Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Pią Paź 10, 2003 10:34 pm Temat postu: Wulkan z trzaskajacymi iskrami |
|
|
W kupnych wulkanach jest cos takiego ze jest duzo iskieri na dodaten onetrzaskają Jak zrobi takie cos? Myslalem o wybuchu gazu pirounujacego ale o troszke niebezpiczne _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
KML
|
Wysłany: Sob Lis 15, 2003 10:18 am Temat postu: |
|
|
Witam... Pyrotechman zrobił takie kulki ( do szelek ) nawet wstawił filmik, jak sie nie myle to była jakaś mieszanka na NC obtoczona w gipsie.
a z resztą http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=435 _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
kaco1
|
Wysłany: Sob Sty 17, 2004 9:02 pm Temat postu: |
|
|
HEHE Malutki napewno wie jak zrobić wulkan Ale te kulki co zrobił Pyrotechman to 1 składnik jest podobno drogi bo chciałem zrobić to podobno ten składnik 60zł za 250g
Bi203 i aluminium + jalisz lepiszcz
Pozdro _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
darmo
Dołączył: 06 Maj 2004 Posty: 12 Skąd: Llanfairpwllggwyngyllgeogery chwyndrobwyllllantisiliogogogoch-najdłuzsza nazwa miasta w Walii
|
Wysłany: Pon Cze 07, 2004 4:07 pm Temat postu: |
|
|
jak robiłem proch Amidowy(40%KNO3 35%NH4NO3 20%C 5%S) z dodatkiem wiórów C to iskierki trzaskały w powietrzu ale nie aż tak głośno jak w kupczych wulkanach . też mnie interesuje ten efekt. Niech sie wypowie ktoś kto się zna _________________ W trakcie robienia stronki pyro...
Join the army. Meet intressting people and kill him ) |
|
|
Powrót do góry |
|
|
GM
|
Wysłany: Pon Cze 07, 2004 4:19 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Ale kręcicie...
A że tak kręcicie to i ja postanowiłem an szybko cos ukręćić...
Z powodu że koelga KNO3 strasznie zachwalał miesznake PAM + Pb3O4 - że ślicnzie strzela a i pirotechman mówił o meiszance Al + Pb3O4 + NC to postanowiłem troszke popracować.
Zmieszałem PAM i Pb3O4 z lekkim nadmiarem utleniacza dodałem do tego 1/4 całości wiórków Mg (od user'a) i zalałem 1/3 całości klejem NC produkcji radzieckiej. Po paru minutach miało konsystencje kitu więc ulepiłem w paluszkach pare kuleczek o średnicy 1cm.
Następnie zmieszałem troche PCz z tym samym klejem NC i gdy on też nabrał konsystencje kitu oblepiłem nim koleczke uprzednio wykonaną, w wyniku tych zabiegów cała kuleczka miała średnice 2cm.
Odstawiłem na 10 minut żeby wyschło, po tym czasie były bardzo twarde.
Wyszedłem na dworek aby przetestować, odpaliłem pierwszą kulke zaczeła się palić wolno, dopiero po jakiś 2 sekundach rozbłysła jasno z trzaskiem rozsypując w koło iskeir od wiurków Mg.
Efekt bardzo ładny wyszed, jeszcze troche w to pracy włożyć, do szelki zapakować i...
Pozdr. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Pon Cze 07, 2004 5:23 pm Temat postu: |
|
|
fajne tylko ze jak to bedzie w wulkanie to moze sie w nim spalić :/ Zrob z tego mini wulkan i daj opis proby a jak nie to poslim mi troche tego <- joke? _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
GM
|
Wysłany: Pon Cze 07, 2004 6:42 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Jedna gwiazdka z oryginalnym stempelkiem 'Hand Made'
kosztować by cie musiała jakeiś 1,54zł
A tak na serio wulkanik moge zrobić ale w wakacje teraz czasu wogule nie mam. A w wakacje jeszcze kamerke będe mieć
Pozdr. _________________
Ostatnio zmieniony przez GM dnia Pon Cze 07, 2004 8:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
cystof
|
Wysłany: Pon Cze 07, 2004 8:31 pm Temat postu: |
|
|
jak ja robie to prawie zawsze trzaskają iskry
A robie tak:
KNO3
Cukier
MAGnez(proszek)
Węgiel (malutko gródki)
AA (malutko)
To malutko to dla efektu bez tych 2 składników mimo że razem ich to może 10% w mojej mieszance-wychodzi gorzej _________________ <-MOJA Petarda, Kometka i wulkan
Nie jestem terrorystą, tylko pacyfistą |
|
|
Powrót do góry |
|
|
bomberman22
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 3:04 pm Temat postu: |
|
|
Skład na trzaskające iskry:
minia ołowiana + magnalium (stop al / mg) + tlenek miedzi _________________ <<KNO3 + sacharoza
Ładne, nie? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Damian
|
Wysłany: Nie Maj 08, 2005 12:42 pm Temat postu: |
|
|
i efekt taki:
FILM
/edit
juz dziala przepraszam _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne
Ostatnio zmieniony przez Damian dnia Nie Maj 08, 2005 2:52 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Minik
|
Wysłany: Pon Maj 09, 2005 3:55 pm Temat postu: |
|
|
Zajefajne Skład mikro gwiazdek to minia ołowiana + magnalium + tlenek miedzi ? W jakich proporcjach ?
//Edit: Już wiem jaki dokładny skład
Ostatnio zmieniony przez Minik dnia Pią Lip 01, 2005 11:37 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
wawrzyk
|
Wysłany: Pon Maj 09, 2005 8:14 pm Temat postu: |
|
|
Zrobiłem kiedyś coś takiego tzn nie próbowałem robić z tego takich kulek trzaskających ale nawet sam proch jak podpalałem trzaskał, pokombinuje jeszcze może znowu mi sie uda bo proporcji już nie pamientam a troche temu to zrobiłem. Wiem że skład chyba był Cloran potasu, węglan wapnia, cukier puder, pył al, i chyba troche proszku Mg ale nie jestem pewien _________________ www.tgp.go.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Pon Maj 09, 2005 8:31 pm Temat postu: |
|
|
Wystarczą zwykłe dragon egssy z PFP Database, te na mini. Nie trzeba wiele kombinować. Same takie mikrogwiazdy strzelają bardzo głośno, test w łaźience spowodował, że mi pozatykało uszy(5- 1mm kuleczek odpalane stopiną)
Dzisiaj i wczoraj zrobiłem dwie fontanny na tym i działa. Tylko trzeba znaleść dobrą metode produkcji tych mikrogwiazd, albo poprostu odpowiednie sito
Filmu nie mam:) _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Pon Maj 09, 2005 9:44 pm Temat postu: |
|
|
pamietam ze kiedys udalo mi sie zrobic trzaskajace iskry tylko nie pamietam jak to wyszlo byly trzy rodzaje papier(folia)Al w srdku z KNO3(sama) folia z kno3 i cukrem folia z Pcz pamietam ze ktoras z tych dosiadczeni dawala dosc dobre efekty(teraz mysle ze jakby to odrobine gipsem) musicie sobie sprawdzic ktora dziala poprostu nie pamietam sorry
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Adrian
|
Wysłany: Pon Maj 09, 2005 10:26 pm Temat postu: |
|
|
"Mały trzask 1 i 2" hehe
Teraz to głupoty powiem (może nie ) ale dzisiaj opracowałem ze tak powiem " małe trzaski " (zn. Opracowałem czyli nie patrzyłem i pobierałem z waszych przpisów tylko sam próbowałem - nie wiem czy ktoś dawał już skład takiej mieszaniny)
Zrobiłem proch granulowany:
"Mały trzask"
Saletra potasowa 50% (wiem że mało)
Magnez wiórki 40%
Węgiel 10%
Proch granulowany zrobiony poprzez "trzepanie " wilgotnej mieszanki (bardzo ciężko mi szło magnez ' u bylo zadużo i sie nie chciało lepic - przynajmiej z magnezem)
K iedy zakończyłem produkcje Prochu "mały trzask" , poczekałem aż wyschnie wziąłem jedną grudkę i odpaliłem efekt bardzo miły bo nastąpił tak zwany "trzask"
"Mały trzask 2"
Skład:
KNO3 70%
Mg 30%
Z tej mieszanki tworzmy kuleczki małe kuleczki .. np ja zrobiłem kuleczki za pomocą dekstryny i palców
Następnie (kied stworzyliśmy kuleczki) obtaczamy je w węglu (wszystko oczywiście dokładnie zmielone)
Czekamy aż wychnię . I możemy odpalać .
Efekt podobny jak w "Małych trzaskach 1" czyli "trzask"
Proźba ! Jak chcecie krytykować ze słabe ze są lepsze to prosze nie udzielać sie tu! Jak chcecie mówić ze nie działa to z checia posłucham dlaczego....Bo zauważyłem ze czasami jest tak ze "mi" wychodzi a "wam" nie i potem wszyscy mowią ze kłamie itp .. zaczyna mi sie to nie podobac (np. ze niby sie zasłaniam Bratem) :/
ps. Czy to już było ?
ps.Chyba złe proporcje podałem .. przyznam się teraz mówie to tak na oko np 1 łyżeczka tego 2 tego:) |
|
|
Powrót do góry |
|
|
maxlam Gość
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2005 5:25 pm Temat postu: |
|
|
Adrian napisał: | Proch granulowany zrobiony poprzez "trzepanie " wilgotnej mieszanki (bardzo ciężko mi szło magnez ' u bylo zadużo i sie nie chciało lepic - przynajmiej z magnezem)
|
Nie do końca rozumiem co tu napisałeś mam rozumieć że mieszałeś wilgotny PCz z Mg w proszku
Pomyśl trochę nad tym.... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Adrian
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2005 5:56 pm Temat postu: |
|
|
Własnie myslałem .. Jak to napisac bo mi chodzi o takie coś mam wilgotny już lekko twardawy pcz i chciałem go obtoczyć w Mg ....
Nie no nie wiem jak to powiedzieć bo np .. bo nie no nie był taki wilgotny ... no kurcze ...
Nie wiem jak to napisac ... poprostu chodzi mi oto aby na granulata nałożyć pokrywe mg ..
Własciwie to tego nie da sie opisać to trzeba zobaczyć dotknąć pomacać i dopiero wtedy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mateusz(l33t)
Dołączył: 10 Lis 2003 Posty: 54 Skąd: chyba moge już napisać że jestem stąd xD
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2005 6:00 pm Temat postu: |
|
|
nizej jest taki sam temat _________________ za grosz buntu |
|
|
Powrót do góry |
|
|
maxlam Gość
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2005 8:20 pm Temat postu: |
|
|
To powiem ci jedno nigdy nie dodawaj Mg do wilgotnych mieszanek bo może zrobić się bardzo niemiło magnez bardzo nie lubi wilgoci |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Adrian
|
Wysłany: Wto Maj 10, 2005 8:31 pm Temat postu: |
|
|
hehehe.... Mi nie smierdzy ... ciekawe czemu ... chyba nie dlatego ze do dałem dekstryny jako lepisz
Ostatnio zmieniony przez Adrian dnia Wto Maj 10, 2005 8:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|