Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
PINOT

|
Wysłany: Pon Sty 31, 2005 11:20 pm Temat postu: Mieszaniny do wyrzucania spadochronów |
|
|
Witam Panów.
Przejrzałem w tę i z powrotem nasz dział rakietowy i nie widzę tutaj żadnych przepisów na dobre i bezpieczne w użyciu mieszaniny miotające do wyrzucania spadochronów. Tym postem chcę zainicjować kompendium, w którym każdy mógłby się wypowiedzieć i zamieścić swoje sprawdzone przepisy. Znane sa przeróżne prochy...każdy ma swoje wady i zalety.
Zacznę od starego dobrego prochu czarnego:
Przepis 1. Granulowany proch czarny.
Doskonałe efekty daje następujący. 98% pcz + 2%nitroceluoza lakierowa, całość zwilżamy acetonem tak, aby mieszanina się sklejała, ale wciąż była sypka. przecieramy to przez sito o grubych oczkach na płaską folię. po wysuszeniu otrzymujemy proch granulowany doskonale nadający się do wyrzucenia spadochronu.
Dla uzyskania grubego granulatu pcz rozcieńczamy ww. masę ale na gęstą papkę, którą wyciskamy z opróżnionego kartusza po silikonie, przez stosunkowo mały otwór. Nitkę masy wyciskamy na kawałek folii i zostawiamy do wyschnięcia. Po wyschnięciu łamiemy, wkładamy do torebki i łamiemy dokładniej. Uzyskujemy gruby cylindryczny granulat.
Przepis 2. Tzw. Proch biały katalizowany.
Bierzemy 10g benzoesanu sodu i uzupełniamy do 40g KNO3. Dodajemy 0,5g czerwonego Fe2O3. Wszystko razem mielimy na pył. Zwilżamy lakierem nitrocelulozowym z acetonem i jak wcześniej granulujemy przecierając przez sito o grubych oczkach. Granulat taki spala się szybko, dając mniej niż proch dymu i chłodniejszy płomień.
Innym przepisem na proch biały jest po prostu zastąpienie węgla w prochu czarnym benzoesanem sodu. A więc 15% benzoesanu sodu, 10% S i 75% KNO3.
Przepis 3. Tzw. proch chloranowy.
Bierzemy 25g węgla drzewnegi i 5 gram siarki mielimy je razem we młynku do kawy. Do tego dodajemy osobno zmielony KClO3 w ilości 70 g. Po delikatnym wymieszaniu - najlepiej wytrzepaniu w plastykowym pojemniku uzyskujemy proch, który działa znakomicie i jest bardzo szybki. Aby uniknąć brudzenia się przy manipulowaniu, warto go zgranulować wyżej opisaną metodą.
W zasadzie mnie te wystarczały, ale czy ktoś ma inne ciekawe przepisy ? Wiele słyszałem o tzw. golden dust... _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum
Ostatnio zmieniony przez PINOT dnia Nie Lut 06, 2005 12:04 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
|
Powrót do góry |
|
 |
heksogen pl

|
Wysłany: Wto Lut 01, 2005 8:40 am Temat postu: |
|
|
ja tam używam świszczały, tylko niestety czasami przypala spadochron, ale jest to ładunek 1-2g świszczałki 70/30 w papierowej luźnej tubce. Dobrze sprawują się nadtlenki, np. TATP lub HMTD w ilości 0,5 - 1g , luźno usypane zamknięte w pojedynczejwarstwie papieru, chociaż niesie to spoore ryzyko.
Mnie interesuje jakich zapalników elektrycznych używacie, no i dlaczego mój nowo zrobiony timer nie działa
PS
zawsze oddzielam spadochron od ładunku... chusteczką higieniczną |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wojtek
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

|
Wysłany: Sro Lut 02, 2005 2:15 pm Temat postu: |
|
|
heksogen pl napisał: | Dobrze sprawują się nadtlenki, np. TATP lub HMTD w ilości 0,5 - 1g , luźno usypane zamknięte w pojedynczejwarstwie papieru, chociaż niesie to spoore ryzyko |
Widzę, ze kolega z tych oszołomów, którzy wszędzie i koniecznie muszą stosować materiały wybuchowe - odśnieżanie, paliwa rakietowe, nawet proste mieszaniny pirotechniczne do wyrzucenia spadochronu muszą według ciebie zawierać MW ??
Grzecznie ci poradzę - a weź sobie postaw z 10 gram TCAP na głowie i odpal - może ci się troche po deklem pouklada.
Aha i bez textów, że prochy to też MW.... _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum
Ostatnio zmieniony przez PINOT dnia Pią Lut 04, 2005 8:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

|
Wysłany: Czw Lut 03, 2005 9:03 pm Temat postu: |
|
|
Rozmawiałem dzisiajj z v-21 i miał on ciekawą sugestię. Mieszanina do wyrzucania spadochronów mogłaby być podobna do tej używanej w air-bagach. Nie muszę mówić, że jest ona zoptymalizowana pod kątem bezpieczeństwa a produkty spalania są zimne i nie stwarzają ryzyka spalenia spadochronu. Mieszanina składa się mniej więcej z:
20%KNO3
80% NaN3 (azydek sodu)
często zawiera nieduże ilości katalizatora manganowego (KMnO4 lub MnO2) a lepiszczem jest silikon. Spala się do tlenków K i Na oraz azotu. Zgodnie z danymi, takie paliwo wytwarza 700 l gazów z 1 kg, więc w zasadzie do wyzucenia spadochronu powinno wystarczyć 100-200mg tej masy. _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
tryt

|
Wysłany: Czw Lut 10, 2005 2:04 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Ja urzywam P.CZ. 70/30 który ucieram w moździeżu do pyłu
ps. co do tego TCAP czy HMTD to raczej głupi pomysł |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pasta
|
Wysłany: Czw Lut 10, 2005 3:11 pm Temat postu: |
|
|
proch czrny składa sie z saletry wegla i siarki powyrzszy proch jest tylko z saletry i węgla w stosunku procentowym 70% saletry i 30% węgla
pozdrawiam pasta |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
tryt

|
Wysłany: Czw Lut 10, 2005 5:25 pm Temat postu: |
|
|
Witam !!
Chodziło mi o tak zwany proch czekoladowy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
tom-tom
|
Wysłany: Pią Lut 11, 2005 12:49 am Temat postu: |
|
|
PINOT napisał: | Rozmawiałem dzisiajj z v-21 i miał on ciekawą sugestię. Mieszanina do wyrzucania spadochronów mogłaby być podobna do tej używanej w air-bagach. Nie muszę mówić, że jest ona zoptymalizowana pod kątem bezpieczeństwa a produkty spalania są zimne i nie stwarzają ryzyka spalenia spadochronu. Mieszanina składa się mniej więcej z:
20%KNO3
80% NaN3 (azydek sodu)
często zawiera nieduże ilości katalizatora manganowego (KMnO4 lub MnO2) a lepiszczem jest silikon. Spala się do tlenków K i Na oraz azotu. Zgodnie z danymi, takie paliwo wytwarza 700 l gazów z 1 kg, więc w zasadzie do wyzucenia spadochronu powinno wystarczyć 100-200mg tej masy. |
Może coś dokładniej o poduszkach:
Gazem, który napełnia poduszkę jest azot. Głównym składnikiem chemicznym ładunku w poduszce jest azydek sodu - NaN3, oraz azotan potasu KNO3 i dwutlenek krzemu SiO2. W generatorze gazu mieszanka powyższych składników jest inicjowana elektrycznie, impulsem rozgrzewającym włókno zapalnika. Powoduje to względnie wolny rodzaj detonacji, zwany <deflagracją>. Wyzwala ona określoną ilość azotu, wypełniającego poduszkę według następujących po sobie reakcji chemicznych.
Reakcja 1
NaN3 -> 2Na + 3N2
Sód Na produkt uboczny pierwszej reakcji i azotan potasowy KNO3 wytwarzają dodatkowy azot N2 do wypełnienia poduszki w reakcji wtórnej:
Reakcja 2
10Na + 2KNO3 -> K2O + 5Na2O + N 2
W procesie powyższym powstają tlenek potasu K2O i tlenek sodu Na2O, jako składniki do reakcji z dwutlenkiem krzemu SiO2. Powstaje krzemian alkaliczny (szkło), który jest związkiem chemicznie bezpiecznym i stabilnym.
Reakcja 3
K2O + Na2O + SiO2 -> krzemian alkaliczny (szkło)
Generator gazowy zawiera zapalnik i około 73g stałego azydku sodowego, który okazał się najbardziej stabilny. Po zapłonie rozkłada się wydzielając gaz o zawartości 99% azotu i śladowe ilości innych składników. Reakcja trwa ok. 25 ms, a podana wyżej ilość azydku wystarcza do napełnienia poduszki o objętości 60 dm3. Poduszka rozwija się z prędkością 200 do 300 km/h
Pozdrawiam
Tom |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Pią Lut 11, 2005 1:15 am Temat postu: |
|
|
dodam tylko ze takich juz sie nie stosuje
teraz montowane sa hybrydy pojemnik z gazemi miesz piro dow yzwalana gazu z pojemnika.....
sio2 nie musi byc moze pochodzic lepiszcza ..silikonu... zrszta nawet po co on szkodliwosc jest kazdy ma słoj patent
jak masz takie rozeznanie wrzuc dokładny skład takiej miesanki _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

|
Wysłany: Pią Lut 11, 2005 12:16 pm Temat postu: |
|
|
tom-tom napisał: | zapalnik i około 73g stałego azydku sodowego... 60 dm3. Poduszka rozwija się z prędkością 200 do 300 km/h |
To w zasadzie potwierdza to co pisałem 100 gram - 70 litrów, 73 gramy - 60 litrów. Wygląda mi to na idealna masę do spadochronów.
Zważywszy na to, ze 100 gram azydku sodu to max. 100 złotych, więc nawet 0,5 grama na silnik daje 50 groszy. Nie jest to koszt oszałamiający, zwłaszcza, ze cena jest naciągana i ilość na silnik też....w końcu aby spowolnić spalanie i potanic można stosować kombinacje azydku z kno3 i pewnie z innymi dodatkami. _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
heksogen pl

|
Wysłany: Pią Lut 11, 2005 12:40 pm Temat postu: |
|
|
100gram NaN3 = około 30zł, do tego dochodzi KNO3 i wsio, ta mieszanka byłaby o tyle lepsza że kilka razy moje spadochrony nie otwierały się, bo gazy spalinowe prochu przypalały spadochron pomimo tego ze stosowałem osłone w postaci...chusteczki higienicznej  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Pon Lut 21, 2005 6:50 pm Temat postu: |
|
|
mozna jeszcz zastosowac NC jest na tyle szybka ze nie pwinna niczego zapaslic....
ina kwestia j3t układ wyrzycania spdochronuwłasnie zrobiełm głowice "matrioszke" wytoczona z debowego wałka wymiry dła całkowita150mm sred 50mm do kerpusu rakietu wchodzo 35mm wenatrz jest otwór 65mm głeboki o sred 40 mm idealn ie mieszcza sie tam 2 bat 9V w iej ma zamiar ukiescisc zasilanie i system wyzawania na sporzeie łuske w MWM na zasadzioe daiał bezodrzutowego odstrzeli głowice i ona pociagnie spadochron......wiec nic czego nie popali nie poplacze.... _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hubcio

|
Wysłany: Wto Lut 22, 2005 4:34 pm Temat postu: |
|
|
a moze można zrobic tak: zatyczkę w silniku zrobic w jednm miscu cieńszą żeby w pewnym momencie się przepaliła i cisnienie gazów wypćhneło by spadochron z nasem rakiety>
Niewiem czy by się tak dało sami oceńcie.  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maslak666

|
Wysłany: Wto Lut 22, 2005 6:59 pm Temat postu: |
|
|
Ciężko, bo prędzej ciśnienie ją rozwali, zanim siem przepali...
Mi kiedyś ktoś radził żeby wymieszać żywicę epoxy z prochem tylko nie wiem jaki stosunek. Taka masa jest podobniez twarda jak sama żywica. Masę taką umieszczamy w kanaliku wywierconym w zatyczce - służy za opóźniacz.
Pozd. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Wto Lut 22, 2005 7:59 pm Temat postu: |
|
|
i tak wywaleni spad musi nyc wg mnie liczone od momentu osigniecia max wysokosci czylu" punktu przegiecia" rakiety potem natepuje dziełnie taimetra czas opóznienia wyliczony z s= g t*2 /2 czemu pomiewaz rakieta jak wywali spad na wysk 1km toi gdzie poszybuje
jaw niedz odpaliłem moja pierwesz rakiete typu bubel sr z rury pcv paliwo karmelka 150g czes lotu 26 sec spegła od mijsca staru 100 dalej wiej mozne powiedziec ze lot był preawie pionowy mamk film tylko jak zchodzi z wyrzutni nierstrty nie opnaowałem tej sztuki jeszcze nie miała spadochronu ..... alep[rzez to omal nie nawaliłem w garcie prze kikanascuie sec zastanwaiłem sie gdzie spadnie potem przerazlkiwy gwizd.... jak komus sie chce liczuc to moze jhakos wyliczy pułap wg mnie ponad 1km wiec co wynika spad powinie odpalc jakies 300m nad ziemia zeby nie odleciał nam niesiona wraz otwartym spad siła wiatru...
to moje uwagi po pierwszym starcie niech ktos to skomentuje skrytykuje
miesz do wywalania spad to srobiłem testa 1g p\rochu NC z naboju umiejtnie spkowany w głoicy odstrze;liwuje ja na wys 4m potem zamieszcze fotki jak to zrobic _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|