________ Zn闚 w bran篡 Molinos de bolos Strzelaj szelki b璠ziesz wielki  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
wawrzyk

Do陰czy�: 21 Pa� 2004 Posty: 48 Sk康: z polski
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Damian

Do陰czy�: 03 Sie 2004 Posty: 260 Sk康: Pozna�
|
Wys豉ny: Pi� Maj 06, 2005 3:56 pm Temat postu: |
|
|
Odpalilem 4 maja szeleczke
miotalem fb (1 lyzeczka)
rozrywajacy fb ok. 8g
gwiazdeczki "willow tree"
korpusem szelki bylo pudeleczko po kliszy
huk podczas rozerwania szelki by� imponujacy, nie wiedzialem ze na takiej wysokosci 8g FB az tak pierdyknie
w rzeczywistosci to bylo przepiekne a na filmie to kupa za przeproszeniem
FILM
ja juz powoli nie wytrzymuje z tym aparatem pentagrama to mozna wrecz k**wicy dostac :/
dlatego:
UWAGA! UWAGA!
Interesujesz si� pirotechnik� ? Twoje wyroby nie zadowalaj� Ci� ? Przyjed� do mnie z dobrym sprz皻em do filmowania, odpal ze mn�, sfilmuj, b康� ze mn� w sta造m kontakcie! Je瞠li wszystko b璠zie OK mo瞠sz dosta� nawet 100g KMnO4 ca趾owicie gratis ! Oferta jedynie dla os鏏 z Poznania. Je郵i spe軟iasz wszystkie warunki (tzn. lubisz piro, masz dobr� kamer�, chcesz zobaczy� moje wyroby) wy郵ij prywatn� wiadomo嗆, czekam !
z przyjemno軼i�, zadzwo�, m鎩 numer -997.
Radze uwa瘸�...P2 _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne
Ostatnio zmieniony przez Damian dnia Sob Sie 20, 2005 11:27 am, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pirofeluk Go嗆
|
Wys豉ny: Czw Maj 12, 2005 7:36 pm Temat postu: |
|
|
| kaco1 napisa�: | Witam
Rime, sprub鎩 miota� P CZ lub P CH, bo FB jest z造 do miotania. |
Kaco1 ma racj�, te� pr鏏owa貫m FB do miotania.
05 maja zrobi貫m sobie szeleczk� 2"-waga 40g, wype軟iona gwiazdkami i Fb umieszczona w mo寮zie簑 wys. 40cm, 鈔. 軼ianki 7mm.
do miotania u篡貫m: KClO3 + S + benzoesan sodu+ py� Al =40gram...
LUBI� KOMBINOWA� NAWET Z PRZESAD�
Po odpaleniu dobrze 瞠 sie odsun掖em na oko這 20 metr闚 bo DOSΜWNIE z MO挑ZIERZA ZOSTAΧ TYLKO STRZ襾Y PAPIERU a huk by� baaaardzo dono郾y i s造cha� by這 oko這 3 km dalej tak wi璚 ju� zaprzesta貫m si� bawi� "g逝potami" wymy郵aj帷 swoje przepisy....
- - - - - - - - - - - - -
Dzi� tj. 12 maja zrobi貫m sobie kolejne szelki :
1- waga 35 gram - w 鈔odku pusta...tzn. bez FB i gwiazdek
proch Motaj帷y : 5C + 10KClO3 + 1S co daje w sumie 16 gram prochu
wysoko嗆 lotu szelki oko這 15 metr闚, czas lotu 5 sekund
2- waga 75 gram - w 鈔odku gwiazdki z prochem, lecz jako "zapalnika" FB
u篡貫m badziewny lont co pali si� jak zimne ognie...
od razu m闚i�, 瞠 nie odpali豉 szelka bo ten lont zgas� w czasie lotu
proch Motaj帷y : 7C + 15KClO3 + 2S co daje w sumie 24 gram prochu
wysoko嗆 lotu szelki oko這 60 metr闚, ...pisz� tak bo tak mi si� zdawa這 bo na wysoko軼i oko這 10 metr闚 by這 wida� lont jak si� pali a trwa這 to jak捷 sekund� od momentu gdy szelka zosta豉 wystrzelona z mo寮zierza...potem zgas這
MOJA TAKA UWAGA!!! zauwa篡貫m i� szelka kt鏎a wchodzi do rury prawie na si喚 z wyczuwalnym oporem leci duu穎 wy瞠j i bardziej wali na wst瘼ie (tak by這 w przypadku 2 szelki) |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maxlam Go嗆
|
Wys豉ny: Czw Maj 12, 2005 8:42 pm Temat postu: |
|
|
| pirofeluk napisa�: | 05 maja zrobi貫m sobie szeleczk� 2"-waga 40g, wype軟iona gwiazdkami i Fb umieszczona w mo寮zie簑 wys. 40cm, 鈔. 軼ianki 7mm.
do miotania u篡貫m: KClO3 + S + benzoesan sodu+ py� Al =40gram... |
Woow hehe 40g no masakra ja z powodzeniem miotam FB 3 p豉skie 造瞠czki od herbaty miotaj� 120g kulist� szelk� i wcale nie zamierzam rezygnowa� z FB do miotania dla tych szelek bo s� jak komercyjne. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Zbigniew

|
Wys豉ny: Pi� Maj 13, 2005 4:01 pm Temat postu: |
|
|
maxlam :O ja dawalem 2 plaskie to jak byla szelka na lekki wcisk to waln掖 mozdzierz... 2" grubosc scianek byla spora... moge zmierzyc teraz niepamietam. A jak dawalem 1,5 to lecialo najwyzej, ale sie balem o mozdzierz wiec dawalem 1 plaska i lecialy ok na okolo 20-50 m. I niechcialem wyzej, bo jak nizej to widac dokladniej efekt i zakrywa wi璚ej nieba (a jak walnela na jakies 60-80 m i miala byc hukowa z kul� iskier i niby wysz這... ale huk byl taki jak w tych zwyklych (ogromny :>)a i kula iskier byla nieduza.... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maxlam Go嗆
|
Wys豉ny: Pi� Maj 13, 2005 4:20 pm Temat postu: |
|
|
| Bakun_ napisa�: | | to jak byla szelka na lekki wcisk to waln掖 mozdzierz... |
u mnie jest z centymetr luzu tak szelka ma fi kuli 60mm a mo寮zierz 70mm i 鄉igaj� wy鄉ienicie mo寮zierz ma d逝go嗆 30cm i grubo嗆 軼ianek oko這 1cm (papier). |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pirofeluk Go嗆
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Alien_
Do陰czy�: 17 Sty 2004 Posty: 78
|
Wys豉ny: Pi� Maj 13, 2005 9:15 pm Temat postu: |
|
|
sorry ze to powiem ale co to ma byc ?
na jednym filmiku widac tylko wystrzal nie dosc ze pisze ze filmik ma 3sekundy to trwa chyba z 15s i zajmuje 6mb
Mozesz to troszke wyjasnic ? a moze mi sie tylko ze sciagnelo ?... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pirofeluk Go嗆
|
Wys豉ny: Pi� Maj 13, 2005 9:29 pm Temat postu: |
|
|
NO FAKT ZAPOMNIALEM DODA� 浩 JAKO汎 JEST ..U..JOWA...
nastepnym razem b璠� filmowa� nie aparatem tylko kamer�...w rzeczywisto軼i wygl康a這 to ca趾iem inaczej
Nie nie chodzi mi o jakosc tylko to co na tym filmiku ma byc... b odokladnie nie wiem./Alien |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Damian

|
Wys豉ny: Pi� Maj 20, 2005 5:36 pm Temat postu: |
|
|
| piroman2 napisa�: | z przyjemno軼i�, zadzwo�, m鎩 numer -997. Wink
Radze uwa瘸�...P2 |
Eee tam... Policje to ja nie jeden raz mia貫m w domciu, ostatnio mia貫m dzielnicowego i dosta貫m pouczenie Powiedzia� 瞠 moge sobie robi� co chce tylko 瞠by s御iedzi sie nie pluli
A wracaj帷 do tematu:
TEST OP茯NIACZA I MIESZANKI ROZRYWAJ。EJ
*karmelkowy op騧niacz w rurce po baloniku
Wielu z was pisa這 na temat op騧niacza-karmelka, logicznie my郵帷 nikt go nie stosuje poniewa� aby odpali� karmelka trzeba si� nie幢e natrudzi�. Mo積a sobie wyobrazi� sytuacj� w mo寮zierzu - mieszanka miotaj帷a NIE odpali karmelka ( ). Dlatego nale篡 u篡� primera kt鏎ym b璠zie saletra z cukrem. Opracowa貫m ulepszony typ owego op騧niacza:
Wykonanie tego op騧niacza jest banalnie proste:
1. Odcinamy odpowiedni odcinek rurki.
2. Przygotowujemy karmelka, zostawiaj帷 przed tym nieskarmelizowanej mieszanki.
3. Wype軟iamy jedn� stron� rurki karmelkiem (90% d逝go軼i).
4. Czekamy a� ca這嗆 definitywnie ostygnie.
5. Bierzemy sypk� mieszank� i wype軟iamy drug� stron� rurki (SILNIE ubijaj帷).
Nasz op騧niacz jest gotowy!
Komentarz:
Kto� m鏬豚y powiedzie� co za debil, przecie� mo積a robi� sobie op騧niacze w takich samych rurkach tylko 瞠 z PCZ! Tutaj chodzi jednak o to 瞠by zapewni� bezpiecze雟two podczas produkcji oraz uzyskujemy pewno嗆 zap這nu mieszanki rozrywaj帷ej - rurka wype軟iona karmelkiem jest na pewno twardsza co daje mniejsze prawdopodobie雟two uszkodzenia op騧niacza (p瘯ni璚ie, zgaszona mieszanka, przebicie - natychmiastowe spalenie itp.) czyli 100% R紟NOMIERNE spalanie. Wada karmelka - higroskopijno嗆 (w tym momencie nie radz� u篡wa� jako rozrywaj帷ego jakiejkolwiek mieszaniny wra磧iwej na wilgo� (logiczne).
*mieszanka rozrywaj帷a
Zrobi貫m sobie ostatnio par� kulistych korpusik闚 i stwierdzi貫m 瞠 zanim sobie strzel� w powietrze wype軟i� sobie jedno z tych cudeniek ma造mi gwiazdeczkami "Willow Tree" i mieszank� (wagowo):
KNO3 o rozdrobnieniu m彗i - 60%
py� Al - 20%
siarka - 10%
Wszystkie substraty erste klasse. Odpali貫m za dnia, 20cm nad ziemi� powieszone na nitce (a nie... tylko nie moje gwiazdki na forum...) Korzystaj帷 z okazji wytestowa貫m op騧niacz, oto uwiecznione poczynania:
FILM
Komentarz:
Dobra kombinacja, rozrywaj帷y spodoba� mi si� bardzo Huk rozrywanej szelki jest jakby przyt逝miony. Wydaje mi si� 瞠 zapali造 si� wszystkie gwiazdki (sztuk ok. 20).
Rada dla 豉komych na du瞠 szelki: Zacznij od 1" a nie jak ja od 2,5" bo przykro si� to dla ciebie sko鎍zy (w mojej okolicy byle jaki huk powoduje po 3 min. obecno嗆 policji b康� stra篡 miejskiej, dobrze 瞠 sko鎍zy這 si� na dzielnicowym i pouczeniu).
Gor帷o (uff robi si� gor帷o to mieszanki b璠� schn望 w mig) pozdrawiam, Rime.
PS. "Nie r鏏cie tego w domu"
Rime nie chwal si�, 瞠 Policja u ciebie w domu by豉 nie jeden raz, bo i tak nikt si� nie wzruszy ? A co do karmelka to nie wiem jakiego ty robisz 瞠 si� trudzisz z odpaleniem. Zapakuj P CZ i nie b璠ziesz mia� problem闚. Kaco1
//hmm smierdzi mi ironia albo zazdroscia ? spoxik lubie was wszystkich  _________________ 5, 10, 15 ?
Ostatnio zmieniony przez Damian dnia Sob Sie 20, 2005 11:32 am, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Damian

|
Wys豉ny: Sob Cze 04, 2005 9:22 am Temat postu: |
|
|
Tadam !
Kolejny efekt pracy mojej oraz Grindera (Gor帷e pozdrowionka)
Szelka a'la Pirotechman
Kr鏒ki op騧niacz, du穎 miotaj帷ego, dziwna lokalizacja, big bum, i przepi瘯ne echo to jest w豉郾ie szelka pirotechmana inaczej lataj帷a petarda
miotaj帷y fb na KClO3, Al
rozrywaj帷y fb na KClO3, Al z tym 瞠 niewielki nadmiar alu
Na pocz徠ku koncepcja szelki kulistej:
kt鏎a zosta豉 przekszta販ona na cylindryczn�
FILM
//ps. odrazu male sprostowanie: miejsce odpalenia to las ale na skrzyzowaniu sciezek gdzie 5x5m zadnego drzewa _________________ 5, 10, 15 ?
Ostatnio zmieniony przez Damian dnia Sob Sie 20, 2005 11:33 am, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Zbigniew

|
Wys豉ny: Sob Cze 04, 2005 11:19 am Temat postu: |
|
|
jak nie chce ci sie robic gwiazdek, to wsyp chociaz pokruszonego wegla, troche opilkow Al, Fe, i kawalki visco "pomalowane" szklem wodnym.
Chociaz w przypadku tej szelki, to i tak niemialo znaczenia bo by豉 odpalana w dzie�... to tak jakby rzucic w gore petardke  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Damian

|
Wys豉ny: Sob Cze 04, 2005 11:35 am Temat postu: |
|
|
wymy郵i貫m razem z Grinderem i wsypali鄉y chyba w豉郾ie pokruszonego w璕la oraz du瞠 opi趾i alu. tak jak ju� wcze郾iej powiedzia貫m to by豉 szelka a'la pirotechman czyli lataj帷a petarda
W takim razie zadaj sobie troche trudu i zrob chciazby najprostrze gwiazdki prochowe, TT lub jakiestam pseudoFB, ktore opisywali nie tak dawno...wystrzelic cos w gore to nie problem wazne zeby wybuchlo i wygladalo i...na odpowiedniej wysokosci-sprobuj a zobaczysz HF
odpalane bylo za dnia bo grinder tak sobie zazyczyl wiec nie bylo sensu robic gwiazdek (aha wnioskuje o przynajmniej jedna gwiazdeczke dla niego , chlopak duzo nie mowi na forum ale w rzeczywistosci rozgadany , i dzieki niemu po raz pierwszy w zyciu dotknalem KClO3 i Al ) _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
wawrzyk

Do陰czy�: 21 Pa� 2004 Posty: 48 Sk康: z polski
|
Wys豉ny: Sob Cze 11, 2005 9:36 pm Temat postu: |
|
|
A teraz daje filmik mojej szelka (gwiazdki niestety by造 bardzo ma貫, resztki bo mi si� reszta podpali豉 w piekarniku jak naszybko suszy貫m )
Wi璚 tak w szelce gwiazdki mrugaj帷o zielono, my郵e 瞠 wysoko嗆 by豉 dobra. Wyrzucane na prochu chloranowym.
Link do filmiku _________________ www.tgp.go.pl |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
HellFire
Do陰czy�: 04 Mar 2004 Posty: 292
|
Wys豉ny: Sob Cze 11, 2005 10:57 pm Temat postu: |
|
|
no tu trzeba pochwalic niezly wystrzal i poprawnosc dzialania opozniacza...niezla robota. efekt moznaby dopracowac ale juz podstawy opanowane oby wiecej ciekawych filmow
pozdrawiam HF
Do陰czam si� do "篡cze�"
P2 _________________ over...kszszszszszsz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|