Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

SR z dwoma re磨mami pracy
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Silniki Rakietowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Sob Mar 19, 2005 8:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jasiaczeq napisa�:
.......Czy nie najpro軼iej jest zbudowa� silnik w ten spos鏏???...

Nie. Kana� wewn皻rzny ma fi 25 mm. Fi wew. komory SR to ok. 46 mm. Czyli grubo嗆 warstwy palnej paliwa ok. 10 mm. Da si� jeszcze prasowa�. Ale poni瞠j 10 mm ci篹ko ju� elaboruje si� paliwo ( lekko plastyczne ) do korpusu. Mo積a jeszcze co innego wymy郵e� i tak te� planuj� w wariancie nr 2. Dolna warstwa paliwa ( od strony dyszy ) np. 200 g ma wi璚j Mg i wtedy sporo szybciej sie pali ( Vpal. zale篡 od ilo軼i Mg ).

SR jest ju� gotowy. Waga 1500 gram. Waga paliwa 210 + 580 = 790 g. Czyli waga korpusu ( z dysz� i zatyczk� ) - 710 gram Exclamation Wink . Jutro chyba zrobi� test statyczny. Jak jest kto� z kamer� ( plus moja to mamy dwie ) i blisko mieszka to zapraszam Wink

Pozdro

Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Wto Mar 22, 2005 6:37 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003
Sk康: z okolicy "畝bido趾a"

PostWys豉ny: Nie Mar 20, 2005 12:17 pm    Temat postu: kszta速 ziarna Odpowiedz z cytatem

K豉niam si� pi瘯nie Very Happy Exclamation
Z niejak� przyjemno軼i� witam Kto�'a na forum ( ponownie ) Pozdr闚ka Laughing Very Happy Very Happy

Co do silnika o dw鏂h re磨mach pracy to s康z�, 瞠 mo積a to za豉twi� nie tylko przez rt騜ne sk豉dy mieszanki w dw鏂h sekcjach paliwa, ale tak瞠 przez ukszta速owanie.
Po mojemu po陰czenie silnie progresywnej charakterystyki spalania 豉dunku szczelinowego ( kana� gwiazdowy, z wieloma promieniami ) ze spalaniem na powierzcni sto磬owej dla 豉dunku marszowego da這by oczekiwan� charakterystyk� z silnym pikiem na pocz徠ku i przed逝瞠niem r闚nomiernego ci庵u w czasie p騜niejszym.

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Mar 20, 2005 1:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Hm.... teraz ma這 skromnie. Jestem po prostu dobry Wink

SR na stanowisku

Te� na stanowisku

W czasie pracy

FILM

Co wymaga poprawy.

Da� mnie paliwa S a wi璚ej M. Film jak dam d德i瘯 i napis to zmieni� linka. Na razie mam problem z WinXP Rolling Eyes

Pozdro

PS. Kermit , bez tych SR bym chyba zdurnia� Rolling Eyes . Dzi瘯i tym pracom po prostu wy豉dowuj� z貫 emocje a 豉duj� dobre Wink . Serdecznie pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Pon Mar 21, 2005 10:07 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
crave

Do陰czy�: 27 Wrz 2003

PostWys豉ny: Nie Mar 20, 2005 1:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na filmie to wygl康a這 dobrze, poza 2 szczeg馧ami:
- gigantyczna erozja dyszy
- czy silnik ma wystarczaj帷� moc?
Niestety pr鏏y statyczne bez hamowni nie daj� na to pytanie odpowiedzi.
Czekam na bardziej praktyczne testy Wink
Powr鏒 do g鏎y
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Mar 20, 2005 2:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

crave napisa�:
.............
- gigantyczna erozja dyszy
- czy silnik ma wystarczaj帷� moc?.......

1. Eeeeeeeeeeeee. Z 12 mm przed - na 13 mm po.

2. A nie wida� tego Idea Wink

Ale fakt Idea . hamownia by sie przyda豉 Rolling Eyes .

Pozdro

Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Wto Mar 22, 2005 6:38 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
crave

PostWys豉ny: Nie Mar 20, 2005 2:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jako� ci庵u nie wida� (mo瞠 brak d德i瘯u?) - no ale raczej ci庵 i tak trudno oceni�.
Co do dyszy - je瞠li tak jak m闚iesz, to spoko - mo瞠 mi si� zdaje.
Powr鏒 do g鏎y
ksard

Do陰czy�: 07 Lis 2003

PostWys豉ny: Nie Mar 20, 2005 5:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kto� napisa�:
Hm.... teraz ma這 skromnie. Jestem po prostu dobry Wink

Witam
Powiem wi璚ej - jeste� coraz lepszy. Very Happy

Silnik bardzo widowiskowy.
ζdny zap這n no i r闚na praca.

Pozdrawiam

KSARD
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Mar 20, 2005 7:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paliwo 篡wiczne mam doskonale rozpracowane. W tym czuj� si� dobry Wink . Pr鏏a ta pokaza豉 co� ciekawego. Paliwo M dzia豉 jak pot篹ny zap這nnik i st康 r闚na praca SR Idea Rolling Eyes . Dlatego teraz p鎩d� tym tropem. Robi� ju� kolejny SR ale paliwa S b璠zie 150 g , paliwa M - 590 g. Chyba na tym SR ju� wystrzel� kamere w kosmos Wink . Na spadochron dam op騧niacz pirotechniczny. Czas pracy SR plus 5 sekund. Na plaiwie 篡wicznym zrobi� ju� w zasadzie dwolny SR z mas� paliwa do 1 kg. Ryzyko tkwi w technologi robienia korpusu silnika. Jedna ba鎥a powietrza w ZE i mamy przepalenie korpusu Confused . Korpus powinien by� w pr騧ni odpowietrzany a tego nie robi� z jasnych wzgl璠闚. Nadrabiam to staranno軼i� wykonania korpusu ( ale pewno軼i nie mam ) , st康 znowu ciagnie mnie do rur PE Wink

Pozdro
Powr鏒 do g鏎y
dziadek kermit

PostWys豉ny: Nie Mar 20, 2005 8:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

K豉niam si� pi瘯nie Very Happy Exclamation
crave napisa�:
Jako� ci庵u nie wida� (mo瞠 brak d德i瘯u?) - no ale raczej ci庵 i tak trudno oceni�.

a jednak mo積a pokusi� si� o pewn� ocen�

Paliwa by這 790g silnik pracowa� 7 sekund
w pierwszych trzech sekundach poszlo prawdopodobnie 2/3 tego 豉dunku czyli jakie� 530g.
Z obserwacji wyp造wu gaz闚 z dyszy wynika 瞠 pr璠ko嗆 wulotowa znacznie przekroczy豉 pr璠ko嗆 d德i瘯u ( szacuj� to na jakie� 1200m/s)

to by dawa這 ci庵 jakie� 200N. a impuls 1050Ns

Ale to wszystko nadal jest gdybanie bo hamowni nie ma Crying or Very sad

niemniej po kicie wida� 瞠 silnik ma powera Exclamation

fox

Do陰czy�: 10 Lis 2003
Sk康: Wielkopolska

PostWys豉ny: Nie Mar 20, 2005 9:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cze嗆!

Cytat:
Paliwa by這 790g silnik pracowa� 7 sekund
w pierwszych trzech sekundach poszlo prawdopodobnie 2/3 tego 豉dunku czyli jakie� 530g.
Z obserwacji wyp造wu gaz闚 z dyszy wynika 瞠 pr璠ko嗆 wulotowa znacznie przekroczy豉 pr璠ko嗆 d德i瘯u ( szacuj� to na jakie� 1200m/s)

Ciekawi mnie na jakiej podstawie takie wnioski( czy to do鈍iadczenie czy mo積a to wyczyta� patrz帷 na prac� silnika?)
Mnie te� podoba� si� test. To chyba najlepsza praca pana Ktosia jak� widzia貫m. Mo磧iwe , 瞠 to dzi瘯i tej nowej strategii jak� poszed� przy produkcji silnik闚. W ka盥ym razie efekt zaskakuj帷y. Mam tylko objekcje co do ko鎍owej fazy pracy: czy ten "p這myk" to wynik spalania inhibitora, czy jest to dopalaj帷e si� paliwo? Swego czasu wiem ,瞠 Kto� prowadzi� prac� na paliwem , kt鏎ego koniec pracy mia� oznacza� koniec.
I co ? S� jakie� wyniki?

pozdrawiam

ps. powodzenia w dalszych pracach. A tak przy okazji to jaki� kole� zrobi� 4kg silnik i chwali si� w dziale "modele". Proponuj� upomnienie. Wink

Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Pon Mar 21, 2005 2:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

fox napisa�:
....Mo磧iwe , 瞠 to dzi瘯i tej nowej strategii jak� poszed� przy produkcji silnik闚.
......czy ten "p這myk" to wynik spalania inhibitora, ................
.Swego czasu wiem ,瞠 Kto� prowadzi� prac� na paliwem , kt鏎ego koniec pracy mia� oznacza� koniec.
............. A tak przy okazji to jaki� kole� zrobi� 4kg silnik i chwali si� w dziale "modele". Proponuj� upomnienie. Wink

1. Na pewno

2. Wg mnie to skutek tego, 瞠 za du穎 by這 paliwa S a za ma這 M. Wiadomo o co chodzi. Ale trudno o nag造 koniec pracy SR.

3. Nie wiem o co chodzi. A wi璚 to ma這 wa積e Wink .

4. Bana jemu albo na wej軼iu jedno skasowanie. Pajonat SR by tak nie napisa�.

Pozdro
Powr鏒 do g鏎y
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Pon Mar 21, 2005 10:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Film ju� jest z d德i瘯iem. Potem skasuj� post.

Pozdro
Powr鏒 do g鏎y
crave

PostWys豉ny: Pon Mar 21, 2005 10:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Teraz powiedzie� mo積a znacznie wi璚ej -
po wst瘼nej analizie mo積a wywnioskowa�:
czas pracy "startowej" - ok. 2,5 s
czas pracy marszowej (do momentu diametralnego zmniejszenia p這mienia - prawdopodobnie ci庵u) - ok. 4,5 s
czas pracy ca趾owitej, razem z resztkami dopalaj帷ego si� paliwa - 8,5 s

Trzeba przyzna�, 瞠 8,5 s to nie ma這 - to chyba by� oczekiwany efekt. Mo積a by by這 jeszcze nieco zmniejszy� czas sekcji startowej (do np. 1 sek), przy zachowaniu tej samej wagi paliwa - da這 by to niez貫go kopa.

Poza tym - PE jest 鈍ietne: a wypalony korpus mo積a tu� po starcie wzi望 do r瘯i i jest przyjemnie ciep造 - szczeg鏊nie w te zimowe przedpo逝dnia, idealnie nadaje si� na grza趾e do r彗.
Powr鏒 do g鏎y
ksard

PostWys豉ny: Sro Kwi 13, 2005 8:24 am    Temat postu: Sr 54 Odpowiedz z cytatem

Witam

Ten test mia� na celu sprawdzenie pracy silnika z karmelk� nadchloranow�.
Jak ju� kiedy� wspomina貫m, pierwsza pr鏏a silnika z tym paliwem nie zako鎍zy豉 si� sukcesem, poniewa� silnik wykazywa� silne pulsacje.
Diagnoza wst瘼na by豉 taka, aby zwi瘯szy� ci郾ienie panuj帷e w silniku i ty samym zniwelowa� kichanie.
Tak powsta� silnik Sr54, kt鏎y mo積a podci庵n望 pod silnik o dw鏂h re磨mach pracy.

Parametry silnika:
2 segmenty paliwa typu BATEST - inhibitowane na powierzchni zewn皻rznej.
Pierwszy segment paliwa (patrz帷 od strony dyszy) - karmelka nadchloranowa. Receptur� opracowa� Jaskiniowiec.
Drugi w kolejno軼i segment to zwyk豉 karmelka cukrowa 65/35.
Ci篹ar paliwa ca趾owity = 35+35= 70g
Ci篹ar ca趾owity silnika 195 g.
字ednica zew. silnika 31 mm a d逝go嗆 190 mm.
字ednica krytyczna dyszy 6,6 mm co da這 zacisk silnika Kn=130.

Przebieg testu:
Czas rozpalania 0,6 sek
Czas spalania I segmentu 0,6 sek
1 rozb造sk po 3,267 sek
2 rozb造sk po 3,734 sek
3 rozb造sk po 4,067 sek
Czas spalania II segmentu 12,334 sek
Czas stabilnego spalania II segmentu 8,5 sek

Film

Pr鏏� nie zaliczam do wpe軟i udanych, ale jest to przyk豉d na zbudowanie silnika o dw鏂h re磨mach pracy - startowym i marszowym.
Startowa faza udna, natomiast marszowa nie ca趾iem.
Zachodzi potrzeba zastosowania innego paliwa ni� karmelek nadchloranowy.
Na uwag� zas逝guje zachowanie si� tego paliwa przy zmianie jego parametr闚 pracy.
Mo積a zauwa篡�, 瞠 zwi瘯szenie ci郾ienia nie wiele wnios這 do sprawy.
Paliwo ma nadal tendencj� do spalania pulsacyjnego, ale sta這 si� co� dziwnego. Ot騜, po 3 rozb造sku (patrz film) silnik pracowa� ju� stabilnie. Czy瘺y zmiana geometrii, a nie ci郾ienie mia豉 pozytywny wp造w na zachowanie si� silnika Question
Zastanawiaj帷e jest r闚nie� to, 瞠 pocz徠ek pracy silnika by� wyj徠kowo dynamiczny. Jaskiniowiec przypuszcza, 瞠 wynika to z faktu na這瞠nia si� efekt闚 pracy dw鏂h segment闚. Idea

Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
dziadek kermit

PostWys豉ny: Sro Kwi 13, 2005 3:44 pm    Temat postu: kt鏎y pierwszy????? Odpowiedz z cytatem

K豉niam si� pi瘯nie Very Happy
Widzia貫m filmik z pr鏏y silnika i zastanawia mnie jeden fakt.
pocz徠kowo du穎 bia貫go dymu a p騜niej dym s豉by ze snopami iskier.
Po mojemu to wygl康a na to 瞠 pierwsza odesz豉 jednak zwyk豉 karmelka, a dopiero p騧niej ta na nadchloranie. Tak wi璚 chyba nie w tej kolejno軼i nast徙i這 wypalenie si� paliwa jak to opisujesz.
Mo磧iwe 瞠 jestem w b貫dzie ale tak wynika z obserwacji. Confused
A efekt synergiczny?? mo磧iwe 瞠 wzrost ci郾ienia przy jednoczesnym spalaniu nadchloranowej i zwyk貫j karmelki. Z tego by wynika這, 瞠 nadchloranowa ma ni窺zy wyk豉dnik ci郾ieniowy, a wi璚 Twoja uwaga na temat zmiany geometrii mo瞠 by� s逝szna. Czyli wi瘯szy zacisk.

PINOT

Do陰czy�: 25 Lis 2003
Sk康: Wroc豉w

PostWys豉ny: Sro Kwi 13, 2005 6:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawy eksperyment....i zupe軟ie nieoczekiwane rezultaty...Smile

Je郵i chodzi o interpretacj� wynik闚, s康z�, 瞠 na這篡造 si� dwa efekty:

1. Wa積iejszy: Karmelek nadchloranowy ma siln� zale積o嗆 szybko軼i spalania od ci郾ienia (oczywi軼ie dla ma造ch delta P). Ci郾ienie zosta這 wytworzone przez szybko spalaj帷y si� karmelek saletrowy, kt鏎y jak wiadomo niemal niezale積ie od ci郾ienia spala si� z t� sam� szybko軼i�. Tak wi璚 spalaj帷y si� karmelek stworzy� warunki do burzliwego i szybkiego spalania karmelka nadchloranowego.
W momencie gdy karmelek si� zu篡�, p這na� juz tylko karmelek nadchloranowy (ma豉 ilo嗆 dymu o tym 鈍iadczy) a jego powierzchnia nie by豉 do嗆 du瘸 by podtrzyma� ci郾ienie i szybkie spalanie.
By� mo瞠 gdyby kszta速 ziaren by� taki, 瞠 kana� w karmelku nadchloranowym by� wy這穎ny karmelkiem saletrowym efekt by豚y nieco inny.

2. Mniej wa積y: znane s� w豉軼iwo軼i katalityczne potasu w spalaniu cukr闚. Kiedy potas wyfrun掖 z silnika wraz ze spalinami karmelka, spalanie spowolni這. Tutaj pewnie eksperyment z utleniaczem mieszanym KNO3+AP albo AP + KP m鏬豚y wiele wyja郾i�.

dziadek kermit

PostWys豉ny: Sro Kwi 13, 2005 6:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Klanim sie pieknie Very Happy
Goscinnie na compie i bez polskiej czcionki:(
PINOT napisa�:

By� mo瞠 gdyby kszta速 ziaren by� taki, 瞠 kana� w karmelku nadchloranowym by� wy這穎ny karmelkiem saletrowym efekt by豚y nieco inny.

A moze odwrotnie Question Question Question
daloby to prekursor do spalania na stozku Idea

jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Sro Kwi 13, 2005 6:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Karmelka nadchloranowa zawiera豉 7% KNO3. Tak wi璚 potas by�. Bez saletry lub co najmniej 5%w璕la karmelka nadchloranowa nie chce si� pali� !
Po prostu szybko嗆 spalania (rozk豉du) karmelki nadchloranowej jest tak du瘸 i powstaje przy tym taka masa gaz闚, 瞠 p這mie� (przy spalaniu na wolnym powietrzu) zostaje dos這wnie zdmuchni皻y i paliwko ga郾ie.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
ksard

PostWys豉ny: Sro Kwi 13, 2005 7:47 pm    Temat postu: Re: kt鏎y pierwszy????? Odpowiedz z cytatem

kermit napisa�:
Po mojemu to wygl康a na to 瞠 pierwsza odesz豉 jednak zwyk豉 karmelka, a dopiero p騧niej ta na nadchloranie.

Witaj
By這 dok豉dnie tak jak piszesz.
Bia造 dym - to wynik szybkiego spalenia si� karmelki klasycznej, a p騧niej pali豉 si� ju� tylko karmelka nadchloranowa.
Kolejno嗆 u堯瞠nia segment闚 w silniku by豉 dok豉dnie taka jak pisa貫m wy瞠j.
Zrobi貫m to z rozmys貫m po to, aby produkty spalania przesz造 przez kana� w paliwie na karmelce nadchloranowej.

Paliwo na wolnym powietrzu pali si� pi瘯nie, jak wida� to na zdj璚iu poni瞠j (ma這 dymu i pi瘯ny p這mie�).

W silniku jednak sprawia wiele trudno軼i.
Stwierdzi貫m do鈍iadczalnie, 瞠 豉two jest zdmuchn望 p這mie� w pal悠m si� paliwie. Shocked
Analiza i wnioski przytoczone przez Pinota chyba dobrze oddaj� to, co zasz這 we wn皻rzu silnika Sr54.

Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Lip 01, 2005 7:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Kr鏒ka pr鏏a
- nieudana. W zamy郵e by� mo瞠 SR pomocniczy Boster ( mam nadziej�, 瞠 po angielsku ok mapisa貫m ).

Widok og鏊ny . Fi kryt. dyszy 7 mm, ci篹ar paliwa ok. 120 gram. D�. SR 230 mm, fi zewn. ok. 32 mm.

W czasie pracy

Ni瞠j ciekawostak. SR bez dyszy, z samym kana貫m fi 7 mm. - pewno z kiep軼iutkim ci庵iem. Dlatego ciekawostka.

Boster 1 nie wytrzyma� ci郾ienia

a w zamy郵e ma by� SR niskoci郾ieniowym. Korpus mia� 2 mm grubo軼i. Do這輳 1,5 mm.

FILM

Pozdr. A

PS. Paliwo wysokokaloryczne ( 20 % Mg ) plus przy酥ieszacz palenia .
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Silniki Rakietowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3  Nast瘼ny
Strona 2 z 3

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum