Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G³ówna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj 

Szelka [Aerial Shell] str. 1-20
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 15, 16, 17  Nastêpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G³ówna -> Fajerwerki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
Piroman2

Do³±czy³: 12 Maj 2002
Sk±d: z mo¼dzierza ;)

PostWys³any: Sro Sty 26, 2005 7:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na NaHCO3...polecam
pirofeluk
Go¶æ

PostWys³any: Sro Lut 16, 2005 12:05 am    Temat postu: jak zbudowaæ dobrze szelkê aby by³ mocny huk,?? Odpowiedz z cytatem

mam taki problem:( szelka jest grubosci scianki okolo 3 mm, wysoka na 56mm, zatyczka to gruby karton.... gwiazdki to standardowe na kclo3+c+s, .... jak zrobiæ taka szelke ktora bedzie ma³a mocny huk?? bo te sa na bazie p.cz. amatorszczyzna Smile, ...

pomocy

mocny huk da ci tylko fb przy takiej grubosci scianek, standardowy KClO3/Al 70/30 lub na KClO4 te same proporcje, nawet mocniejszy i o wiele bezpieczniejszy. 3g fb dadza naprawde niezle walniecie-sprawdzone:)
Nalezy jednak pamietac, ze wszelkie mieszaniny na KClO3 sa wrazliwe na bodzce mechaniczne!!! Wpzypadku uzycia fb na KClO3 nalezy rowniez pamieac, ze jezeli gwiazdki pokryte sa prochem to KClO3 bedzie mialo kontakt z siarka-jest to ekstremalnie niebezpieczna mieszanka!!! HF
Powrót do góry
kaco1

Do³±czy³: 13 Pa¼ 2003
Sk±d: Miasta

PostWys³any: Sro Lut 16, 2005 8:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Co do pytania pirofeluk u¿yj sobie FB (objêto¶ciowo):
KMnO4 2 ³y¿ki
Py³ al 1 ³y¿ka
Siarka 1 ³y¿ka

Bardzo dobry jest to FB, bêdziesz mia³ mocny huk.

Teraz ja Very Happy
macie tu filmik szelki cylindycznej:
Szelka Cylindryczna 7

Niestety zosta³ wstrzelony do ¶rodka opó¼niacz i szelka zosta³a odpalona 2m nad ziemi± Sad ale gwiazdki wysz³y ³adnie, choæ zad³ugo siê pali³y. Zrobiê mniejsze i poprawie trochê opó¼niacz.

Gwiazdki s± z przepisu jak siê nie myle wiktors'a:
Chloran Potasu 20g
Py³ AL 20g
Siarka 10g

Testowa³em dzi¶ nastêpn± Szelke z niebieskimi gwiazdkami. Daje wam Filmik:

Szelka Cylindryczna Niebieska

Niestety tym razem rozerwa³o mo¼dzie¿, wyrzuci³o ³adunek nisko. Teraz bêde siê stara³ za³atwiæ Mo¼dzie¿ HDPE.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez kaco1 dnia Czw Lut 17, 2005 8:33 pm, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
Piroman2

PostWys³any: Nie Lut 27, 2005 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No widze panie Kaco1, ¿e idziemy do przodu. £adna zapalno¶æ, ale dziwny rozrzut tych gwiazd Very Happy choæ dobrze ¿e chocia¿ polecia³y na boki, a nie "siedzia³y" w kupie.
P2

kaco1

PostWys³any: Nie Lut 27, 2005 8:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No te¿ tak sie trochê dziwie, ¿e tak siê rozrzuci³y, a nie inaczej, ale jestem z niej zadowolony. Gwiazdki odciska³em od strzykawki, jest to mencz±ca robota Very Happy nie wiem jak robiæ ¿eby mniej siê mêczyæ, a wychodzi³y tej samej wielko¶ci.

Pozdrawiam.

bomberman22

Do³±czy³: 12 Mar 2004
Sk±d: pd. - wsch. Polska

PostWys³any: Sro Mar 02, 2005 4:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zrób ciête, ale musisz daæ na tyle wody, ¿eby mieszanka siê nie "bryli³a", tylko tyle, aby powsta³a "pasta". Jak dasz za ma³o wody, gwiazdki po wyschniêciu bêd± bardzo kruche. Sprawdzi³em to do¶wiadczalnie.
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora
pirofeluk
Go¶æ

PostWys³any: Sro Mar 02, 2005 8:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

powiedzcie mi bo mam pewien problem Sad,... ostatnio robi³em próby z 4 mo¼dzierzami i tak:

z 1 nie wylecia³a szelka tylko j± rozwali³o w "lufie" i wywali³a trochê gwiazdekna zawn±trz,

z 2 wylecia³a szelka ale nie zd±¿y³a siê nawet odpaliæ od p.miotaj±cego,...

3 mo¼dzierz rozerwa³o w strzêpy z wielkim hukiem i nic nie zosta³o Sad

4 szelka wylecia³a z mo¼dzierza na oko³o 10 metrów i nie wybuch³a bo nie mia³a do tego prawa,.. by³a bez zawarto¶ci,...

teraz do rzeczy:

jako proch miotaj±cy by³ fb : py³ Al 30/ KClO3 70 w ka¿ddym z 4 przypadków a szekli by³y tak dopasowane, ¿e oko³o 1/3mm luzu miêdzy szelk± a mo¼dzierzem,

co jest nie tak??

takie s± szelki, w przekroju

a to mo¼dzierze
Powrót do góry
HellFire

Do³±czy³: 04 Mar 2004

PostWys³any: Sro Mar 02, 2005 8:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PO pierwsze to nie napisales nic o opozniaczu wiec nie powiem ci dlaczego nie "zlapal ognia".
Po drugie to kurde felek jak bedziesz dalej uzywal fb w takich rurach jako miotajacy to ciagle bedzie rozwalalo mozdzierz. Uzyj pcz a nawet jak szelka bedize z oporem sie poruszac w lufie mozdzirza to nie powinno go rozerwac, wolniejszy pcz takze powinien zapewnic lepsza zapalnosc opozniacza.
Jezeli chodzi o fotki to mozdzierze wygladaja normalnie:) i szelki tez dobrze klecisz (ulozenie gwiazdek itp...) nie wiem tez jakie zatyczki zrobiles, zasadniczo nei podales szczegolow technicznych, ktore moglyby pomoc w rozwiazaniu twoich problemow...wiem jedno-przestan uzywac fb jako miotajacego (lifta) a wyeliminujesz problem rozerwanych mozdzierzy.

pozdrawiam HF

wawrzyk

Do³±czy³: 21 Pa¼ 2004
Sk±d: z polski

PostWys³any: Sro Mar 02, 2005 8:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U¿yj prochu czarnego do miotania i jako opo¼niacz u¿ywasz stopiny czy lontu visco ?? jak stopine to kawa³ek obklej ta¶m± wtedy nie spali ci siê ca³a w mo¼dzierzu a jak vico to mo¿esz tak samo zrobiæ i powinno byæ wszystko dobrze...przynajmniej ja tak robie :d
GUN_1917
Go¶æ

PostWys³any: Sro Mar 02, 2005 10:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

opuzniacz : najlepsza jest katonowa cienka rureczka z zaprasowanym Pcz .. troche mozolnie sie je robi ale efekty 1klasa (jezli do prochu urzyjemy wegla sosnowego to uzyskamy piekne opadajace zlote iskry)
wystrzal: uzywaj tylko i wylacznie prochu czarnego (przynajmniej narazie) i nie zostawiaj luzu midzy prochem a szelka bo nigdyci sie lont nie odpali a pozatym mozdzierz zostanie rozerwany od takich praktyk (w ten spsob buduje sie petardy)

po polsku poprosze bo jak sie wkurze to bede kasowal wszystkie posty z tak razacymi bledami ort. a po drugie z tym luzem to nie przesadzaj...w moich zawsze jest troche luzu i opozniacz sie odpala i mozdzierz caly-dobry pcz to klucz do sukcesu...HF
Powrót do góry
pirofeluk
Go¶æ

PostWys³any: Czw Mar 03, 2005 6:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rury na mo¼dzierze s± d³ugo¶ci 57cm, jako opó¼niacz to lont visco zalepiony ta¶m± lepn± papierow± i wystaje na oko³o 6 mm z korpusu.
Korpus szelki jest gruby na oko³o 4mm, zatyczka to kartonowe "talerzyki"1mm (8 kr±¿ków kartonowych),tak ¿e sklejone razem daj± mi 8 mm wysoko¶ci szelki od strony dna jak i góry..
no i przez dno jeszce lont to oczywiste...

Mnie tylko chodzi o to ¿eby szelka w koñcu z³apa³a "dobry wiatr" i pofrunê³a wysoko a reszta to tylko fantazja Smile i jeszcze jedno : jak± ilo¶æ p.cz. daæ do wystrzelenia szelki o masie oko³o 30 gram bo takiej jest masy ta szelka, oczywi¶cie gotowa, takiej jak na zdjêciu: sorki za takie akurat zdjêcie ale to by³o jeszcze robione przed w³o¿eniem gwiazdek a to w ¶rodku to FB o masie 5 gram.... rozrywa i to zajefajnie:) z odpowiednim hukiem, bo nie raz sie ju¿ zaskoczy³em...

acha i jeszcze jedno, .... nie zawsze gwiazdki sie odpal± od FB, dlaczego??? a s± zrobione z oko³o :4 KClO3 + 3 S + 1 Al z dodatkiem lepiszcza (klej wikol) jako¶ tak.....je¿eli s± luzem i zapalam od lontu jest ok a je¿eli w takiej szelce to chc± odpaliæ ale nie zawsze
Powrót do góry
bono13

Do³±czy³: 13 Lis 2004

PostWys³any: Czw Mar 03, 2005 2:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wydaje mi sie ze te zatyczki z kartonowych kó³ek to nie jest dobry sposób , ja stosuje gips lub srajta¶ma + wikol
Pozdro
Powrót do góry
Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
wamp30

Do³±czy³: 08 Lip 2004
Sk±d: Z domu

PostWys³any: Czw Mar 03, 2005 3:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja do swoich szelek, o ¶rednicy 2,5 cm robie zatyczki, rozcinaj±c trochê papierow± tubkê w kilku miejscach i zaginam boki do ¶rodka, a potem zaklejam ta¶m±, i w tym robie dziórkê na lont, a z drug± zatyczk± tak samo.
Ale niewiem jak to siê ma do wiêkszych szelek.
S± ode do¶æ mocne, i co najwa¿niejsze szybko siê je robi Very Happy

Do³±czy³: 12 Pa¼ 2003
Sk±d: z rury

PostWys³any: Czw Mar 03, 2005 3:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokladnie, to rozwiazanie jest dosc ciekawe i czesto stosowane przez naszych braci w USA... do tego szybko sie takwoe zatyczki wykonuje.

Ogl±da profil u¿ytkownika Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Adres AIM
Piroman2

PostWys³any: Czw Mar 03, 2005 4:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pirofluk:
Zapalno¶ci gwiazdek jest ró¿na i zale¿y od wielu czynników. Trzeba pamiêtaæ, ze choæ proch fotob³yskowy ma du¿o temperature to spala siê bardzo szybko.. ale przejde do konkretów.
Jak widze sk³ad gwiazd KClO3, Al i S to mnie gnie... Confused Ja nie rozumiê jak Wy mo¿ecie robiæ gwiazdki na mieszaninach które spalaj± siê z szybko¶ci± MPF! Dlatego te¿ podejrzewam ¿e wiele gwiazd Ci siê po prostu spali³a.

Opó¼niacz jako lont visco nie jest za dobry, mo¿e wydaje siê ¿e to lont, aczkolwiek w wielu przypadkach mo¿e siê nie zapaliæ - tutaj radze ¶cinaæ koñcówke lontu uko¶nie a jako materia³ wyrzucaj±cy dawaæ co¶ du¿o wolniejszego ni¿ KClO4:Al Shocked , najlepiej dobry granulowany Pcz. (i nie ma mocnych Wink ).
Tutaj zwróce tak¿e uwagê ¿e nie przejmuj siê a¿ tak tym wolnym miejscem, o którym pisze Gun_1917, uwa¿am tak¿e ¿e to przesada. Po prostu dociskamy szelke do samego koñca.

wamp30

Do³±czy³: 08 Lip 2004
Sk±d: Z domu

PostWys³any: Czw Mar 03, 2005 4:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do zapalno¶ci lontu Visco od Prochu miotaj±cego, to proponujê u¿yæ do tego prochu chloranowego KClO3+Wêgiel z niewielkim dodatkiem py³u Al
Co nieco powinno podnie¶æ temp. tego prochu i lekko zwiêkszyæ szybko¶c palenia. A tak wogóle to z tym ¶ciêciem koñcówki lontu na ukos to racja, ale jak kto¶ ma cieki lont ? Ja mam do¶æ cienki (chyba 2mm) i robiê tak przy szelkach:
lekko zwil¿am slin± (mo¿e g³upie i banalne, ale OK) i wsadzam koñcówkê lontu do Prochu chloranowego. Jak dot±d 98% szelek mi odpali³a w taki sposób. Takie s± moje sposoby.
Pozdro

Do³±czy³: 04 Mar 2004

PostWys³any: Czw Mar 03, 2005 5:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pirofeluk napisa³:
acha i jeszcze jedno, .... nie zawsze gwiazdki sie odpal± od FB, dlaczego??? a s± zrobione z oko³o :4 KClO3 + 3 S + 1 Al z dodatkiem lepiszcza (klej wikol) jako¶ tak.....je¿eli s± luzem i zapalam od lontu jest ok a je¿eli w takiej szelce to chc± odpaliæ ale nie zawsze Sad ???

Piroman2 ma racje Confused kurde bela toszto gwiazdki fb Shocked jezeli lupnie to nawet jak sie zapala to i tak sie spali wieszkszosc w korpusie. Poza tym Na zapalnosc gwiazdek ma wplyw rodzaj ladunku rozrywajacego i jego ilosc. FB jest zbyt porywczy i przy zastosowaniu 5g lubi juz nie odpalic gwiazdek. Zasada jest prosta-im szybszy ladunek rozryw. tym mniej go sie daje bo albo zniszczy gwiazdki przy eksplozji albo je zjara odrazu. Zrob testy z uzyciem 2g FB a zobaczysz, ze sytuacja znacznie sie polepszy. Zrob normalne gwiazdki (jakiekolwiek byle nie takie szalone Wink ), pokryj je primerem i do tego np. 2g fb KClO3/Al 70/30.
Wsrod zachodnich amatorow bardzo popularny jest tez flash na KNO3/Mg jako bursting charge (rozrywajacy)-chwala go sobie.
Ja osobiscie polecilbym ci proch chloranowy nazywany przez amerykancow H3 czyli zgranulowany na dekstrynie proch o skladzie KClO3/C 70/30 lub 75/25, goraco go polecam, daje dobra zapalnosc i jest ekstra jako rozrywajacy.
Co do samego miotania to jako lift powder (miotajacy) najlepszy jest pcz i bez gadania, jak sie nauczysz robic dobry pcz to zrozumiesz dlaczego. Zapalnosc twojego visco jako opozniacza poprawi cos co nazywa sie crossmatch, czyli....poszukaj sam, juz i tak wiele powiedzialem.

Acha...jeszcze jedno...zauwazylem, ze posty typu "co zrobilem zle?" co jakis czas sie pojawiaja, a w sumie to jest w tym topicu 14 stron Shocked poczytajcie, poszukajcie-wiekszosc wskazowek i podobnych problemow bylo to juz rozpatrywane lenie smierdzace Rolling Eyes czytac , czytac....

pozdrawiam HF

Zbigniew

Do³±czy³: 11 Cze 2004
Sk±d: z Piek³a

PostWys³any: Pi± Mar 04, 2005 7:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja daje Fb na KMnO4 do rozrywania, i daje go ok 40g(2" szelka) Mieszam fb z gwiazdkami i odpala conajmniej prawie wszystkie, jak sa kruche to moze i rozlupie, ale bedzie efekt kuli iskier. Co do miotania, PCz jest najlepszy, bo tani i nie musisz sie martwic zabardzo o mozdzierz- tylko musisz wlozyc w niego sporo pracy (mielenie skladnikow, przegryzanie, mielenie, prasowanie, granulowanie). Teraz takiego czasu i nie mam wiec miotam Fb ale niestety, jak dam o 1g za duzo to juz sie boje o mozdzierz.

40g Shocked to nie szelka-TO BOMBA Shocked Exclamation Rolling Eyes Confused HF

hmm, huk jest niezly Wink wiem, ze to marnotrawienie, ale uzyskuje niezly efekt. I czy 40g to az tak duzo? na szelke o srednicy 5cm? Dlugosc rolki od srajtasmy.

Ostatnio zmieniony przez Zbigniew dnia Pi± Mar 04, 2005 8:36 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Powrót do góry
crave

Do³±czy³: 27 Wrz 2003

PostWys³any: Pi± Mar 04, 2005 11:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szelkami zajmuje siê z ¿adka, ale testy opó¼niacza mam ju¿ za sob±. Lont umieszczony w ruce, uszczelniony klejem na gor±co, przeciêty w poprzek odpala od KClO3+cukier+dwuchromian potasu. (testy robione na pustej szelce). Na wszelki wypadek nale¿a³o by daæ 2.
Powrót do góry
kaco1

PostWys³any: Nie Mar 06, 2005 3:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Very Happy
Zapraszam do przeczytania nowego
FAQ Budowy Szelki Cylindrycznej
Mo¿e dla nowych u¿ytkowników tego forum siê przyda, mo¿e nie bêd± ju¿ zadawaæ tyle pytañ na temat Szelek Wink

Pozdrawiam Kaco1

Bardzo dobra rzecz kaco1 Wink metoda prosta iprzyjemna, kazdy laik chyba zrozumie w czym rzecz. Poczatkujacym polecam. HF

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G³ówna -> Fajerwerki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 15, 16, 17  Nastêpny
Strona 11 z 17

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum
Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum