Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
milo

|
Wysłany: Pon Mar 28, 2005 10:06 pm Temat postu: project XX - part 2 |
|
|
witam, tworze wlasne taka rakietke,
i moim glownym problemem jest jej prawidlowe wywazenie, gdzie waszym zdaniem powiniem znajdowac sie srodek ciezkosci? aha co moze byc wazne to do jej napedzenia zamierzam uzyc tego 100g silnika... _________________ project XX - part 2
Ostatnio zmieniony przez milo dnia Sro Mar 30, 2005 8:26 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
nicnowego
|
Wysłany: Pon Mar 28, 2005 10:27 pm Temat postu: elementarz kurwa elementarz |
|
|
wyznacz se środek parcia aerodynamicznego i środek cięzkości umieść o jeden kaliber za albo przed (jak to powyznaczać i za czy przed znajdź sobie - trochę pracy nie zaszkodzi). jak trafisz to poleci jak trzeba, w przeciwnym przypadku nic nie utrzyma jej na kursie  _________________ nihil novi sub sole |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Wto Mar 29, 2005 6:45 am Temat postu: |
|
|
Kłaniam się pięknie:)
Podaj jakieś wymiary bo tak na oko to mogę tylko powierdzieć że gdzieś powyżej polowy długośći.
Natomiast jak mi podasz wymiary i masy np silnika i glowicy to mogę to dokładnie policzyć i będziesz wiedział jak tą rakietkę wyważyć.
Pozdrówka Kermit _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
|
Powrót do góry |
|
 |
milo

|
Wysłany: Wto Mar 29, 2005 9:31 am Temat postu: parametry... |
|
|
a moge liczyc na pomoc w obliczeniach?
a oto wszystkie parametry...
wys. korpusu silnika 12,5cm
dl, paliwa 10cm
masa paliwa 100g | silnika 110g
dysza fi 7mm
fi wew. korpusu silnika 2,5cm
dl. kanalu w paliwie ~7cm
--
fi zew. korpusu 3cm
dl. korpusu 30cm
dl korpusu z czubkiem 42cm
dl. tatecznika 7cm
wys. statecznika 5cm
bylbym wdzieczny za pomoc zarownoi w obliczeniach jak i w radach dotuczacych sposob wywazenia, pozdrawiam _________________ project XX - part 2 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
alpha

|
Wysłany: Wto Mar 29, 2005 10:07 am Temat postu: |
|
|
jak chcesz miec pewnosc do wrzuc projekt do spacecad'a i on wszystko wyliczy jak trzeba
raczej mala szansa na pomylke  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2005 10:17 am Temat postu: |
|
|
co do tej rakietki to moge powiedziec ze te stateczniki sa troszke zbyt dlugie i przy duzej predkosci moga ladnie poodpadac (nalezy je bardzo solidnie przyczepic) lub zmienic na inne polecal bym typu delta sa chyba najbardziej sprawdzone... bez wyliczania srodka ciezkosci mozesz jeszcze dac bardzo dlugi pret startowy chociaz to i tak wiele Ci nie pomoze .
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
nicnowego
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2005 10:18 am Temat postu: |
|
|
alpha napisał: | jak chcesz miec pewnosc do wrzuc projekt do spacecad'a i on wszystko wyliczy jak trzeba
raczej mala szansa na pomylke  |
nie ma to jak komplikować sprawy proste!! - wytnij z dowolnego materiału (karton najlepszy) sylwetkę rakiety w skali 1/1 i znajdź środkek ciężkości. w tym miejscu masz środek parcia. potem tylko pozostaje wyważyc orginał, ewentualnie jeżeli do wyważenia potrzebny jest za wielki balast trzeba będzie przeprojektować stateczniki. _________________ nihil novi sub sole |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
milo

|
Wysłany: Wto Mar 29, 2005 3:43 pm Temat postu: |
|
|
a co to znaczy wielki ciezar?
ok tak zrobie, postaram sie ja wywazyc, moze dzis wieczorkiem wrzuce film z lotu... _________________ project XX - part 2 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
milo

|
Wysłany: Wto Mar 29, 2005 8:20 pm Temat postu: |
|
|
ech... no niestety filmu nie ma bo bylo ca ciemno i gowno widac...
ale za to mam zdjecia po zalym incydencie... a bylo to tak... rakietka pieknie wystartowala, osagnela wyskokosc ok 30 m i nagle zaczela skrecac... [ wydaje mi sie ze to przez stateczniki ] no i wykonala lot w lini poziomej jakis 100m, spadla na ziemie i silnik dzialaj jakies 3 sec... silnik wpadl do korpusu ktory rozwalil i przepalil przez to [ zapomnialem przykrecic silnika... ], dysza wypadla, a w korpusie silnika pozostala tylko jedna sruba ktora ja mocowala [ byly trzy], aha ten popiol wewnatrz silnika to pozostalosc terktury ktora byla podstawa silnika... a ogolnier korpus pozostal twardy, w razie innych pytan zapraszam do zdjec i do ich pisania w topicu... zdjecia :
projek uwazam za dobry w 50%... _________________ project XX - part 2 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Wto Mar 29, 2005 8:41 pm Temat postu: |
|
|
Grunt, że poleciało. Mam nadzieję, że wyciągniesz wnioski, nabierzesz praktyki i następny projekt będzie bardziej udany. Faktycznie, całkiem prawdopodobne jest uszkodzenie stateczników w locie. Takie jak w Twojej rakiecie lubią sobie wpadać w wibracje. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
milo

|
Wysłany: Wto Mar 29, 2005 8:55 pm Temat postu: |
|
|
wiesz o ze poleciala to normalka, nie pierwsza i nie ostatnia
jedynym problem polegal na tym ze byla robiona na szybciora... noa lae chyba z wygladu ladna? mialem nadzieje ze przetrwa tylko silnik nowy zrobie... no nic dzieki za opowiedz, Pozdrawiam _________________ project XX - part 2 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
milo

|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 8:30 pm Temat postu: |
|
|
Rozpoczolem prace nad druga odslona projektu XX, wprowadzilem kilka zmian, miedzy innymi fi dyszy 5mm, bylo 7mm, grubszy korpus silnika, no i porzadne przymocowanie silnika do korpusu[ zablokowanie go ] oraz zmiana statecznikow na mocniejsze [ z plastiku ]....
wys. korpusu silnika 12,5cm
dl, paliwa 10cm
masa paliwa 100g | silnika 110g
dysza fi 5mm
fi wew. korpusu silnika 2,2cm
dl. kanalu w paliwie ~7cm
--
dl. korpusu 30cm
dl korpusu z czubkiem 42cm _________________ project XX - part 2 |
|
|
Powrót do góry |