Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

SR z dwoma reżimami pracy
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Silniki Rakietowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Pią Mar 18, 2005 11:29 am    Temat postu: SR z dwoma reżimami pracy Odpowiedz z cytatem

Witam

Wkrótce test pierwszego mojego SR z dwoma reżimami pracy - Startowym i Marszowym.

Slyszał ktoś o podobnych ( poważnych ) pracach Question . Mam nadzieję, żę będe pierwszy Wink . Wkrótce film a wymiary podam później - jak pomierzę. Masa paliwa "startowego" ( S ) - 210 g , "marszowego" ( M ) - 580 g. Paliwo żywiczne - jak zresztą zwykle. Paliwo S jest wkładane, nieinhibitowane. Paliwo M pali się kanałem i jedną powierzchnią od strony dyszy.

Pozdro

PS. Nowy temat bo chyba wart tego.

Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Nie Mar 20, 2005 10:40 am, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry

fox

PostWysłany: Pią Mar 18, 2005 1:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć

Powiem szczerze, że ta koncepcja według mnie nie wypali.
Nie piszesz nic o sposobie zapłonu silnika. Nie piszesz nic o paliwie jakiego użyjesz, jeżeli ma to być spalanie marszowe i startowe to niewydaje mi się żeby ta różnica kanałów w jaki kolwiek sposób różnicowała segmenty paliwowe na startowe i marszowe.
Masa paliwa kwalifikuje silnik na kolejny SRB (Nie żebym się wymądrzał bo ja miałem rok temu jeszcze większe zapędy na zbudowanie promu kosmicznego), czy to nie za dużo??????? Rolling Eyes Wink
Jak do tej pory nie widziałem na tym forum innych prac, ciekawi mnie twoje doświadzczenie w tej dziedzinie.
Napisz coś więcej bo narazie jest nie bardzo o czym gadać

pozdrowienia

ps.mimo wszystko powodzenia

zombek

PostWysłany: Pią Mar 18, 2005 1:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

fox napisał:
...Masa paliwa kwalifikuje silnik na kolejny SRB (Nie żebym się wymądrzał bo ja miałem rok temu jeszcze większe zapędy na zbudowanie promu kosmicznego), czy to nie za dużo???...ciekawi mnie twoje doświadzczenie w tej dziedzinie....

Witam,
Nie wydaje mi się żeby masa paliwa odbiegała od norm. Wg. mnie to ma szanse wypalić jednakże powinny być dwie sekcje różnego paliwa (czyż nie tak jest??).

PS. Sam pomysł sekcji startowej i marszowej był już wielokrotnie wykorzystywany, lecz nie w taki sposób Wink .

Ostatnio zmieniony przez zombek dnia Pią Mar 18, 2005 3:39 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
maxlam
Gość

PostWysłany: Pią Mar 18, 2005 1:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

fox napisał:

Jak do tej pory nie widziałem na tym forum innych prac, ciekawi mnie twoje doświadzczenie w tej dziedzinie.

Noo pomysł świetny nawet więcej;-) Trudny to trzeba przyznać, ale możliwy, bo jak człowiek pomyśli to i wymyśli.

Myślę, że o doświadczenie A..... nie musisz się martwić wystarczy, że wejdziesz na jego stronę to zobaczysz, nad jakimi SR pracuje całkiem niezłe gabaryty i osiągi. Chylę czoła.

Ostatnio zmieniony przez maxlam dnia Pią Mar 18, 2005 7:30 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

fox

PostWysłany: Pią Mar 18, 2005 2:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć

Sorry nie skapnąłem się
Znam dokonania Ktosia wieć od razu anuluje słowa dotyczące masy.
Mimo wszystko uważam że to i tak nie wypali.

pozdrawiam z wyrazami szacunku dla Ktosia

Ostatnio zmieniony przez fox dnia Pią Mar 18, 2005 6:46 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Adres AIM  
Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Pią Mar 18, 2005 3:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paliwo będzie odpalane od strony zatyczki. Korekta masy paliwa górnego będzie dokonana po analizie filmu z próby statycznej. Wg mnie wyjdzie test ok ale myślę ,że paliwa górnego musi być więcej ( intuicja ). SR zrobiłem na bazie moich dośiadczeń ( mam już jego zrobionego niemal na gotowo ).

Pozdro

Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Sob Mar 19, 2005 9:16 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

jaskiniowiec

PostWysłany: Pią Mar 18, 2005 7:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Osobiście obawiam sie dwóch rzeczy:
1) Po wypaleniu się sekcji startowej mamy sporą pustą komorę, w której przez dość długi czas będzie operować wysoka temperatura z paliwa żywicznego sekcji marszowej. Czy korpus to wytrzyma? W końcu nie jest izolowany paliwem tak, jak część korpusu przeznaczona na ładunek marszowy. Na pewno pomoże tu niższe ciśnienie przy spalaniu ładunku marszowego
2) Zasada podziału pracy silnika taka jak w tym pomyśle, opiera się na wykorzystaniu różnej masowej prędkości spalania paliwa spowodowanej różnym ukształtowaniem ziaren. Ładunek startowy spala się dość szybko i daje wysokie ciśnienie, czyli w sumie duży ciąg. Potem zacisk spada na skutek innego ukształtowania ziarna ładunku marszowego, spada też ciśnienie i co za tym idzie: ciąg. Mamy więc ładunek marszowy. Sęk w tym, że praca ładunku marszowego przy niskim ciśnieniu daje niski impuls właściwy, czyli słabe wykorzystanie możliwości paliwa.
Podsumowując mam dwa wnioski:
- Wypadkowy impuls właściwy paliwa dla takiego silnika będzie niski
- Pomysł dobry pod jednym względem (i o to chyba chodzi autorowi pomysłu) - WIDOWISKOWOŚĆ Smile
Taki silnik to będzie po prostu silniczek, który na początku ryknie i pokaże krzepę (ważna dla skrócenia wyrzutni i zachowania stabilności i kierunku lotu zaraz po zejściu z wyrzutni), a potem będzie to lot z lekkim podtrzymaniem (prawie jak z flarą), bez nadmiernego rozpędzania się i bicia rekordów predkości, za to z płomyczkiem z dyszy przez dość długi czas. Mamy więc długi widowiskowy lot z wciąż pracującym silnikiem i z ograniczeniem prędkości i pułapu lotu, w porównaniu z silnikiem który wykorzystał by każde Ns z paliwa.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Pią Mar 18, 2005 7:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jaskiniowiec napisał:
Osobiście obawiam sie dwóch rzeczy:
1) .......Czy korpus to wytrzyma?....
2) ...... praca ładunku marszowego przy niskim ciśnieniu daje niski impuls właściwy, czyli słabe wykorzystanie możliwości paliwa.
Podsumowując mam dwa wnioski:
- Wypadkowy impuls właściwy paliwa dla takiego silnika będzie niski
- Pomysł dobry pod jednym względem (i o to chyba chodzi autorowi pomysłu) - WIDOWISKOWOŚĆ Smile

......ważna dla skrócenia wyrzutni i zachowania stabilności i kierunku lotu zaraz po zejściu z wyrzutni), a potem będzie to lot z lekkim podtrzymaniem (prawie jak z flarą).....

Wytrzyma, musicie mi uwierzyć Wink choć planuje zrobić korpus możliwie najcieńszy. Problem wytrzymałości termicznej korpusu mam w pełni rozwiązany. W sekcji startowej będzie nie co grubszy ( z pół mm ). Masz rację, chodzi mi właśnie o prawidłowość startu i skrócenie wyrzutni. To dla mnie problem bhp więc jest na 1 miejscu. Dlatego boję się testować w locie SR "Predatory" bo mają za wolny start. Reszta jak napisałeś. Widowiskowośc dla mnie jest też ważna i masz tu rację. Myslę jednak, że nie co zmienię paliwo M aby dawało większy impuls. Na razie pracuję tylko na paliwach żywicznych ale planuję wprowadzić w nie nie co NC. Ponadto nudzi mnie wałkowanie w koło tego samego co na każdym forum rakietowym Wink . Chcę coś nowego i chętnie widowiskowego ( ale bez gadżetów w rodzaju snop iskier ). Przy okazji : w SR "B-Olusia" ( 280 g paliwa ) całkowita waga SR wynosi 600 gram.

Ponadto mi chodzi tylko o wydłuzenie czasu pracy SR o maks. 2 - 3 sek. Jak wykazuje praca moich SR typu Preadtor nie są one typu "flara" Rolling Eyes . Powierzchnia spalania przecież w nich rośnie.

Pozdro

Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Pią Mar 18, 2005 7:57 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

piroman

PostWysłany: Pią Mar 18, 2005 7:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Smile
Ja skłaniałbym się raczej ku takiemu rozwiązaniu gdzie sekcja marszowa byłaby umieszczona przy zatyczce silnika a startowa poniżej. Problem zapłonu możnaby rozwiązać dwojako, albo przez odpalenie sekcji marszowej i z niej płomień przeniósłby się na startową, albo poprzez odpalenie startowej przy samym jej końcu (zarazem na początku marszowej). W wypadku pierwszego rozwiązania martwi mnie że znakomita część paliwa marszowego mogłaby zniknąć szybko przez nagły skok ciśnienia po odpaleniu szybszego paliwa, w drugim wypadku natomiast trzeba było by zastosować dość silny zapłonnik bo raczej nie liczyłbym na prawidłowy zapłon paliwka powyżej zwykłego zapalacza (może dojść do zapłonu tylko części kanału)
To tyle moich przemyśleń, może plotę bzdury ale takie jest moje zdanie Smile
Powrót do góry
Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Pią Mar 18, 2005 8:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

piroman napisał:
....Ja skłaniałbym się raczej ku takiemu rozwiązaniu gdzie sekcja marszowa byłaby umieszczona przy zatyczce silnika a startowa poniżej. Problem zapłonu możnaby rozwiązać dwojako, albo przez odpalenie sekcji marszowej i z niej płomień przeniósłby się na startową.....

1. Bo tak jest.

2. Bo tak jest.

Zauważyłem, że paliwo żywiczne ma wykładnik n w prawie szybkości spalania w okolicach 1. Więc myslę, że taki sposób odpalania będzie ok. Ale okaże się i na pewno to zobaczycie . Raczej obawiam się, że masa paliwa S jest o 50 g za duża a M o 100 g za mała. Czyli na ok. 2 sek. przed końcem pracy - SR straci "parę" Rolling Eyes

Pozdro
Powrót do góry

maxlam
Gość

PostWysłany: Pią Mar 18, 2005 8:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem namiastką takiego silnika mogło by być np. zrobienie pierwszego segmentu paliwa z kanałem o jak największej powierzchni np. gwiazdę a następny segment ze zwykłym kanałem. Tak że pierwszy segment spali się w bardzo krótkim czasie a pracę będzie kontynuować ziarno o zwykłym kanale. To tyle jeśli chodzi o mój pogląd na ten temat ale to czyste dywagacje mam zero doświadczenia.
Powrót do góry

PINOT

PostWysłany: Pią Mar 18, 2005 8:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a po co silnik ma wlec całą tą pustą część korpusu po wypaleniu ?....ja sądzę, że można zrobić tak:

http://www.rakiety.info/modules/news/article.php?storyid=13

czyli dolna sekcja szybka i mocna w osobnym krótkim i masywnym korpusie, odrzucana po wypaleniu. I nie jako element członu rakiety, ale coś co wypala się już opuszczając wyrzutnię.Ten patent jest stosowany powszechnie, co znaczy, że nie może być zły.

Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Pią Mar 18, 2005 9:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PINOT napisał:
a po co silnik ma wlec całą tą pustą część korpusu po wypaleniu ?....ja sądzę, że można zrobić tak:.....

Ale masz drugą dysze i zatyczke od SR startowego. U mnie dysza ma ciężar 60 gram ( może jutro podam wreszcie te średnice i inne wymiary ) a zatyczka ze 30 . Razem 90. Pewno więc nic na tym bym nie zyskał Rolling Eyes . Wiadomo. Wszystko ma swoje optimum ( maksimum albo minimum czyli pierwsza pochodna = 0 Wink ). Wg mnie to co zrobię jest bardziej proste ( w ramach tego optimum ).

Pozdro

PS. Poprzez link podany przez PINOT-a przeczytałem

"Według mnie to sie nie uda, ponieważ skoro ja tego nie skonstruowałem no to to nie poleci. Nie znasz sie na pirotechnice, więc nie pisz takich głupot pirotechman "

Co za dziwak to napisał Shocked Wink

Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Sob Mar 19, 2005 9:15 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

GUN_1917
Gość

PostWysłany: Pią Mar 18, 2005 9:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tam sie specjalnie na SR nie znam ale dorzuce swoje 3 grosze:
no wiec tak uwazam ze w tym wypadku nie powinno byc tego samego paliwa w obydwu czlonach tylko :w czlonie (S) cos co da naprawde poteznego kopa (moze proch czarny,albo te paliwka na amonowce ponoc bardzo mocne) a w czlonie (M) cos nieco wolniejszego np karmelka

niezlym pomyslem bylo by terz odrzucanie wyapalonych czlonow "bo i po co to wlec jak gowno przez morze" choc z drugiej strony przy odpowiednich dyszach mozna by uzyskac "podwojne sprezenie" gazow co moglo by dac bardzo ciekawe efekty w postaci zamiast coraz powilniejszego lotu loat coraz szybszy

to tyle z moich przemyslen dziekuje za uwage
Powrót do góry

crave

PostWysłany: Pią Mar 18, 2005 10:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio dużo zastanawiałem się nad silnikiem "dwustopniowym", wprawdzie pod kątem zastosowania do modeli samolotów i samochodów - mam dobrego znajomego: modelarza lotniczo-samolotowego.
W związku z tym narysowałem pierwsze szkice: tylko miał być to silnik wielorazowy o niewielkiej mocy i długim czasie pracy: ok 15 sek (choć mogło by to być regulowalne).
Jako korpus chciałem wykorzystać rurkę aluminiową o średnicy wew. 25 mm i grubości ścianek ok. 2 mm, poza tym al. zatyczke i stalową dyszę (lub mniej wielorazową cementową dyszę ze stalową wkładką). Paliwo składałoby się z dwóch segmentów: krótszego, startowego: z kanałem i nieinhibitowanymi powieszchniami. Drugi segment, marszowy, byłby paliwem bez kanału (lub z, ale inhibitowanymi powieszchniami bocznymi: zależy od efektu który chcemy uzyskać - tyle ze wtedy pomiędzy segmenty dajemy 1 sekundowy opóźniacz w formie krążka o średnicy wew. silnika, przyklejonego do paliwa marszowego). Dysza musiała by być na tyle małej śrenicy, by paliwo startowe dawało duży ciąg, a marszowe wystarczałoby do utrzymania niewielkiego ciągu.
Narazie silnik widnieje tylko w formie rysunków technicznych w moim zeszycie, ale nadal chodzi mi po głowie jego wykonanie.
Powrót do góry
jaskiniowiec

PostWysłany: Pią Mar 18, 2005 10:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rację mają i Pinot, i Ktoś. Różnica w podejściu do tego samego problemu. Fakt, człon odrzucany daje możliwość wykonania zarówno silnika startowego, jak i marszowego dopracowanych do pracy z maksymalnym ciśnieniem, czyli z maksymalnym wykorzystaniem paliwa. Dlatego też dla tego samego impulsu sumarycznego (Startowy + Marszowy) można użyć mniejszej ilości paliwa, co rekompensuje zwiększony ciężar dysz. Jednak jednocześnie jest to rozwiązanie bardziej skomplikowane.
P.S. Rozwiązaniem w przypadku silnika z jednym korpusem może być odlanie ładunku marszowego ze zwykłego lub nawet sflegmatyzowanego palkiwa żywicznego, a potem ładunku startowego z paliwa z dodatkiem 2-5%Fe2O3 lub nawet dodatkiem 5-10% KP. Taka kataliza na tyle powinna przyspieszyć liniową prędkość spalania ładunku startowego, by całość zagadała wystarczająco dobrze.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Pią Mar 18, 2005 11:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

GUN_1917 napisał:
ja tam sie specjalnie na SR nie znam ....

Nie martw się, ja też nie. SR buduję bo w końcu chcę wystrzelić moją kamerę w kosmos i tylko po to się tym "bawię". Ale fakt. SR mnie "zassały" Rolling Eyes . Nawet knod nauczył mnie obsługi programu do liczenia impulsu ale już gdzieś mi ten program "wcieło" a i nie potrzebny jest mi. W tym roku na pewno kamerę wystrzelę - choćbym miał się jej pozbyć ( na zawsze Cool ). Rakiety z dwoma i więcej SR to "stary" temat ale SR z dwoma rezimami pracy na forum.ru nie znalazłem a bywałem tam często ( na tym forum pisze też czasami R. Nakka ). Traktuję to jako ciekawostkę i jako coś nowego ( w tym efektownego dla oczu ). Jak czas i humor mi pozwoli to wezmę się za hamownię. O swoich SR nic nie wiem - oprócz tego, że działają i to całkiem dobrze Rolling Eyes . Mam nadzieję, że jak nakręcę film OSZ to SR porzucę Wink . Ten film jest moja obsesją Shocked

Pozdro
Powrót do góry

nilko

PostWysłany: Sob Mar 19, 2005 11:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.

Ja dużego doświadczenia w konstruowaniu SR nie mam (małe karmelkowe) Wink
Ale od dawna zastanawia mnie konstrukcja silnika z dwoma rodzajami paliwa - startowym i marszowym. Rolling Eyes
Z tym, że ja myślałem nad koncentrycznym umieszczeniem dwóch paliw, tzn. paliwo startowe wewnątrz (z kanałem ) a marszowe na zewnątrz (oczywiście wszystko wewnątrz odpowiedniego korpusu).
Chodzi mi o coś w rodzaju "tuleja w tulei".
I problem przepalania ścianek pustej komory znika.
Jednak ziarno paliwa marszowego musiało by mieć znaczną wytrzymałość mechaniczną. Crying or Very sad
Wiem, wykonanie takiego ziarna paliw jest b. kłopotliwe i nie wiem czy to ma jakiś sens Question
Jeśli bzdury piszę to usuńcie zaraz Exclamation

Pozdr.

kondix

PostWysłany: Sob Mar 19, 2005 1:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pomysł ciekawy ale samemu moge tylko pogadać bo prób nie prowadze:(

właśnie zastanawia mnie jak będzie z paliwem ?? to jest jakieś paliwko własnej produkcji czy może jakieś HP ?? paliwo startowe powinno być w mniejszej ilości i wydaje mi się, że powinno być to paliwo łatwo zapalne z duuużym kopem, jednocześnie tak rozumując mielibyśmy wydłużony czas pracy SR ponieważ w roli paliwa "marszowego" w ilości 500g możemy uzyć niskiej jakości paliwa HP, które by minimalnie tylko blokowało utratę prędkości po impulsie startowym

a tak btw , zgrał ktoś wkońcu ten film z Discovery "Niesamowite maszyny- Silniki Rakietowe" bo DeTonix coś mówił, jak nie to ja mam to na kasecie i moge spróbować na komputer to zgrać.

Jak znajde czas to wyciągne z tamtąd końcówke i Ktosiu i Pinocie sobie popatrzycie jak amerykańskie "rakietki" latają, po 2 mahy prędkość i po 15km w góre hehe, to są rakiety ale nasze lepsze bo polskie Cool

pozdr. K-x

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Bartosz J.

PostWysłany: Sob Mar 19, 2005 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!

Czy nie najprościej jest zbudować silnik w ten sposób???

Taka konstrukcja silnika rozwiązuje wiele problemów (zapłon, wytrzymałość korpusu itd.)

Bartek

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Silniki Rakietowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: