Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
alpha

|
Wysłany: Pią Lut 25, 2005 8:21 pm Temat postu: malowanie... |
|
|
witam. zwracam sie z pytaniem dotyczacym esterycznej strony modelu czyli malowania
mianowicie korpus jest zazwyczaj z karonu (w postaci jakiejs tam rurki). chodzi o to ze karton jest szorstki. czy dalo by sie farba w sprayu nadac mu gladkosc i polysk poprzez nakladanie wielu warstw (jak tak to ilu? bo niewiem czy mnie stac ). pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Pią Lut 25, 2005 8:33 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Raczej takie malowanie nic nie da, ja raczej zastosowałbym jakąś szpachlówkę np. do samochodu, albo coś takiego. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rtoipb

|
Wysłany: Pią Lut 25, 2005 9:33 pm Temat postu: |
|
|
Pomaluj bezbarwnym lakierem nitro, przeszlifuj drobnym papierem ściernym i tak kilka razy
Jak uznasz że gładkość korpusu spełnia Twoje oczekiwania polakieruj w stosownym kolorze  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
skałt

|
Wysłany: Pon Lut 28, 2005 9:39 am Temat postu: |
|
|
MOIM ZDANIEM NAJLEPSZYM SPOSOBEM NA TO ŻEBY KORPUS BYŁ GŁADKI JEST POPROSTU POŁOŻENIE JEDNEJ WARSTWY ŻYWICY EPOKSYDOWEJ KTÓRĄ PO WYSCHNIĘCIU MOŻNA WYPOLEROWAĆ I LAKIER TRZYMA SIĘ DO NIEJ NAPRAWDE DOBRZE JAK BĘDĄ JAKIEŚ NIERÓWNOŚCI TO SZPACHLA I JUŻ GŁADKO
OTO PRZYKŁAD:
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek J.

|
Wysłany: Czw Mar 03, 2005 9:25 pm Temat postu: |
|
|
witam,
a ja mam takie zapytanie. Gdzieś czytałrem że jak się zrobi podkład biały to puźniej wyostrza to kolory, tak jest?? I mam zapytanie kiedy trzeba dać podkład buiały przed nakładaniem lakieru czy po??
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Czw Mar 03, 2005 9:58 pm Temat postu: |
|
|
Wszystko zależy od siły krycia lakieru (czyli od ilości i jakości pigmentu w farbie) oraz od grubości warstwy lakierniczej. Jak masz dobrą farbę i malujesz dość grubo, to nie ma znaczenia jaki masz podkład. Dla farb prześwitujących i przy malowaniu oszczędnym lepiej jest pomalować wcześniej białą farbą, a dopiero później kolorem. Rzecz obowiązkowa dla lakierów transparentnych, czyli takich które z założenia nie mają przykrywać tła, tylko są przeźroczyste w jakimś kolorze. Takie farby stosuje się np. do malowania na szkle i opierają sie nie o pigmenty, tylko o rozpuszczalne w lakierze barniki.
Reasumując: Malujesz ładnych kilka warstw lakieru - nie ważne jakie miałeś tło. Malujesz oszczędnie - lepiej tło pomalować wcześniej na biało. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Czw Mar 03, 2005 10:12 pm Temat postu: |
|
|
jaskiniowiec napisał: | Malujesz oszczędnie - lepiej tło pomalować wcześniej na biało. |
Zgadzam się to bardzo dobre podejście no i biała farba jest tańsza od kolorków. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek J.

|
Wysłany: Czw Mar 03, 2005 10:19 pm Temat postu: |
|
|
witam,
ok dzięki za jasne wytłumaczenie.
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
skałt

|
Wysłany: Pią Mar 04, 2005 1:07 pm Temat postu: |
|
|
ja mam wójka w lakierni i on mówi żeby najpierw na żywice zawsze dawać podkład nawet taki ze spreja (10zł w sklepie ze sprejami) a dopiero potem powiedzmy 3 warstwy i zakażdym razem terzeba troszeczke tą nową warstwe zmatowić papierem 1000 i wtedy wszystko się dobrze trzyma będe miał aparat to pokarze jak on to mi zrobił w rakiecie skałt 1000 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|