Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bateria

|
Wysłany: Pią Cze 14, 2002 6:51 pm Temat postu: Trójtlenek bizmutu |
|
|
Cześć!!!
Mam pytanko czy ktoś otrzymywał Bi2O3 z dermatolu albo z metalicznego bizmutu. Jak tak to niech napisze na forum.Albo jeszcze z azotanu bizmutu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
henry

|
Wysłany: Czw Lut 06, 2003 8:54 am Temat postu: |
|
|
Polecam lekture ksiazki S. Sekowskiego: "Pierwistki w moim laboratorium" - tam jest wyjasnione, ale wlasciwie po co Ci Bi w piro  _________________ Pozdrawiam, m |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bateria

|
Wysłany: Czw Lut 06, 2003 1:50 pm Temat postu: |
|
|
a więc tak mam tą ksiązke , ale jest tam napisane tylko otrzymywanie metalicznego bizmutu a nie dermatolu , a ty gdybyś dokładnie czytał posty to byś wiedział ze mi chodzi o trójtlenek bizmutu a nie o bizmut  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KeteN Gość
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2003 2:54 pm Temat postu: |
|
|
Polecam książki Gałeckiego lub Supniewskiego - preparatyka nieorganiczna. Generalnie sposób otrzymania to ogrzewanie azotanu Bi w temperaturze około 400-500 stopni. Tak więc palnik,trójnóg,tygiel i heja  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
henry

|
Wysłany: Czw Lut 06, 2003 3:05 pm Temat postu: |
|
|
Bateria napisał: | a ty gdybyś dokładnie czytał posty to byś wiedział ze mi chodzi o trójtlenek bizmutu a nie o bizmut  |
I tak to zrozumialem, w ksiazce pisze o otrzymywaniu Bi dmuchajac dmuchawka na wglebienie w weglu drzewnym, w ktorym jest dermatol i soda, powstanie z tego metaliczny Bi, a na sciankach zbierze sie Bi2O3.
Jest to troche pracochlonne, bo za kazdym razem trzeba by tworzyc Bi by uzyskac tlenek.
Ale Keten Ci doradzil, wiec sprawdz te zrodla. _________________ Pozdrawiam, m |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bateria

|
Wysłany: Czw Lut 06, 2003 9:48 pm Temat postu: |
|
|
w ten sposób co podał keten to mozna otrzymać tlenki wszystkich pierwiastów i to mi sie wydaje oczywiste, chodziło mi o sposób coś ala odwodnienie wodorotlenku aby zmniejszyć temperaturke do takiej którą uzyskał bym na kuchence elektrycznej |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KeteN Gość
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2003 10:29 pm Temat postu: |
|
|
No to wersja dla ludzi z forum "weź gar metalowy i kuchenke PB i praż do skutku". Na elektrycznej mozesz jedynie cos podgrzac a nie prażyć. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tungsten
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2003 10:47 pm Temat postu: |
|
|
Mam przed sobą przepis z Sękowskiego. Wymagana temp to 100*C. Narazie nie mam czasu by opisać ale postaram się jeszcze dzisiaj. Ma to jakieś zastosowanie w pirotechnice?
Biały |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bateria

|
Wysłany: Czw Lut 06, 2003 11:08 pm Temat postu: |
|
|
mówisz keten ze mozna tylko podgrzac , jak raz sie zapomniałem i zostawiłem tą kuchenke włączoną na dłuższy czas to czasza grzejna była rozgrzana do czerwonośći niestety potem w całym domu troche śmierdziało więcej sie nie ośmieiłem zostawić włączonej kuchenki elekt. na tak długo  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tungsten
|
Wysłany: Czw Lut 06, 2003 11:55 pm Temat postu: |
|
|
Oto przepis:
Około 5g dermatolu wsypać do 20ml stężonego HNO3. Natstępuje reakcja podwójnej wymiany oraz rozkład zasadowego galusanu bizmutawego. Wyniku rakcji powstaje azotan bizmutu (III) i osad przereagowanych związków. Roztwór zdekantowąć, zatężyć. 4g powstałego Bi(NO3)3 rozpuścić w 5ml 5% HNO3 a następnie dodać 10 ml 15% r-r NaOH. W czasie dodawania r-r mętnieje na skutek powstania Bi(OH)3. Do mlecznego r-r doajemy krople stężonego r-r NaOH aż stanie się klarowny (powstaje jakiś bizmutan sodu). Następnie dajemy 5ml gliceryny i 10g glukozy lub miodu. Ogrzewamy do 100*C mieszając przy tym. Wytrąca się ciemny osad metalicznego bizmutu. Jeśli próbka przesączu o odczynie silnie zasadowym nieciemnieje po ogrzaniu z niewielką ilością glukozy osad odsączamy i płuczemy.
Dodam że wczasie reakcji dermatolu następuje dość obfite wydzielenie NO2.
Biały |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
henry

|
Wysłany: Pią Lut 07, 2003 8:53 am Temat postu: |
|
|
Witam Bialy, mu chodzilo o Bi2O3 a nie o Bi. To samo zrodlo o podalem mu na poczatku, ale Stefan nie pisze o otrzymywaniu tego wiekszej ilosci. _________________ Pozdrawiam, m |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tungsten
|
Wysłany: Pią Lut 07, 2003 11:46 am Temat postu: |
|
|
O kurka. Myślałem że chodzi mu o metaliczny bizmut. Może wodorotlenek się łatwo rozłóży do tlenku? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bateria

|
Wysłany: Pią Lut 07, 2003 4:46 pm Temat postu: |
|
|
metal bizmut mam w ilości 250 gram cz.d.a. fajnie sie rozsypuje pod młotkiem , ale mi chodziło o tlenek bizmutu tą książke Sękowskiego "pierwiastki w ..." mam , mam tez pare innych pozycji z serii chemia nieorganiczna , ale niestety nie posiadam zadnej preparatyki czy to organicznej czy nieorganicznej i to mnie boli bo w zadnej bibliotece nie mają takich pozycji!!!  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Leon

|
Wysłany: Wto Sty 27, 2004 6:21 pm Temat postu: Re: trójtlenek bizmutu |
|
|
Bateria napisał: | Cześć!!!
Mam pytanko czy ktoś otrzymywał Bi2O3 z dermatolu albo z metalicznego bizmutu. Jak tak to niech napisze na forum.Albo jeszcze z azotanu bizmutu. |
siemanko , nie wiem czy temat aktualny , ale ja to kiedyś robiłem...zawsze to coś podpowiem :
otóż robisz taka sproszkowaną mieszaninkę (ale drobną) bizmutu i azotanu sodu.Bizmut łatwo się kruszy , więc z tym to nie bedzie problemu. Skład mieszaniny , żeby otrzymać Bi2O3 musisz sobie obliczyc stechiometrycznie. Wszystko pakujesz to platynowanego tygielka , albo to tygla ze szkła kwarcowego (lepiej , taki tygielek kwarcowy to wydatek rzędu 20 zeta , ale się opłaca) i jarasz tak długo az bedzie się żarzyć. Po ostudzeniu powinno mieć taki jasno żółty kolor.Jak już wystygnie to trzeba to gotowac w wodzie , tak żeby się rozpuścił azotyn sodu (w 100* rozpuszcza się prawie 62 g / 100gH2O). Najlepiej wygotuj w dużej ilości destylki , to bedziesz miał pewność , ze cały azotyn się rozpuścił...
2Bi + 3NaNO3 ---> Bi2O3 + 3NaNO2
pzdr./Franco |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|