Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Go¶æ
|
Wys³any: Sob Kwi 23, 2005 7:24 pm Temat postu: |
|
|
Ale ja pisalem wy¿ej ¿e nie kcem zapalnika z lampy b³yskowej |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DJ MHz

Do³±czy³: 06 Sie 2004 Posty: 380 Sk±d: z domu do lasu z Minelabem Sovereign GT i fiskarsem :)
|
Wys³any: Sob Kwi 23, 2005 8:03 pm Temat postu: |
|
|
Sorry za wielki b³±d. Wczesniej napisa³em posta w ktorym pisa³o ¿e mo¿na kondersator na³adowanie sprawdzac amperomierzem a mi chodzi³o o woltomierz Sorry za wielki b³±d
pozdro
DJ MHz _________________ www.polkowice.xbr.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Sob Kwi 23, 2005 8:21 pm Temat postu: |
|
|
G.R.O.M napisa³: | Na odpowied¼ czeka³em ju¿ ze 3 dni a tak apropos to ca³y czas szukam. A ty przeczytaj mkilka wypowied¼ wy¿ej(albo2). Napisa³em ¿e nie interesuj± mnie zapalarki z lampy b³yskowej.  |
Widzê ¿e ca³kiem mnie ola³e¶ bo pod tym linkiem jest naprawdê odpowiedz na któr± czekasz czyli jak zrobiæ zapalarkê z lampy b³yskowej. Jak by¶ choæ trochê by³ zainteresowany to by¶ przeczyta³ co tam pisze a wtedy by¶ stwierdzi³ ¿e mam racjê. Szkoda czasu rêce opadaj±.... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Sob Kwi 23, 2005 8:31 pm Temat postu: |
|
|
Czy ty masz jaki¶ problem z czytaniem. Podstawówka znów wita. WYRA¬NIE NAPISA£EM ¯E NIE CHCE ZAPALARKI Z LAMPY B£YSKOWEJ.CH£OPIE NAUCZ SIE CZYTAÆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Sob Kwi 23, 2005 8:34 pm Temat postu: |
|
|
Dobra nie dojrza³em tego nie w twoim po¶cie. Powiem tylko tyle aby zrobiæ prost± zapalarkê wystarczy wzi±æ dobry akumulator najlepiej taki z motocykla i dwa d³ugie druty jeden do - drugi gdy chcesz odparowaæ ¿arnik przytykasz do + ¿arnik ze zmywaka lub z byle czego cienkiego drutu miedzianego itp. nic prostszego przy takim zwarciu pop³ynie taki pr±d ¿e odparuje ten ¿arnik. Chyba nie ma nic prostszego ma³a inwestycja w akumulator na lata...
Sorrki za dwa posty pod rz±d ale wkrad³ siê ma³y b³±d a nie mam mo¿liwo¶ci edycji |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MOLVIN

Do³±czy³: 15 Lut 2005 Posty: 7 Sk±d: Breslau
|
Wys³any: Sob Kwi 23, 2005 9:56 pm Temat postu: |
|
|
wiem do czego s³u¿y amperomierz i jak nim siê pos³ugiwaæ itd...a multimetr odpada(bardziej nadaje siê do roz³adowania ni¿ do sprawdzenia na³adowania, ma przecie¿ zadu¿y opór wewnêtrzny)
a jak dzia³aj± takie uk³ady do spr.na³.w lampach b³yskowych??i jak zrobiæ wy³±cznik który po na³adowaniu od³±czy opr±d??(jak w lampach b³ysk.)
wie kto¶??  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
heksol

Do³±czy³: 25 Mar 2003 Posty: 82 Sk±d: Z polski
|
Wys³any: Wto Kwi 26, 2005 4:42 pm Temat postu: |
|
|
Mo¿e i wie ,ale bez dobrej znajomo¶ci elektroniki mo¿esz o tym zapomnieæ je¶li ten temat rzeczywiscie Ciê pasjonuje, to musisz zacz±æ szukaæ odpowiednich ksi±¿ek o lampach np.w bibliotekach. w koñcu nauka to -"potêgi klucz"  _________________ Pozdr.
Pompka w akcji... http://www.bsg-dornier.de/schiessen/filme/hsp/flinte_buckshot_03.mpg |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
siersciuch
Do³±czy³: 14 Kwi 2005 Posty: 5
|
Wys³any: Czw Maj 05, 2005 11:56 pm Temat postu: |
|
|
heh, ostatnio tez dolaczylem do grona szczesliwych posiadaczy zapalarek.
calosc wyglada tak:
widok na bebechy
widok po zamknieciu
http://xthost.info/siersciuch/zapal.AVI
a dziala tak. strzal z jednej zyly drutu miedzianego na 5 m przedluzaczu.
calosc jeszcze niedokonczona, ale dziala.
konstrukcja bazuje na przetwornicy do zasilania swietlowki za 10zet:
http://allegro.pl/show_item.php?item=49929263
nie to zebym reklamowal, to nie moja aukcja.
poczatkowo probowalem z bateria kondensatorow 100mikro ladowanych na 400V, okazalo sie jednak ze nic nie moge tym ruszyc. zastosowanie kondziolow 500 mikro od razu pomoglo. do odpalenia mostka oporowego na 15m przewodzie telefonicznym styka juz 100V, przy 250V mostek wrecz eksploduje.
do dokonczenia zostalo:
-wyzwalanie tyrystorem, choc nie jest niezbedny w przypadku przepalania drutu oporowego, wszystko pieknie bzyka, przelacznik sie nie wypala (2A, 250 V)
-sygnalizacja naladowania i odciecia kondensatora.
w calej imprezie najdrozsze sa przelaczniki i listwa zaciskowa. prawdziwe zdzierstwo. wiec lepiej z jakiegos sprzetu zuzytego sobie wymontowac... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|