Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paul S
|
Wysłany: Nie Sie 08, 2004 8:34 am Temat postu: Dni BC w Ingolstadt |
|
|
Witam,
Na wstepie chcial bym wyjasnic co sie kryje za tymi literkami "BC"
Otoz "BC" to okreslenie dwuch niemieckich amatorskich silnikow rakietowych o ciagu calkowitym - jeden 125 Ns i drugi 360 Ns. Stad tez BC 125 oraz BC 360. Tworca tych silnikow jest Ernst Maurer z Ingolstadt. Tak wiec rok rocznie sa organizowane dni tego ( tych) silnika. Startowac moga modele o srednicy min. 50mm ( wysokosc modelu bez ograniczen). Do zawodow sa dopuszczone rowniez inne silniki- firmowe! Mowie o zawodach gdyz zadaniem tych rakiet jest pokazanie jakiegos experymentu ktory przeprowadza uklad ( nie tylko elektroniczny) w czasie lotu rakiety. Ocenie podlega oryginalnosc experymentu, jego wartosc "naukowa" itd.
A oto pare zdjec z tej imprezy: www.raketenmodellbau.de
Medien Forum - BC- Tage 2004
Pozdrawiam
Paul |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie Sie 08, 2004 8:46 am Temat postu: |
|
|
Witam
Fajne zdjecia. Mnie zastanawia widok modelarzy stojących bardzo blisko rakiet . Wiem. Pewny SR i chyba bez metalu. Ale i na pewnym SR rakieta nie zawsze "prosto" poleci .
W de jest cały przemysł na zaspokajanie potrzeb modelarzy. Korci mnie zrobienie małego SR ( masa paliwa do 100 gram czliy szacowany Ipuls całkowity ok. 150 Ns ) , które będe rozdawał za darmo ( w zamian za filmy ze startów tych rakiet ).
Mnie tylko by brakowało tej radości z konstruowania a potem testowania własnych SR. Ma to w sobie coś z pracy naukowo - badawczej . Ale ten element "badawczy" zawarty jest nie co w konstruowaniu rakiety .
Napisz Paul coś o tym SR. Paliwo, wymiary itp. Może zdjecie
Miłego dnia A |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Paul S
|
Wysłany: Nie Sie 08, 2004 9:26 am Temat postu: |
|
|
Witam,
Obydwa silniki tzn BC 125 oraz BC 360 maja obudowe metalowa ( z aluminium) . Odleglosc od startujacej rakiety musi wynosic min. 10m . Silniki te sa przetestowane przez BAM ( BundesAnstalt für Materialforschung und Prüfung) Z tad tez sa one dopuszczone do wolnej sprzedazy dla wszystkich posiadaczy tzw. T2 Certyfikatu. Odnosnie tych silnikow byla juz dyskusja na forum lacznie z rysunkiem ( BC 360).
Pozdrawiam
Paul
PS.
Dostales moja PW? Po wyslaniu , moja wiadomosc wyladowala w skrzynce "DO WYSLANIA" i po godzinie byla tam nadal. Wiadomosc do Ksarda lezy tam od piatku. Moze mi ktos powiedziec co jest tego powodem? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Paul S
|
Wysłany: Nie Sie 08, 2004 9:36 am Temat postu: |
|
|
Hallo,
Do nastepnego spotkania w Ingolstadt mamy jeszcze rok czasu - moze nastepnym razem odbedzie sie to spotkanie rowniez z udzialem polskich modelarzy?
Okazja do wymiany doswiadczen i nie tylko!!!!! Oczywiscie chetnie pomoge zainteresowanym.
Paul |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie Sie 08, 2004 9:58 am Temat postu: |
|
|
Paul S napisał: | ..Dostales moja PW? Po wyslaniu , moja wiadomosc wyladowala w skrzynce "DO WYSLANIA" i po godzinie byla tam nadal. Wiadomosc do Ksarda lezy tam od piatku. |
Nie dostałem. Jak napiszesz wiadomość to "leży" ona w w skrzynce "do wysłania". Leży tak długo dopóki adresat jej nie przeczyta. Do tego czasu można wiadomość poprawić a nawet skasować. Na mój adres @ dostałem info, że ktoś do mnie napisał na PW ( podejrzewałem, że to Ty ) ale jak wszedłem na forum to nic nie było ( pierwszy raz mi sie tak zdarzyło ). Podejrzewałem, że zanim odczytałem wiadomosć Ty juz ją skasowałeś gdyż uznałeś, że jest nieaktualna .
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Paul S
|
|
Powrót do góry |
|
|
Paul S
|
Wysłany: Sob Maj 07, 2005 9:18 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Tak jak w roku 2004 tak i w roku 2005 w dniach 05.08.05 - 07.08.05 odbeda sie" DNI BC " w Ingolstadt. Jak juz wczesniej pisalem jest to cos w rodzaju pokazow oraz zawodow gdzie modelarze z calych Niemiec beda prezentowac swoje modele oraz swoje osiagniecia czy doswiadczenia w dziedzinie modelarstwa rakietowego. Ja,jako wieloletni milosnik modelarstwa rakietowego postanowilem tego roku czynnie wziasc udzial w tej imprezie przedstawiajac pare swoich "nowosci".
Pisze na ten temat w nadziei, ze moze sie ktos zdecyduje i przyjedzie by sobie zobaczyc jak cos takiego wyglada na zywo.
W nastepnych dniach przedstawie moje "plany" dotyczece udzialu w tej imprezie.
Paul |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Sob Maj 07, 2005 9:39 pm Temat postu: |
|
|
Nie co daleko
MAPA
Ale nie niemożliwe. Prośba abyś dowiedział się Paul o koszta i miejsce zakwaterunku. Polska to nie Niemcy. Inaczej tez liczy się u nas ceny. Więc ceny też ważne ( noclegi ). Chcialbym jednak pojechać
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Paul S
|
Wysłany: Sob Maj 07, 2005 11:10 pm Temat postu: |
|
|
Wiem doskonale, ze cen w Niemczech nie mozna porownywac z cenami w Polsce. Dla zainteresowanych moge przedstawic aktualne ceny noclegow. Ze swej strony postaram sie pogadac z organizatorem- moze sie da cos wykombinowac. W najgorszym wypadku mozna i przenocowac w namiocie.
By zaczac dzialac w tym kierunku musze przynajmniej wiedziec czy jest ktos chetny na przyjazd.
Paul |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|